התאמה בין צליל לאות

meyravbh1

New member
התאמה בין צליל לאות

שאלה,אם יש מי שיודע: אני מנסה ללמד את בני,בן חמש וחצי,לקשר בין צליל לאות. הוא מזהה כמעט את כל האותיות,ומצליח להתאים בין צליל לאות,כאשר המילה מתחילה בקמץ-פתח. הבעיה מתחילה כשהמילים מתחילות בצליל אחר. לדוגמא: אבטיח-מבין שמתחיל ב-א'. אבל אניה,או אוטו -לא מבין שגם היא מתחילה בא'. כנ"ל: בלון,בית-מזהה שמתחיל ב-ב',אבל בובה- כבר לא. עבדנו על כך שכל אות יכולה להפיק מספר צלילים,והתאמנו על כך. אבל ברגע שזה מגיע לשלב ההתאמה-שם הוא נתקע. יש למישהו רעיון? תודה.

yonitbrk

New member
הייתי מפנה אותך ללומדות

הנהדרות של "יש לי סוד ועוד אני קורא" העובדות בדיוק על זה בדרך מקסימה. כמו כן יש את חוברות "יש לי סוד" ,אשר לא יודעת אם עדיין, אבל בעבר נלמדו בבתי הספר, בכיתות א', וגם עובדות על הרעיון הזה. אלה פשוט פחות צבעוניות, למרות שהחבר'ה שלי מאוד נמשכו אליהן ועבדו בהן בכיף.

yonitbrk

New member
יש גם ספר מקסים

שהרביתי להקריא אותו לילדיי, "בארץ הא ב ג " (מנוקד בפתח ). פשוט שכחתי את שם הסופרת, אך הוא מספר וממחיש בדיוק את מה שאת מחפשת.

meyravbh1

New member
תודה.יש לי את "יש לי סוד ועוד".

הוא לא ממש התחבר לזה.ננסה שוב.

mayarel

New member
אולי לעשות מחברת הדבקות

אחת לכמה זמן לעשות "יום הולדת" לאיזו אות ולהדביק לה את התמונות ששיכות אליה וכדומה?

meyravbh1

New member
אבל כאן בדיוק הבעיה. הוא לא מצליח

לקשר שהמילה הזאת מתחילה בצליל הזה. איני רוצה שהוא ילמד כמו תוכי ש"בובה "מתחילה ב-ב'. אני רוצה שהוא יבין מה הוא עושה. (הוא גם עם בעיית זיכרון,כך שלא ניראה לי שהוא אפילו יזכור...). אני בטוחה שקשה לו,ואני בטוחה שהוא לא עושה בכוונה,אבל אני מודה שלפעמים אני שואלת את עצמי (נו-נו-נו):"איך לעזאזל הוא לא מבין את זה? איך הוא לא שומע את זה?"

mayarel

New member
אולי יש לו זיכרון שעובד אחרת

שמעתי והכרתי הרבה ילדים שלמדו לקרוא ע"י זיכרון צילומי. במשך הרבה זמן תוכנית לימוד הקריאה היתה בנוייה כך. אולי ללמוד בשיטה הפונטית (אות אות ניקוד ניקוד) נופל לבעיה של תבניתיות? אצל הרבה מילדינו יש בעיה בגמישות המחשבה. אם זה אכן העניין יהיה לו הרבה יותר קל ללמוד מילים שלמות וחצאי מילים וכך להכיר הרבה צירופים שהופכים להרבה מילים. אם מכיר ב של בלון ו-א של אבטיח לצרף אותם לאבא.. ואותו הדבר לעשות עם שאר העיצורים והתנועות. בהתחלה הקמץ והפתח אלו באמת התנועות הקלות יותר. זה טבעי לגמרי.

mayarel

New member
ספרי קצת מה הוא אוהב ואוכל לעזור

האם יש תוכנית טלויזיה, סוג יצירה מסויימת, משחקי מחשב, ספורט, קליעה למטרה..או משהו אחר אהוב במיוחד? לכל פעילות אהובה את יכולה לצרף מילים כתובות בשלמותן. להכין לוטו עם מילים או לקנות כאלו משחקי קופסא, תוכנות למחשב יש המון וגם יש לי סוד אני יודע לקרוא עובד בשיטת המילים השלמות ופירוקן ולא בשיטה הפונטית.. לצבוע דפי עבודה, יש המון חוברות עם הרבה כיף.. חשוב לדעתי לא להפוך את הסיטואציה ללא נעימה. יותר חשוב שיהיה וילמד קצת מאשר שיסבול וילמד הרבה. כמו הרבה דברים בחיים התנסויות ראשונות נותנות את הטעם להמשך אז שיהיה טעם טוב. בגילו זה צריך להיות מלווה בהרבה צבע ומשחק, ובאמת יש המון אופציות להיות יצירתיים. תהנו ואשמח לתת רעיונות ספציפיים לתחומי העניין שלו. מאיה

meyravbh1

New member
הוא אוהב:

