התמודדות עם משבר

רצון3

New member
התמודדות עם משבר

היי! פעם ראשונה שנתקלתי בפורום הזה, אני מקווה שאחזור עם פתרון לשאלתי!..
לפני כבערך שנתיים, אבא של חברה שלי נפטר בפתאומיות.
מאז, היא נמצאת בתהליך ארוך שאני רואה אותו כהרס עצמי, אבל אולי הרוב לא יראו את זה ככזה.
״שגעון״ אמיתי, הוא- כשבן אדם מתרחק מעצמו.
נכון, יש את מודל קובלר רוס וכל זה, אבל נראה כאילו משהו שם השתבש- דווקא פעם, היא יכלה להחזיק את עצמה ולשמור על גבולות (יותר קרוב למוות) ונראה שככל שהזמן הולך ועובר המצב נהיה יותר גרוע, במקום שישתפר.
לפני כמה זמן היא אמרה לי- ״אני, בלי גבולות״....
נראה כאילו הייאוש שליווה אותה שנים תפס סוף סוף משנה תוקף אמיתי, לא עלינו.
בסופו של יום, זה תוצאה של ההדחקה הנוראית- בכל דרך שהיא תוכל לברוח היא תברח מזה- היא התחילה לעשן, לצאת למקומות שהיא לא נוהגת לצאת אליהם... וזה רק הביטויים המעשיים.
באופן כללי- היא פקעת עצבים, כל היום קללות... שמופנות לסתם אנשים- ״הלוואי שהיא תדרס״, .. לסתם אנשים.. וכל מיני ביטויים שהיא משכנעת אותם להאמין בהם. וזה ההפך ממה שהיא באמת- בן אדם רגיש, אכפתי.
כמובן שהיתה תקופה מאוד קשה להתמודד עם דבר כזה, והשאלה שלי- מה אפשר לעשות כדי לעזור לה?
מה התפקיד שלנו בכלל בתור חברים בכל העסק הזה, והאם יש עניין כזה ״לשים גבולות״? למשל- כשהיא עושה משהו שלא מתאים וכל טוב- לדוגמא- קללות נוראיות, או לפזר זבל על הרצפה ברחוב. להתעלם? לדבר איתה על זה בפעם אחרת? לשתף פעולה עם ההכחשה?

מה אתם חושבים?

תודה!
על טיפול פסיכולוגי אין מה לדבר, בחיים היא לא תסכים.

גרא.

New member
רצון3,נקודת המוצא ליכולת לעזור לחברתך במצוקה,

היא הנכונות שלה לקבל עזרה,המוכנות שלה לעשות כל שאפשר בכדי לשנות את המציאות הקשה שלה.אבל כשהיא
מעמידה תנאי "על טיפול פסיכולוגי אין מה לדבר",היא חוסמת מראש כל אפשרות לקבלת עזרה,על פניו,אי אפשר
לעזור לה.אי אפשר לעזור לאדם שאינו רוצה לקבל עזרה.ובכל זאת,מה כן?כחבר,אתה יכול להמצא,להיות בשבילה
כאשר היא זקוקה לאוזן קשבת,לשומר הגבול,ולאלמנט מרגיע במידה ואתה אכן מצליח לעשות את זה.אבל זה לא
הכל.הדרך בה אתה מתאר את התנהגותה אם יש בה מצבים של סכון עצמי ביודעין,יש מקום לשקול אפשרות של
אשפוז בכפייה,בצורה המקובלת דרך פנייה לפסיכיאטר מחוזי.הוא זה שיכול לקבוע אם היא במצב פסיכוטי,אם היא
מסכנת את עצמה,ואם יש מקום לאשפזה..לא ברור מתאור התנהגותה באיזה מצב נפשי היא,מעבר לכעס הנוראי שיש
לה על כל העולם,והדפוס המוחצן הדווקאי של התגובות הרגשיות שלה.ולכן קשה חד משמעית בלא להכירה להעריך
את מצבה הנפשי.

