הרצחת וגם ירשת?

גרי רשף

New member
הרצחת וגם ירשת?../images/Emo22.gif

בפורום מוזיקה עברית ישנה וחדשה התפתח שרשור בנוגע לשיר איזבל (עקיבא נוף), שמעבר לחלק הבידורי שבו- כולל אינסטנט-פרשנות-שונה לאיזבל התנכית. אחד הגולשים הביא לינק מעניין העוסק באותו עניין ממש וכל אלו שווים עיון ואולי גם כמה תהיות: 1. חטאה של איזבל די דומה לחטאו של דוד- שניהם היו שותפים להריגתו של אדם, הגם שכדרכם של צדיקים- מלאכתם נעשתה בידי אחרים. חרף זאת דוד המלך נחשב כגיבור ואיזבל כמרשעת. 2. אליהו הנביא- בפולקלור העממי הוא הגרסה היהודית של סנטה קלאוס (סבא חביב וארוך זקן שקופץ ללגום כוסית בליל הסדר), למרות שכדמות תנכית הוא מהאכזריים שבנביאים.

לגבי הרי-פקג´ינג של אליהו ../images/Emo141.gif

גם אני תהיתי לגבי הרי-פקג´ינג של אליהו, וחשבתי שהיהודים באירופה עשו לו את הספין הזה כדי שגם לילדים שלהם יהיה סנטה קלאוס. עשיתי בירור קטן, ומסתבר שבסוף אחד מספרי תרי-עשר (מלאכי, למיטב זכרוני) יש בקשה מהקב"ה, שישלח לנו את נביאו אליהו, ומכאן מתחילות האגדות על חזרתו אלינו כסבא טוב לב (מזכיר קצת את הקמפיין של אריק שרון בבחירות 2001, לא?). מעניין, אם גם אצל היהודים בארצות האיסלם הייתה הצגה כזו של אליהו. ולגבי איזבל ... אני משאיר את זכות הדיבור לפמיניסטים/פמיניסטיות.

nirdagan

New member
איזבל, אחאב ומה שביניהם

המקרא יוצא בצורה נחרצת נגד אחאב מלך ישראל ומסתיר כמה מהישגיו החשובים כמו הקרב בקרקר שמתועד מחוץ למקרא. במסגרת ההשמצה הכוללת של אחאב הוא מוצג כאדם שנשלט ע"י אשתו, איזבל, למרות שאין שום סימוכין משמעותיים לכך. כדי להגביר שנאה, לא רק שהיא אישה, המקרא מזכיר לנו שהיא שיקסע, ועובדת אלילים. בנוסף לאחר מות אחאב איזבל נרצחה בידי ההמון. והמקרא מנצל את ההזדמנות להסביר שהיה "מגיע לה". הדה-לגיטימציה של איזבל היא ענין פוליטי מובהק, שבו המקרא מנצל את שנאת הנשים והזרים כדי לשכנע בטיעוניו. אליהו הנביא למיטב ידיעתי היה דתי פנאטי מטורף שרצח מאות כהני הבעל בהזדמנות אחת, ושאר מעשי טבח ורצח בשם הדת. בגלל שהוא היה בדת הנכונה, היהדות מוקירה את זכרו.

