השלב שאחרי המחלה

השלב שאחרי המחלה

שלום לכולן, אני בחורה בת 23. בעבר בגילאי 14-18 הייתי חולה באנורקסיה. כלפי חוץ הדבר אולי לא כל כך בלט, מעולם לא הייתי מאושפזת, סיימתי את הבית הספר בציונים גבוהים, התגייסתי לצבא וכו'
עבורי אלו כמובן היו שנים מאוד עצובות וקשות, וזאת בנוסף לתחושה כבדה של סוד או של אשמה ובושה. מעטים האנשים שסיפרתי להם את הפרט הזה מעברי, וברובם הם היו בחורים שהיה לי קשר די סתמי איתם, וגם זה מתוך צורך לפלוט את זה כבר, להפטר מ"הסוד" הזה.

לאורך השנים עברתי הרבה טיפולים, מסוגים שונים. עד היום די יש לי רתיעה מטיפולים, למרות שאני חושבת שאני די זקוקה לאחד.
מהמחלה, אם כן, לא יצאתי דרך טיפול אלא בעיקר דרך נסיבות חיים שהשתנו ואיצלו אותי להתגבר ולהשתנות- דבירם כמו מערכת יחסים שהייתה לי, הגיוס לצהל וכו'. המחלה בצורה האקוטית שלה נעלמה, אבל עד היום אני מרגישה כמו 'נשאית' שלה. היא מתפרצת בעיקר, לפחות בצורות החריפות, בהתקפי אכילה. חלקם גדולים יותר, חלקם קטנים יותר. פעם הם לוו בתחושת אשמה וגועל, אבל היום לפעמים אפילו זה לא.
זה פשוט מין פרקטיקה שאני משתמשת בה כדי להתמודד עם דברים מסויימים, אני לפעמים אפילו לא יודעת מהם. לפעמים אני עצבנית/עצובה ממשהו אחר, ומחפשת מין אישור להרגיש רגשות שליליים ועושה את זה.
בכל מקרה, כבר שנים אני חיה במעגל כזה, שעקרונית אפשר לתפקד איתו, אבל לא בצורה הכי טובה. אני אפילו לא יודעת איך לגשת לזה. לפעמים זה נראה לי כל כך עצוב. כל כך הרבה שנים אחרי ואני עדיין עבד של איזו קומפולסיביות ארורה.
בנוסף, בצעירותי חשבתי שהבעיה שלי היא לא בהכרח הפרעת האכילה אלא הדיכאון, ואני חושבת שהיום הדיכאון הוא המחלה שנותנת את הטון בחיי.

אני אפילו קצת מפחדת מללכת לטיפול, מפחדת מהכוחות שזה יצטרך לגבות ממני. במידה מסויימת הרגשתי בזמנו שאני חייבת להפסיק לחטט בנפש. כרגע אני בנקודה שגם רוצה להמשיך בהדחקה הזו, אבל בה בעת יש מין מצב שהגולם קם על יצרו, וההדחקה הזו רק מחזירה אותי אחרוה.
אני לא ממש יודעת איך להתחיל, לאיזה מטפל פונים?
לפעמים זה נראה לי כמו שרידים של שפעת שאני פשוט לא מצליחה להפטר מהם והם לגמרי שולטים בי במצבים מסויימים ואני שונאת את זה. לפעמים אני חושבת שככה ייראו כל החיים ואולי נותר לי רק להשלים עם זה. בעצם מאז שאני מכירה את עצמי זה ככה- הדכאון והמחשבות בתפר האלים שבין גוף ואוכל שאפשר להכניס לתוכו או למנוע ממנו.

