הרמוניה מסורתית

הרמוניה מסורתית

*הערה: כל מה שאני כותב כאן זה הבסיס של הרמוניה מסורתית במוזיקה קלאסית יש לא מעט יוצאים מן הכלל ותוספות עם השנים, אני לא אכנס לכל אחד מהם. מי שרוצה להתעמק בהרמוניה והולכת קולות יכול ללמוד מהספר בקישור אפשר להשיג אותו גם בארץ. לפני שנתחיל עם החוקים בהרמוניה מסורתית כמה דברים חשובים צלילים פעילים ויציבים בסולם צלילים יציבים : דרגות I, III, V צלילים פעילים : דרגות II, IV, VI, VII דרגות II, VII נפתרות לדרגה I דרגה IV נפתרת לדרגה III דרגה VI נפתרת לדרגה V כתיבה הרמונית נעשית ב-4 קולות סופרן, אלט, טנור, בס בגלל שבאקורדים משולשים יש רק 3 תווים(או קולות) והרמוניה נעשית ב-4 קולות יש צורך בהכפלה של אחד התווים. עקרונות ההכפלה הם כאלו: 1.צליל הטוניקה או הבסיס של האקורד במצב היסודי של המשולש. 2.צליל הקווינטה. הטרצה אסורה בהכפלה למעט מספר מקרים יוצאי דופן שבהן היא חייבת להיות מוכפלת. המרחק בין הקולות הוא: 1.בין הסופרן לאלט ו\או בין האלט לטנור עד אוקטבה כולל אבל לא מעבר. 2.בין הטנור לבס המרחק לא משנה. כתוצאה מזה נוצרים כמה מצבי אקורד: 1.מצב פתוח - מצב שבו בין הסופרן לאלט ו\או בין האלט לטנור ניתן להכניס צליל אחד או יותר מצלילי האקורד. 2.מצב סגור - מצב שבו לא ניתן להכניס שום צליל מצלילי האקורד בין 3 הצלילים העליונים. כל אקורד פתוח או סגור יכול להופיע באחד מ-3 מצבי האקורד הבאים: 1.מצב אוקטבה - היחס בין הבס לסופרן הוא אוקטבה או כפולות של אוקטבה. 2.מצב טרצה - היחס בין הבס לסופרן הוא טרצה, דצימה, טרצות + אוקטבות. 3.מצב קווינטה - היחס בין הבס לסופרן הוא כפןלות של קווינטה או קווינטה + אוקטבה. סוגי תנועות: 1.תנועה מקבילה - 2 קולות עולים ויורדים בתנועה מקבילה. 2.תנועה נגדית - 2 קולות זזים לכיוונים מנוגדים. 3.תנועה צדדית - צליל אחד נשאר במקומו מחובר בקשת להצליל השני עולה או יורד. קווינטות מקבילות - שני צלילים של אקורד אחד שנעים בתנועה מקבילה למרווח של קווינטה באקורד הבא. אוקטבות מקבילות - שני הקולות הם במרווח של אוקטבה ונעים במקביל למרווח של אוקטבה באקורד הבא. אוקטבות מקבילות וקווינטות מקבילות היו אסורות בשימוש עד המאה ה-19. קווינטות נסתרות - שני צלילים במרווח שהוא לא קווינטה אבל נעים במקביל למרווח של קווינטה כאשר האחד מהם לפחות או שניהם ביחד בקפיצה. *מרווח של סקונדה נחשב צעד, מרווח של טרצה ומעלה נחשב קפיצה. אוקטבות נסתרות- כנ"ל. האוקטבות והקווינטות הנסתרות הן בשימוש מועט ואצל באך בתקופת הבארוק הן היו אסורות. המשך בהודעה הבאה

DrunkGoat

New member
יש פה כמות..

בלתי נסבלת של טעויות ואי דיוקים. אין לי כוח לתקן, ואם גם למישהו אחר אין כוח, אז עדיף שתמחוק את ההודעה.

DrunkGoat

New member
קודם כל...

אתה מתבלבל במינוח בין דרגות לבין צלילי הסולם (גם לאלה קוראים דרגות, אבל לא ממספרים אותם בספרות רומיות אלא בספרות רגילות כדי לא להתבלבל). כלומר, אתה אומר שדרגה II נמשכת לדרגה I, אבל זה לא נכון, צריך לומר הצליל ה-2 של הסולם נמשך ל-1, כלומר רה נמשך לדו (בדו מז'ור). חוצמזה זה ממש לא נכון שמכפילים קווינטות באקורדים. _אסור_ חוץ מבמקרים חריגים להכפיל את הקווינטה באקורד. את הטרצה לעומת זאת מכפילים לפעמים, למשל בסיום מדומה, או בהיפוכים של אקורדים. כמעט תמיד מכפילים את הצליל ה-1 של האקורד.

