התמימות

צורי80

New member
התמימות

יוצא לי פה ושם לקרוא קצת מתורת ר' נחמן (אפילו ללמוד קצת עם אנשים רחוקים) ואני מאוד מזדהה עם כמעט כל הרעיונות שמופיעים בספרים כמו ההתבודדות השמחה אהבת ה' שממאלת את החיים וכו' אך דבר אחד קשה לי לקבל והוא האמונה בתמימות אני מרגיש שאדם יכול לעבוד את ה' בשלמות דווקא אחרי שהובהר לו בשכלו ידיעת ה' כמו שאומר הרמב"ם ורק אז על גבי זה נמצאת האמונה התמימה ברוגע אולי זה עניין אידבדואלי ואצל כל אדם זה שונה בכל אופן אני דווקא מרגיש קרבה עצומה לקב"ה גם אחרי הרצאה בביולוגיה או אחרי איזה הסבר ראציונאלי לעניין זה או אחר ביהדות אשמח לשמוע איך אתם רואים את נושא התמימות ואולי להעביר לי את התחושה של מה זה

ואם יוכיחו לך בשכל וחכמה כפירה בהשם

אז לא תאמין? זה מה שאתה מתכוון? כי אם לא התכוונת כך, אז זה מה משמע מדבריך... כי אם אמונתך מבוססת אך ורק על מה שהובהר לך ב"שכלך ידיעת ה'", אז אם לא יובהר לך, אז לא תהיה לך אמונה... זה מה שאתה אומר נכון? עכשיו נסה לנסח את השאלה מחדש, אע"פ שכוונתך ברורה.

כי עיקר היהדות...

הוא תמימות ופשיטות וחוכמות אין צריכים כלל" כך הדריך אותנו רבינו, ולא סתם. אני חושבת שעצם הדיון על האם צריך תמימות או לא זה כבר לא בדיוק תמימות ופשטות....אבל אם זה לתועלת אז זו לפחות דעתי- תראה עם כל הכבוד לזה שאתה מתחזק באמונה מהרצאה בביולוגיה, הבסיס של האמונה שלנו נובעת מההכרה שאנחנו בעצם לא יודעים כלום ושכולנו בלי יוצא מן הכלל עבדים לקב"ה שבתור כאלה אנו קודם כל לפני שאנו פונים לבחון כל דבר בשכלנו אנו קודם כל שומעים לדברי ה' ית' ולרצונו, כי אנחנו לעומתו ולעומת התורה- אפס כלום. אין לנו שום הבנה ושום יכולת לקלוט באמת עד כמה גדול ועצום הוא הקב"ה. ברגע שהאמונה של האדם מבוססת רק על השכל שלו הוא בעצם מקטין את יכולת ה' כי הוא מכיר כנכון ואמת רק מה שתופס בשכלו כשבמציאות- מציאות ה' היא רחבה הרבה יותר. בנוסף יש חשש כמו שר' מרדכי כתב שתתערער אצלו האמונה בשל הוכחה שכלית שבאה מהצד ההפוך.... אני למשל הייתי פעם האדם הכי "פלספן" שיש על כל דבר הייתי מתוכחת ואני יכולה להגיד לך רק משהו אחד- כל החקירות האלה מובילות לכיוון ההפוך מאמונה שלמה. רק אמונה שבאה מתוך קבלה שלמה ופשיטות היא זו שמתקיימת תמיד והיא זו שמנתבת אותנו לדרך הנכונה. חוץ מזה שהרבה פעמים אנו נותנים לשכל יותר מדי מקום והוא מנתב אותנו בנתיב כזה שבו אני עושה רק מה שאני מבין ומה שלא אני משאיר בצד.... אני יכולה להגיד רק משהו אחד- שאי אפשר להשוות אמונה שבאה מבפנים- היא מעל לכל התעלות שכלית. זה בסדר להשתמש גם בשכל שלנו להאמין ולדעת את ה' ית' בשביל זה השכל נברא אבל לא זה הבסיס- האמונה האמיתית באה ממקום של רצון אמיתי לעשות ולקבל כל מה שה' אומר לנו.....גם אם זה לא מובן....