לפעמים אני חושבת שכלפי חוץ הדמות שלי מבלבלת- נדמה לאנשים שאני "מוצלחת", סיימתי את הלימודים בהצטיינות וכו', אבל בעצם זה די טיפוסי למופרעות אכילה? מאידך כל ההישגים האלה נראים לי כל כך קטנים לעומת חוסר היכולת הבסיסי שלי לתפקד. אני מרגישה לפעמים שאני לא יודעת איך אוכל לעבוד ולפרנס את עצמי באופן מלא. יש ימים כל כך נוראיים או סופי שבוע שאני פשוט כמו ילדה משותקת, חסרת שליטה, שולט בי משהו כל כך הרבה יותר גדול. משהו שאולי באמת רק עזרה פסיכיאטרית תוכל לסייע לי. אני גם די חוששת מלקחת כדורים, אני חוששת מלהכנס למעגל של תרופות לא מתאימות. לפעמים אני מתבאסת על זה, זה מרגיש פגום לא להיות מסוגל לעזור לעצמך, אני מפחדת שזה "ימחוק" לי את האופי, שאולי אח"כ לא תהיה דרך חזרה. אני לא יודעת מה לעשות. כאילו עברתי כל כך הרבה, אבל גם כל כך מעט, כאילו אני רק שריד של גיל ההתבגרות.

אשמח לשמוע עצה או אם יש מישהי שמכירה את המצב הזה שהוא כבר אחרי התקופה הקשה אבל בה בעת חסר תקווה באופן קיומי.

תודה.

clastic

New member
So..

היה שלב מסוים בתחילת הקריאה, שכבר רציתי לרוץ לתגובה רק כדי
לכתוב לך שמעולם לא "כתבו אותי" (את מה שאני מרגיש) כל כך טוב.
נגעת בדברים שאני מזדהה איתם כל כך בקלות וכל כך "על בשרי" שזה התבקש,
ואפילו היה מרגש במידה מסוימת לראות ש - היי, הנה עוד מישהו..

בהמשך דרכינו קצת נפרדו, ועד עכשיו אני לא יודע אם זה בגלל שהפסקת לתאר
דברים שאני מזדהה איתם או אם תארת דברים שאני מעדיף שלא להודות שאני מזדהה איתם.

שיא המחלה אצלי (בולימיה בעיקר, שאח"כ עם הירידה במשקל קיבלה סיווג אנורקטי מסוים)
היה בין הגילאים 16-20. זה די הרבה זמן בשביל "שיא" רציף, לכן אם אני צריך למקד את זה עוד יותר אז 17-19.
את ה"סוד" שאת מתארת יצא לי לספר, בדומה אלייך, למספר מצומצם מאוד של אנשים.
ההתנהלות מול המשפחה בהקשר הזה לקחה המון זמן, סוג של משא ומתן חולני שניהלתי עם עצמי
לגבי מה, איך ומתי לספר להם (ולמי מהם) בסופו של דבר בדרך לטיפול.
בכל מה שקשור לאנשים שמחוץ למעגל המשפחתי, זה התפצל לשניים:
1. קשרים (בנות זוג) - כאלה שהקשר איתן היה רציני.
2. קשרים (בין-אישיים) - מהסוג הזניח יחסית, אנשים שסביר היה להניח שלא אראה אותם שוב.
כמעט ולא היה אף אחד אחר בטווח שבין שני סוגי האנשים האלה שסיפרתי לו,
כי במערכות יחסים זה נראה לי כמו חלק בסיסי של ההכרות (מה שווה הקשר אם אתה לא מכיר דבר
מהותי כ"כ בצד השני?) ובמקרה של אנשים שלא אראה שוב, טוב.. אז למי אכפת בעצם, זה רק העמיק את השיחה.

בעיקר בגלל שאני מרגיש שאני יכול לכתוב עוד שעות, בצירוף עם זה שהגיע הזמן לחזור ללמוד,
אנסה לגעת בכמה נקודות שכתבת ושתפסו אותי במיוחד.

1. דיכאון. כן, ההסבר שלך נשמע סביר לגמרי. והקטע המרגיז הוא שהיית אולי בטוחה שעם אכילה נורמלית,
או עם התקרבות לאכילה נורמלית - המצב ישתפר בתחום הזה.
אבל אולי אלה שני דברים נפרדים, שמצד אחד משפיעים אחד על השני אבל בו-זמנית לא מבטלים אחד את השני.
חוסר מצב-רוח (יותר כיף לקרוא לזה ככה) יכול להיות הרבה יותר אכזרי כשפוגעים בגוף,
אבל זה לא אומר שהוא בהכרח נעלם לאחר מכן, גם כשמדובר בשנים לאחר מכן.

