הקפצת-נעיצה

lioraderet

New member
כלום לא עצוב

אבא שלי נפטר בגיל 45 מדום לב באופן פתאומי. לפני 10 שנים. הוא נכנס למכולת בשכונה,צנח על הרצפה והאמבולנס כבר הגיע מאוחר מידי. הייתי אז בן 15 וכל פעם כששאלו אותי מה שלומי עניתי כלום לא עצוב או הכל כרגיל.. השיר הזה מתחיל בדיוק כמו שקרה לו: "מישהו נכנס לחנות דווקא נחמד מאוד רגע כואב בחזה ופתאום נופל ומת בגיל ארבעים ושש עם בית ואשה ורגע אחד בחזה ואשה אחת תישן לבד." מאז כל פעם שאני שומע את השיר הזה זז לי משהו בלב.

bendreaming

New member
מכתב מלפני ארבע שנים בדיוק, היום

ניו יורק, 12.7.2005 אביתר יקר, נפגשנו לכמה רגעים אחרי ההופעה הראשונה שלך בתל-אביב עם האלבום החדש, לפני כמה חודשים. חיבקתי אותך והרגשתי כמו מעריצה מפגרת אבל לא היה לי איכפת. שכחתי להגיד לך אז שזה יהיה נורא יפה אם תתחיל לשיר את "משיב הרוח" בהופעות. לא שכחתי להזכיר לך את "גם הים נסוג". היום אני בניו יורק. נטשתי את האויבים הגדולים שטיפחתי, לקחתי את עצמי, בלי תכניות, בלי יותר מדי כסף, ועפתי. הגעתי רחוק. אני עולה על רכבות ונוסע, ויורד בתחנות שאני לא מכיר, פוגש אנשים. מסתמך על טוב לבם של זרים. זה לא הודו שלך, זה משהו אחר, אבל דומה אולי. חופש גדול. לפעמים גדול מדי. רציתי רק להגיד לך שאני עדיין אוהב אותך ושאני מרגיש בבית רק כשאני שם את האוזניות ומאזין לך. כך אני יודע שאדמת ירושלים מחכה, לי, וכך אני יודע שאסור, אסור, אסור להתייאש, מחר נתחיל מחדש. אני זוכר שנרתעתי קצת כששמעתי ש"התקרבת לדת". כל כך הרבה חרא התקשר אצלי למילים האלו שלא נתתי לעצמי לראות את היופי. כשהייתי ילד קטן שחשב שהבין משהו וקרא לעצמו אתאיסט. עד שהגעתי לכאן והבנתי מה זה בעצם אומר. פעם ראשונה שהרגשתי את זה. אני לא יודע מי זה בדיוק שמסתכל עלינו ושומר עלינו ויודע הכל. אולי זה אלוהים, אולי זו אינטואיציה. אבל זה שם. קניתי שרשרת כסף עם מגן דוד במנהטן, ואני לא מוריד אותה מהצוואר. מעולם לא הרגשתי יותר קרוב לזה, לאלוהים חדש שהוא שלי ולא של כולם, ממה שאני מרגיש עכשיו. הייתי צריך לעזוב את ישראל כדי להרגיש ישראלי. אולי הייתי צריך לעזוב את האדמה ההיא כדי להרגיש יהודי. ועכשיו זו מתנה. אני מדבר איתו קצת כל יום, תפילות שאני ממציא לבד, כדי שהוא יזכור שאני עדיין כאן, עדיין זוכר איך לדבר אליו, עדיין צריך אותו. ועוד מחכה לסימן. אני זוכר שאמרת בטלוויזיה שיש בעולם שני סוגים של אנשים: מחפשים ומוצאים. אני עדיין מחפש, אבל אני יודע שאני מתקרב. אני כבר מגיע. אני כבר נמצא. תודה על המילים והמנגינה, על הפשטות והעדינות. ועל האמונה. המון אהבה, בן

liranzamsh

New member
החוויה שלי

אמנם אביתר בנאי התבגר והשתנה מאז "שמתי לי פודרה", אבל לא רק הוא השתנה והתבגר, בעקבות השיר הפכתי מנערה לאישה צעירה. זה השיר ששיכנע אותי להתחיל להתאפר ממש לפי מילותיו... אפשר לומר שהפעם הראשונה שמעתי את השיר היה רגע מחונן בו נפתח לפני עולם של "גדולות"...שאפשר להיות בו קצת "גברת". זו החוויה המתוקה שלי...

