התבוננות שמובילה לניהיליזם?

התבוננות שמובילה לניהיליזם?

נאמר שהצמדות או סלידה כלפי בני-אדם אחרים היא תוצאה של הבורות שלנו ושכאשר נעמיק להתבונן בחלקים המרכיבים אותם נבין שאין כלפי מה להשתוקק או להרגיש שנאה. אבל האם אי-אפשר להגיד דבר דומה לגבי חמלה, למשל? האם יש טעם לחוש חמלה כלפי הרגל של מישהו? היד? הכבד? דם? מוח? חלקי המיינד השונים? נראה שלא. האם התבוננות כזו לא נגמרת בניהיליזם?

שוויון נפש

בודהיזם ללא חמלה הוא אכן ניהיליזם. אבל מהי החמלה? חמלה היא פשוט היענות למצבו של האחר. היא לא חייבת להיות "רגש" או "תחושה" במובן המקובל שלהן. אבל בכל זאת, הבודהא לימד את ארבעת "המצבים העילאיים", ויש לכל אחד מהם את הטכניקה המדיטטיבית שלו. ואילו הן ארבעת "המצבים העילאיים": מטה-- אהבה שאינה נושאת פנים כלפי כל היצורים המרגישים ללא שום העדפות(אין קשר לאהבה רומנטית או אהבה שמושתתת על יחסים מותנים כגון קירבת משפחה או קירבת דם) קרונה-- חמלה שאינה נושאת פנים כלפי כל היצורים המרגישים (וההמשך כנאמר למעלה) מודיטה שימחה בשימחתו של האחר אופקהה-- שוויון נפש (כמצב תודעה) הבודהא-דהארמה היא ציפור בעלת שתי כנפיים: חוכמה וחמלה. אם תחסיר אחת מהן, לא תוכל להגיע אל הגדה השניה. הבודהא-דהארמה ללא חמלה היא תורה מתה, וחמלה ללא חוכמה היא טפשות גדולה מאד.

מוסכם אין כמו קרונה, מטה, וכו’

אבל מהו אובייקט החמלה? מיהו האחר? איך שאני מבין את זה ישנה תודעה (chitta) ותודעת החמלה שנקראת גורם נלווה - mental factor(chettasika) שמתמקדים באובייקט שנמצא בדימיון שלנו – הייצוג של האדם הסובל. אבל הדמות הדמיונית הזו היא דמות של מישהו שקיים בזכות עצמו, מעבר לחלקיו וללא תלות בגורמים אחרים וכו’. אם ננסה לחשוב על חלקיו, נפסיק לחוש חמלה. כלומר, כדי לחוש חמלה אנחנו בהכרח תופשים את האדם באופן מוטעה. וכדי לנסות לתפוש את האדם האחר באופן נכון אנחנו לא יכולים לחוש כלפיו חמלה.

קראתי את הודעתך ואני

חושב שאני לא לגמרי מבין אותה. אבל מה שאני כן מבין הוא זה: יש מישהו שסובל ויש מישהו שיכול להיענות למצוקתו של הראשון. ההיענות זו החמלה. ההבנה שיש מישהו סובל זאת החוכמה. אין הכרח להיצמד לרגש או רעיון כלשהו כדי לתת יד. פשוט נותנים יד וזהו.

חמלה והעדר-עצמיות

אתה כותב: “יש מישהו שסובל..." יש מישהו במובן האבסולוטי?? זה הרי מנוגד לרעיון הבודהיסטי. אבל בא נשאל ככה: תודעות יכולות להיות משישה סוגים: תודעת-ראיה, שמיעה, ריח, טעם, מישוש, תודעת-מיינד. ברגע נתון בו צצה חמלה (בלי קשר לפעולה, הרי לא תמיד ניתן לבצע פעולה) (1) איזו מ-6 סוגי התודעות נמצאת? (2) מה האובייקט שלה?