2. תרופות. מוזר, כי בדיוק הבוקר חשבתי על זה די לעומק. לא אכניס אותך כאן לעולם השיקולים
שלי, אבל הנה מחשבה:
דיכאון, נניח, בגלל בעיה בספיגת סרטונין במוח.
כשאת אוכלת מלפפון - את משפיעה על המוח. בהמון היבטים.
גם כשאת אוכלת פרוסת לחם, או שותה קולה, או מה שלא יהיה.
למה כדור נגד דיכאון הוא שונה מהותית מזה? הוא שונה, אבל לא מהותית.
כל מה שנכנס לך לפה משפיע על מערכת העצבים, אנחנו פשוט לא חושבים על זה יותר מדי.
אם הסבל הוא גדול, אין סיבה (לדעתי) לא להקל אותו עם כדור מאזן.
ולגבי ניסוי וטעיה בכדורים - תראי, את עושה את זה בהשגחת פסיכיאטר. והפלוסים לדעתי,
בטח טווח הרחוק, יכולים בהחלט לעלות על המינוסים. זה לא אובדן זהות או שינוי אופי יותר משלאכול עגבניה לא משנה לך את האופי.
פרידה מבן זוג או מוות של מישהו יקר מטלטלים לך את מערכת העצבים, אבל לא הייתי אומר שזה שינה אותך מהותית.

3. אני אוהב ומעריך את התיאור שלך שמדמה את המחלה ל"שרידים של שפעת". ועולה המחשבה - "כבר נפטרתי מזה! אז למה זה עוד כאן?".

(בורח בחזרה אל הסיכומים לפני שתיגמר לי השבת)

sunin

New member
לגבי התרופות...(יכול להיות ט')

היי, מאוד קשה לי להגיב ל'שלב שאחרי המחלה'..אז אני די אתחמק מזה.
אז לגבי התרופות..אני בת 19, כבר שנה בצבא.
מאז שהתגייסתי המצב הנפשי שלי לא להיט.
התחלתי טיפול אצל קב"ן עברתי לפסיכיאטר שהביאה לי תרופות. לא חשבתי אפילו לשנייה לקחת אותם. במרשם הראשון שהיא הביאה לי לקחתי אותו וזרקתי לפח. והמצב המשיך להחמיר...
במרשם השני שהיא הביאה אותי, הלכתי לבית מרקחת ואספתי את הכדורים, השארתי אותם בבית, זרקתי אותם עמוק בתוך הארון. ו...ממש לא להפתעתי המצב הפך ליותר גרוע, מחשבות על מוות, התפקי חרדה מוזרים, קוצר בנשימה,עצבים, מצבי רוח ירודים, בקיצור- על הפרצוף.
בפעם השלישית שקיבלתי מרשם, אספתי את התרופות ואמרתי לעצמי, כל פעם שכואבת לי הבטן,הראש,הגרון אני לוקחת כדור. וזה קורה הרבה.. אקמול איבופן אופטלגין אדקס וכו'..
אז אם כואבת לי הנפש, לא מגיעה לי מנוחה?
ולקחתי את הכדורים בסוף. המצב שלי לא זוהר, אבל הרבה יותר טוב מקודם.
ברגע שיש לי התקף אני לוקחת כדור ומרגישה יותר טוב- האופי שלי לא משתנה, זה פשוט מחזיר אותי למצב הנורמלי שלי..
אין לי תלות בהם(לפחות בכדורים הלא ממכרים-אבל זה סיפור אחר).. אני יכולה להפסיק מתי שבא לי. ואני פשוט חוזרת למצב שלפני הכדורים.

