הרכבות

הרכבות

שלום, אני רוצה לשאול בבקשה מה ההבדל: בין פירות הדר שיש להם גזע (שעשו להם הרכבה) לבין פירות הדר שלא עשו להם הרכבה והם גדלים בלי גזע. הרי מה ההבדל בין פירות שעל העץ או על עץ קטן הרי בכל מקרה הזרע לא יודע אם הוא על עץ או לא הוא גדל ומוציא פירות. נ.ב. ואני שואל כי אני עושה ערוגת עציצים של עצי הדר ואני לא יכול בתוכם שורשים של עץ. זה בגלל שהשגתי מהפירות שקניתי זרעים של: לימון, אשכולית, אתרוג, פומלה, תפוז, קלמנטינה, תפוח וקיווי. תודה רבה.

שקדי

New member
כל עצי ההדר למעט חושחש

הם עצים מורכבים אם תזרע זרעים ותגדל מהם עצים רוב הסיכוים שתקבל משהו אחר ובכל מקרה לא עץ משובח כפי שרצית

עולמיה

New member
הסבר פשוט

כמו שלך יש את התכונות של 2 הוריך, ואתה תוריש את התכונות הללו לילדיך, גם לפרי ולגרעיניו יש את התכונות של 2 הוריו. יודעים מי האמא - זה העץ שממנו קטפו את הפרי. לא ידוע האבא. לכן בגרעינים יש תכונות לא ידועות. "הילדים: של הגרעינים יכולים להיות דומים לאבא הלא ידוע. בהרכבה לוקחים ענף מעץ עם פירות טובים. בפעולה שנקראת "הרכבה" מחברים אותו לבסיס חזק. כך מובטחים פירות טובים ועץ חזק.

שקדי

New member
זה הרבה יותר מורכב../images/Emo163.gif

כי כמו אצל בני האדם שם תכונות של אלפי דורות מצוים בגנים כך גם בזרעי הפירות ואי אפשר לדעת מה יצא רוצה להמר ולראות...זכותך אבל תדע שאתה עלול לגלות אחרי כמה שנים שווה לך???

איך עושים הרכבה?

אפשר לזרוע את הזרעים שבנתיים יש לי ושיהיה להם גזע קטן לעשות עליו את ההרכבה אחרי שיבטו שאר הזרעים (אני יקח את אחד הנבטים וירכיב עליו. יש פירות שאני יכול לקחת ענף מהעץ שלהם ולשים בתוך בקבוק מים אבל לא כולם ואני גם לא יודע איזה גודל של ענף לקחת ואיך להשריש אותם. נ.ב. מישהו יכול להסביר לי מה כתבתי (אני יודע שזה בקשה מוזרה!!!)? תודה רבה, בברכה: החקלאי הצעיר.

רוּפֵן

New member
חקלאי צעיר ויקר וחביב..../images/Emo140.gif

למעלה, בשורה הכחולה של הפורום, יש אוצר גדול של ידע ומידע שנאסף בעמל רב ע"י חברי הפורום. התחל להכיר את ה"מילון המונחים" ואת ה"מאמרים" ועוד.. התחל לקרוא שם, ואם יישארו לך עוד שאלות, כולם כאן לשרותך. רוב הנאה !

הבנתי איך עושים הרכבה אבל שאלה אחר

אני שואל כבר אלף פעם אם אני יכול להנביט את הזרעים של הלימון שיש לי ולחכות עד שיהיה לו גזע קטן. ואז אני ינביט את שאר הזרעים ואני ירכיב אותם על הצמח? נ.ב. יש בסביבה שלי כמה עצים שאני יכול לקחת מהם ענפים ולהשריש אותם אבל אני לא יודע איך משרישים וכמה ס"מ חותחים, ואחרי שהם מוציאים שורשים איך לשתול אותם. תודה רבה, בברכה: החקלאי הצעיר.

BloodyWolf

New member
לא רעיון טוב

כשאתה זורע (או כדבריך "מנביט"), נוצר עץ שיכיל תערובת של תכונות מצמח האם וצמח האב - בדיוק כמו בני אדם. אין משמעות להרכבת עץ שנזרע על עץ אחר שנזרע גם הוא, מאחר ששניהם לא יכילו את התכונות של העצים המקוריים מהם נלקחו הזרעים. אם אתה רוצה, אני מציע שתנביט זרעים של עץ חזק, כמו חושחש, ותרכיב עליו מעץ לימון טוב שאתה מכיר אותו ויודע שפירותיו טובים. עץ לימון שנוצר מזרע שנבט יהיה חלש בד"כ ולכן לא יעיל בתור כנה (בסיס ההרכבה), ומאידך, הוא לא יהיה יעיל כ"רוכב" מאחר שאינו זהה לעץ המקורי. אם תמתין כמה ימים, ביקשתי מRוני שתעלה לפורום מדריך לאחת השיטות הוותיקות לביצוע הרכבה. בכל אופן זה לא תהליך פשוט כל כך. בהצלחה.

רוּפֵן

New member
אז ככה....

