התמודדות עם בית ספר

התמודדות עם בית ספר

שלום רב.
הבן שלי בן 7 וקצת, תלמיד כיתה א'.
את האבחון הראשוני עשינו עוד בגן חובה, אחרי שרופא ילדים הבחין בסממני אימפולסיביות.
ניירולוג הגיעה למסכנה באותו שלב שמדובר במקרה מינורי ואין צורך לעשות דבר, אלא לעקוב ולחזור עליו 3 חודשים אחרי תחילת הלימודים.
בבית ספר בהתחלה היה הכל בסדר, המורה התקשרה ואמרה שילד עובד יפה ושהולך לו טוב.
אולם שבוע לאחר מכן זומנו לפגישה אצל יועצת יחד עם מורה והובהר לנו שילד מפריע בלימודים. לא יכול לשבת יותר מדי, מדבר בלי תור, מדבר הרבה. חשוב לומר, שילד מצליח לא רע בלימודים, אחד הטובים בכיתה, יש לו חברים, אין בעיות אלימות ותוקפנות כלל.
במהלך הפגישה היועצת המליצה לנו לפנות לאבחון ראשוני, ובאותו רגע נדהמתי, אמרתי לי שטפסי אבחון נמסרו למורה עוד בפגישת הכרות ראשונה. היא בדקה וראתה שזה נכון. אנחנו אמרנו שבכל מקרה אנו שוב נקח אותו לניירולוג וביקשנו ממורה למלא טפסי חוו"ד.
בביקור שני אצל הניירולוג נאמר לי שהילד גבולי וכעת לא ברור עדיין אם יש צורך בטיפול תרופתי. הוא צחק אמר שלפי מה שהמורה סימנה בשאלון, אז לילד אין בכלל הפרעת קשב, אולם ההערות שלה בתחתית הדף היו ממש מפנות ומכוונות. הוא אמר להשיך לעקב, לנסות עיצור התנהגות ורשם רכיבה טיפולית.
הכנו חוברת סמיילים שעל המורות היה למלא בסוף כל שיעור האם היה בסדר או לא. ב-99% מהמקרים היו סמיילים בחוברת.
אח"כ היה מפגש עם המורה, נאמר שלנו שיש שיפור. שבוע לאחר מכן המורה התקשרה ואמרה שאין שיפור. אמרתי לה שהתחלנו לקחת ריכוזית ואנחנו ממתינים לתור שלנו בריבה.
קיבלתי מיילים לגבי השגים של בן שלי, שהישגיו טובים ואף טובים מאד בלימודים. שוב קיבלתי טלפון שהוא לא בסדר. קם, מתקשה להמתין לתורו לדבר וכ"ד.
בינתיים קבעתי מבחן BRC שהוא יעשה במכון טריאסט שריג והתחלנו את הרכיבה טיפולית אתמול.
היום קיבלתי שיחה שהרגה אותי.
המורה אמרה שמאחר וכלום (!) לא עוזר הם נאלצים לפעול בהתאם לתקנון ויתחילו לכתוב לו מכתבים לתיק האישי. שוב, אני חוזרת, אין בעיות אלימות או התפרעות.
אמרה שמורה אחרת הייתה כבר משהה אותו מבית ספר על הפרעות. אמרה שכל המורות סובלות ומתלוננות. ואמרה שהם החליטו לוותר על חוברת הסיימלים.
שאלתי איך זה שיש כל הזמן סמיילים, אז אמרה שהוא בא לאחר כל שיעור, כמעט בוכה ומבקש, אז הן (!) מרחמות עליו! התעצבנתי נורא ואמרתי שעם כך הדבר אז מה שווה כל החוברת? הסכימה איתי שזה די מפספס את המטרה. שאלתי עם הן עושות את זה מתוך אילוץ, אז מדוע המורה כתבה לו, למשל, "תענוג" ליד סמיילי? אמרה שעדיין לא דיברה עם המורה הזאת.
שאלה אותי (היא שאלה אותי מה לעשות!!!), אמרה שנצטרך להפגש שוב עם היועצת. אמרתי לי שאנו עושים את כל מה שאנחנו יכולים, מדברים עם הילד. אבל הבהרתי לה שאני מבינה שכל מה שהם רוצים זה ריטלין, אבל אני לא אתן לילד שלי תרופה לפני כל האבחונים ורק אחרי שיהיה לי ברור שזה פתרון יחידי.
היא אמרה לי שהיא ממליצה לא ללכת נגד המערכת! שאלתי אותה כיצד בדיוק אני הולכת נגד המערכת עם אני משתפת פעולה ומעדכנת אותם בהכל כל הזמן?
שאלתי אותה, כיצד בדיוק יעזור לילד המכתבים בתיק האישי, הרי ברור לי שזה אמצעי ללחוץ על ההורים, הילד, סביר להניח, לא יתרגש מזה.
אמרתי לה שאם זה מה שהם רוצים שיכתבו, אבל אני ממשיכה ברכיבה ובאבחון וזה יקח כמה זמן שזה יקח.
אני מתחרפנת ולא יכולה להפסיק לבכות. לא יודעת מה לעשות......