אם זה יכול לעזור, אפילו בקצת, אני ממליצה..בתור אחת שהסתכלה על זה בצורה הכי מעוותת שיש.
בהצלחה!

levshavur

New member
שלום לך

אני יכולה להזדהות עם מה שכתבת . ברוב הזמן אני בסדר, בלי לפגוע בעצמי , בלי מחשבות אובדניות, עם פוסט טראומה שכבר פחות מנהלת לי את החיים וה"א שנשארת ברקע עם מעידות קטנות בזמנים של קושי נפשי. אני גרה כיום בהוסטל שמאוד עזר להגיע אל המקומות הטובים, וגם הפסיכיאטרית המדהימה שלי שתמיד חיזקה את המקומות הבריאים שלי...(אני כבר יותר מ 6 שנים בטיפול אצלה!)
כן אני משתמשת בתרופות ועד שהגעתי לטיפול שלי כיום...נאלצתי להחליף כמה פעמים טיפול והיו תופעות לוואי אבל שיניתי טיפול כשהיה צריך... מניסיון התרופות לא שינו לי את האופי וגם הן עזרו לי להגיע לתפקוד תקין (הייתי בדיכאון עמוק שהצריך אישפוז פסיכיאטרי ל 7 חודשים וגם אחריו עוד היו לי אישפוזים יותר קצרים...(את הבעל שלי הכרתי באישפוז...ואנחנו נשואים כבר שנתיים ומתכוננים לעבור לבית -שלנו,לדיור מוגן...

כיום חזרתי ללמוד באוניברסיטה עם כל המטלות והקושי שיש לי...וזה לא קל אבל אני לא מוותרת!!!

אז אני חושבת שאין לך ממה לפחד מטיפול תרופתי זה בהחלט יכול לשפר את איכות החיים שלך.
בהצלחה
לבשה.

תודה לכולם על התגובות

אולי חלק מהעניין זה שלאורך השנים יש בעיה אקוטית אחת ואז פתאום נוספת אחרת (דכאון), והיא לא באמת נוספת אלא הייתה שם כל הזמן. כל הגילוי הזה של בעיות חדשות לא נפסק, כל פעם עוד שכבה נחשפת וזה נורא עצוב.
בנוסף, כמו שכתב clastic כנראה באמת חשבתי שאם דבר אחד יסתדר- אז הכל יסתדר. לפעמים אני אפילו לא מבינה איך אני יכולה להמשיך להיות עצובה, מדוכאת. תוהה מאיפה לגוף יש מאגרים גדולים כל כך של יגון לאורך זמן רב כל כך.
אני מרגישה לפעמים שזה עוד משהו שמכניס למעגל של בושה.

האמת היא שאין לי כוח לטיפולים, בטח עמוק בפנים אני יודעת שאני צריכה אחד. אבל אין לי כוח לזה, נמאס לי לתפוס את עצמי כבן אדם כזה, זה מצטייר לי כחסר שליטה באופן קיצוני, כחלש, אולי זה אפילו קצת מגעיל אותי שיש בגוף כוחות גדולים כל כך, שאפילו לו נשמעים לי עצמי.

תודה לכולם

קולדון

New member
היי..

אני יכולה מאוד להזדהות עם מה שכתבת.
אני יצאתי מהאנורקסיה הקשה שלי לבד, בזכות החלטה שלקחתי כחלק מתהליך מאוד ארוך וגורף. חזרתי לאכול, עליתי למשקל תקין.. וסבלתי רצח.
אפילו לא ידעתי שזה הגיוני לסבול ככה בגלל המחלה, כי כבר לא קישרתי את זה לאנורקסיה.
היום אני יודעת שלהחלים זה אומר בהחלט הרבה יותר מלהפטר מהסימפטומים (מה שהם לא יהיו- הקאות, אי אכילה, בולמוסים..) ולעצור את התהליך במקום הזה, זו טעות מאוד כואבת.
זה בעצם... להשאר בדיוק בלי קרקע ועם הרבה בילבול וסבל.. שאפילו אין בעצם יותר מידי לגיטימיה מעצמך להרגיש אותו, כמו שאת כותבת- "את התקופה הקשה עברת".
אני לא מזלזלת ביציאה מהחלק הזה של המחלה. אבל לדעתי שלב הביניים הוא מאוד מציף ומאוד מאוד קשה, במיוחד כי על פניו המצב הרבה יותר טוב.
התקפי אכילה זה דבר כל כך בלתי נסבל, במיוחד לאנורקטים. אצלי זה מה שהכי הכי הכי היה לי קשה, יותר מתת משקל ותת תזונה ודיכאונות וחוסר תפקוד כולל וגורף. זה נחווה אצלי כל כך קשה.. ואני ממש שמחה שאיכשהו הגעתי לפורום כדי להבין שהתקפי אכילה זה חולה, ולא לגיטימי, אפילו אם את בתת משקל או אנורקטית בדימוס... אין צורך להשאיר את המחלה הזו על שום אש קטנה, ולא משנה איזה גילגול זה שלה (בולמיה, אנורקיסה או אכילה כפייתית..)