כן, אם תנביט חרצנים של לימון, יגדלו לך שתילים של...."משהו ממשפחת ההדרים". כשהם יגיעו לגודל סביר - מטר + גובה ועובי של כ 2 ס"מ, תוכל להרכיב עליהם, 'רוכב' מעץ לימון שמצא חן בעיניך, או כל 'הדר' אחר. ה'רוכב' צריך להיות מענף צעיר ומלבלב ("ענפי מים" - כך קוראים להם). כדי להשריש או 'לייחר' ענפים צעירים, עליך לחתוך ענף באורך כ 25 ס"מ, לטבול אותו בהורמון השרשה (אם יש לך..! זה רק מגביר את סיכויי ההשרשה - חומר יקר הנמכר בחנויות גינון) ולתקוע2/3 מגובהו לתוך אדמת 'מצע גן', להניח במקום חמים עם הרבה אור ולשמור על לחות קבועה של הייחור, ע"י ריסוס מים עליו. לאחר שישרש ויוציא עלים וענפים חדשים (אין מה למהר..) אז אפשר להעבירו לאדמה עם גוש האדמה שסביבו. בתור כלי נוח להשרשה, תוכל להשתמש בבקבוק פלסטיק של ליטר וחצי שממנו תחתוך את החלק העליון. החלק התחתון ישמש כעציץ, והחלק העליון כמכסה על הענץ, שישמור על הלחות והחום. בהצלחה,

BloodyWolf

New member
תיאורטית כן - מעשית, לא רעיון טוב

כמו שאמרתי, לימון שנבט מזרע, לרוב לא יכול לשמש בסיס עמיד להרכבה. סביר להניח שאם אתה יודע מה אתה עושה, תצליח להרכיב, אבל תקבל עץ חלש. ואז כבר אין משמעות להרכבה - פשוט יכולת לזרוע עץ תפוז.

BloodyWolf

New member
רופן כבר ענה לך

עד לפני חודשיים שלושה, הייתי כמוך, הרבה שאלות ללא מענה. אבל אני נקטתי גישה אחרת, סבלנית יותר. אני די בטוח שתשאל שוב את כל השאלות האלה בעוד כמה ימים. מאחר שאתה שואל המון שאלות מפוזרות ובנושאים שונים, ובוודאי שלא תזכור כשיגיע הרגע להשתמש במידע כאן (אלא אם כן אתה רושם הערות). באופן עקרוני, נהוג לעבור על הטאגליינס ועל מילון המונחים, רוב התשובות לשאלות שלך שם. עץ החושחש נבחר כ"כנה" בשל עמידותו הגבוהה לתנאים בארץ ישראל. הוא עמיד יותר משאר עצי ההדר נגד מחלות ופטריות למיניהן. הוא גם יותר פראי ומתפתח די מהר - בגובה ובהיקף. לכן על מנת לנצל את הייתרונות הנ"ל, וגם להינות מפירות טובים, נוהגים להרכיב עצי הדר על חושחש.

shlumbergera

New member
היום אפשר לרכוש שתילי הדרים שהורכבו

עליהם מספר סוגים (זנים?). כמו אשכולית + תפוז + קלמנטינה ואולי אפילו עוד. אין לי מושג איזה טיב של פרי הם נותנים. ידוע לי שאינם חיים יותר מ 4-5 שנים.

סודA

New member
המחיר של עץ שעטנז צעיר 500 ש"ח!

אם אני לא טועה נקנה בשדה יעקב. קיבלתי כזה ליומולדת לפני שנה וכבר נושא פירות: פומלית לימון וקלמנטינה. תפוז אזכה לראות כנראה רק בשנה הבאה. אני רק מקווה שיאריך ימים קצת יותר מ- 5 שנים.

BloodyWolf

New member
אני רוצה להזהיר

מישהו שאל בפורום אחר של משתלת יגור בנוגע להרכבה מעין זו (רב בוסתן). הוא גילה שעל העץ שלו, שאמור להכיל לימונים וקלמנטינות מתחילים לגדול ענפים עם קוצים גדולים. לפי יואב גרטמן (או שמא כהן-סיון... - מצטער אם שגיתי בקרדיט), זהו "תכסיס שיווקי". הוא טוען שעצים מסוג זה אינם מחזיקים מעמד זמן רב, במובן זה שבד"כ אחד מהמינים המורכבים נוטה להשתלט על יתר העץ. יתרה מזו, בשלב מסויים עלולה אפילו הכנה לתפוס פיקוד, ואז העץ הופך חסר תועלת. אז ראו הוזהרתם - לא מומלץ ללכת בניגוד לטבע (חלקנו יאמרו "לבריאה".)

mstolar

New member
למה הם לא חיים יותר מ-4-5 שנים?

למה הכוונה? האם העץ נובל? רק ההרכבה נידחית? בדיוק כשהתחלתי להזות בעניין ההרכבה. האם זה קורה רק בהדרים? או שכל עץ עם הרכבה ימות אחרי 4-5 שנים? אז מה? כל המטעים מוחלפים כל 4-5 שנים? או שאותם שמו כעצים בעלי שורש חזק, פרי טעים, וזן מושבח? ואם כן איפה קונים כאלה עצים? משהו בעניין מוזר לי מאוד.

BloodyWolf

New member
הם כן חיים

ואין דבר כזה ההרכבה נדחית אחרי 5 שנים. אחרי פרק זמן כזה ה"הרכבה" היא מערכת ענפים רצינית. הבעיה מתחילה כאשר יש כמה סוגים של פירות על אותו עץ. הצימוח לא נותר מאוזן כפי שאולי היינו רוצים שיהיה, אלא אחד הזנים תופס תאוצה בעוד שאחרים לא. העץ לא מת, הוא פשוט משקיע יותר בחלקים מסויימים ופחות מאחרים. ככה אני הבנתי את זה לפחות.

למעלה