הסיפור לא ארוך כל כך

אבל כתבת ב-4 אחה"צ. זו שעה קשה. גם השעות שאחריה קשות.
בעז"ה, אחרי שילדי ילכו לישון בערך ב11, יהיה לי קצת שקט ויכולת ריכוז כדי לענות לך.

סיפור ארוך אבל מוכר

לצערי זו לא הפעם הראשונה שאני פוגשת בסיפור דומה.
מה שמשותף לכל הסיפורים, שבעצם יש מפגש של קשיים וכל צד מחכה לפתרון מהצד השני:
למורה אין, כפי הנראה, ידע ולא כלים להתמודד עם הילד. והן מצפות ממך לפתרון.
הטעות שלה היא שאין פתרונות קסם, וגם אם רופא יחליט שהילד זקוק לתרופה, בלי ידע ובלי התייחסות מתאימה הקשיים ימשיכו.
רוב ההורים שגם להם קשה, מרגישים חסרי אונים ומצפים מהמורים להיות אנשי המקצוע ולדעת את הכלים להתמודות.
ובעצם הפתרון טמון בדרך שבה תשתפו פעולה, מבלי שהמורה תאשים אותך או תטיל עלייך את האחריות ומבלי שאת תעבירי ביקורת עליה.
הדרך לרתום את המורה דומה למה שהייתי מצפה ממנה בהתייחסותך לבנך:
הביעי אמפטיה לקשיים שלה, הם אמיתיים. גם למורים מנוסים קשה עם ילד שמדבר הרבה ושמתקשה להתאפק. היא נתונה ללחץ מלמעלה לעמוד ביעדים ובלחצים מצד ההורים האחרים. האמיני לי, הייתי שם. זה ממש לא קל.
מצד שני הציעי עזרה מנסיונך האימהי בבית, ספרי לה מה עוזר לילד לדחות סיפוקים והפכי כל תלונה שלך לבקשה ממנה. כך היא לא תרגיש שאת מבקרת אותה והיא תהיה יותר פנויה להקשיב.
ככל שתצליחי להביע הערכה למאמצים שלה כך היא תתאמץ יותר, בדיוק כמו הילדים...
מנסיוני כאמא, אני יודעת שזה מאד קשה, אבל זו דרך שמביאה לתוצאות.
ציפי קוברינסקי

התמודדות עם בית ספר

תודה רבה.
אני חייבת לומר שאת העניין שיתוף פעולה עם המורים אני מבינה היטב ועד היום הייתי הורה הכי נוח מבחינה זו.
אני כל הזמן עדכנתי בתהליך הטיפול. כל הזמן אני זו שהצעתי פתרונות. עיצוב התנהגות, "מחברת שעמום", שיחות קבועות עם הילד.

אולם היום נשברתי.
ברגע שהיא אמרה לי שהם יתחילו להכניס לילד מכתבים לתיק האישי מרב תסכול התחלתי לצחוק.
הרי באמצעים אלה הם מנסים להפעיל לחץ על הורים. מה הם מנסים לגרום לי לעשות?

השאלה היא, מה אני עושה עכשיו. הולכת למנהלת? פגישה אישית? פגישה משותפת עם המורה, היועצת ומנהלת. היועצת שלא ידעה דבר על ילד לפני פגישה והמורה ששמה לו סמיילים בגלל שהיא מרחמת עליו?
הבהרתי להם גם מה שניירולוג אמר, שאם נחליט על טיפול תרופתי זה לא יפתור אותם האחריות.

אני שונאת להיות חסרת עונים. אולם אני עושה והתהליכים, אבל התחושה היא שבית ספר מצפה ממני להוציא את הילד.