צורי80

New member
לא ארצה לפגוע בתמימות

אם מנהל הפורום רואה בשירשור זה לא מתאים ,לא אביע התנגדות למחוק אותו הדבר האחרון שאני רוצה זה לפגוע בתמימותם של יהודים

asaf2000

New member
וידעת היום...

אני אגיד לך על עצמי, אם לא הייתי מברר את נושא האמונה עד הסוף לא הייתי היום דתי, אני חקרתי וחקרתי וחקרתי ושאלתי והתענינתי ובסוף חזרתי בתשובה אבל מהרגע הזה הפסקתי להתעניין, היו עוד כמה שאלות שהציקו לי מאוד אז שאלתי אבל אני משתדל לברוח כמה שיותר מספרי ההוכחות של תורה ומדע וחקירות על אמונה כי מרגע שאני מאמין אני מאמין בפשיטות ולא רוצה להכנס לחקירות כמו שאומר רבינו.

תמימות - היא התרופה לכל החכמות

רבי נחמן הזהיר: קשה מאד להסתדר בעולם בלי עוצמה של תמימות, ולהמשיך לעבוד את ה', וכל זה למה? התשובה היא פשוטה, מאחר ואין סוף לשאלות ואין ביכולתינו כנבראים בעלי שכל מוגבל להבין יותר ממה שהבורא רצה שנבין. התורה אומרת: "במופלא ממך אל תדרוש", אל לו לאדם לנסות להבין דברים שהם מעבר להבנת בן אנוש, ואפילו הרמב"ם, הסבירו תלמידי הבעש"ט, כל מה שהוא התכוון היה נכון לתקופתו, אבל לא לדורות חלשים כמונו. אנו, אין לנו אלא להיאחז במדת התמימות ול ה א מ י ן. כל היופי של האמונה היא כאשר היא נובעת מתוך חוסר ידע מתוך חוסר הבנה בבחי' "ואמונתך בלילות" שהרי אילו היינו מבינים ויודעים, למה לנו להאמין? הרי אנו רואים! אלא ללמדינו - אמונה - פירושה היא לא לדעת ולא להבין. גם כאשר התורה אומרת לנו: "וידעת היום והשבות אל לבביך", ידיעה זו כוונתה, לדעת ולהכיר את דרכיו של הקב"ה את דרכי התנהגותו. את זה אפשר להשיג מתוך התעמקות בפנימיות התורה, הקבלה והחסידות, ושוב מתוך עוצמה של תמימות. כי בסופו של דבר כמו שהרמב"ם אומר: "תכלית הידיעה היא שלא נדע", כלומר: את העוצמה של אי הידיעה אפשר להשיג, רק, כאשר אנחנו יודעים כבר מידי הרבה , או אז אנו מגלים פתאום שאיננו יודעים מאומה. כוחו של "עם-ישראל" נבע בכל הדורות, אך ורק מתוך התמימות שבאמונה. האמונה בזכותה שרדנו צרות ורדיפות רבות, ורק בזכות מה? בזכות שהאמנו בלב שלם שאנחנו כנבראים, כמוגבלים, כחסרי יכולת, איננו מסוגלים להבין הכל. חבר יקר! את הקב"ה אפשר לעבוד ולאהוב באמת, רק בתוך אמונה פשוטה, שהקב"ה אוהב אותנו למרות כל מה שעובר עלינו בפרטיות, הוא אוהב אותנו, גם כאשר אנו משתדלים מעט, הוא מחבב אותנו כי אנחנו בניו, והוא בחר בנו כעם - עם סגולה, עם שיודע לאהוב גם כשקשה. זה נכון, שאנשים רציונאלים מקבלים לפעמים ריגושים והנאה מתוך הבנה רציונאלית, על אף הכל הזהיר רבי נחמן: להשליך את השכל ולהאמין בפשיטות, מאחר ולפעמים הרציונאל שבאדם מסוגל להסיט אותו לכיוונים שאינם רצויים.

