התחייבות לתקופת עבודה
התחייבות
אם אני מתחיל לעבוד, עושה קורס הכשרה של 10 ימים לפני העבודה, וחותם על חוזה עבודה שבו כתוב כי אני מתחייב לשנת עבודה, וכל הפרת חוזה תחייב אותי ב X שקלים אז אני יהיה מחוייב לשלם ?
התחייבות לתקופת עבודה
לא פירטת מהו הסכום ובאיזה קורס הכשרה מדובר, לכן אענה בכלליות: כאשר מדובר בקורס הכשרה משמעותי (לא הדרכה או חפיפה במקום העבודה מול העובד שביצע את התקפיד קודם לכן), המעביד רשאי לדרוש מהעובד תקופת התחייבות לעבוד שסנקציה בצידה (למשל, קנס על סיום עבודה לפני תום ההתחייבות). סכום הקנס צריך להיות סביר אל מול ההשקעה של המעביד בהכשרה של אותו עובד, וכן בהתחשב בתפקידו ובשכרו של אותו עובד. עוד בהקשר של סבירות, הקנס על אי עמידה בהתחייבות צריך להיות מדורג, כלומר, לא ייתכן שאם תעזוב את מקום העבודה לאחר חודש או לאחר 10 חודשים, הקנס שיוטל עליך בשל אי-עמידה בהתחייבות לעבוד שנה מתום ההכשרה יהיה בגובה זהה. נדרשת הדרגתיות. כמו כן, יש להבחין בין מצב שבו סיימת לעבוד מיוזמתך במקום העבודה לבין מצב שבו פוטרת. אם פוטרת (ולא בשל עבירות משמעת חמורות כמו מעילה, גניבה, אלימות או נסיבות דומות) צריכה להיות התייחסות לכך בגובה הקנס, אם בכלל יוטל קנס בסיטואציה כזו. כפי שאתה רואה, ישנם הרבה שיקולים לגבי הסבירות של הקנס בהתחייבות כזו. אם ההתחייבות שלך היא אחידה ואין בה "גמישות" או אבחנה בין כל הסיטואציות שפירטתי כאן, הרי שגם אם תסיים את עבודתך בטרם תשלים את כל תקופת ההתחייבות, והמעביד ינכה משכרך או מתשלום אחר שמגיע לך ממנו את מלוא הקנס, תוכל להגיש תביעה בבית הדין לעבודה להחזר שכר שנוכה ממך שלא כדין ולהלנת שכר. בית הדין לעבודה יבחן את סבירות ההתחייבות והקנס (לפי הפרמטרים שמניתי קודם לכן) ויחליט בהתאם.