תיק אישי

האמת שבצחוק שלך היה במקום...
התיק האישי היחידי הוא לכל המותר תיקיה במחשב של המורה.
הרבה פעמים משתמשים באיום הזה והאמת שאין דבר כזה תיק אישי שמלווה את הילד מכתה לכתה ובודאי לא לחטיבת הבינים או לתיכון.
הייתי הרבה שנים מורה, מחנכת וסגנית מנהלת חטיבת ביניים ואיני זוכרת שמישהו העביר לי תיק אישי של מישהו כשקיבלתי כתה לחנך.
אני מציעה לך לבקש פגישה עם המנהלת והיועצת, תפתחי אותה במספר משפטים מרככים שאת מעריכה את המאמצים ואת מאמינה בשיתוף פעולה. אינך חייבת להראות את חוות הדעת הרפואית, אך כדאי שתציגי את עמדת הרופאים.
על פי חוק, למורים אסור לדרוש שהילד יקבל ריטלין!
אבל, לדעתי חשוב לשתף אותם בכנות ובשקיפות. זה לא אומר לספר הכל, אבל כל איפורמציה יכולה להיות חשובה.
את יכולה אפילו לבקש עצה מה הם היו עושים במקומך. האמיני לי כולם אוהבים להרגיש חשובים שמבקשים מהם עצה. ואז הם מתרכים.
אמרי שאת מבקשת את דעתם המקצועית ושאת יכולה לתרום מהנסיון בבית וכדאי להכין יחד תכנית פעולה, כמו למשל בטבלת עיצוב התנהגות.
השתדלי לבוא רגועה ככל האפשר ונסי להפריד את רגשות התסכול וחוסר האונים שלך ואת הכעסים על המורים והציבי מול עינייך את המטרה העיקרית: לגרום לצוות החינוכי לעזור לבנך!
אם את יכולה, אל תגיעי לבד.
את בתחילת הדרך עם מערכת החינוך. במשך הזמן תלמדי מהן מגבלות המערכת ותנמיכי ציפיות...
אולי תציעי למנהלת להזמין הרצאה למורים ולהורים בנושא הפרעת הקשב? זה יעזור לכולם
בהצלחה
ציפי קוברינסקי

תודה רבה....

האמת היא שתוכניות פעולה שהכנו יחד עד כה לא עבדו, כי מסתבר שרק אני מילאתי את חלקי, לפחות בעניין עיצוב התנהגות באמצעות טבלת סמיילים. המורה הודתה שהם שמו לו סמיילי בגלל שריחמו עליו ופיספסו לגמרי את המטרה.
קשה לי במיוחד עם עם מסרים סותרים. יום אחד היא מודיעה לי שיש שיפור, שבוע לאחר מכן ששום דבר לא עובד ואין ולא היה שיפור.
אני חוששת שניסיון מהבית לא יעזור בבית ספר, כי בית הילד לא ממש עושה בעיות, אגב, גם בצהרון. די עצמאי, עושה שיעורים לבד. בבית לעתים מתפרץ, אבל את זה הוא לא מרשה לעצמו בבית ספר. פעמיים בשבוע הוא מתאמן באומנויות לחימה, פעם אחד רוחב, ובסה״כ די עסוק.
המורה מאיימת גם להוציא אותו משיעורים פרטניים, בגלל התנהגות.
האמת שהוא די מתקדם. למד את כל הניקוד לפי כל הכיתה, די שולט בקריאה גם לפי חוו״ד של המורה. בחשבון עד לא מזמן היה הכי טוב. הוא כבר מגן חובה עושה חיבורים של מספרים דו ספרתיים בראש, כעת עושה גם תלת ספרתיים, אבל בבית ספר הולך לאיבוד, כי לא מקפיד לקרוא הוראות, לא שם לב שמדובר בסימן חיבור ולא חיסור וכל זה למרות שאנו מתעקשים חזק בבית לשים לב לפרטים ולהוראות.
המורה אמרה שנראה לה שהוא מחונן. אמרתי לה גם שלדעתי הוא חלק מהזמן משועמם. אמרה לי שאני אביא ספר או חוברת בשבילו. הסברתי לה שמה שאני אביא הוא לא יעשה, כי הוא מחפש את הערצה שלה, שאם היא תטיל עליו משימות הוא יהיה נחוש להרשים אותה.
הוא גם משדר דברים שונים ממה שהמורה משדרת. הוא מספר שהכל היה בסדר ושהוא היה ילד טוב באותו יום שהמורה מספרת שהוא הפריע מאד. אני יודעת שהוא לא משקר, הוא רואה את זה אחרת. ואני פשוט באמת לא יודעת מה הולך שם בשעות בית ספר.
אני מפחדת מהפגישה עם מנהלת מאחר ואני יודעת שבשלב זה לא אוכל לשלוט באמוציות. ההריון הנוכחי לא עוזר....