רצון3

New member
נכון,

האמת שלא הייתי מציעה לה מלכתחילה, מכיוון שהיא הייתה נעלבת מאוד. אצלנו- המושגים של טיפול פסיכולוגי הם מאוד רחוקים כי אף אחד מהחבר׳ה לא היה אי פעם קשור לדבר כזה.
הבעיה היא בחוסר הסכמה שלה, הרגשית אולי, המנטלית- שהיא צריכה עזרה. יש משהו בזה שאדם שמשלים עם עובדה שהוא זקוק לעזרה הופך אותו לעוד יותר מסכן בעיניי עצמו או בעיניי הסביבה.
השאלה היא בעיקר על שמירה על הגבולות. אני יודעת שזה מאוד קשה להבין ולאבחן מקרה שסתם כך בן אדם אנונימי, כותב אותו באיזה פורום, בלי לפרט יותר מדי את הפרטים.
השאלה שלי היא האם חבר יכול לתפוס או שצריך לתפוס איזה מקום של אחד פתאום ששם גבולות- או שזה מקום שצריך להתרחק ממנו, כי אז אני אהפוך להיות איזו דמות ״כבדה״ אולי, מן חברה-מורה כזה. יש בסיפור שלה הרבה מאוד מורכבויות. צריך להבין שלא כל דבר נגמר בטיפול ע״י פסיכולוג או מטפל אחר... זה באמת מסובך.
אני הבנתי, שבמקרים כאלו, של התמודדות עם מוות ח״ו ומשבר, יש את העניין של האדם עצמו- שהוא צריך לעבור שלבים עם עצמו, ובמקרה כזה- גם שאותו אדם מקלל, מאחל דברים לא נעימים וכו׳- העצה הנכונה היא- להתעלם.
איפשהו אני מרגישה שהיא כן מחפשת את הגבולות. הרי דמות האב בבית היא דמות שבדרך כלל מעוררת יותר סמכותיות, וכבר אין לה את הכוחות לשמור את עצמה בגבולות האלה והיא מתפזרת ל- 4 כיוונים. אנרכיה נוראית...
אין לי בטחון שאכן הדברים יעבדו כמו בספר- הכחשה, כעס, מיקוח... וכו׳. יש לי פחד שאיפשהו היא תתקע בשלב ה״כעס״... ולא תצליח לאסוף את עצמה. אני לא מדברת על דברים קיצוניים שהיא עושה, אין לה נטיות לפגוע בעצמה פיזית, אבל לפגוע בעצמה אולי לטווח הארוך- בצורה שונה- הכחשה והתרחקות מעצמה... זה בעיה .
בכל אופן, תודה על התשובה :)

גרא.

New member
רצון3,חבר,במשמעות הפשוטה שלו,הוא אדם קרוב

נפשית,לעיתים גם פיזית,הרוצה ויכול להיות אמפטי,להבין,לעזור ותמוך כשיש צורך.חבר אינו תחליף הורה,בעל
או אשה,ואינו נדרש להתערב אלא במקרי קיצון.בבחינת,לפני עיוור לא תשימו מכשול.כשהאשה ,בעלת ההתנהגות
הפסבדו מתבגרת,מסיבותיה שלה,משתטתה,ועוברת גבולות שאת חושבת כחברה שכתוצאה מישהוא יפגע,כולל היא
עצמה.כן,יש מקום להפעלת שקול דעת לנסות להעמיד לה גבולות,וגם,כן,אם התחושה שלך היש להתעלם,אז להתעלם.
לעניות דעתי החברה הזו יכולה להרוייח הרבה מטיפול נפשי שיעזור לה לסדר ולמקם את עצמה,הציפיות והאכזבות שלה
במציאות.אבל זה תלוי ברצונה שלה.אולי השנים שעוברות ילמדו אותה את הלקח הזה,והיא תתעשט.

רצון3

New member
מה כדאי לעשות במקרה הבא-

לפני כמה זמן היא דברה איתי, וספרה לי, שיש 2 בנות שהיא מכירה- שלפי דבריה ״צעקו עלי ודברו אלי ועלי דברים לא יפים״ הן כל הזמן מדברות עליה רע עם אחרים. והן בנות שהיא כמעט ולא בקשר איתן. ויש לציין שהן בעצמן, ה-2 האלה לא קשורות אחת לשניה. כמובן שזה מצער מאוד שזה קורה, לכל אחד, אבל הדבר שיותר הטריד אותי זה שבסוף השיחה היא אמרה משהו בסגנון- ״אבל יודעת מה? אני שמחה שהן עושות את זה, זה רק משמח אותי, זה גורם לי לצחוק, אפילו טוב שהן עשו את זה... זה בכלל לא מפריע לי״...