אתה כל כך טיפש

דבר ראשון אם היית רואה את ההמשך בהודעה השנייה היית רואה שכתבתי מתי מכפילים קווינטות דבר שני בהחלט מסמנים בספרור I,II,III ככה מלמדים גם באקדמיות. אז לפני שאתה אומר דברים מטומטמים תבדוק שאתה יודע על מה אתה מדבר. דביל.

ofirshw

New member
קודם כל תרגע

האדום שמוצמד לשם שלך לא בהכרח מציין "עצבני", אז אל תהפוך אותו לכזה. התגובה שקיבלת אולי לא היתה הכי ידידותית שבעולם, אבל התגובה שלך לא הולמת את הפורום.

אההה ודרך אגב

הכינויי גנאי הם פה בגלל הצורה שכתבת את ההודעה הראשונה שלך בשרשור הזה. גם אם הייתי טועה במשהו זו לא הדרך לכתוב הודעה. ופעם הבאה באמת כדאי שתבדוק את הידע שלך לפני שאתה טוען שאני טועה... כי ההשקעה שלי בתאוריה היא על פני 8 שעות ביום כל יום, אני לא איזה ילד שהחליט שהוא יודע תאוריה והחליט סתם להכניס פה איזה משהו על הירמון.

SHEX

New member
בואו לא נתקוף...../images/Emo95.gif

drunk goat - גם אם אתה צודק, יש צורה להגיד את הדברים, לא צריך להיות תוקפני... אייל - הוא צודק בחלק מהדברים, וחלק מהדברים הם פשוט עניין של לימוד... באמת יש לך טעויות, אבל הוא לא צריך לתקוף אותך, ובתור אדם בוגר, אין סיבה שתענה לו לא יפה.. אנחנו בפורום- אפחד לא רוצה פה אווירה מגעילה, בואו ננסה לשמור עליה כמה שיורת נעימה...

LBA33

New member
אם אין לך דבר חכם לכתוב אתה לא חייב

ואחי אתה פלצן בלחץ

LBA33

New member

ואחי אתה פלצן בלחץ

LBA33

New member

ואחי אתה פלצן בלחץ

freshlama

New member
אם אתה לא יכול לא להציף את הפורום

אל תכתוב בו אפילו הודעה אחת.

המשך הרמוניה מסורתית

חיבורי אקורדים משולשים בבס ממוספר: בס ממוספר זה בס נתון של דרגות עם מספרים שמציינים אם האקורד במצב יסודי או בהיפוך. שלבי עבודה: 1.לרשום את הבס לפי הבס הממוספר הנתון. 2.לבנות את האקורד הראשון עפ"י מצבו הנתון (טרצה פתוח\סגור וכו'), כמובן בהכפלה הנכונה. בין האקורד הראשון לשני יש למצוא צליל משותף ןלשמר אותו בקשת ואת כל שאר הצלילים צריך להוליך בדרך הכי קצרה ולהמנע מקפיצות גדולות. 3.בין דרגה IV לדרגה V צריך להוליך את הקולות בתנועה נגדית לתנועת הבס כלומר אם הבס עולה צריך להוליך את שאר הקולות כלפי מטה. בין דרגה V לדרגה VI צריך להכפיל את צליל הטרצה בדרגה ה-VI ע"י ההכפלה של הטרצה אנחנו משמרים את הצבע של הסולם ומונעים אוקטבות וקווינטות מקבילות. כללי הכפלה בהיפוכי המשולשים (סקסטקורד, קווארטסקסטקורד) כללי הכפלות בסקסטקורד: 1.עדיפות ראשונה לצליל הטוניקה של האקורד במצב היסודי. 2.עדיפות שנייה לצליל הקווינטה של האקורד במצב היסודי. 3.במקרים מסויימים חייבים להכפיל את צליל הטרצה של האקורד במצב היסודי והמקרים הם: דרגות II, III, VI 4.בדרגה VII צריך להכפיל את צליל הקווינטה של האקורד במצב היסודי. כל יתר הדרגות לפי הכללים הרגילים. כללי הכפלות בקווארטסקסטקורד: 1.עדיפות הכפלה כמו בסקסטקורדים. 2.דרגה I חייבים להכפיל את צליל הקווינטה. 3.דרגה IV חייבים גם כן להכפיל את צליל הקווינטה. כללי הכפלות בספטאקורדים: במג'ור קטן (דומיננט ספטאקורד) יש 2 אפשרויות: 1.בצורה המלאה של האקורד עם כל 4 הצלילים שלו, ואז הפתרון יהיה לדרגה הראשונה שבה מושמטת צליל הקווינטה ומשולש צליל הטוניקה. 2.כאשר מכפילים את צליל הבסיס של הספטאקורד ומשמיטים בו את צליל הקווינטה ואז הפתרון שלו לדרגה ראשונה יהיה באקורד מלא עם ההכפלות הרגילות. כל הדרגות האחרות וכל היפוכי הספטאקורדים כל 4 הצלילים מופיעים ואין הכפלה.