גרי רשף

New member
בוקר טוב אליהו!../images/Emo22.gif

ימים טובים הגיעו לפורום עת אני עצמי נחלץ לעזור לאליהו הנביא הנרדף הפעם על ידי ניר.. נעזוב כרגע בצד את העובדה שהמציאות התנכית (כמו כל המציאות האנושית דאז) לא עלתה בקנה אחד עם הצהרת זכויות האדם של האו"ם משנת 1948.. חיסולה של איזבל (´שימטוה´) מזכיר יותר את הלינץ´ ברמאללה ולא הליך דמוקראטי תקין.. השאלה החשובה יותר היא מה אנחנו לוקחים מתוך המסופר בתור לקח, או מה החוק הישראלי הפונה לעקרונות הצדק של נביאי ישראל (אינני זוכר את הניסוח ומי שיודע אשמח אם יביא את הדברים) לומד מהם. האם אנחנו לוקחים את ´מחה תמחה את זכר עמלק´ כלגיטימציה לג´נוסייד או אולי פונים ל-´אשרו חמוץ, שפטו יתום, ריבו אלמנה´ של ישעיה.. אם אליהו הנביא היה סמל ומופת לחיסול מאות כוהני הבעל- זה היה רע מאוד, אבל כאן עלי להסב את תשומת ליבך שאם אתה מאמין לכתוב על הטבח- ממילא אתה מאמין שירדה אש מהשמים והציתה את העצים הרטובים.. לחילופין, אתה יכול להניח שלא ירדה אש, לא נרצח איש, וכטוב לב הנביא ביין ליל הסדר הוא הפך את ביעור החמץ של ערב החג לעלילות גבורה ושאר קרבות..

מוגג

New member
המיתוג המחודש של אליהו

מתחיל כבר אצל חז"ל. אליהו מוזמן לכל טקסי המילה - כעונש כל כך שאמר "את בריתך הפרו". אליהו מתגלה לחכמים ולומד עימהם. גם בסיפורי המזרח אליהו מתגלה ומשלים מניינים, עוזר לעניים וכו´. ההסבר לכך הוא כי אליהו אינו מבין שקנאות אינה פתרון גם לאחר החזיון האורקולי (אורקלי?) שהוא חווה, עדיין חוזר למנטרה שלו "קנ(ו)א קינאתי" (בכלל הוא עבד על הרבה אנרגיה קינאתית). לכן הוא מוחלף באלישע ועולה בסערה השמיימה ובתור תיקון הוא נאלץ לחזור ארצה שוב ושוב ולהשתתף במעשי צדקה. והנה סיפור מעניין למתעניינים באליהו ובמקור של הפולסא דנורא: אליהו הוה שכיח במתיבתא דרבי יומא חד ריש ירחא הוה נגה ליה ולא אתא. אמר ליה מאי טעמא נגה ליה למר אמר ליה אדאוקימנא לאברהם ומשינא ידיה ומצלי ומגנינא ליה. וכן ליצחק וכן ליעקב. ולוקמינהו בהדי הדדי סברי תקפי ברחמי ומייתי ליה למשיח בלא זמניה. אמר ליה ויש דוגמתן בעולם הזה אמר ליה איכא רבי חייא ובניו. גזר רבי תעניתא אחתינהו לרבי חייא ובניו. אמר משיב הרוח ונשבה זיקא אמר מוריד הגשם ואתא מיטרא כי מטא למימר מחיה המתים רגש עלמא. אמרי ברקיעא מאן גלי רזיא בעלמא אמרי אליהו. אתיוהו לאליהו מחיוהו שתין פולסי דנורא.
אתא אידמי להו כדובא דנורא על בינייהו וטרדינהו.
(בבא מציעא דף פה/ב) ...
תרגום חופשי: אליהו היה מצוי בישיבתו של רבי יהודה הנשיא. יום אחד, בראש חודש, חיבה לו ולא בא. אמר לו: מה הטעם (שהמתני לך ולא באת)? אמר לו: עזרתי לאברהם לקום, ליטול ידיים והוא מתפלל ואז אני משכיבו. וכן ליצחק וכן ליעקב. (אמר לו): ומדוע לו תקים את כולם ביחד? (אמר לו): אמרתי, ירבו בבקשת רחמים ויביאו את המשיח טרם זמנו. אמר לו: ויש דוגמתם בעולם הזה? אמר לו: יש חייא ובניו. גזר רבי תענית והוריד לפני התיבה את רבי חייא ובניו. אמר חייא: משיב הרוח. החלה נושבת רוח. אמר: מוריד הגשם. החל לרדת מטר. כשהגיע לומר "מחייה המתים" רגש העולם. אמרו ברקיע: מי גילה את הסוד בעולם? אמרו: אליהו! הביאו את אליהו והלקוהו שישים מכות של אש. בא (אליהו) נדמה לדוב של אש בא ביניהם (בין חייא ובניו) וטרדם (הסיח דעתם מהתפילה ומנע את תחיית המתים). === התענית היא כנראה תענית על בצורת והסיפור מבוסס על שתי הברכות הראשונות של תפילת עמידה. "ברכת אבות" - מגן אברהם (שימו לב למשחק המילים בין מגן ל"מגנינא", משכיב לישון). והברכה השנייה "גבורות" : אתה גבור לעולם אדני, מחיה מתים אתה רב להושיע, משיב הרוח ומוריד הגשם מכלכל חיים בחסד, מחיה מתים ברחמים רבים, סומך נופלים ורופא חולים ומתיר אסורים, ומקים אמונתו לישני עפר, מי כמוך בעל גבורות ומי דומה לך, מלך ממית ומחיה ומצמיח ישועה, ונאמן אתה להחיות מתים, ברוך אתה ה´ מחיה המתים.
נוסח התפילה של ימינו מוציא את העוקץ מהסיפור כי לפי הנוסח המקובל (בכל העדות כבר בתחילת הברכה מופיע הביטוי "מחייה המתים". כנראה שהנוסח המקורי היה שונה ולראייה הנוסח שנמצא בגניזה הקהירית אתה גבור, משפיל גאים חזק לדין עריצים, חי עולמים, מקים מתים, משיב הרוח מוריד הגשם, מכלכל חיים ומחיה מתים ואין דומה לך, בא"י מחיה המתים בתחילה מוזכר "מקים מתים" (שאינני יודע מה כוונתו המקורית ואולי כוונתו מקיים אנשים. במובן המקראי מתים=אנשים) המזכיר את פעולתו של אליהו בסיפור אך הביטוי המפורש "מחייה המתים" מופיע רק בסוף הברכה. זהו. סליחה על האריכות אך נסחפתי (עם ה
). תשבי יתרץ קושיות ולבנות...