אני חושבת שאולי כדאי לך לפנות לטיפול התנהגותי- cbt אם כבד לך לחזור ולחפור בעבר.. זה יכול לסדר לך ולסגור לך כמה פינות שנשארו לא פתורות...

ברוכה הבאה

אני חושבת שאת מתארת בצורה מדויקת להפליא את סוג ההתמודדות הלא-אקוטית עם הפרעת אכילה. ההגדרה של "נשאות" היא הגדרה יפיפיה, אבחנה דקה למצב הביניים הזה.
סוג ההתמודדות הזה קשה נורא כי אין כאן חולי ברור ומובחן, אין כאן משהו שגלוי לעיני כל ושאנשים- בני משפחה, בני זוג, חברים- מזדעקים כשהם רואים או שומעים עליו, והכי גרוע- זה מן חולי כזה שאפשר להמשיך ולגרור אותו לעוד הרבה שנים.
המצב הלא-אקוטי הזה הוא באמת טריקי, מזמין את חוסר העשיה.
המחיר שהוא גובה הוא מחיר של איכות חיים, ולצערי, זה מחיר שהרבה מאיתנו מסוגלות לשלם בלי להבין אפילו שאנחנו משלמים אותו, ובלי לבקש עבור עצמנו יותר.
צריך המון מודעות עצמית ואומץ כדי לפרוץ את המעגל הזה שאת בו שנים ולכתוב כזו הודעה ברורה וכנה וגלויה. פחות קשה להיות גלויה ככה מולנו, בעיקר קשה, אני מניחה, להיות גלויה ככה מול עצמך.
אני מקווה בשבילך שכמו הרבה פעמים עבורי, עצם כתיבת ההודעה הזו אומרת שאת לא מסכימה לחיות ככה יותר, ושאת חייבת לעצמך את שבירת תקרת הזכוכית הזו, חייבת לעצמך שינוי.

אני מבינה את הפחד מטיפול, מחפירה פנימית, ממה שזה יעשה.
אני לא יכולה להבטיח שיהיה בסדר. לפעמים טיפול זה דבר מאוד מפרק.
אבל נשמע שאת כבר בנקודה שבה את גם רוצה את הטיפול.
אני מאוד מאמינה בזה שהמח נותן לנו לגלות על עצמנו דברים כשהוא יודע שאנחנו מספיק חזקים לגלות אותם, ואולי העובדה שעכשיו את מתחילה לרצות טיפול, מרגישה את המחיר של לא להיות מטופלת- זה בדיוק הסימן הזה, שאת מוכנה למה שיקרה שם.
כל החששות האלו הם דבר שאפשר להעלות בטיפול,
ומטפל טוב יודע איך להיות עדין ועם אצבע על הדופק כדי שהטיפול יהיה מקדם ולא הרסני.
אני ממש לא מומחית, אבל לא נראה לי שטיפול פסיכיאטרי צריך להיות הצעד הראשון- למרות שאני מאמינה שגם תרופות יכולות לעזור- אלא טיפול פסיכולוגי מהסוג הרגיל. שם יכולים להפנות אותך גם לטיפול פסיכיאטרי במידת הצורך.

נשמע לי שגם את שוכנעת ככה תוך כדי כתיבה שהטיפול הוא הצעד הנכון הבא. אז... מתי את עושה את הצעד הזה?

מחכה לשמוע ממך עוד.

למעלה