פףף, מה זאת התגובה הזאת? איך אני אמורה להגיב לזה? הרי ברור שזה יוצא מאדם הפגוע עד עמקי נשמתו. ממתי משמח אותנו שמקללים ומגדפים אותנו?
הרצון הזה, להדחיק רגשות, או המנגנון הזה להפוך כל טוב לרע וכל רע לטוב- אותי זה ממש מפחיד. באמת.
בעיקר שהיא עושה דברים שלא נכון ולא טוב לעשות אותם, ואז מתפלאת כביכול, למה מדברים אליה לא יפה וכו׳ ו״זה המזל שלי, הוא תמיד רע״...
מצד אחד, אני רוצה להביא אותה איכשהו למצב של- זה בסדר להעלב! זה בסדר, מותר לכאוב, וכשיש צורך מותר לבכות...
אבל אולי זה רק יחליש אותה יותר? אתה מבין מה ההתלבטות שלי פה? נראה לי כאילו שהיא לא מרשה לעצמה להגיע לאיזשהו מצב של צער או בכי, כי היא יודעת שזה יהיה פתח למשהו שגדול ממנה שהיא הדחיקה כל כך הרבה זמן ואין לה כח להתמודד איתו.
זה מנגנון הגנה? איך קוראים לו?... לפעמים אני מסתכלת עליה ואני חושבת לעצמי- משהו לא טוב הולך שם. השאלה היא אם כדאי לפתוח לה את הפתח הקטן הזה, או שלתת לה להתבשל בקצב שלה? אחרי שבן אדם כל כך הרבה זמן עובד על עצמו לשכנע את עצמו בדברים, לפעמים זה עובד. לפעמים יש לכמה זמן אשליה שבאמת היא מאמינה בדברים שהיא מאכילה את עצמה בכח. ואני כמובן לא רוצה לגרום לה לצער יותר ממה שהיא עוברת עכשיו, ומצד שני- כשהיא מגיעה לספר לי ולהתייעץ איתי על דברים כאלו, אני לא יכולה שלא להגיד- ״אבל זה לא נעים לשמוע דברים כאלה. אסור לאנשים לדבר כך״, בלי שהיא תגיד ״לא נוראא, שטויות, זה כל כך לא מזיז לי״. כאילו שהתפקידים התחלפו- במקום שאני אגיד לה- ״שטויות, אל תקחי קשה...״ אני פתאום לקחתי את תפקיד ה״נעלבת״ בשמה כביכול- רק כדי להחזיר אותה לאיזו מציאות אנושית ולא מכנית.

מה עושים?...

גרא.

New member
רצון3,אני לא מאמין בטיפול מיד שנייה,נראה שאת

כחברה טובה,אכפתית ודואגת רוצה מאד לא רק להביו מה מניע את החברה שלך,אלא ובעיקר
לעזור לה.וכבר נאמר,אפשר להביא את הפרה לרהט,אבל אי אפשר להכריח אותה לשתות.הבחורה
זו זקוקה לטיפול,וההתנגדות שלה היא סוג של מננוני הגנה ,כולל גם חלק מההתנהגות שאת מתארת.
לעיתים גם כאלה המסרבים להגיע לטיפול,מגיעים לרמת תפקוד אישי כל כך ירודה,שהתובנה בצורך
בטיפול דוחפת אותם להתנסות לפחות בכך.יתכן שהיא עדיין לא עברה את סף התובנה הזו,חיה
בעולם מוגן משלה,זה שמאפשר לה לחיות כפי שטוב לה לכאורה.

רצון3

New member
לשתף פעולה עם הרצון השגוי הזה לכאורה לא?

בכל אופן- יש איזו עצה מעשית איך כדאי להגיב במקרים שכאלו? למשל במקרים של קללות- שמופנות לכל אחד, לחברות, למשפחה שלה... העצה הנכונה היא התעלמות?
אני מבינה שהבחורה צריכה טיפול, אבל באותם זמנים שאני נמצאת איתה אני לא יודעת אם להתעלם, לא להתעלם- כשהיא ממשיכה להגיד על דברים שמציקים לה בוודאי ״לא, זה מצחיק אותי, זה לא פוגע בי״, אני נכנסת לפעמים להלם כזה- ולוקח לי כמה שניות להתאפס, ולהמשיך את דברי.
אין איזושהי עצה מעשית- מה לעשות? להקשיב וזהו? לא למחות בידה? כדאי להגיד לה משפטים קטנים כאלו של ״האא, זה בוודאי לא כל כך נעים״... ״אם זה היה קורה לי אני לא יודעת מה הייתי עושה״
או לספק לה את הצורך הזה של אשליית ההדחקה.

אני מבינה את העובדה שהיא צריכה טיפול, אבל כרגע זה לא משהו שהולך להתממש כנראה- אז האם יש דרכים שאני- שכבר נגישה אליה- יכולים לעזור לה?

רצון3

New member
אני מבינה.