טוב ויפה, אבל ../images/Emo141.gif

סדר פסח אינו בדיוק מעשה צדקה, וודאי לא בבית הגביר, ובכל זאת מספרים לילדים, שאליהו הנביא עומד להגיע במהלך הלילה. אני בכל זאת חושד, שיש פה איזו גרסה מגוירת של סנטה קלאוס.

מוגג

New member
לית מאן דפליג

רק הראתי כי לא המציאו את אליהו. יש קשר בין כסא של אליהו בברית המילה לבין סדר פסח. המילה וקרבן פסח הן שתי מצוות שקשורות ביניהם ב"ברית לא מותרת". מי שלא נימול אינו יכול לאכול את קרבן הפסח. הקשר אינו רק הלכתי אלא רעיוני: מי שמוציא עצמו מן הכלל (הברית) אינו יכול להשתתף בחג העצמאות הלאומי. הרעיון מופיע גם במדרש חז"ל על פסוקי יחזזקאל "ואראך מתבוססת בדמייך ואומר לך בדמייך חיי ואומר לך בדמייך חיי" - דם פסח ודם מילה. אליהו המתריס נגד הפרת הברית הוא זה שמבשר את הגאולה. סנטה קלאוס קשור לחג המולד ולא לפסח, וגם משאיר מתנות לעומת אליהו ש"שותה ובורח" כבעלה* של הנאיבית ... * או הגבר שלה.

nirdagan

New member
למיטב ידיעתי אחאב הוא זה

שאחראי לפרשת נבות. המקרא טוען שבחדרי חדרים איזבל הסיתה את אחאב, אבל מאיפה המקרא יודע חילופי דברים פרטיים בין איזבל לאחאב? זה בדיוק ההשמצות המגמתיות שדיברתי עליהן בהודעה אחרת בשרשור זה.