אל המציאות כפי שהיא

קודם כל בוא נבין מהו ה"אני" שאת קיומו הבודהא שלל. בתורות הוודיות והאופנישדיות שקדמו לבודהא הופיע הרעיון של האטמן, "אני/עצמי" מהותי, נצחי ובלתי-תלוי (אבסולוטי, כדבריך) בשום מערכת סיבות, תנאים ותוצאות שיוצרת אותו, שהוא לב ליבה של היישות האנושית. הבודהא טען את ההיפך: שה"אני/עצמי" הוא תוצאה של מערכת סיבות, תנאים ותוצאות, וככזה הוא אינו יכול להיות מהותי, נצחי ועצמאי (אבסולוטי), שכן מערכת זו נמצאת בתהליך של שינוי מתמיד ותלויה הדדית באינספור תופעות אחרות (להן יש את מערכות הסיבות, תנאים ותוצאות שלהן). מצד שני הבודהא לא שלל בצורה מוחלטת את קיומה של תופעה (במקרה שלנו התודעה האנושית) שחיה, חושבת, חשה כאב וסבל וכן הלאה. ועכשיו: תורתו של הבודהא היא דרך האמצע, ולכן אין "אני/עצמי" אבסולוטי, אבל יש "אני/עצמי" שחי ומתפקד בעולם התופעות. ולעניין החמלה: המציאות עפ''י הבודהא היא מארג אינסופי של תופעות השזורות זו בזו, ולכן היא למעשה אחדות. אנחנו בבערותינו מתייחסים אל עצמינו כיישויות נפרדות אחת מהשניה, ולכן אנו מרשים לעצמינו מגוון רחב של התנהגויות עוינות אחד כלפי השני. החמלה היא קודם כל הבנה (לא שיכלית אלא כולית של הוויתנו) שאנו לא תופעות נפרדות, ולאחר מכן המחווה שאנו עושים כלפי האחר מתוך הכרה שהוא למעשה חלק מאיתנו ואנחנו חלק ממנו. ובמילותיו של הבודהא: "כל אחד מאיתנו היה פעם אב, אם, אח, אחות, בן, בת (וכן הלאה) של כל אדם או יישות אחרת מזמן ללא התחלה ועד זמן ללא סוף" ולכן הוא (הבודהא) מלמד אותנו חמלה כלפי כל היישויות המרגישות ללא העדפה ומשוא פנים. כל דבר שאמר הבודהא יש להבין בהקשר ובתוך המכלול של תורתו. אחרי הכול, אם אין בכלל מישהו שסובל, אז מה היה לו לבודהא להצהיר את האמת האצילה הראשונה, ומיהו זה שיילך את דרך שמונת-הנתיבים אל החופש?

דרך-האמצע?

אתה כותב: "תורתו של הבודהא היא דרך האמצע, ולכן אין "אני/עצמי" אבסולוטי, אבל יש "אני/עצמי" שחי ומתפקד בעולם התופעות." אז איך אנחנו מיישמים את דרך האמצע הזו עם התיאור הבודהיסטי של התבוננות בתופעות כפי שהן, דרך ששת הדלתות, ללא "הדבקת" ישויות שלא קיימות בהן? מה שלא קיים מאחורי התופעות, בעצם קיים במידה מסוימת? או איך תענה לשאלה: ברגע נתון בו צצה חמלה - (1) איזו מ-6 סוגי התודעות נמצאת? (2) מהו האובייקט שלה?

בתשובה לשאלתך

קודם כל אני רוצה לשאול אותך, מהם "הישויות שלא קיימות בהן"? (בתופעות) קודם כל תודעת המיינד (vinnana) נמצאת. ללא תודעה זו אף תודעה אחרת לא יכולה לתפקד. שאר התודעות יהיו כל אותן תודעות שישתתפו ברישום התופעה. בהנחה ואף אחד מאברי החושים אינו פגום, אזי תודעת הראיה ותודעת השמיעה תהיינה הראשונות. אם התופעה תפיץ ריח עז אז גם תודעת הריח תהיה נוכחת וכך בהתאמה לגבי כל שאר החושים והתודעות שלהם. כדי שתתעורר חמלה האובייקט של מכלול התודעות שתתפושנה אותו יזוהה כישות מרגישה שזקוקה לעזרה. כשאני קורא את ההודעות שלך אני חש שיש משהו שאתה מפספס בהבנת הרעיון של ה"אין אני/עצמי", ועדיין לא ברור לי מהו הדבר... בכל מקרה אני מציע שתקרא שוב בעיון את הודעותי אליך. והייתי גם מציע לך להרהר בשאלות הבאות: מדוע שהבודהא ילמד את החמלה אם התבוננות אנליטית תביא לניהיליזם? ומהי (לפי דעתך) דרך האמצע אותה לימד הבודהא?

