הרפתקאות קלאסיות

הרפתקאות קלאסיות

אפשר לשים לב די בקלות שבספרות ההרפתקאות (ומכאן, גם במשחקי תפקידים) יש כמה מצבי-הרפתקה שדי חוזרים על עצמם: 1) משימת הצלה: מישהו חטף מישהו אחר, ורק אתם יכולים לחלץ אותו. 2) העיר האבודה: אי-שם נמצאת עיר חרבה, ובה אוצרות פלא ודיירים משונים ואף מסוכנים. 3) מלך הסכנות: מישהו רע מתכנן דברים רעים, וצריך לעצור אותו לפני שהיה מאוחר מידי. 4) המפלצת: ישנה מפלצת שמפרה מזה זמן-מה את הסדר הציבורי, וצריך לחסל אותה. 5) אליפות העולם: ישנה תחרות בנושא כלשהו, ואתם רוצים לקחת מקום ראשון. 6) איש לא יעבור: אתם צריכים להגיע מנקודה א לנקודה ב. בדרך, ג מנסה להרביץ לכם. מן הסתם יש עוד כמה כאלה ששכחתי. אבל האם "ראית אחד, ראית את כולם"? כנראה שלא - כאן נכנסים לתמונה הטוויסטים, הפרשנויות, נקודות המבט וכמובן - איכות התיאור. מה אתם הייתם עושים (או עשיתם) עם הרעיונות הקלאסיים-עד-נדושים הללו?

tapas tapas

New member
יש עוד סגנון שהוא יחודי רק למשחקי

תפקידים. חבורה של הרפתקנים הולכת במבוך מלא מלכודות, חידות ומפלצות כי פשוט יש להם חרבות בידיים ופשוט כי הם יכולים. אפילו שהם עלולים למות מוות מזוויע בהרפתקאה הזאתי. אבל זה באמת מעניין, האם יש TEMPLATES להרפתקאות? ואולי באמת יותר כדאי לחשוב בסגנון של TEMPLATES כשרוצים ליצור הרפתקה או מערכה.

זה לא חייב להיות מבוך

אני לא זוכר מי אמר "אנו הספרדים חולים בחולי שרק הזהב יכול לרפא" - אבל המוני הרפתקנים ספרדים (ואחרים) אצו-רצו ליבשת החדשה, תעו בג'ונגלים, נלחמו בפראים וחיות פרא, וחיפשו ערים אבודות.

Super Monkey

New member
טיפה פלפל להרפתקאות הנ"ל:

ראשית אני אפתח בעוד קצת נושאים שחוזרים על עצמם: 7- גשש בלש: מישהו נרצח בעיר ואתם צריכים לגלות מי הרוצח (...המשרת,כמובן...הה) 8- הג'וב האיטלקי: אתם צריכים לשדוד איזה חפץ מטירה מאובטחת. 9- בריחה מהכלא: משום מה השה"ם זרק אתכם לכלא (קורה לפעמים...) - עכשיו צריך לברוח. ועכשיו מה הייתי עושה לרעיונות הקלאסיים (לא יותר מדי מורכב): 1- משימת הצלה: מי שחטפו אותו לא רצה להחטף. הנסיך עשה יד אחת עם שודדים וביים את החטיפה של עצמו כדי להשיג משהו מאביו המלך, הנסיכה נחטפה על ידי אהובה כדי להימלט מנישואים בכפייה... 2- העיר האבודה מעבר למראה: לאחר מסע עמוס ברמזים מסתבר שהעיר האבודה בנוייה ממש מתחת לעיר עצמה. אופציה שניה היא שהמזרקה בכיכר העיר היא שער מימדי שמוביל אל העיר האבודה שנראית בדיוק כמו העיר המקורית - אבל נטושה מאדם ומאוכלסת ביצורים מפלצתיים. 3- מלך הסכנות: לא באמת מתכנן דברים רעים. מישהו הפר את האיזון בעולם והוא פשוט מתקן אותו (כמו ב"יעד סופי" - שמלאך המוות רק מנסה לאזן את המשוואה). 4- המפלצת: בני האדם אשמים שהמפלצת מתנהגת ככה - הם פלשו לשטח המחייה שלה והרגו לה את הגוזלים ועכשיו אמא עצבנית. 5- אליפות העולם: קצת קיטש אבל - ראש המאפיה מנסה לשנות את תוצאות התחרות על ידי תככים, שקרים ומזימות. 6- איש לא יעבור: אתם לא יכולים לנצח את מי שמולכם ישירות. צבא של 2000 אורקים יושב במעבר ההרים, הדרך היחידה לעבור היא לתצפת על האורקים ממרחק, להבין את הדינמיקה החברתית ולנסות לסכסך בינם לבין עצמם - אחרי שהם יהרגו אחד את השני - תוכלו לעבור. כמובן שיש עוד 5 מליון רעיונות. לדעתי, בסוף אפשר לקחת את הרעיונות הבסיסיים ועל ידי שילוב טוב במערכה ולתת לדברים סדר גודל אפי - אפשר להריץ משחק איכותי ומרתק עם הבסיס הקיטשי.