צורי80

New member
../images/Emo127.gifאני בהחלט מסכים אבל

לדעתי מה שהעלת כאן זו בעצם נקודה ראציונלית כל מדען וחוקר שיהיה ישר עם עצמו יודה בכך שהבנתו וידיעתו יכולה להגיע רק עד המקום שהשכל האנושי מאפשר לו האדם אפסי לעומת הבריאה ולכן הוא לא יכול להגיע רחוק אולם אם הוא יתן לשכל להתקדם עד למקום שהוא מסוגל אך יזכור כל הזמן ששכלו מוגבל הוא יזכה להתקרב לה' ע"י כך או במילים אחרות ישנו שיר מפורסם יש דברים נסתרים לא נבין לא נדע נעשה גם דברים שנראים בלי סיבה לא צריך כל דבר לחקור ולשאול לפעמים גם מותר לא לדעת הכל אולם אני המצאתי גרסה קצת שונה שמתמצתת את איך שאני רואה את פני הדברים שימו לב להבדלים יש דברים נסתרים לא נבין לא נדע נעשה גם דברים שנראים בלי סיבה ננסה כל דבר לחקור ולשאול אך לפעמים גם מותר לא לדעת הכל

רבש"ע! זכיני להיות "תמים"

צורי, אדם אינו יכול לתת לשכלו להתקדם, מאחר ושכל גבולי, אינו מבחין לעולם, היכן באמת הגבול, בפרט בנושאים העומדים ברומו של עולם. אם אתה מעונין באמת לדעת תמימות מהי? אצטט לך תפלה קיג מליקוטי תפלות, בו תבחין עד כמה חשובה היא מדת התמימות בכל תנאי ובכל מצב. "אשרי תמימי דרך ההולכים בתורת יהוה, אשכילה בדרך תמים מתי תבוא אלי אתהלךבתם לבבי בקרב ביתי, תם וישר יצרוני כי קויתיך, ואני בתמי אלך פדני וחנני".רבונו של עולם, מלא רחמים, התמים במעשיו, התם ומתמם עם תמימים, רחםעלי וזכני לתמימות באמת. ואזכה לקשר את עצמי באמת ובתמים לצדיקים וכשריםותמימים אמתיים שבדור אשר זכו לשמש צדיקים אמתיים ולקבל מהם דרך האמת והישר. ואזכה לסלק ולבער ולבטל כל חכמתי ושכלי ודעתי נגדם, כאלו איןלי שום שכל כלל, רק לקים כל היוצא מפיהם. ועל כל אשר יאמרו "כי הוא זה" לא אסור ימין ושמאל. רחם עלי בעל הרחמים, והצילנו מכל מיני בלבולים ומכל מיני חכמות של העולם שאינם אמתיים רחם עלינו והצילנו מהם, אל ישעו אל דרכיהם לבי, ולא אסור מאמרי פיהם של הצדיקים הקדושים אמתיים המנהלים אותנו ברחמים באמת ובתמימות, על פי דרכי התורה שקבלנו מפי משה רבנו עליו השלום,שמרנו והצילנו מכל מיני כפירות ובלבולי אמונה הבאים מחכמות האלה. זכנווהכניסנו לתוך דרכי התמימות באמת לאמתו באפן שאזכה לאמונה שלמה באמת,ולקים את כל תורתך באהבה ובאמת ובתמים כל ימי חיי. "יהי לבי תמים בחקיךלמען לא אבוש". כי "אתה הוא יהוה האלהים אשר בחרת באברם והוצאתו מאורכשדים, ושמת שמו אברהם, ומצאת את לבבו נאמן לפניך". כי הלך לפניך בתמימות כי היה ראש לכל המאמינים האמתיים התמימים והישרים העובדים אותך בתמימות ובפשיטות באמת ובאמונה שלמה. בזכותו ובזכות כל הצדיקים האמתיים והתמימים. רחם עלי וזכני להתחיל מעתה לילך בדרכך בתמימות ובפשיטות, באמת ובאמונה שלמה.ותסיר ממני לבב העקש, שלא ישטה לבבי אל דרכי החכמות של הבל הנוהגים בעולםשהם מבלבלים ומונעים מאד מלחשב על תכליתנו וסופנו ולהתקרב אליך באמת.ואבער ואסלק מלבבי כל החכמות האלה, ואדע האמת לאמתו גדל שטותי וחסרוני מהדעת. כמו שכתוב: "כי בער אנכי מאיש ולא בינת אדם לי", וכתיב: "ואניבער ולא אדע בהמות הייתי עמך". וכתיב: "אמרתי אחכמה, והיא רחוקה ממני".רחם עלי לבל אטעה בעצמי בשום חכמות של העולם המבלבלין הרבה, רק אזכה לקיים באמת ובתמימות ככל היוצא מפי רבותינו האמתיים. ולבטל דעתי ושכלי נגדם לגמרי כאלו אין לי שום שכל כלל כאשר הוא באמת, ואזכה לקים באמת מקרא שכתוב: "תמים תהיה עם יהוה אלהיך". ונאמר: "יהוה מי יגור באהלך, מי ישכן בהר קדשך, הולך תמים ופעל צדק, ודבר אמת בלבבו". חמל עלי והושיעני וזכני לכל מה שבקשתי מלפניך. "יהיו לרצון אמרי פי והגיון לבי לפניךיהוה צורי וגואלי":