שנטידווה,

קודם כל, אני לא מנסה לתקוף את תורת הבודהא. ברור לי שהוא הטיף לחמלה ולא לניהיליזם. אני רק מנסה ליישב סתירות פנימיות שיש לי בהבנת התורה. אני גם יודע לדקלם שהבודהא לימד את דרך האמצע, בהקשר הזה, בין אניהילציה וניצחיות, ושהישויות שלא קיימות בתופעות הן קיום אינהרנטי, ו"אני" עצמאי\מאחד\הקיים מתוך עצמו מאחורי היצורים החיים. דבר שני, ויניאנה זו לא תודעת המיינד אלא מילה נרדפת ל chitta-כלומר לתודעה. ישנם שישה סוגים של תודעות כאלה. לא מתוארת תודעה נוספת שמחזיקה את שאר התודעות. ראה: http://www.dhammastudy.com/abhid2.html "The Pali terms vinnana, mano and citta are three terms for the same reality: that which has the characteristic of knowing or experiencing something. When citta is classified as khandha the word vinnana is used." "כדי שתתעורר חמלה האובייקט של מכלול התודעות שתתפושנה אותו יזוהה כישות מרגישה שזקוקה לעזרה". זהו בדיוק. שאין "האובייקט של מכלול התודעות" כזה. יש אובייקט של התודעת המיינד שמדמיינת תודעה של יצור אחר ו"גורם מנטלי" (chetasika) שמגיב כלפי האובייקט (למשל, בחמלה). וזה מביא אותי לשאול את השאלה שאני שואל.

אני יודע

שאתה רק מנסה ליישב את סתירותך הפנימיות. שאל את עצמך: אם אין Citta/Vinnana/Mano, האם שאר התודעות תתקיימנה? בודהאגושה בחיבור שלו ויסודהימאגה אומר כך (ציטוט חופשי): "יש סבל אך הסובל איננו, יש דרך אך ההולך בה אינו נמצא..." הבודהא-דהארמה מתבוננת משתי נקודות מבט על המציאות, היחסית והמוחלטת. במציאות היחסית אכן ישנה ישות שכוללת את כל התודעות. הרי לא תוכל להכחיש שאתה, תהיה אשר תהיה, כולל בגופך את שש התודעות. הלא כן? ומנקות מבטה של במציאות המוחלטת אכן אין שום יישות אינהרנטית נצחית בתופעות. המילה אשליה מתארת משהו חולף ומותנה, אבל לא בהכרח משהו שאינו קיים . צריך לשים לב למה שהוא קיים קיום מותנה (למעשה כל עולם התופעות) שאי אפשר להכחישו, לבין אי-קיומן של ישויות עצמאיות/אינהרנטיות. ובכל מקרה, הבודהא השאיר מספר לא מבוטל של שאלות ללא מענה, כך שבכל מקרה סתירות לגבי חלקים כאלה ואחרים (לכל מאיתנו בנקודות הרגישות לו) של תורתו תתקיימנה. אני חושב שבסופו של דבר רק יישום מתמיד של תורת הבודהא יישב את הלב והשכל. המשך יום נעים, שנטידווה

התבוננות אנליטית

"יישום מתמיד של תורת הבודהא יישב את הלב והשכל." כנראה. אבל ההתבוננות האנליטית היא חלק מיישום התורת הבודהא והיא כרגע מביאה לסתירה. "שאל את עצמך: אם אין Citta/Vinnana/Mano, האם שאר התודעות תתקיימנה?" לא. כי הן מעצם הגדרתן כל התודעות. אבל לא ברורה לי המסקנה. בכל מקרה יום נעים גם לך.

המציאות כפי שהיא...

האם בהתבוננות שלך אל תוך עצמך אתה מזהה תחושות והרגשות של סבל? האם אתה מזהה תחושות והרגשות דומות אצל אחרים ממך? שש התודעות הן אך ורק תיאור של תהליכים בתודעה. אם אין Citta/Vinnana/Mano, אין תודעת-ראיה, תודעת שמיעה וכו'-- למעשה יש רק תודעה אחת. כשכתוב בסוטרה תודעת-ראייה למשל, הכוונה היא שפעולת התפישה החזותית נעשית ע''י ה Citta/Vinnana/Mano ולא שיש באמת איזושהי תודעת-ראיה, שמיעה וכד' שנפרדת משאר התודעות. אני לא יודע איך אתה עובד בדיוק, אבל הייתי מציע שתקרא את הסאטיפטאנה סוטטה (הסוטרה על ארבעת היסודות של המודעות), ותבדוק אם ההוראות של מוריך תואמות את הכתוב בסוטרה. אולי אתה פשוט לא עובד נכון. בכל מקרה ספק הוא חלק מתהליך נורמלי של למידה והעמקה בדרך.