SHEX

New member
באמת יש טעויות..../images/Emo95.gif

אז אני אתחיל עם ההודעה הראשונה...
דרגה || לאו דווקא נפתרת לראשונה.. היא יכולה ללכת גם לחמישית או לשלישית במקרים מסוימים, ויש מצב שגם לעוד דרגות שאניל א זוכר כרגע...
דרגה רביעית גם לא חייבת להפתר לדרגה שלישית... וגם לא שישית לחמישית אם אני לא טועה...
כתבת שאסור להכפיל את הטרצה חוץ מבמקרים בהם חייבים להכפיל אותה - זה לא נכון, אמנם יש מקרים שבהם חייבים להכפיל את הטרצה, אבל למשל כשיש אקורד בקולות מנוגדים - אקורד ששני קולות נכנסים אליו, אחד בסקונדה בעלייה ואחד בסקונדה בירידה, ושניהם יוצאים בסקונדה באותו כיוון - מותר באקורד האמצעי להכפיל את הטרצה - זה על מנת לא לפגוע בקו המלודי של הקולות.
מצב פתוח הוא מצב שבו בין הטנור לסופרן יש מרווח של יותר מאוקטבה, ומצב סגור זה מצב שבו יש ביניהם פחות מאוקטבה. אקורד שבו יש בדיוק אוקטבה בין הטנור לסופרן נקרא חצי פתוח.
בבס ממוספר לא נתון לך מצב האקורד, אלא רק ההיפוך שלו.
לא חובה להוליך את כל הקולות בכיוון מנוגד מהבס בין דרגה רביעית לחמישית - מומלץ לנסות להוליך בכיוונים שונים בין דרגות שכנות כדי למנוע קווינטות ואוקטבות מקבילות, אבל לא חובה לעשות זאת, אם מצליחים ליצור את האקורדים בלי קווינטות ואוקטבות מקבילות...
כשהולכים מדרגה חמישית לשישית לא חייבים להכפיל את הטרצה. מכפילים את הטרצה רק אם הדרגה השישית משמשת באותו מקרה כפונקציית טוניקה (סיום מדומה), וזה לא חייב להיות אחרי דרגה חמישית, אלא אחרי כל אקורד שמשמש כדומיננטה (למשל דרגה שלישית)
שוב, בדרגות שניה, שלישית ושישית כמו שכתבת, לא חייבים להכפיל את הטרצה תמיד - רק אם הן משמשות כפונקציה של T ,SD או D, וזה כבר תלוי בקונטקסט של הפסוק ההרמוני.
בדרגה שביעית צריך להכפיל את הטרצה של האקורד, לא את הקווינטה - וזה כדי למנוע מעט את הדיסוננס של הטריטון שיש בדרגה השביעית, שהיא בעצם אקורד מוקטן.
בדרגה ראשונה קווארטסקסט חייבים להכפיל את הקווינטה של האקורד רק במהלך של קדנצה פלגלית שבו הדרגה הזו משמשת כפונקציה שמקשרת בין הסובדומיננטה לדומיננטה, כדי להשהות את המתח עוד קצת ובכך להגביר אותו. באקורד הזה מותר להשתמש רק על פעמה מוטעמת (רבע ראשון ושלישי בארבעה רבעים, רבע ראשון ולפעמים שני בשלושה רבעים..)
לא חייבים להכפיל את צליל הקווינטה בדרגה רביעית.
דומיננטספטאקורד יכול להפתר לדרגה הראשונה גם ממצב מלא למצב מלא. הרי בסוף פסוק כשיש ספטאקורד של החמישית ואז דרגה ראשונה מותר לחרוג מהולכת הקולות ולפתור אותן בצורה שונה כדי לסיים באקורד מלא. בכל מקרה, מותר להשמיט את צליל הקווינטה, אבל לא את צליל הטרצה.
תוספת - אסור להשתמש במצב קווארטסקסט אלא כאקורד עובר - אקורד שהבס מגיע אליו בסקונדה ויוצא ממנו בסקונדה באותו כיוון. המקרה היחיד בו מותר להשתמש בקווארטסקסט שלא כאקורד עובר הוא בדרגה ראשונה קדנציאלית.
עוד תוספת - אין להשתמש בדרגה ראשונה במצב אוקטבי באמצע הפסוק - אקורד זה יוצר תחושה של נעילה ומטעה את המאזינים.
כרומטיקה אלכסונית - כאשר יש כרומטיקה בין אקורד לאקורד חייבים שהמהלך הכרומטי יתבצע באותו הקול, ולא בין שני קולות שונים.
כאשר יש אקורד שחוזר על עצמו פעמיים יש לשנות את המצב - להחליף את הצליל באחד מהקולות החיצוניים.
כאשר מבצעים קפיצה באחד הקולות יש לבצע אח"כ נסיגה - הליכה בכיוון ההפוך מכיוון הקפיצה עד שמגיעים לצליל שממנו התבצעה הקפיצה.
שיא לסופרן - בכל פסוק הרמוני לסופרן חייב להיות צליל שיהווה כשיא - הצליל הכי גבוה שאליו מגיע הסופרן באותו פסוק, אסור להשתמש בצליל הזה יותר מפעם אחד (לא ברצף) באותו פסוק.
פסוקים הרמוניים צריכים להסתיים בדרגה הראשונה במצב יסודי ואוקטבי.