הרפתקת רצח

אני זוכר שהרצתי פעם הרפתקה כזו, בה הדמויות הואשמו ברצח במסיבה של לורדים מסוממים ומוזרים (הדמויות הובאו לשם כאטרקציה). בסופו של דבר התברר שהרצח התבצע על ידי אציל שהוא בעצם איש-זאב, והדמויות נאלצו להאבק בו בכלי הכסף שעל שולחן האוכל בעוד שאר הלורדים מתרוצצים סביב ומצווחים ככרוכיות מבלי להועיל (הם דווקא הפריעו). סיפורם של הלורדים המוזרים היה בכלל מקורי למדי - הם היו מעמד האצולה באי המינוטאורים - המינוס מלך האי החליט שהאוכלוסייה המקומית לא מוכשרת מספיק, וייבא אצילים אנושיים. לרוע המזל, האנשים היחידים שהיו מוכנים לשמש כאצילים באי המינוטאורים המפוקפק (שאחת ממגרעותיו הייתה חוסר באוכלוסיה נשית מחוץ להרמון המלך) היו כל מיני טיפוסים סוטים ואקסצנטריים, שהיו עסוקים בעיקר בהתגנדרות בבגדים מוזרים, צריכת סמים, וגידול חיות מחמד משונות - אחד הלורדים, למשל, נהג להסתובב בחברת כבשה גדולה שסרט כחול קשור לצווארה... הדמויות מן הסתם הגיעו לאי כעבדים, ונמכרו ללורד עם פאה גדולה וחתול כחול.