רעוּת

New member
שאוכל כבר לצעוק בשקט.

אביתר אמר פעם שהוא בכלל לא כתב את 'אבות ובנים' בהקשר של מוות. והנה, הפכו אותו לשיר כזה. לשיר שמושמע בקטע הכי עצוב בסרט 'בופור', ומאז בכל טקס יום זכרון. ואני מצטערת שאני מוציאה את השיר הזה (שוב) מהקשרו המקורי, ואולי זה כבר נדוש, אבל כמו שהקלישאה שאני כ"כ שונאת אומרת- כשמישהו מת לך, אז כל יום הוא בעצם יום זכרון. הייתי יכולה לספר עליו- להתחיל את הסיפור בילד חייכן עם תלתלים בהירים, להמשיך אותו בילד קצת גדול יותר, שאוהב לשחק כדורגל ולנגן בגיטרה, לגרום לכם להיקשר אליו, כמוני. הייתי יכולה לכתוב את הקלישאה הרגילה, על ילד יפה ומוכשר וחכם שהולך לצבא, ולא חוזר משם. הייתי יכולה לספר שהוא היה אמור להיות בן 30 בדיוק לפני שבוע, אבל הוא נשאר (כמעט) בן 20, והזמן חלף. אין בסיפור הזה שומדבר שלא שמעתם או ראיתם כבר בכל הסרטי נופלים ביום הזכרון. מה שאני אוהבת ב'אבות ובנים, ובאביתר בכלל, זה שאין בשירים שלו קלישאות. 'אבות ובנים' הוא לא שיר יום הזיכרון במובן הלאומי של המילה, הוא לא מספר על יפי הבלורית והתואר, או על מלחמות אין ברירה, או על מלחמות בכלל. הוא אישי. כמו הסיפורים שלי על אח שלי, כמו הכאב שלי, כמו שהשכול נהיה בשנים האחרונות- לא לאומי- לא מגש הכסף, לא קולקטיבי. תיכף אני ארצה שתלכו מפה. תמיד בימי זכרון זה המשפט הראשון שעולה לי לראש. תיכף אני ארצה שתלכו מפה. תוותרו כבר ותלכו מפה--- כי אני רוצה להיות אחותו וזהו, בלי העול של "לזכור" ובלי האחריות של "להנציח", ושלא יקחו לי אותו שוב ושלא ישימו דגלים על הקבר שלו ושלא יגידו שהוא גיבור או משהו דפוק כזה כדי לצאת לידי חובה, ושלא ילאימו לי אותו, די, הוא כבר מת, הוא נתן כבר את הכל, אז לפחות עכשיו שיחזור להיות שלנו, לא של המדינה ולא של צה"ל. של אמא ואבא. ושלי. השיר הזה בעצם מאפשר לי את כל זה. 'אבא בוכה על בן בוכה על אבא', זה אבא שלי, שאומר קדיש על הבן שלו, כל שנה בסתיו. הלב של אמא מתפוצץ, ואני כבר הפסקתי לחפש אשמים, כי אין בזה באמת טעם. השמעתי את השיר הזה לפני כמה שנים באזכרה שלו, ולא הרבה עיניים נשארו יבשות. כל שנה אני משמיעה שם איזה שיר, או מקריאה משהו, אבל עדיין לא מצאתי מילים שייתארו את זה יותר טוב מהמילים של אביתר באבות ובנים. אבא בוכה על בן בוכה על אבא, ושלוש יריות באוויר. הבנאליות של השכול. הפסקול של 10 השנים האחרונות שלי. הבית האחרון בשיר הוא- "תיכף אני ארצה שתלכו מפה לא אפחד ליפול לא אפחד לגדול לטבוע או לשוט לחיות או למות" יש בזה נחמה. ותקווה. למרות שהבית מסתיים ב'למות', ואולי אפשר לשמוע איזשהי אמביוולנטיות פה- "לטבוע או לשוט"/ "לחיות או למות", אני מוצאת בזה תקווה. כי יש שם גם 'לחיות'. ויש שם גם 'לגדול', ו'לא אפחד'. הוא באמת גדל הרבה מאז, מאז אותו 'ילד' כועס בתאטרון רוסי ובתתחנני אלי, הוא מצא את הדרך שלו ואת האלוהים שלו, אולי הוא כבר לא מחפש אשמים או מתעסק בשאלות ניהליסטיות כמו מי יקבור את מי. אבל אני עדיין צריכה את אבות ובנים. כי בבית העלמין הצבאי אין את התקווה הזאת, למי ששם כבר אין לאן ליפול או לאן לגדול, ויש רק את ה'למות'. ולמי שבא והולך משם כל פעם יש גם את ה'לחיות', וצריך להתמודד עם האמביוונטיות הזאת, עם ה'לטבוע או לשוט', ולנסות למצוא סיבות להמשיך הלאה, כשהמקום הזה קושר אותך אליו ומושך אחורה. ולמטה. להמשיך לבוא לשם כל פעם, עם גיטרה ופרחים, דמעות וגשם, ואז גם ללכת, להמשיך לחיות.