hillelg

New member
אחרי רצח האופי שנערך כאן לאליהו

אצא, כצפוי וכדרכי בקודש, להעמדת פרספקטיבה שונה. אליהו הוא אכן אדם קנאי ביותר. לא לחינם אמרו חז"ל "פינחס זה אליהו", וגם מקבילות חזקות בינו לבין יונה מעידות על כך. אכן, כפי שנראה מפשט הכתובים, הקב"ה רואה בחיוב קנאות, אך לא יותר מדי. כיון שאליהו סירב לקלוט את הרמז (כיונה בשעתו), נראים הדברים שהוא מוחלף בידי אלישע, שהיה הרבה יותר קשור לעם. אכן, נבואת מלאכי היא כנראה המקור לאליהו כ"מלאך הברית", והנביא שיבוא עם המשיח. אין לי מושג במה אתם רואים יתרון לספר מלכים על פני מלאכי. נראה שמדובר כאן במעין "תשובת המשקל", של הנביא המבשר גאולה ושלום לישראל, תחת האש הלוהטת שהביא לעם הסורר (מזכיר קצת את פינחס, המקבל דוקא את "בריתי שלום"). וכן, המקרא אכן רואה בחיוב גם פעולות אלימות נגד עובדי עבודה זרה. באמת, כל העניין הוא באיזו אידיאולוגיה אתה, והאם אתה פועל עם האמת או נגדה. באמת שאין בתנ"ך רלטיוויזם מוסרי פוסט-מודרני, ועל כך התנצלותי הכנה.
לכן גם השחיטה הגדולה של עובדי הבעל על ידי יהוא מתקבלת כמעשה הטוב ממעשיו. לכן החמלה על מלך עמלק, אגג, ועל מיטב הצאן והבקר (אגב, שימו לב, לא על הנשים והילדים חמלו העם ושאול!) כנגד ציווי ה´, נתקלת בביקורת קשה. ועוד ועוד. לגבי איזבל - נקודת הבדל מרכזית היא, כמובן, התשובה, שלא קיימת כלל בסיפור איזבל. סביר להניח שאילו היה נביא בא ומוכיח את איזבל או את אחאב, היא היתה שוחטת אותו במקום. לעומת זאת, לא רק שדוד (מלך!) מקשיב לביקורתו הקשה של הנביא, אלא שהוא עונה מיד "חטאתי לה´". מלבד זאת, איזבל (בת אתבעל מלך צידונים) היתה עובדת בעל מושבעת, ואף שיתפה את העם בהעדפותיה הרוחניות (ושחטה כל מי שהתנגד לה או לדרכה). דוד (בן ישי, שנמשח על ידי שאול) היה עובד ה´ כל חייו; הוא סירב לפגוע בשאול על אף שזה רדף אותו כל ימיו, וכשמת נשא עליו קינה; כל חייו הצטיינו במוסריות עליונה (מרד אבשלום, וכו´) ובעבודת ה´ (ראו שירתו בסוף ספר שמואל), והוא היה, כידוע "נעים זמירות ישראל" שרבים ממזמורי תהילים נאמרו על ידו. בקיצור, על כל דבר צריך להתבונן בתמונה הכוללת: צדיק עליון, משיח ה´, שמעד פעם אחת וחזר בתשובה, ואף על פי כן נענש בצורה חמורה, לעומת המרשעת איזבל, שאכלה נביאי ה´ לארוחת בוקר, וששלטה ביד רמה בבעלה (רשע מדופלם בפני עצמו). יש הרבה מה להאריך, ולא עיינתי לעומק בפרשה, אך אולי יש גם מקבילות לשוניות בין הפרשות, ללמד על ההיפוך בין דוד לאיזבל.

גרי רשף

New member
../images/Emo128.gifהחטא ועונשו../images/Emo22.gif

אמלא את תפקידן של הפמיניסטיות שפרשו למנוחת צהריים (למרות שממילא לא עשו שום דבר מהבוקר): העובדה שאיזבל שלטה ביד רמה בבעלה זה החטא של איזבל או העונש של אחאב?