DIDGIN

New member
ובכן

תמיד טענתי שמה שחשוב זה איך מציגים את העניין. אני חושב שכמעט כל סעיף שכתבת נתן לפחות הופעה אחת במערכה שלי. הדוגמה הכי טובה היא שרשרת אירועים שהיא שילוב בין התבניות: אחת הדמויות במשחק שלי ביצעה שירות מאוד חשוב בשביל נסיך אחד (נתנה לו מידע שהציל אותו מהתנקשות) והוא גמל לה בין היתר בלהזמין אותה ואת שאר הדמויות שאיתה להיות אורחים אישיים שלו בטורניר יוקרתי שמתקיים רק פעם ב-28 שנים בשם גביע הבהט (בסופו של דבר חלק מהדמויות החליטו להתחרות, ללא עידודי ובלי שצפיתי את זה). באותו הזמן, אדם בשם דדאלוס, שהדמויות מכירות בתור מישהו שהרעיל את מקורות המים של עיר אחרת (כדי שתהיה קלה לכיבוש של אויב אותו שירת) תמרן את עצמו לתפקיד יועץ של המלכה שמארחת את התחרות. ברגע שהם ראו אותו בחצר הם ישר חשדו בו, וכאן נכנס טוויסט מעניין לסעיף 3: הם ידעו מי עומד מאחורי הכל, היה להם מושג לא רע מה הולך לקרות ואיך הוא עומד לעשות את זה (בדרך כלל אלה הדברים שעל העמל לגילויים מתבססת ההרפתקה) אבל הפעם האתגר היה לשכנע אנשים אחרים ובעיקר את בעלי הסמכות באשר לכוונותיו ולהביא להם הוכחות, או פשוט לגרום להפללתו של דדאלוס בפשע אחר אותו הוא לא ביצע. הטוויסט מבחינתי בטורניר היה דרכי ההתמודדות. כמעט אף מתחרה לא ניסה את השיטות הקונבנציונליות (אתם יכולים לדפדף אחורה בדיווחים שלי לגבי הטורניר על מנת להווכח) ובניתי מסביב לכל מתחרה אישיות וtheme מוזיקלי וכך הצלחתי להבחין אותם אחד מהשני (וזה קצת קשה כש11 מהם דמויות בלי שחקן) ולעשות את כולם מעניינים. בנוסף הטורניר שימש מעין "גניבת פוקוס" שהייתה אמורה להפנות את עיני השחקנים לכיוון אחר (אלא אם כן הם מספיק טובים בשביל לא להסתנוור, ורובם היו). הייתה גם עיר אבודה, או ליתר דיוק, חורבות. שתלתי כמה חודשים לפני זה אגדות אודותיה ב"דף מידע" שנתתי לשחקן ונוגע לתרבות ממנה הוא בא. הוא זיהה בעצמו את ההקשר, כשהם גילו את העיר די במקרה. הטוויסט בעיר היה שניסיתי לעשות אותה הגיונית ושוברת קצת את הסטריאוטיפ שיש לה בספרות פנטזיה. היה דרקון, אבל במקום לשכב על ערמת זהב הוא התיך את כל המתכות שמצא בעיר (שכללו גם זהב) וריקע את הכל למעין רצפה עם שקע בו הוא ישן, כך שהדמויות לא ממש יכלו לבזוז את האוצר שלו. הדרקון בכלל לא היה שם באותו הזמן, כי דדאלוס העיר אותו בעזרת טקס כדי שיתקוף את מקום היישוב הקרוב ביותר (העיר במה מתקיים הטורניר) והוא יהיה חופשי לבזוז את המאורה והעיר תוחלש ותהיה פגיעה לאוייב שהוא משרת. בסופו של דבר השתמשתי במספר דרכים כאן לעשות הכל יותר מורכב או מעניין: 1) להלביש את הכל בלבוש נוצץ, מרהיב, מושקע ומעורר הזדהות. 2) לשחק עם סיבה ותוצאה, לתקוף את הסיפור מכיוון חדש לגמרי. 3) לשלב כמה תרחישים פשוטים אחד בשני כך שהרבה עניינים יעסיקו את מוחותיהם הקטנים של השחקנים, וכך הם יקבלו תחושה של עלילה מורכבת.