kashat13

New member
מוקדש לך, אבא, מרדכי דן ז"ל

היום, לפני 8 חודשים בדיוק, הכל חוזר לי כאילו זה היה אתמול. עברת ב-11.11.08 ניתוח באיכילוב שאמרו לנו ניתוח פשוט. הגעתי אליך בערב לשיחה נטו של 4 שעות של אב ובן שכבר מיזמן לא הייתה ביננו. דיברנו על מתמודדי האח הגדול (שיפרה ובובליל), הפועל ת"א שלך ומכבי ת"א שלי, שתמיד היינו ביריבות. התשבצים שאהבת לפתור ובכלל, אם הייתי אומר לך שיום וחצי לאחר מכן, לא תהיה עימנו, היית צוחק לי ואומר שאני מדבר שטויות. לאחר הניתוח שיחררו אותך ב-12.11.08 הבייתה, כנראה מוקדם מדיי ואז באותו יום ארור 13.11.08 קמת עם כאבי בטן, לא הספקת לקום ומיד צנחת. אמא חשבה שהתעלפת, במשך שעה ניסו להחיות אותך, ללא הצלחה ומכאן ההתמודדות הכואבת שכבר נמשכת 8 חודשים בלעדיך, אבא.חודש לאחר מותך, 13.12.08, בדיוק היום שסיימנו להתאבל חודש, התקיים יום הולדתי שהיה יום ההולדת הכי עצוב שלי. לפני חודשיים, בערך, חצי שנה לאחר מותך, הייתי בהופעה של אביתר בנאי בצוותא בתל אביב ופתאום אני שומע את שירך המדהים "אבא" שחילחל לי לעצמותיי, כמה שאני מזדהה עם כל מילה ב-8 חודשים האחרונים: אבא, אני רוצה לעמוד מולך ולהאמין שאתה אבא טוב אבא, אני צריך לדעת שאתה אוהב אותי ככה סתם אבא טוב אבא, אני רוצה להיות בטוח בכל ליבי שלמסע הזה יהיה סוף טוב שכל מה שאני עובר בדרך יהפוך חולשה לעוצמה גדולה אבא, אני רוצה לחזור אלי ולמצוא אותך שם איתי אבא, אני אוהב אותך ומאד מתגעגע כל יום מחדש

ling21

New member
תתחנני אלי ....

