השתלבות בקבוצה

• פותח הנושא nage
  • פורסם בתאריך

nage

New member
השתלבות בקבוצה

בעקבות הדיון שהיה פה בימים האחרונים, איך גורמים למישהו חדש להשתלב בקבוצה קיימת? בהנחה שרוב המורים לא יכולים להרשות לעצמם כלכלית לוותר על תלמידים, ובהנחה שהבנאדם לא פוגע בקבוצה. כלומר זה לא מישהו שהיינו רוצים להיפטר ממנו, אבל ישנה הרגשה שהוא/היא אינם משתלבים... יש רעיונות?

השתלבות היא תהליך

לא משהו שניתן לכפות או לזרז - ואני מתכוון בכל מיני מקומות בחברה ולא רק בדוג'ו. לא ניתן לשלב אדם עם קבוצה שהיתה מגובשת לפני כן, ולא ניתן לשלב אדם עם השאר, הוא הוא ביישן באופן מיוחד. כן ניתן לקרב בין האנשים. בשעת בוקר זו לא עולות בראשי דוגמאות, אך אם אנסה להקיש על הצבא, בד"כ משימות קשות לביצוע (ואני לא מתכוון רק לתרגילי כושר קשים) מקרבות בין אנשים או כל דבר שגורם להם לעבוד ולהתאמץ ביחד. בדוג'ו, ניתן לנסות לקרב בין אנשים אם אחרי עבודה בזוגות (ראנדורי וכדומה), אפשר לבקש מהם שכל אחד מבני הזוג יחווה דעתו על העבודה והאינטרקציה בתרגיל - לא כדי לתת ביקורת לצד השני ולא כדי לספר על הרגשות שלו (לא לנסות להיות פסיכולוגים), אלא פשוט לספר על התחושה שהיתה בתרגיל/בקרב. עוד אפשרות - לחלק לבני זוג בעלי אותו דרגה/פז"ם, ולתת לכל אחד מהם לבצע קאטא והשני בודק ומתקן אותו. בכל מקרה, בשורה התחתונה - צריך להביט למעלה לשורה הראשונה (בהודעה).

nage

New member
ודאי ודאי

א. ודאי שזה תהליך, אבל תהליכים (לא תמיד) אפשר לזרז ואף לכפות. לא תמיד כדאי זה כבר סיפור אחר. ב. ודאי שאפשר לשלב אדם עם קבוצה קיימת, באייקידו אין הפרדה בין רמות התאמנים, כך שלעולם יהיו אנשים חדשים בקבוצה. יש לי חברים מהדוג'ו שהתחילו להתאמן לפני או אחרי, גם הרבה זמן לפני או אחרי, ואפילו השתלבתי עם מישהי סופית והיא התחילה 3 שנים אחרי

amir_aikido

New member
תלוי המצב המדויק

אני לא בטוח שברור לי לחלוטין על מה אתה מדבר כשאתה כותב, השתלבות בקבוצה: א. מבחינה חברתית - לפני/אחרי האימון ובהפסקות. בתחום הזה, יכולתך מאוד מוגבלת. אם כי, אצלנו אנו נשארים לשבת ולפטפט לעיתים די קרובות, ואם גם אתם נוהגים כך, תוכל לנסות בעדינות להזמין את אותו האדם להצטרף. ב. מבחינת בני-זוג לאימון - אם אחרים לא רוצים להתאמן עם אדם מסוים. זהו נושא שאתה כמדריך חייב להבין את סיבותיו. ולמצוא פתרון בהתאם לסיבה. למשל, במקרה שנדון קודם, האדם הזה היה מתאמן חדש, ולא הכיר את התרגילים. במצב שכזה אולי רצוי שתמנה (כמדריך) אחד מהמתאמנים היותר ותיקים לחנוך אותו, ו/ או תחלק אתה את הזוגות, כך שבכל פעם יהיה לו בן-זוג מתאים. דוגמא אחרת תהיה מתאמן שאנשים חוששים שיגרום להם נזק, ובמצב שכזה, צריך דווקא לתפוס אותו לשיחה... אמיר

nage

New member
אני מדבר על האימון

שיהיה נעים לכולם להתאמן, זה הכל.

דינמיקה בתוך הקבוצה היא נושא מורכב

ועל אח כמה וכמה קליטה של תלמידים "חדשים". השאלה היא מה מצב הקבוצה גם כך - האם היא קבוצה וותיקה ומגובשת, או חדשה (כפי שאני חושב הוא המקרה שלך, לא?). אצלינו יש מדיניות ברורה שלא ייתכן שתלמיד חדש ישאר לבד - תמיד יוצמד לו תלמיד וותיק, שידאג לו אישית. הייתרון הוא כפול: גם התקדמות מהירה, וגם הרגשה נעימה שדואגים לך.

nage

New member
אצלי טפו טפו אין בעיות

אני סתם מעונין בדעות באופן כללי. מה שהביא אותי לחשוב על זה זה הדיון שהיה פה אתמול ושלשום, בלי להכנס לתוכן של הדיון הנ"ל. גם אצלנו, ולצורך העניין אני יודע שזה די גורף באייקידו אין דבר כזה להשאיר מישהו חדש לבד, אבל זה שיש עם מי להתאמן לא מבטיח שהוא יקלט בקבוצה.