Serpent Axis

New member
מה שאני הייתי עושה

בקשר להרפתקאת החטיפה: בספר Transylvania by Night מסדרת ספרי הערים והמקומות של Vampire: The Dark Ages יש הצעה לסיפור הסובב סביב חטיפה, במהלך הסיפור מתברר שלא הכל שחור ולבן... העיר האבודה: יש רק דייר אחד בחורבות עיר המערות העתיקה, איש לא יודע את שמו, מעולם לא ראו את פניו וקולו לא נשמע. החבורה מגיעה לעיר אחרי הבטחות של ערימות זהב, מגילות אבודות מספריית אלכסנדריה ואבני חן שמעולם לא נראו כמותם. ככל שהחבורה חוקרת עמוק יותר ויותר כך האירועים המשונים סביבה מתחילים להתגבר. לאט לאט הם מבינים שהם לכודים במבוך של חידות שנוצר על ידי מטורף. חיפוש הפתרון עלול לקחת זמן שאין להם ובינתיים האוצר היחיד שהם מוצאים הוא השיעורים בטבע האנושי - מה שהם לומדים אחד על השני, על צדדים בעצמם שהם אף פעם לא הכירו ועל בני אדם שלכודים הרחק מכל זכר של ציביליזציה ומה שקורה להם כשהפתרון היחיד להישרדות הוא להתקרב יותר לטורף שבתוכם... מלך הסכנות: פינקי והמוח. כל מילה נוספת מיותרת. 4: איש זאב, ערפד פראי או טורף נסתר אחר מאיים על התושבים. הבעיה היא - שהוא לא מטומטם כמו שהדמויות חשבו כשהם קראו עליו באוגדן המפלצות. כשהציד מושך את הדמויות הרחק מכפר אל תוך יער הערפל השחור, המפלצת הנסתרת מתגלה כיצור ערמומי, חמקן וסבלני. מלכודות מופעלות מגלות את העוזרים הנאמנים של הדמויות כקורבנות, היער סוגר על הדמויות כשלאט לאט הן מבינות שהניצוד הפך לצייד - והמפלצת הנסתרת שצדה אותן יכולה להיות כל דבר, אפילו אחת מהדמויות... 5: התחרות מתגלה כדבר אחר לחלוטין ממה שהדמויות חשבו והופכת לתחרות של הישרדות בתנאים בלתי אפשריים. אולי יש דרך לנצח בלי הצורך לאבד איברים או שפיות? רק אולי... 6: משהו מהתל בדמויות, זה נראה שהן הולכות בסיבובים כבר ימים. השמש איננה והעננים הקודרים והערפל העבה לא מבשרים טובות לגיבורינו. אולי התשובה שוכנת באחוזה המרהיבה מעבר ליער, אבל למי היא הייתה שייכת?...

Serpent Axis

New member
רעיון נוסף: מי שנכנס מעולם לא חזר..

..אבל זה לא אומר שזה חייב להיות הסוף! רעיון העיר האבודה שמוביל את הדמויות למבוכים של חידות מטורפות אולי בסופו של דבר, הוא סיפור על מבוך שאין לו פתרון. אבל תחשבו על כל הסיפורים והרפתקאות שניתן לספר על הדמויות שמדדות במבוך הזה ועל החיפוש שלהן אחרי הפתרון. האם הן אי פעם יחזרו הביתה? האם זה כבר ישנה? ואם כן - איך המבוך ישנה אותם? אולי כשהפתרון יגיח סוף סוף, הן לא יוכלו לחזור?

tapas tapas

New member
העיר האבודה ועוד רעיון.

הרפתקה קלאסית של אינדאנה ג'ונס. מה גם שבתקופה מסויימת בהיסטורייה הארכיאולוגים באמת היו הרפתקנים שחיפשו אוצרות עבור האוסף הפרטי של כמה אנשים עשירים. או שאני טועה? אפשר גם הרפתקה בסגנון הצבא, כמו טוראי ראיין או אפוקליפסה עכשיו. שהצבא נותן לך איזה משימה לא לגמרי חשובה, לא הגיונית ומאוד מסוכנת. ואתה מבצע אותה בעיקר בגלל שאתה חייל שמשרת את המדינה או משהוא כזה.