הכרתי פעם קסם של בחורה : גם באישיות וגם במראה. הפגישה הייתה לאחר שדברנו בטלפון חודשים ארוכים - וככה התעצמו הרגשות .... הספקנו לשוט באוקיינוסים רבים של חוויות ורגשות אבל כמו שאומרים מה שבא בקלות - באוהת הקלות יעלם...והיא החליטה יום בהיר אחד שהיא צריכה לחשוב על הקשר...ושהיא אולי לא בנויה לקשר איתי ואולי זה היה "מהר מדי". אחרי שהיא הלכה - בדיוק השמיעו ברדיו את -"תתחנני אלי" וזה היה השלב שקבלתי פיזית ורגשית בעיטות במח...כואבות חזקות כאילו כל העולם נגדי וזה השלב של השיר: עולם קשוח אני יכול עליו רק עם כוח רק בבעיטות למוח שישרף הכל בלחש תתחנני אלי תתחנני אלי צעקתי בכל הכח...כמה שאני חזק וקשוח מבחוץ אני שביר מבפנים - אבל עברתי שבוע של גיהנום נפשי. אחרי שבוע שלא שמעתי ממנה - היא החליטה לצלצל אלי ולהגיד שהיא"חשבה על זה" ושיש בי יותר פלוסים ממינוסים ולכן כדאי לה לחזור אלי והיא מתחננת שאסלח לה על הפרידה . כמובן שלא הסכמתי - כי אני לא אתן לתעתע בי אבל היא פשוט התחננה וכאן המילים של השיר קבלו משמעות חזקה יותר: עולם קשוח אני יכול עליו רק עם כוח רק בבעיטות למוח שישרף הכל בלחש תתחנני אלי תתחנני אלי ושוב המח עבד ובעט ושוב הייתי קשוח כמו העולם - אבל הפעם ניצחתי למרות התחנונים שלה.וזההיה נעים. עד היום היא מתחרטת על זה ועד הים אני גאה בעצמי.

אליק9194

New member
בתור בחור ישיבה שכבר כמה זמן לא בישיבה...

היו לי כל מיני קשיים מסוגים שונים אז אני כרגע לא בישיבה, וזה די עושה לי דיכאון, למרות שגם ללמוד היה די קשה. ובכל זאת מנסה קצת למצוא חיים בעולם הגדול. ואז במוצאי שבת היה הספיישל עם אביתר בגלגל"צ, והשמיעו את השיר 'אורייתא'.... אורייתא אורייתא מה אימא לגבך איילת אהבים ויעלת חן עילא ותתא רחמין דילך כמה ימין ונחלין ומקורין ומבועין מתפשטין מינך לכל סיטרא מינך כולא מינך כולא עד שנפגשנו אני ואת הייתי צריך את הכאב כדי לרגע להתקרב היום אני איתך ואני יודע כמה עומק יש בלי גבול בנחמה אורייתא אורייתא עלך כתיב יקרה היא מפנינים כמה גניזין טמירין אית בך כמה פליאן נפקין מינך עד שנפגשנו... ואני מרגיש כמה השיר הזה אמיתי, נכון ונוגע... וכמה אני מכיר את ההרגשה ואת הטעם שלימוד התורה נותן, כמה הייתי שם והרגשתי לפני כמה חודשים, וכמה היום לא... ובכיתי... אבל אחר כך אביתר הזכיר שבכל זאת- יש לי סיכוי להינצל. אני יודע.

ינאיB

New member
היאוש הבשר הגאווה זו החוייה שלי

אחד השירים עם הטקסט הכי עמוק ומורכב של אביתר בנאי הוא "תחרות כלבים" . שיר ששמעתי לראשונה בתקופה קשה בחיי בה לא ידעתי לאיזה כיוון אני הולך. תחרות הכלבים הזו שמתאר אביתר בשיר קלעה כל כך נכון לחוויה שלי באותה תקופה שלא רציתי להיות חלק מהתחרות הזו שהחברה כופה עלינו..האם להיות מי שאנחנו באמת? או להיות מה שהחברה רוצה מאיתנו? אנו רצים במעגלים ללא תכלית ומטרה אמיתית.ההתעסקות שלנו בכל מני דברים "מזוייפים". הרצון לעוד ועוד.. "בנעלים היפות שהן העור המזוייף שאנו עוטים על עצמנו בשביל "החברה". "אני רץ יחף" כי בתוך תוכי אני יודע שזה לא מי שאני באמת. "הייאוש, הבשר, הגאווה, אויבים גדולים שאני טיפחתי" - הכמיהה הבלתי נגמרת הזו לריגושים הללו, אוכלת מבפנים.תחרות הכלבים הזו הורגת את נשמתנו.את הווייתנו. "להדליק את השמש, בצחוק ובכי ובמנגינה" היא ההבנה שדווקא הדברים הפשוטים...הם האמיתיים

למעלה