שנטידווה,

הבעיה שלי היא לא כ"כ מעשית, אלא עקרונית. אתה כותב: "שש התודעות הן אך ורק תיאור של תהליכים בתודעה. אם אין Citta/Vinnana/Mano, אין תודעת-ראיה, תודעת שמיעה וכו'-- למעשה יש רק תודעה אחת. כשכתוב בסוטרה תודעת-ראייה למשל, הכוונה היא שפעולת התפישה החזותית נעשית ע''י ה Citta/Vinnana/Mano ולא שיש באמת איזושהי תודעת-ראיה, שמיעה וכד' שנפרדת משאר התודעות." זה בפירוש לא נכון. מודגש בכל הסוטרות בכל המסורות שישנם שישה סוגי תודעות שונים ואין "מאחורי" התודעות שום "דבר" או תודעה שמזיקים אותן. זה בדיוק הרעיון של אנאטה. החלוקה הזו מודגשת במהסטיפטהנה סוטה, בפרג’נה פרמיטה סוטרה, אבהידהרמה ובהרבה מקומות אחרים. "האם בהתבוננות שלך אל תוך עצמך אתה מזהה תחושות והרגשות של סבל?" כן. האם אתה מזהה תחושות והרגשות דומות אצל אחרים ממך? אני מזהה התנהגות שאני מסיק ממנה שיש אצלם תחושות סבל. אבל זו ידיעה אחרת לגמרי, מתוך פרשנות ולא מתוך חוויה.

אל המציאות כפי שהיא..

כשאובייקט חזותי נתפש ע''י ה Citta/Vinnana/Mano היא בעצמה תודעת-הראיה, וכנ''ל לגבי שאר התודעות.זה לא שה Citta/Vinnana/Manoעומדת מאחורי התודעות, אלא היא היא בעצמה התודעות בהתאם לאובייקטים אותם היא תופשת (ראיה, שמיעה וכו'). כדאי לזכור שהחלוקה היא שרירותית, ולא "מציאותית". אם אתה מזהה בעצמך רגשות ותחושות של סבל, ומזהה אצלך את צורות ביטוין (בהבעות הפנים, בקול ודיבור וכד') גם אם אתה לא חש את סבלו של האחר כחוויה אישית שלך אלא כפרשנות וכמסקנה, עדיין פרשנותך ומסקנותיך נכונות. כשנזירים עושים בבתי-קברות התבוננות בגוויות בשלבים שונים של התפרקות, הם מסיקים שגם גופם ימות ויתפרק. ולמרות שזוהי אך ורק פרשנות והסקת מסקנות של הנזירים על עצמם, עדיין יש במציאות עובדות מספיקות שגורלם שלהם ידמה לגורל שאר בני-האדם (מוות והתפרקות הגוף). או דוגמה אחרת: למרות שאיני חווה את הזדקנותו של האחר, מהתבוננות בפני חברי והקשבה להם אני יודע שכמוני, גם הם מזדקנים, (למרות שגם כאן תוכל להגיד שזוהי רק פרשנות והסקת מסקנות). הספק שאתה חש הוא אך ורק עוד תנועה של המיינד שלך שגם איתה אין צורך להזדהות, ולמרות ששכלנו הוא כלי טוב ויעיל צריך להתייחס בבחינת "כבדהו וחשדהו". לא את כל הספקות אפשר ליישב בשכל, אבל גם עם השכל אפשר לעבוד בצורות יעילות יותר. שנים עברו עד שהבנתי שהסוטרות רק מתארות את המציאות ולא נותנות תיאור אבסולוטי שלה. וכשאתה קורא את הסוטרות, אל תהיה כל כך בטוח שאתה מבין את שקראת גם אם לכאורה זה נראה פשוט. בדוק שוב ושוב והקף והעמק באותו רעיון שהסוטרה מביעה עד שתתיש אותו. וגם אז זכור: הנאמר תמיד מצביע על זה שהוא מעבר לו. בברכה, שנטידווה

drall

New member
כל זה בלבול מוח

ההתבוננות היא תרגול. חמלה היא איזשהו פועל יוצא של השגת המטרה אליה התרגול אמור להביא . כך שאי אפשר להבין את החמלה כל זמן שמטרת התרגול לא הושגה. כך שאתה מנסה לחלוק על ההשלכות של המטרה בטרם השגת את המטרה אליה ההתבוננות הייתה אמורה להביא . זאת קפיצה פראית למסקנות , שאין לה שום אחיזה בשכל הישר. אתה כמו אותו אחד שנרשם לבית ספר לטיס כאשר הוא לא ראה מטוס מעודו והוא לא משוכנע שמטוסים קיימים בכלל. אם אתה רוצה לתרגל התבוננות , תתרגל ומי יודע לאן היא תביא אותך. לניהיליזם , למאצ'ואיזם ,לקפיטליזם. תתרגל ותדע , אינשאללה , טוב מכל אלו שמנדבים לך סיסמאות בכזו כפייתיות. דרול

capital

New member
לא הבנתי, חמלה היא תוצר של תירגול?

אין לי מושג על איזו חמלה מדובר פעם חשבתי שיש לי מושג מה היא חמלה ???

למעלה