המסרים סותרים

קודם כל, דוקא בגלל שבבית הילד לא עושה בעיות, יש לך ה מ ו ן מה לתרום למורה
לגבי מסרים סותרים, יתכן מאד שבנך מפרש לא נכון את מה שקורה בביהס
אני לא מאמינה שהמורה תרצה להוציא אותו מהשיעורים אם הוא מתנהג כראוי
בדיוק בגלל מה שאת מתארת צריך לעשות ״אתחול״ מחדש של שיתוף הפעולה בינך לבין המורים
אני מבינה שהמורה עשתה טעויות, אבל חשוב שתצאי מהעמדה הביקורתית כלפיה ותחפשי
בה את הדברים הטובים. ממש כמו שתרצי שהיא תנהג כלפי בנך.
אני בטוחה שאם תתאמצי, תמצאי. אין מורה שיוצאת מהבית לעבודה, שלא רוצה להצליח בה
גם היא מרגישה חסרת אונים וזו הסיבה להתנהגותה.
זוהי נקודת פתיחה לשינוי.
אין ספק שמצבך הרגשי מקשה עלייך, וזו הסיבה שהמלצתי לך לא להגיע לבד
ציפי קוברינסקי

קודם כל הרגעי .. תנשמי עמוק ,

ברוכה הבאה למערכת.
מנסיוני ( הילד בכתה ח' מאובחן מכתה ב') , רוב המורות לא מכירות את הנושא מספיק טוב, הן שבויות באיזשהיא תדמית שהביאו מהבית , הן לא ממש רואות את הילדים שלנו.
למדתי שלספר יותר מדי דברים למורה וליועצת עובד כבומרנג - במקום לעזור זה מכשיל את הילד ( כולל מורות שניסו לתקן את ה"ילד השבור") .

תעשי ניסוי - תגידי למורה שהוא החל לקבל ריטלין . ( תמשיכי לתת ריכוזית אם את רוצה או כלום ) .
תתפלאי שתוך יומיים תקבלי תשבוחות אינספור.
ניסיתי - עובד 200%

בניגוד למה שהמורה והיועצת אומרות - הן לא מכירות את הילד, הן רואות אותו לשעות ספורות במקרה הטוב בכל יום או בכל שבוע.
מי שמכיר את הילד הוא את. ומי שיודע מה הילד צריך הוא את.
את צריכה להסביר למורה כיצד את רוצה שהיא תפעל . חלק מהמורות נבהלות , הנבונות שמודעות לעובדה שיש בכתה כמות נכבדת של ילדים והן לא מצליחות לגעת בכל אחד מהם , משתפות פעולה ותתפלאי שכל מה שעובד בבית עם הילד בכל נושא : התארגנות , שיתוף פעולה עם סמכות וכו' - עובד בבית הספר בדיוק אותו דבר ואולי אפילו יותר טוב ( כי לזרים לא עושים את כל הטריקים שעושים להורים ) - מורבה שתאמץ את השיטות שלך תגיע להשגים נפלאים . מעטות הן המורות שלא זקוקות להדרכה , ניתן לאפיין אותן בד"כ בנסיון רחב מאד , יכולת הפעלת משמעת בכתה , בד"כ נחשבות המורות היותר קשוחות בית הספר.
ניסיתי - גם את זה - הצלחה מוחלטת .

והכי חשוב, טוב עשית שאמרת לה את דעתך - חשוב שבית הספר ידע שאת יודעת מה צריך ואת עושה מה שאת חושבת לנכון לטוב עבור הילד שלך ולא להכנע - כל כניעה לבית הספר רק תאמלל את הילד ותשיג אותו אחורה - גם זה מנסיון.

בכתות יסוד אני ממליצה מאד לבדוק בבית שהילד קורא היטב ולא מפספס את הטכניקה( כי גם כאן היה לי ויכוח עם המורות והיועצת שטענו שהילד קורא כשהוא "זכר בע"פ " את מה שהמורה הקריאה והן לא שמו לב ) - בעיות בטכניקה של הקריאה גוררות נסיגה משמעותית ביכולות .
תעקבי שהוא מטמיע את מושגי היסוד בחשבון - שוב מאותה סיבה

בהצלחה.

לנשום זה המלצה טובה...))