אלישיר

New member
משל לגאון,חכם ואדם פשוט...

בעזי"ת משל לגאון חכם ואחד אנאלפבית, שארחו זה לזה לחברה מאחורי סורג ובריח, בבית הכלא המחוזי. הבריק הגאון דרך נועזת, מתוחכמת להפליא מחד ומצחיקה בפשטותה מאידך -לברוח מהכלא אל חיי הדרור. בדרך כלל אנשים שנמצאים יחדיו בצרה מפתחים ביניהם אחוה, ובשם אותה אחוה כינס הגאון את חברי התא, סיפר להם את התוכנית, ומייד מייד ברח לחופשי. שמע האנאלפבית את הדברים, וידא שהבין, וברח גם הוא. לחכם, זה קצת לא הספיק. בריחה מהכלא היא מהלך שדורש חשיבה מעמיקה: צעד פזיז עלול לגרום לכשלון ולסנקציות קשות מהנהלת הכלא. הלך הוא לספרית הכלא, והתחיל לנבור בספרי פיזיקה, ארכיטקטורה ועוד, כדי להחכים ולהבין עוד בנושא בטרם יחרוץ משפט. נו... מן הון להון נשמעו אזעקות הכלא, ובמסדר נמצא שאכן נמלטו שניים מהאסירים. היות ששניהם היו שכניו לתא של החכם, אך טבעי שהוא נקרא לתישאול בפני שלטונות הכלא. חקירת עינויים קצרה שברה אותו, והוא 'זימר' להם את כל אשר קרה. את הפרצה שניצל הגאון חסמו חיש קל הקצינים, ואת החכם שלחו למנוחה לזמן מה בצינוק. מבין אח שלי? איך אתה רוצה להבין דברים שכתב והגה שכל שאין לך תפיסה בו?! זה למה תמימות, כי היא הדרך הכי מחוכמת להתמודד עם שכל על אנושי.

ערנארן

New member
יש לקבל תמימות לאחר חקירה

אי אפשר להיות תמים עם השם בלי להיות בקיא בתורתו לאחר שתיהיה בקיא בתורה וחכמתה אז תעשה את המצוות בתמימות זאת הכוונה של "תמים תיהיה עם השם אלוקיך"

למעלה