התלבטות

ששקק

New member
התלבטות

ארבעה בנובמבר 2005 ובני שאל אותי היום 'מי זה רבין?' לאחר ששמע אותי ממלמל תוך כדי עיון בחוזר שנשלח מביה"ס אודות טקס שיתקיים בעוד שבוע. ואני לרגע שתקתי, הרהרתי, בררתי מילותיי, ניסיתי להחליט. רבין, לא מבית מדרשו אני. להיפך. רצח ואלימות. לא מבית מדרשם אני. להיפך. איך אנסח לבני תשובה הולמת את דעתי על האיש, על תקופת היותו כאן כמשיח חדש, על רצח ואלימות, על שטיפת מוח ממלכתית ? מתעלם אני מאמצעי התקשורת השונים, החוגגים מדי שנה בתאריך זה את 'פסטיבל רבין', וכביכול מתיימרים לייצג דעה עממית, תחושה כוללת. גם בנושא זה כמו גם בדיווחיהם-דעותיהם בנושאי הכלכלה, החברה והתרבות הם רחוקים מאד מרוב הישראלים. איני מרוצה מכפיית זיכרון רבין הרשמית שנעשית במערכת החינוך, איני מאמין בה...וגם בה. רבין האיש נרצח בידי בן עוולה שלא ראוי להיכלל בחברה אנושית. רבין הפוליטיקאי גרם בדרכו הפוליטית להירצחם של רבבות ישראלים, אשר זכרם אינו מצוין בפסטיבל עוצמתי שכזה, אלא נבלע ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. בבתי הספר לא מציינים את זכרם של 'קורבנות השלום' באופן רגיש ומתוכנן כפי שעושים ביום הזיכרון לרבין. לא שמעתי על שיחות אודות מורשת הישראלי שרצה לחיות בעולמו הקטן בירושלים ורוסק בפיגוע בקו 18 וקרוב לודאי שאין מעמיקים בזכותם של אם ושני ילדיה לחיות בקיבוץ שקט בקרבת כפר ערבי. לא מדברים על החשיבות בעמידה על ערכי הציונות אל מול טרור ובטח לא דנים בזכות המיעוט להפגין גם כשקבוצת פוליטיקאים מובילה בדרך שלה. המערכת הפוליטית נכנעה בסערת הרגשות של 1995 לאין ספור מחטפים בתחומים שונים ולא השכילה לחשוב מקצועית ועניינית. אז מה אומר לבני ? איך אתמודד עם כעסי הצפוי בכל שנה מעתה ועד תום ימי הלימודים שלו, כשיום הזיכרון לרבין יגיע? איך אעביר בנשימה אחת את סלידתי ממעשה הרצח ואת סלידתי מהיוהרה וחוסר הרגישות שאפפה את ממשל רבין ? אין לי תשובה.

אני חושב שערבבת בין התשובה

לשאלה הפשוטה לבין דעותיך הפוליטיות (וקצת עובדות לא נכונות) לגבי השאלה הפשוטה: 'מי זה רבין?' התשובה היא פשוטה: רבין היה ראש ממשלה שנרצח בגלל דעותיו הפוליטיות ומעשיו המדיניים הוא היה גם רמטכ"ל מלחמת ששת הימים ומפקד חטיבה במלחמת השחרור. לגבי שאר דעותיך על מעשיו אפשר להתווכח אפשר להסכים אפשר לחדד את ההבדלים אבל איך זה קשור? מפה והלאה צריך להתמקד בשאלה האם מותר וצריך לשנות הליך דמוקרטי במדינה מתוקנת על ידי מעשי רצח על ידי מישהו שלא מסכים לו?

לורליי43

New member
ואיך מסבירים לילד בן 5.7?

משתרשרת לצוציק ושואלת את כולם
אנחנו חושבים להגיע היום לכיכר לרגל יום השנה. הגדולים גדלו עם הנושא. עם הקטן לא דיברנו על זה אף פעם.