בלונים, עבודות יצירה, מכוניות.יש לו חוש הומור,והוא אוהב דברים מצחיקים. למזלי,הוא מאד אוהב לעשות דפי עבודה,ובאמת חשוב שלא "אהרוג" לו את הכיף הזה. אני לא מצפה ממנו שיתחיל לקרוא-אני רק מצפה שיגיע מוכן ל-א'. כן יש לי רצון שידע קצת יותר מהשאר-כי בסה"כ יהיו לו דברים אחרים להתמודד איתם-שלשאר אין... ובגלל שאני מודעת לבעית הזיכרון שלו,ולחוסר האמון שלו בעצמו,חשבתי להתחיל כבר עכשיו,דווקא כדי שנוכל לעשות את זה בנחת ורוגע,הרבה זמן לפני א'.

yonitbrk

New member
אז נסי באמת לקחת את החוברות

של יש לי סוד, עם הדמויות של אלפי ושאר החבר'ה מהלומדה, נסי את החוברת הראשונה ותראי איך ילך. הן מאד ידידותיות.

mayarel

New member
אז ציירי לו דפים או תדפיסי ../images/Emo13.gif

נגיד עם אות או הברה או אפילו מילים שהוא יוכל לצבוע או למלא בפלסטלינה וכדומה.. יש המון חברות עבודה חמודות וצבעוניות שאולי יאהב. מגנטים למקרר להרכיב מילים.. לכתוב מילים על מדבקות ולהדביק על החפצים המתאימים בבית..יש מדבקות מוכנות של אותיות.. שווה לחפש בפורום של גננות ושל מורות רעיונות נוספים נחמדים..לכתוב בעפרון מילים ולמחוק.. אפשר לשחק חפש את המטמון שתכיני פתקיות במקומות של "אני נמצא במטבח..מבשלים בי ואני מתחיל בסמך.." טוב היה לי שוב לילה סוער עם הקטנה שלי אז אם יצוץ עוד רעיון אני אכתוב

meyravbh1

New member
תודה.את צודקת.יש את הפורום

של המורות והגננות,שכחתי ממנו. אהבתי גם את חפש את המטמון. נו,אני צריכה ללמוד להיות יותר יצירתית... תודה!!

אמא יעל

New member
כמה מחשבות

שלום אמא, קודם כל גיל חמש עדיין צעיר ולא כדאי לצפות לכה הרבה, כי הילד יתחיל להרגיש שהוא מאכזב אותך. בגיל זה עדיף להתלהב מכל דבר נכון ולא להתאכזב מכל דבר שאינו נראה לנו. אם יש לבנך תחום עניין מסויים, נסי ללמד אותו את הצלילים בתוך התחום הזה. שם הוא קשוב ומגוייס יותר, וגם מכיר יותר את המילים. ישנם צלילים קשים יותר ואחרים קשים פחות. א הוא בין הקשים שבהם. בני לומד בכתה א מספר לימוד פונטי בשם "אותיות מדברות" אם את מעונינת לנסות משהו כזה. לדעתי זה מוקדם מדי ועדיף פשוט להתבונן מסביב ולגלות צלילים באופן אקראי ממה שמושך את ליבו. והעיקר סבלנות ואופטימיות. בהצלחה.

yonitbrk

New member
אנחנו שיחקנו הרבה

בתופסת צלילים כאשר כל פעם התאמנו נושא אחר, פעם צבעים שמתחילים בצליל... ופעם חפצים שמתחילים בצליל... דברים שנמצאים בשטח, בגינות, בבית וכו'. והילדים התלהבו וככה פיתחנו את הנושא. זה דבר מצויין גם למילוי הוראות ,תרגול צבעים,חפצים וכו'. ואז גם משלבים ילדים נוספים במשחק. כמו כן לקחתי מספרים מפזל ריצפה, ואז שיחקנו המלך אמר לקחת מספר שמתחיל בצליל... ואז גם הכנסנו תרגול של זיהוי מספרים . וכן הלאה...

למעלה