קליטה בקבוצה ו"חונכות"

אני אישית משתדל מאוד לדאוג לכך שהאיש מסתדר באופן כללי, ולא רק עם הטכניקה. אומנם אני לא משק"ית ת"ש, אבל כן לברר שהכל בסדר, להזמין אותו לבירה שאחרי האימון וכו'.

nage

New member
אמיר - עוד שני דברים קטנים

א. מאוד לא הייתי רוצה להתייחס למה שיותם כתב מהסיבה הפשוטה שאני מחשיב את אירית חברה שלי ואת יותם אני לא מכיר, והגירסה שלה מעט שונה, אבל היא ללא ספק מסכימה עם העובדה שהוא לא השתלב בקבוצה, ללא כל קשר לותק שלהם. ב. אני חושב שלמרות שהרבה פעמים אין ממש קשר בין המתאמנים לאחר האימון, ישנה אווירה מסוימת בכל דוג'ו, שהנושא החברתי בדוג'ו הוא חלק ממנה, והיתי רוצה לשמוע רעיונות כלליים, לגבי איך אנשים חושבים, שאפשר לחבר מישהו חדש לאווירה הזאת. כאשר שוב במקרה שלי זה לא משמעותי כי כולנו התחלנו לפני חדשיים שלושה כך שכולם חדשים. אבל אני בטוח שאם אני אמשיך ללמד אני אתקל בזה מתישהו.

amir_aikido

New member
חשבתי שהתייחסתי למקרים כלליים

התייחסתי לדבריו של יותם רק כדוגמא למצב שבו מתחיל מרגיש שהוא לא משתלב בקבוצה. בסופו של דבר, אחרי ששאלנו אותו מעט יותר, כך אני הבנתי את דבריו. ולא היתה לי כל כוונה להתייחס למקרה המדובר ספציפית. מצב שכזה הוא דבר שקרה, קורה ויקרה גם בעתיד. והוא אפילו לא ייחודי לאמנויות לחימה. מבלי לבדוק אני בטוח שגם בקבוצות אנשים אחרות, יש לא פעם לאדם החדש תחושה שהוא איננו חלק מהקבוצה. וכשמעורבת בעניין גם מיומנות פיזית, כפי שאכן קורה באמנויות הלחימה. התחושות הללו רק מחריפות. ועלולות אפילו לגרום לאדם להפחית מערך עצמו או להחליט ש"כל האמנויות לחימה האלה זה לא בשבילי". הפתרון הכי טוב למניעה שאני מכיר הוא מאוד פשוט: המדריך צריך לשדר לותיקים שהמתחילים חשובים. זה אומר שהמדריך צריך להשקיע רבות במתחילים בעצמו (כנותן דוגמא) וגם "לתגמל" את המתקדמים (בתשומת הלב שלו, דרגות וכו') גם מתוך חשיבה על יחסם למתחילים. וזה כמובן מעבר להערות הספציפיות, ולמתן המטלה של חניכת התלמיד החדש בשיעור על אחד הותיקים (ניתן להחליף את החונך מדי פעם). אמיר

איקידו

New member
בקשר למשפט שנכתב כאן

מישהו כתב"שרוב המורים לא יכולים להרשות לעצמם כלכלית לוותר על תלמידים,...." שיקול כלכלי? לפי ראית העולם שלי, ואני א מנסה לכפות אותה כאן על אף אחד אלא רק להציגה, למורה אסור לחשוב על כסף כאשר הוא מקבל או דוחה תלמיד. השאלה הזו היא חשובה לכשלעצמה. מבחינתי, שיחה ותאום ציפיות עם החניך החדש תמיד עוזרת. לרוב לתחושת הבטן של המורה יש סיבות טובות שמתגלות בשיחה. חשוב שמורה יהיה מסוגל לתקשר עם תלמידיו. אני מאמין ששיחה בארבע עיניים תפתור את רוב הבעיות. זאב.

nage

New member
זאב שלום - זה הייתי אני

שכתב את זה. אני מסכים איתך לחלוטין, שהשיכול הכלכלי הוא לא העיקרי, אני פשוט כיוונתי בדוגמא שלי למישהו שלא היית פוסל על הסף אלא שהוא לא כ"כ מצליח להשתלב בקבוצה, וגם בגלל שמדובר בפרנסה של המורה (איזה מזל שאני לא צריך להתקיים מזה), וגם בגלל סיבות אחרות נראה שזה מישהו ששוה להשקיע בו. בכל מקרה דעתך חשובה לי ואני שמח שהצטרפת לדיון.

nage

New member
לא זה לא

וזה מטריף את הפולניה, אבל יש אנשים שחיים מהאייקידו שלהם.

למעלה