Kalla

New member
למה לא להגיד פשוט

שבלי קשר לדעתך או דעת כל אחד אחר על האיש, על דעותיו ועל פועלו, אין שום דבר בעולם שיצדיק אלימות ורצח מצד מתנגדיו? תאמין לי שאתה ממש לא היחיד שחש ככה, ולדעתי אין שום בעיה להגיד בדיוק את מה שאתה חושב. אתה יכול לספר עובדתית מי היה רבין, מה היה תפקידו ומה הוא עשה, כולל מה לא אהבת במה שהוא עשה (אישית, לא אהבתי שום דבר ממה ואיך שהוא עשה), ולספר על הרצח שלו, על מניעי הרוצח ומדוע, למרות שאתה אולי מזדהה עם דעתו על רבין, מעשיו היו פסולים מכל וכל ושלא יכולה להיות עליהם סליחה ומחילה.

אני מוצאת מזעזע לא הרבה פחות

הזדהות עם "דעתו על רבין", גם אם היא באה מצד מי שלר חשוד בכך שאי פעם יהיה מסוגל לתפעל נשק... דעות כאלה הן בדיוק המקור להסתה.

פלגיה

New member
../images/Emo45.gif מסכימה מאוד

אנחנו הקדמנו ודיברנו על זה כבר לפני חודש - בג' בתשרי הוא צום גדליה.

noa128

New member
מסכימה עם צוציק

ומבקשת לחדד ולהמשיך את הקו שלך - אותם "קורבנות שלום" תמימים, אותה אם וילדה שחיו בקרבת כפר ערבי, אותן משפחות שחיו בשלום בישובים "ו"זכו" לטרור ערבי - אותם קורבנות - האם לא לגיטימי בשם דיעה זו 'להוריד' את ראש הממשלה שאחראי לכך? את אריאל שרון?

noa128

New member
לא רמז, בנה קו כזה

"..רבין הפוליטיקאי גרם בדרכו הפוליטית להירצחם של רבבות ישראלים, אשר זכרם אינו מצוין בפסטיבל עוצמתי שכזה, אלא נבלע ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. בבתי הספר לא מציינים את זכרם של 'קורבנות השלום' באופן רגיש ומתוכנן כפי שעושים ביום הזיכרון לרבין. לא שמעתי על שיחות אודות מורשת הישראלי שרצה לחיות בעולמו הקטן בירושלים ורוסק בפיגוע בקו 18 וקרוב לודאי שאין מעמיקים בזכותם של אם ושני ילדיה לחיות בקיבוץ שקט בקרבת כפר ערבי. לא מדברים על החשיבות בעמידה על ערכי הציונות אל מול טרור ובטח לא דנים בזכות המיעוט להפגין גם כשקבוצת פוליטיקאים מובילה בדרך שלה. המערכת הפוליטית נכנעה בסערת הרגשות של 1995 לאין ספור מחטפים בתחומים שונים ולא השכילה לחשוב מקצועית ועניינית..." מה הקשר? - האם אין בעובדה שפועלו של האיש נקטע באופן כל כך אלים איזשהו לקח חשוב באשר לחשיבותה של הדמוקרטיה? האם לאור ההתנהלות הטרגית והאלימה אין מקום להפריד אחת ולתמיד באופן חד משמעי בין הדברים? מי שאחראי לטרור הם הטרוריסטים - לא אף אחד מהצד הישראלי, וכל ניסיון להטיל אחריות על הטרור על צד פוליטי כזה או אחר = הסתה מכורח הדה לגיטימציה שהטלת האחריות הזו עושה לו. האם לא ברור שכאן יש מקום למסר אחד ויחיד? - דרך פוליטית/שלטון מחליפים ר ק בקלפי. לטעמי, כל התפלפלות באשר לדרכו השנויה יותר או פחות במחלוקת של האיש, כשהיא מגיעה בצמוד ליום הזכרון להירצחו היא זילות מעשה הרצח והמעטה בחומרתו ויש בה משום מתן עקיף של לגיטימציה לקטיעת דרכו בדרך שבה נקטעה. זו דעתי.

