הרחבת הגדרת הגישור

הרחבת הגדרת הגישור

קרה לי הלא יאומן (אך הכל כך צפוי...) כתבתי ארוכות הודעה לבלוג ואז... נזרקתי מהמערכת! אם זה קורה גם לכם, ובכוונתכם לכתוב תגובה ארוכה לפרסום בבלוג, אני מציע לכם את שאני עושה עכשיו - כותב לקובץ זמני במחשב (קובץ TXT) וכשאסיים אעשה "העתק והדבק" למקום המתאים. ולעצם העניין - כמגשרים העוסקים ביישוב סכסוכים גם על ידי יציאה ממסגרת הקונפליקט ("הרחבת העוגה") ובאיפשור, הייתי מציע לנו לקחת רעיון זה שלב אחד קדימה וליישם אותו לגבי הגישור עצמו. פעמים בעבר פגשתי בקולגות המגדירים עצמם כמגשרים, ותופסים את הגישור כדרך האולטמטיבית והיחידה ואין מלבדה. זאת ועוד לעיתים אנו מגדירים עצמנו כמגשרים מאסכולה א' או מאסכולה ב', ויודעים להסביר מדוע אותה אסכולה היא היא הטובה ביותר. ברצוני להציע למי שרואה עצמו מקצועי בתחום של יישוב סכסוכים להרחיב את תחום הידע והנסיון, ולהיות מודע למכלול האפשרויות העומדות בפני המגשר כמנחה תהליך ובפני המגושרים, ולדרך המתאימה ביותר להם לנהל וליישב את הקונפליקט. התאמה זו צריכה לקחת בחשבון את הצדדים עצמם (כמובן), את המקרה ואת העיתוי. יתרה מכך, אני מאמין שניתן לשלב בין הגישות השונות בדרך ליישוב הקונפליקט, וכל זאת במטרה להעצים את הצדדים ולתת פתרון כולל עד כמה שניתן. עוד על רעיון זה ניתן לקרוא את שכתבתי בבלוג שלי http://www.haskama.co.il/blog/index.php ואתם מוזמנים להגיב ולהתייחס במסגרת פורום זה ובבלוג כמובן.

מסכימה מאוד עם הדברים ועם חשיבותם

חלק גדול מהאנשים אינם מודעים כל כך לנושא הגישור. אומנם לאחרונה קיימת יותר מודעות, אולם הציבור אינו מבין כל כך את נושא הגישור. כלומר, בקרב ציבור גדול הגישור נתפס כפשרה. לא פעם אמרו לי מגושרים, "אני מבין שאם הסכמתי לגישור, זה אומר שאני מבין שעלי להתפשר". כידוע לכם, הדבר אינו בהכרח כך. ישנם משברים שממש מזעזעים את המערכת, אולם, אם נדע לטפל בהם נכון, אזי נדע למנף את הקונפליקט למשהו טוב יותר. לא פעם, הקונפליקט יכול להוות הזדמנות מצויינת לשנות את כללי המשחק, לשנות את מערכת היחסים ואף לשפרה. זוהי כמובן הגישה הגישורית ולא הגשה הפישורית, שכן יש בה מרכיב של "הגדלת העוגה". חלק נכבד מהאנשים הנמצא בקונפליקט, מגיע להליך גישור לאחר תביעה משפטית. השופט מפנה אותם לגישור, והם מסכימים. יש כאלו המסכימים לגישור כי אכן מעונינים לפתור את המחלוקת (ואפילו להתפשר), ויש כאלו, שלא מרגישים נח לסרב לשופט. הציבור שאינו מכיר את השיטות השונות ליישוב סכסוכים, יכול להגיע לידי מסקנה שאם הגישור נכשל, אזי לא קיימת דרך אחרת לפתור את המחלוקת, ומעתה - פנינו למלחמה. נחזור לבית משפט, עם כל כלי המלחמה שיש, "כי אני ניסיתי והוא לא הסכים". תשובה ששמעתי. היא בהחלט לא דמיונית. מכאן, שהנושא שגור העלה הינו חשוב ביותר. חשוב מאוד השציבור ידע כי ישנן מספר דרכים לפתור מחלוקות. יש גישור - ישנן מספר שיטות לגישור. את את הגישור הקלאסי, יש גישור טרנספורמטיבי, שלדעתי, במקרים מסויימים, מתאים יותר, יש בוררות, יש טיפול אישי/זוגי/משפחתי, יש מו"מ בין עו"ד, קשר ישיר ואישי בין הצדדים למרות הקונפליקט ועוד אלמנטים נוספים מתוך כל "ארגז הכלים". חשוב שהמגשר יעודד שימוש בשיטות שונות ליישוב הסכסוך.

שילה1

New member
מסכימה עם שניכם.בעיקר חשוב שהמגשר

ישתמש באינוטאיציה שלו,כדי להתאים מה למי,וגם ידע לשלב בין השיטות,בדרכו.

למעלה