אני שמעתי על אמא שעשתה שימוש בשיטת פלסבו למורה, נתנה לילד סוכריות תיק תק ואמרה שזה ריטלין.כל השנה הם שיבחו אותה על שיפורים מדהימים.
אני קצת חוששת מזה.
לילד יכולות טובות. הוא תלמיד טוב. התחילת השנה היה הכי טוב.
הוא ממש זקוק לחיזוקים חיוביים. הוא טוען שהמורה לא נותתנת לו לענות בשיעורים, המורה טוענת, שהוא עונה יותר מכל הילדים. וכל אחד מהם צודק.
אין לי טריקים ללמד מורה. בבית אין כל כך בעיות. כל מה צץ די נפטר באמצעות הפעלת סמכות הורית. הוא יודע שאמא ואבא משתפים פעולה ולא זה לא.
אני כל כך מפחדת שאני אהרוס לו בבית ספר עוד יותר.....

zivadina

New member
אני מאוד לא בעד פלאסבו, זה פוגע בילד

פלאסבו יכול גם לעבוד על הילד עד שהגוף יגיד "די".
ברור למה המורים מחפשים פתרון מהיר למצוקה בכתה, וכדאי להראות להם שאת עם היד על הדופק ומחפשת מענה.

כאשר מתחמנים את המורים והילד, זה יפגע קודם כל בילד.
אם הוא יראה שהסוכריות כבר לא עובדות עליו הוא ירגיש פגום. ומה אז?
תגידי לו שסידרת אותו כדי לסדר את המורים?

תסמונת ה"אצלי הוא דוקא נפלא/אחר/מטורף"

בתור מי שמבקרת מדי פעם בבתי ספר כדי להעמיד מורים, ויועצות על מקומם- בתור ה"קייס מנג'ר" של הילד, אני נתקלת בהרבה סיפורים דומים לשלך. אגב זו בעיה שמופיעה גם בגנים...

הדבר שהכי בלט בסיפור שלך היה חוסר העקביות בהתיחסות לילד- יום אסל יום בסל. יום אחד אומרים דבר אחד ולאחר שבוע הדבר ההפוך. ולא סתם הפוך זה נע מקיצוניות לקיצוניות.

למה זה קורה?- 1. כל מורה מדווחת משהו אחר 2. יש שינויים , לעיתים קיצוניים בהתנהגות של הילד- בין שעה לשעה ובין יום ליום- הרבה פעמים זה תלוי בהתנהגות של המורה כלפיו, ובמצב הרוח שלה. 3. למורות יש מצב רוח משתנה גם- לפעמים הן מדווחות, ולפעמים לא, לפעמים הם מגיבות בקיצוניות על משהו שאתמול הגיבו אחרת לגמרי. 4. יש בלבול, וחוסר התאמה בין המורות- ולכן את מקבלת דיווחים סותרים. לפעמים מורה אחת מצירת סמיילי במחברת, בגלל שהילד בכה לה- והמחנכת תספר שככככככל המורות עושות את זה...

בקיצור יש חוסר אונים של המערכת והדבר הראשון שאת צריכה לקבל הוא חוות דעת אחידה- מתואמת. לשם כך מכנסים את כל המורות של הילד יחד עם היועצת, וכל אחת מהמורות מדווחת דווח אמת. זו הדרך היחדיה לדעת מה באמת קורה לילד.
דבר שני תפקידך להודיע שהילד מטופל, אבל עד שטיפול משפיע לוקח זמן. ואיומים לא יקצרו את התהליך. לא איום פיקטיבי בכתיבה לתיק האישי, ולא דרישות מופרכות לקחת תרופות על ידי אנשים שהם לא רופאים.
במקביל כדאי שהצוות החינוכי יקבל עזרה והנחיה איך לטפל ולעזור לילד. אם היועצת לא מסוגלת לעשות את זה- כדאי להזמין איש מקצוע חיצוני שיעמיד את כולם במקום, וינחה אותם באשר להתנהגות. הרבה יועצים מוכנים להגיע לפגישות כאלו בבית הספר, זה חלק מתפקידם.
אני משתדלת להגיע לבתי הספר של הילדים מהמשפחות איתן אני עובדת, ואני מגיעה לפגישות אישיות עם מרוה או מחנכת, או לפגישה כללית עם כל הצוות,
או להרצאה כללית לפני מורי כל בית הספר. מנסיוני, זה עוזר מאוד.
בהצלחה.

אכן, להבנתי תיארת את הסיטואציה בדיוק כפי שהיא

אני מינחה ששלב הבא שלי הוא להפגש עם המנהלת באוירה טובה ולנסות לארגן מפגש של הצוות להבנת המצב.
בשלב זה אין אנו מקבלים ייעוץ/טיפול (רק בהתחלה קיבלנו הדרכת הורים), לכן אין לי איש מקצוע שיכול ללוות אותנו.
נחליט על דרך טיפול אחרי האיבחון.

למעלה