הקשר הפילוסופי
נראה שאין היום במערב בית ספר אחד לקונג פו שאינו כולל את המונח "פילוסופיה" או "דרך" (במובן הפילוסופי) בברושור ובחומר הפרסומי שלו. אני התחלתי ללמוד (קונג פו) מבחור שהיה נזיר זן וששילב טכניקות ואלמנטים מתחום זה בהוראתו. בית הספר השני שלמדתי בו בארץ גם כן טען להוראה של "התחום הרפואי, הפילוסופי והלחימתי". רק כשהגעתי לסין (במובן הרחב של המילה – הונג קונג, טאיוואן וסין) התברר לי להפתעתי כי השילוב בין פילוסופיה/רוחניות לבין קונג פו אינו מחויב המציאות. פגשתי מורים רבים וטובים שלא הזכירו אפילו את המונח פילוסופיה, ובמקום זאת התמקדו בתחומים אחרים. הדבר שונה לחלוטין – כך נראה לי – באומנויות הלחימה היפניות, שם יש טרנד רציני של שילוב "עבודה עצמית" כגון זן ושל אומנויות לחימה. זה, אגב, משתלב יפה מאד עם התיאוריה שהועלתה בידי פרופסור יעקב רז ושפותחה בידי דר´ (אולי כבר פרופ´, אני לא יודע) מאיר שחר מאוניברסיטת תל אביב לפיה המיתוס של בודידהרמה באבי הזן ואומנויות הלחימה הגיע לסין בכלל מיפן ולא ליפן מסין, כפי שטוענים אחדים. נחזור לנושא שלנו. נראה לי, בסיכום למעלה מ 17 שנים של היכרות עם מורים סינים שונים, שהסינים אינם רואים בחיבור של אומנויות הלחימה לפילוסופיה כחלק עקרוני, ואף אינם רואים באומנויות הלחימה כלי ל"ליטוש הדרך" (שיו דאו XIU DAO). אלא מאי, הפילוסופיה או תפיסת העולם המסורתית הסינית רואה את כל העיסוקים השונים כסנרגטיים. כלומר תפיסת היקום והקיום (הקוסמולוגיה) הסינית רואה בעיסוק באומנויות הלחימה עיסוק הוליסטי מספיק על מנת שיוכל לשמש ככלי לליטוש הדרך. מורים שמעונינים להיכנס לתחום זה עושים זאת על דעת עצמם, ולא משום שהדבר "מחויב המציאות". הקשר אינו מאולץ, הוא פשוט לא מחוייב... אם נתמקד בבה גווה, אני מכיר מספר שיטות שונות הרואות את הקשר שבין האי ג´ינג בצורה שונה ואתן כאן מספר דוגמאות: גישה 1 (שביטא אותה הכי טוב פרופ´ קאנג גה וו, מי שערך את המחקר המקיף ביותר על תולדות הבה גווה) – אין קשר בין השיטה לספר. במקור השיטה נקראה יד במעגל, או שמונה ידיים במעגל. השם הודבק לשיטה בערוב ימיו של מייסד השיטה – דונג האי צ´ואן – מתוך רצון ליצור "הילה" של רוחניות לדורות הבאים, כלומר משיקולי רייטינג. גישה 2 – (כפי שמבטא אותה לואו דה שיו) העקרונות הבסיסיים שעליהם מושתת ספר האי ג´ינג ניתנים לאבחנה בשיטת הלחימה הנקראת בה גווה בצורה ברורה יחסית. העקרונות הם לדוגמא הדהוד, הפשטה, שינוי ואי שינוי. אמנם אותם עקרונות הם בסיס להבנת העולם כולו ומתגלים בכל תופעה, אך בשיטה זו ניתן לראותן ביתר קלות. גישה 3 – (כפי ששמעתי מפי תלמידיו של גונג באו ג´אי – הונג קונג וטאיוואן). כל תנועה וכל חלק מהתנועה עומדים כנגד אחד מהאלמנטים של האי ג´ינג וניתן להבין את הבה גווה דרך האי ג´ינג וההפך. חילוף יד מסויים יתבצע במיקום מסויים במעגל, יחסית לרוחות השמיים ולשעת היום. כל טכניקה עומדת כנגד אחד מ 64 הסימנים המרכיבים את ספר האי ג´ינג וכן הלאה. אלו הן - פחות או יותר - שלוש גישות שמייצגות את כל הקשת. - אין קשר, יש קשר אבל הוא רק ברמה העקרונית, יש קשר והוא נמצא ברמה המעשית בכל תנועה ותנועה. אז מה את/ה אומר?