פעם ארכיאולוגים שדדו קברים

אאל"ט, היה איזה איטלקי אחד, איש קרקס בעברו, שנהג לפרוץ לפירמידות באמצעים ברוטליים כמו קורות-ניגוח, לרוקנן, ולשלוח את הכל למוזיאונים תמורת תשלום. נ.ב. זכור לי גם משהו על פקיד מכס מצרי שלא ידע מה לעשות עם המומיה של רעמסס השני שיוצאה לאנגליה, והחליט בטוב-טעם לחייב אותה במס על דג מיובש...

tapas tapas

New member
וגם, הסרט גיבור בשביל מלך הסכנות

כלומר אותו המלך צ'ין שייצר את סין המאוחדת ובנה את החומה הסינית אם אני לא טועה. רק שפה בסוף הדמויות מקבלות את האידאולוגיה שלו.

shanytopper2

New member
אני דווקא ממש לא מסכים

ההגדרות שלך אולי נכונות לגבי הרפתקאות "קלאסיות" (לא במשמעות של הזרם הקלאסי, אלא במשמעות של ישנות, מוכרות, וטחונות עד אבק) אבל בעצם הרפתקאה יכולה לההיות עוד המון המון דברים שלא נגמרים בעצם. - הדמויות מנסות לקנות אוכל בסופרמרקט, אבל במקרה, בדיוק באותו באותו הזמן חבורה של שודדים מחליטים שזה אחלה זמן לשדוד את הסופרמרקט הזה. מה הדמויות יעשו? - מישהו החליט שהוא רוצה להתעלל בדמויות הוא עושה כל מאמץ אפשרי כדי למרר את החיים שלהם. הוא מסכסך בינהם לחברים שלהם. הוא מפליל את הדמויות בפשע שהם לא ביצעו, הוא חושף את הסודות הכי כמוסים של הדמויות, וכן הלאה - לאחת הדמויות (או יותר) יש מטרה אישית כלשהי, היא רוצה לנקום במישהו שפגע בה (או במישהו שאכפת לה ממנו), היא רוצה להתעשר, או שהיא כמעט משמידה את ארופה במטרה לקבל פיצויים על סוס שנוצל יתר על המידה - מלחמת עצמאות (לב אמיץ, אני צריך להגיד עוד?) - פראנויה, אני באמת צריך להגיד עוד? - "האמת נמצאת שם", דברים מוזרים קורים ואין שום הסבר הגיוני, האמת הדמויות יצליחו לגלות מה הגורם להם? האם מישהו יאמין להם אחר כך? האם מישהו ינסה לעצור אותם מלגלות את האמת? וכן הלאה והלאה והלאה...אפשר להמשיך עם זה לנצח וזה עוד בלי לדבר על טוויסטים, פרשנויות, ושילוב של דברים שונים ביחד (שכאן בעצם הכח הגדול של קמפיינים, שעל ידי שילוב של הרבה "הרפתקאות" קטנות, יוצרות משהו גדול יותר מסך החלקים שלו)

ברור שיש עוד סוגים

וברור שיש הרפתקאות רבות ומגוונות. אבל מה שאני מנסה כאן, זה להשתעשע עם הגבולות וההגדרות של הארכיטיפים הנפוצים ואף הנדושים יותר.

Reilak

New member
תבניות...

רוב ההרפתקאות מורכבות מתבניות קווסט אלו ואחרות שהוצעו בדיון. התבניות הם בעיקר כלליות מאוד (יכולת להחליף כמה מילים באותיות A,B) והם בעצם ההתחלה והסוף של העלילה, אבל עיקר המשחק והשוני הוא מה שקורה באמצע, במסע לעיר האבודה, או בניסיון להציל את אותה נסיכה... כל הרפתקאה יכולה להיות מתובלת במפגש עם דמויות משעשעות, עם חידות ומכשולים מקוריים לשחקנים, הצבת החלטות בפני החבורה וכמובן טוויסטים!. אגב מישהו זוכר את הספר אוגדן הכללים של מבוכים ודרקונים מהמהדורה הראשונה? אז בפרק של שליט המבוך יש שם סיכום של כל תבניות ההרפתקאה שיש.

אם תסתכל על מה שכתבת

מנקודת מבט קצת אחרת, תראה שזה גם סיכום של רוב סוגי עלילות סרטי הפעולה שתוכל למצוא

למעלה