בכל אופן- יש איזו עצה מעשית איך כדאי להגיב במקרים שכאלו? למשל במקרים של קללות- שמופנות לכל אחד, לחברות, למשפחה שלה... העצה הנכונה היא התעלמות?
אני מבינה שהבחורה צריכה טיפול, אבל באותם זמנים שאני נמצאת איתה אני לא יודעת אם להתעלם, לא להתעלם- כשהיא ממשיכה להגיד על דברים שמציקים לה בוודאי ״לא, זה מצחיק אותי, זה לא פוגע בי״, אני נכנסת לפעמים להלם כזה- ולוקח לי כמה שניות להתאפס, ולהמשיך את דברי.
אין איזושהי עצה מעשית- מה לעשות? להקשיב וזהו? לא למחות בידה? כדאי להגיד לה משפטים קטנים כאלו של ״האא, זה בוודאי לא כל כך נעים״... ״אם זה היה קורה לי אני לא יודעת מה הייתי עושה״
או לספק לה את הצורך הזה של אשליית ההדחקה.

אני מבינה את העובדה שהיא צריכה טיפול, אבל כרגע זה לא משהו שהולך להתממש כנראה- אז האם יש דרכים שאני- שכבר נגישה אליה- יכולים לעזור לה?

ladybug4NLP

Active member
את יכולה להושיב את חברתך לשיחה ולשאול אותה

כשאת: צועקת/מקללת/וכד' מה בעצם את רוצה להגיד.
מה את בעצם רוצה להשיג?

ושוב במאמר מוסגר- עדיף צעקות וכד' מאשר שקיעה לפסיביות.
כעס יכול להיות מניע רציני לשינוי
התנהגות גרועה לפעמים היא צעקה לעזרה

אמממה... חברתך כנראה סובלת אם זה כבר נמשך שנתיים ויכול להיות שיש לה כעסים שנוספו בדרך ונכרכו לתוך האבל.

נסי גם להביא אותה לידי דיבור על אביה .
הרבה פעמים אנשים זוכרים בעיקר את האבל, השכול והיגון ומה שהם אבדו במקום לזכור בשמחה את הזמנים הטובים שחוו ביחד.
אפשר לזכור נפטר גם בשמחה על הזמן שזכינו להיות אתו, על הדברים שזכינו ללמוד ממנו, על האהבה שזכינו לקבל ממנו.

לפעמים אנשים משמרים את האבל כי החברה מצפה מהם יתאבלו או שהאבל חושש שזה לא "מתאים" לחזור לחיים נורמליים וגם בגלל שהזמן עושה את שלו והזכרונות נעשים קצת מעורפלים.
אבל לאורך זמן מאפשר "להזכר" באדם ולא לאפשר לזמן לעשות את שלו.

תקשיבי

השאלה "איך להגיב" היא לא הוגנת.
את מבקשת שנגיד לך איך להגיב שיהיה טיפולי שיעזר *לה* ולדעתי זה לא מקומך.

את יכולה להגיב רק על פי הגבולות שלך כבן אדם.
כמה מההתנהגות שלה את מוכנה לסבול?
כשתגיעי לגבול שלך התחילי להתרחק.

החברה הזו שלך תגיע לטיפול רק כאשר היא תגיע לגבול כלשהו שלה. כשלא יהיו לה יותר חברים, כשהיא תהיה על סף אסון... אין לדעת.

בשלב זה, תפקידך הוא לשמור על עצמך.

רצון3

New member
נכון

שבמובן מסויים זאת שאלה לא הוגנת, וכמובן אתם לא ממש מכירים את העניין לפרטיו. וכן, זה עניין מאוד מסובך ומורכב- וכבר לא יודעים איפה נגמר הגבול ה״חברי״ ל״טיפולי״ כביכול, ואולי בעצם אין גבול, כי אף פעם לא באמת ניסיתי למלא בשבילה את תפקיד המטפל. רק לנסות לקרב אותה למקומות נכונים.
הגבול שאת מדברת עליו, כבר נחצה ממזמן... לצערי, התרחקות נראית לי האופציה הכי גרועה, במיוחד בשבילה. לשמוע קללות ואיומים וכעס זה לא אסון, אפשר לחיות עם זה. השאלה מה קורה כשהיא מגיעה למצב שזה פוגע בה, איפה אפשר לעזור לה- בתור חברה, לא בתור מטפלת!
ואם את סוברת שאין מקום כזה, זה גם בסדר.

תודה רבה!

לפעמים

מה שנראה שלא עוזר בסופו של דבר עוזר
כלומר יכול להיות שכשתציבי גבולות ותרחיקי את עצמך ממנה, זה יקרב אותה למצב של התחלה של שינוי.

כל עוד את לא יודעת מה עוזר לה באמת זה עניין של ניסוי וטעייה

למעלה