זה לא טעויות...

סליחה אם אני מתעצבן אבל זה בצדק את ההערה כתבתי לא סתם אלא בגלל התחכמויות כאלו אין טעויות במה שכתבתי, מה שכתבת חלק לא נכון וחלק זה תוספות שלא הזכרתי אני מקווה שתקרא את הדברים הבאים בעיון... 1.כתבתי שיש יוצאים מן הכלל והבאתי את הבסיס, כתבתי גם שמי שרוצה להתעמק בהרמוניה מעבר לבסיס יכול לקרוא את הספר שנתתי קישור בדיוק בשביל זה כתבתי את ההערה אתם טועים ומטעים, מה שכתבתי אינו טעות אלא אופציות בחוקי בסיס של הירמון. 2.מה שכתבתי בהודעה הראשונה היה כמה דברים בסיסיים בהולכת קולות, זה לא אומר שהם תמיד חייבים להתקיים אי אפשר ללמוד מהאינטרנט על כל החוקים והאופציות שיש בהירמון ובהירמון יש המון אופציות ושוב בשביל זה שמתי קישור לספר שאפשר להשיג בנושא, מה גם שללמוד על היוצאים מן הכלל יבוא רק מתרגול. 3.לגבי מצב פתוח וסגור אתה טועה, מצטער להגיד לך. ועם מה שכתבת על מצב פתוח וסגור זה בחיים לא יעבור בבחינות של אוניברסיטה, וזה בדוק. 4.כשהולכים מדרגה חמישית לשישית מכפילים את הטרצה. אפשר לא להכפיל, אבל בחוקים הבסיסיים של הרמוניה קיימת הכפלה. 5.בדרגה שביעית של סקסטקורד מכפילים את הקווינטה, גם כאן התשובה שלך לא תעבור במבחנים אקדמיים. 6.מבחינת בסיס הירמון דרגה ראשונה קווארטסקסט בדרך כלל משמשת למהלך הזה, לא התייחסתי ליוצאים מן הכלל. 7.בדרגה רביעית קווארטסקסט לא חייבים להכפיל את הקווינטה אבל שוב מבחינת חוקי בסיס זה מה שקיים, וגם כאן בהרמוניה מסורתית אם לא תכפיל במהלכים הסטנדרטים לא תעבור מבחן אקדמי. 8.לא אמרתי שמשמיטים את צליל הטרצה בדומיננט ספטאקורד כתבתי קווינטה(כנראה לא ראית
) 9.לא התייחסתי לקטע הזה בקווארטסקסט נתתי רק את הבסיס

אמממ...

אני לא יודע, אני מכיר את זה בשם מצב פתוח אבל אם זה זהה למה שאמרת "Drop2" אז יכול להיות בכל אופן אני אנסה לברר גם

למעלה