ששקק

New member
תודה למגיבים כולם

נועה, חד משמעית: רצח רבין לא היה לגיטימי !!! 'קורבנות שלום' הוא מונח זוועתי ולא לגיטימי אף הוא !!! לא בניתי שום קו ולא הסתתרתי אחרי רמזים אלא הצהרתי כבר בתחילה: "רבין, לא מבית מדרשו אני. להיפך. רצח ואלימות. לא מבית מדרשם אני. להיפך." דברייך שמי שאחראי לטרור הם הטרוריסטים נכונים כמו ההצהרה שמי שאחראי לתאונות הדרכים הן המכוניות ומי שאחראי לאלימות במועדונים הם אותם מכים ורוצחים; זאת האמת הפשוטה והגלויה, אך מי שלא עושה דבר למנוע אלימות וטרור ומי שמתעלם מסימנים ומנתונים המנבאים אלימות, ומי שלא מחנך ומעניש כשצריך, כל אלו שותפים לכשל. במקרה זה גם אני וגם את ושכמותנו שותפים לקטל בדרכים, לאלימות בחברה ולריחוק בין מרכיביה של החברה בשל אדישותינו. הויכוח הפוליטי-מדיני בחברה שלנו עולה בדמים רבים, תרתי משמע, ואני לא מתכוון לפתור אותו כאן. לענין התלבטותי, אני בהחלט הסברתי לבני שרבין היה ראש ממשלה בישראל אשר נרצח ע"י יהודי שלא הסכים עם דרכו המדינית, ובמעשה זה שגה ונהג בחוצפה. באותה נשימה, הסברתי לו שאני באופן אישי לא הסכמתי עם דרכו של רבין בשל אי אלו טיעונים, אך לא נקטתי ולא אנקוט באלימות. אמרתי זאת ולא אהבתי את מה שאמרתי. מדוע ? אלימות היא לא דרכי, ומכיוון שכך נרתע וסולד אנוכי מאלימות המוצגת באיצטלה של 'רדיפת שלום' והתעלמות מרצח של אלפי ישראלים, איצטלה של 'דאגה לכלכלת המדינה' ומתן שכר רעב לפועלים וסגירת מפעלים ומתן כיסוי לגחמות של בעלי הון ושררה. מבחינתי התעלמות ממצוקה של חלק לא מבוטל בקבוצה בעלת מכנה משותף, זאת אלימות ודורסנות. כך חש אני בנושא מה שקרוי 'מורשת רבין' - מעשה הרצח כנקודת מפנה בתקופת אוסלו לא עובד בין שני חלקי העם ולא נעשה נסיון ללמוד ולהבין למה הגענו לרצח, אלא הוחלט שיש צד אחד אשם והשני אוחז באמת המוחלטת וזהו, ככה נעים קדימה, מנהלים מדינה, מנהלים חברה, מחנכים ילדים והעתיד לא ברור. זה הכעס, אי הודאות והתיסכול שלי שילוו אותי, כנראה, בתקופת ביה"ס בכל שנה בנובמבר עד אשר אהפוך אדיש (הצחקתם אותי...) או עד אשר משהו פה ישתנה.

המעניין הוא המילים הרכות שמתארות

את הדיבר הראשון (לא תרצח): 'במעשה זה שגה ונהג בחוצפה'. זה עניין סמנטי אבל מלמד המון.

אולי,

גם הפלשטינאים שוגים ונוהגים בחוצפה, כאשר הם מפעילים טרור "רק נגד מתנחלים".... הסתה? אני?!?

אופס, תפסת אותי

אבל אני יכול להבטיח לך שלא היית תופסת אותי בהבנת הדיבר הזה, בניגוד לזה שידע את סדר עשרת הדיברות אבל לא הבין אותם. עניין לא כל כך סמנטי שמלמד המון (?).

מי שהסית לרצח - אשם!

כשם שמי שנהג (מכוניות בינתיים לא נוהגות את עצמן, למיטב ידיעתי) שיכור וחצה צומת באור אדום אשם ב*רצח* זוג ההורים הצעירים. דבר לא יכול להקל באשמתו, לנהוג כך הייתה בחירתו. זה שדרך מסויימת טובה לדעת אחד או פחות טובה לדעת אחר למיגור תאונות הדרכים לחלוטין לא רלוונטי לעניין.

למעלה