השמטת מילות שעבוד

אִיתַי

New member
השמטת מילות שעבוד

כשכתבתי היום מסמך מסוים, נתקלתי במשפט הבא: המצב בו שהיתי היה קשה ביותר. ומיד חשבתי שיש לתקן ולומר: המצב שבו שהיתי היה קשה ביותר, שכן ישנה כאן פסוקית לוואי, ועליה להיפתח במילת שעבוד. אך לא אחת, בעיקר בדיבור היומיומי, נוטים להשמיט את ה"ש-". זה תקני, לדעתכם?

גנגי

New member
היות ששוהים במקום ולא במצב

אני מניחה שכותב המשפט פשוט התבלבל במקום של אות השיעבוד...

uriozmor

New member
השתמטות

הנושא הזה כבר עלה לאחרונה פה ובמקומות נוספים (למשל במוסף "תרבות וספרות" של הארץ). עד כמה שאני יודע הדברים עומדים כך: המבנה המלוטש מעמיד את הכינוי המוסב בתוך המשפט או בסופו, ולא בתחילתו: "ההפגנה שהשתתפתי בה", ולא "ההפגנה שבה השתתפתי", ולפי זה אין מקום לשאלת ההשמטה של מילית הזיקה. אבל היום בהחלט בהחלט מותר להעמיד את הכינוי בראש המשפט המשועבד, ואז מומלץ מאוד לא להשמיט את מילית הזיקה דרך כלל (אלא בטקסטים פיוטיים), כלומר "המצב שבו שהיתי", אם אתה נורא מתעקש להפיק משפט כזה, ולא "המצב בו שהיתי".

אִיתַי

New member
../images/Emo51.gif, ו...

1. "נורא מתעקש להפיק משפט כזה..." - אני לא ממש מתעקש, פשוט זה המשפט שעלה במוחי ברגע הכתיבה. במחשבה שנייה עדיף לתקן ל"המצב שבו הייתי שרוי", לא? 2. גם אני סבור שאין מקום להשמטת מילית השעבוד, שהרי אם היא נשמטת, נפתחת פסוקית ללא מילית כלל. אני טועה?

uriozmor

New member
סליחה

חשבתי שלקחת את המשפט מאיזה מסמך צבאי, וחמימות מוחי העבירה אותי על דעתי. אתה לא חייב לתקן את סדר המילים. "המצב שבו הייתי" זה ממש בסדר. לגבי שאלתך השנייה, שעבוד ללא מילית שעבוד אפשרי בהחלט, ולא רק בעברית; ובדומה, או שלא בדומה, אפשרי גם איחוי ללא מילית איחוי.

uriozmor

New member
בעצם

לא ממש עניתי לך על השאלה הראשונה. סליחה. שוב. "המצב שבו הייתי שרוי" באמת טוב מ"המצב שבו שהיתי".

uriozmor

New member
אבל בעצם אם כבר

עדיף בכלל "הייתי שרוי במצב קשה" או משהו כזה, בלי סרבול.

ארגונית

New member
קוראים לתופעה זו ש' עקורה

והיא אינה תקנית בשפה העברית מכיוון שזוהי טעות תחבירית. ובכל זאת זוהי טעות נפוצה ביותר, ויש הבוחרים שלא לתקנה.

uriozmor

New member
טעות תחבירית

בוודאי אין כאן. זה בעיקר עניין של סגנון.

ארגונית

New member
מעניין...

למיטב ידיעתי זו בהחלט טעות תחבירית, וזאת למדתי ממוריי בחוג ללשון העברית באוניברסיטת תל אביב. האם תוכל לבסס את דבריך ?

uriozmor

New member
אני אנסה

אין כאן טעות תחבירית כי שעבוד אסינדטי (ללא מילית שעבוד) הוא תופעה תחבירית מוכרת בעברית (ובלשונות אחרות), המצויה במקורות וכפופה לכללי התחביר העברי. כאמור, הסוגיה העומדת כאן לדיון היא סגנונית יותר מתחבירית, ואדם הכותב "הדירה אותה שכרתי" למשל חוטא בסגנונו. הוא אינו מבצע טעות תחבירית.

גנגי

New member
שעל חטא סגנוני

העונש הוא שהעורך הלשוני רק מצקצק בלשונו במקום ללקק בלשונו (= שלילת טובות הנאה מי..... נו, אתה מבין, כמו בשרשור ההוא), ועל חטא תחבירי... אה - זה כבר עניין לרשויות החוק. האקדמיה בכבודה ובעצמה מענישה בחומרה. נניח, עבודות שירות באקדמיה שמלוות בהאזנה סביב השעון לבדיחות של אבשלומקור, בלי אפילו הפוגה של פרסומות באמצע. ישמור אלוהים.

למעלה