השם Berek (פולין)

Amitna104

New member
השם Berek (פולין)

נתקלתי בכמה הזדמנויות בשם Berek. רוב הזמן סברתי שמדובר באיזושהי הקטנה של השם בער (דוב): בערק, ומשם קצרה הדרך גם לבערקו למשל. אבל רשומה מסויימת גרמה לי לתהות האם השם הזה לא יכול להיות גם איזשהו שיבוש של "ברוך"?
מה דעתכם? יכול להיות שהקישור שנוצר אצלי בראש לשם ברוך מקורו בטעות תעתיק/תרגום, אבל אשמח לשמוע את דעתכם.

תודה

ariehprh

New member
אצלי במשפחה ברק Berek ברוך

אין מושג כיצד ברוך נהיה ברק, אבל מצאתי רישומים מפולין על אותו אדם לפעמים ברוך ולפעמים ברק וגם בצורה האידישאית בורך או בורוך.

אריה

גם אצלי זה ברוך.

ואני זוכרת שקראתי הסבר באיזה שהוא מקום על ברק (מתחרז עם דרך) וברוך רק לא זוכרת איפה (ארנון אתה צודק - צריך לכתוב הכל!)

Amitna104

New member
עושה רושם

עד עכשיו שאצל כולם זה ברוך. האם יש גם הסבורים אחרת?
&nbsp
תודה לכל העונים!

yarpd

New member
עוד דוגמא ידועה - תמריל בערקסון מוורשה

"בתקופת השלטון הפרוסי בורשה, ובזמן הנסיכות .... באותן השנים ובתקופה הראשונה לקיום פולין הקונגרסאית נתפרסם בורשה בער (בערעק) בן שמואל זביטקובר הנ"ל. הוא היה העשיר הגדול ביותר בין יהודי פולין. השפעתו רבה הייתה בקרב הציבור היהודי ואף מחוצה לו. הוא היה היחידי בין יהודי ורשה, שקיבל רשות לרכוש בית מחוץ לרובע היהודי ולא נאלץ להקריב לשם כך את זקנו ואת לבושו הארוך, היהודי. בער הצטרף אל המחנה החסידי.

תמר'ל, אשת בער, מפורסמת הייתה לא פחות מבעלה. שני בני-הזוג היו נדבנים גדולים ותרמו מכספם למוסדות חסד רבים. הם גם תמכו בצדיקי פולין ואף העסיקו במפעליהם את המעולים מבין האברכים החסידיים, את ר' שמחה בונים מפשיסחא, את ר' יצחק מקאליש ועוד. בכספי תרומתם הוקם בית הכנסת בפראגא, שהפך עד מהרה למרכז חסידי. בער מת בשנת 1822. הוא היה אבי משפחת הפאטריקים הידועה בשם ברגסון (בערעק - בערעקסון-ברגסון). הפילוסוף הצרפתי אנרי ברגסון היה נכדו."

[URL]http://www.daat.ac.il/daat/history/kehilot/varsha.htm[/URL]

yarpd

New member
סבור אחרת

אני ממש לא מומחה לשמות, אבל ברשומות שאני נתקלתי כמעט תמיד Berek = דוב, המשך של Ber. אבל יכול להיות שברשומות אצל השלטונות לא יכלו להבדיל, וזה גם וגם.

napo9

New member
אצלי במשפחה berek = בער

במספר רשומות כתוב berek בפולנית ובער בחתימה בעברית

Amitna104

New member
תודה לכם

בסך הכל אני לא בטוח שזה עזר לגמרי להבין, אבל לפחות שמעתי על עוד אנשים שנתקלו בשם :)
תודה!

למעלה