גנגי

New member
לא קל להיות פמיניסטית...

זה מעייף ומתיש. טוב שיש גברים כמו גרי, שמבינים זאת ועומדים על משמרתנו בשעה אנו פורשות למנוחת הלוחמת / שנת היופי שלנו.

shellyland

New member
הלו! חלק מהפמיניסטיות רק מתחילות

לעבוד בשעות כאלה! אבל מזל שאנחנו יכולות לסמוך על רשף שיעשה את העבודה במקומנו. לא היו לי עדיין מספיק אנרגיות פנויות בשביל להתעמק בדיון החשוב והמעניין הזה, אבל לכשאתפנה אוסיף משלי (במלעיל ובמלרע) ואחליט אם אני מסכימה עם האמירה הפסאודו-פמיניסטית של גרי.

hillelg

New member
הלו? מה קורה?

בהתחלה ממש לא הבנתי על גרי מדבר. עכשיו, כשקראתי שוב את הודעתי, נראה לי שירדתי לסוף דעתו. בקיצור, את המשפט על זה שהיא שלטה ביד רמה בבעלה כתבתי כנגד מי שכתב שלהד"ם, והמקרא סתם שונא אותה, והגבר הוא זה ששלט בבית, כמקומו האמיתי של הגבר לדעת הכותב הנ"ל, כנראה. אז ציינתי למה היא מוצגת באור שלילי - פשוט כי היא זו שגרמה למשלוח הספרים, מכיון שהיא שלטה ביד רמה בבעלה (שברור שיש ביקורת עליו, על שנשא את בת אתבעל מלך צידונים). אגב, סיפור דומה בדיוק למקרה אחשוורוש והמן, וכבר נכתב על כך. בקיצור, אנא פמינסטים/ות יקרים/ות, רדו ממני, טוב? על כל מילה שאומר תזעקו חמס ותקשרו אותה לשוביניזם? זה באמת מזכיר לי את מה שאתם עושים לחז"ל. הצילו!!!

nirdagan

New member
אל תסיקי מסקנות מרחיקות לכת

לא אמרתי מי צריך לשלוט בבית, וגם לא קבעתי שאחאב שלט בבית. כל שאמרתי הוא שאין סימוכין רציניים לכך שאיזבל שלטה. למשל הטענה כאילו איזבל הסיתה את אחאב מבוססת על מידע שרק איזבל ואחאב יכלו לדעת אז מאיפה המקרא יודע (כן, בטח, דברי אלוהים חיים).

shellyland

New member
אחאב המסכן נאלץ לחטוא בגלל שאשתו

המרשעת (אבל יפה!) שלטה בו. בסדר. נכון. וגם: החיפושיות התפרקו בגלל שיוקו אונו שלטה בג´ון לנון. רבין הפך לאלכוהוליסט אנונימי בגלל שלאה שלטה בחשבונות הבנק שלו. מוניקה ניגנה בסקסופון של קלינטון בגלל שהילרי פריג´ידית. ועל "כל אחד מחוויר מולה איזו מן אישה גדולה - שרה" אני לא רוצה בכלל להתחיל! אגב, פעם הקדישו לזוג נתניהו ברדיו את השורות: מסתכלי עלי כל הזמן מה הם רוצים? מה אכפת לי בעצם? אומרים לי שאני חצי בנאדם והיא חצי משוגעת אבל זה כל הקסם כשאני רואה אותה אני רואה את מה שבא לי לראות: אותה. כמו שאמרתי קודם: בסדר. נכון.

nirdagan

New member
לא זה ולא זה

זה שאיזבל שלטה באחאב זה שקר של "מחבר המקרא" (כמובן במרכאות כי מדובר בחיבור רב מחברים).

nirdagan

New member
אלישע היה גם רוצח שפל

שרצח כמה ילדים כי אמרו לו שהוא קירח.

למעלה