הקפצה לילד בכיתה א'

oginevo

New member
הקפצה לילד בכיתה א'

אני הורה לילד בן 6 ושבוע שהודלג לכיתה א' (הוא היה אמור להישאר עוד שנה בגן אך הגננת טענה שאין צורך) והוא למעשה הילד הצעיר ביותר בבית הספר
באבחון שנעשה לו טרם ההדלגה אובחן הילד כבעל אייקיו גבוה- 150
הוא חברותי, מתקשר בקלות וללא בעיות חברותיות או אחרות.
הילד סקרן ותחרותי מאוד וניחן ביכולות יוצאות דופן גם בנגינה,שח ובספורט- על פי אנשי המקצוע שעובדים איתו.
אחותו הגדולה בת 8 בכיתת מצטיינים ויש דברים שהוא עולה עליה.
הילד מבין את לוח הכפל על בוריו ומנסה לפתור (לא תמיד בהצלחה) גם שורשים, חזקות וכפל דו ספרתי.
אנו בתחושה כי כיתה א' לוקחת אותו לאחור מבחינת חומרי הלימוד אך הוא מאוד אוהב את המורה והחברים
כמובן שאנו לא אובייקטיבים לגבי יכולותיו על אף מה שצוין לעיל ויש בנו מידה של הישגיות שאנו מדרבנים אותו
שאלתי:
האם להתחיל תהליך של הקפצה לכיתה גבוהה יותר- ואז הוא יהיה משמעותית צעיר יותר באופן חריג
או האם לפעול להצבתו במוסד חינוכי שימקסם את יכולותיו הגבוהות- כיתת מחוננים יש באזורנו רק יום בשבוע וזה לא נראה לנו פתרון שלם
או להניח לו לנפשו , להנות מהילדות ולהמשיך כרגיל?
אשמח לתשובותיכם וכמובן מהורים בעלי דילמות דומות.

אנחנו לא הקפצנו במצב דומה...

התלבטנו אם לדלג על גנחובה ולשלוח ישר לא' וויתרנו, בעיקר כי כל כך טוב לו עם החברים, ובסופו של דבר זה הדבר החשוב בבמסגרת (מה כבר לומדים שם?). הדלגה נוספת תשנה מעט באספקט הלימודי, אבל תגדיל את הפער הפיזי והמנטלי ביחס לבני גילו. הוא אמנם חברותי ותקשורתי, אבל הוא תמיד יהיה קטן מהם, בשיעורי התעמלות, בהתפתחות גופנית, גם מנטלית. לדעתי עדיף להשקיע ביצירת מסגרות מעניינות ומאתגרות אחה"צ.

אביבקיץ

New member
מבחינה חברתית - לא יהיה לו טוב

יהיה לו מאד קשה להיות עם ילדים שגדולים ממנו בשנתיים.

תסתכל קצת על ילדים בכיתה ו, ועל הפער בינם לבין ילדים בכיתה ד.

גם פיסית, וגם מנטלית. אצלנו בגיל 11 כבר יש התחלה של חברויות בין בנים לבנות. הוא יהיה רק בן 9... אני מדמיינת אותו קטנצ'יק בן 10 כשכל הכיתה מתחילה עם המסיבות בת מצווה במועדונים...

אי אפשר לקחת ילד לאחור. דברו עם המורה שיעזרו לאתגר אותו (לתת לו משימות או חוברות מתקדמות), תמשיכו להעשיר אותו בשעות הפנאי, ותנו לו ליהנות מהחיים.

לגבי מוסד חינוכי מתאים - אם יש לכם בסביבה בית ספר פתוח/דמוקרטי/וכולי זה יכול להיות טוב.

bhs

New member
אני חושבת שמאוד קשה לצאת בהנחה כזו

כשלא מכירים את הילד. במקרה למדתי בטכניון עם משהו שקפץ 2 כיתות בתיכון ומבחינה חברתית הוא הסתדר מעולה, שנינו היינו עתודאים ולא האמנתי לו שקפץ 2 כיתות והוא הוציא תעודת זהות והראה לי...הבן שלי תמיד יהיה נמוך ונראה כמו ילד שקטן בשנתיים מהגיל שלו, אין לו בעיות עם הגובה שלו ועם כל החברים שלו בעודו מגיע להם לכתפיים, יכול להיות שהכל בראש שלנו.

מהניסיון שלי, ילדים שהוקפצו

לא זכו ליתרון כלשהו לעומת אלה שלא - בחלקם ההקפצה פגעה ובחלקם לא, אבל לאף אחד מהם ההקפצה לא תרמה באופן מיוחד, והם לא הגיעו רחוק יותר מחבריהם לכיתה או משהו בסגנון. באלה שההקפצה פגעה בהם, כמו שצויין פה, היא פגעה בעיקר מבחינה חברתית, חוסר השתלבות, חוסר בגרות, וכו' - מבחינת תפקוד בבית הספר היא כמעט ולא פוגעת, כי תכלס הרמה של בית הספר היא נמוכה באופן כללי ולא לומדים הרבה בכל שנה, וחלק גדול מהילדים היו מסוגלים לקפוץ כיתה ואפילו שתיים בלי השלכות מיוחדות מבחינה אקדמית.

bhs

New member
אני מציעה לך לפנות למאבחנת שהמליצה להדליג

לכיתה א ולשאול אותה. היום יש יותר הורים שמשאירים ילד עוד שנה בגן מאשר הורים שהדליגו באיזה שהוא שלב. כך שיהיה לך קשה לשמוע מנסיון של אחרים. לפני 20 שנה היו מדליגים יחסית המון, היום כמעט ולא. לבן שלך יש מנת משכל מאוד גבוהה גם בתחום המחוננים ולכל ילד מתאים מסלול תפור לו.
ישנם הרבה כלים שהילד רוכש בכיתה א מעבר לחשבון- אם הוא מסיים את כל המשימות תמיד ניתן לדבר עם המחנכת שתתן לו חוברות יותר מתאימות ואם היא לא יודעת לפנות ליועצת וכו. אני בעד העשרה נוספת בתחום שלא נלמד בבית ספר - אומנות, מוזיקה,ספורט וכו, ישנם גם חוגים מאוד מעניינים - כגון לגו הנדסי, חוגים במכון ויצמן שיכולים להעשיר אותו אחרי בית הספר.
אנחנו הדלגנו את הבת הבכורה בחנוכה של כיתה ה לכיתה ו, ההדלגה היתה מאוד מוצלחת והאיץ את שילובה בכיתה מדעית בכיתה ז והיא גם לומדת לתואר בבר-אילן דרך המסלול המואץ ותסיים שנה שלישית לתואר בפיסיקה וסוציולוגיה והיא עדיין לא בת 18.כך שישנם מסלולים לילדים שכמהים ללמוד ולא להשתעמם בבית ספר. מיותר לציין שלבת שלי היתה "ילדות" ויש לה עיסוקים נוספים חוץ מלימודים - נגינה, מחול וחברים.

mamma1

New member
לא הייתי מקפיצה ילד שהוקפץ

גם ככה הוא הצעיר בכיתה. הוא מחונן מאוד אבל כנראה יצטיין בכל מקום בו יהיה, גם אם יהיה כרגע בכיתה ב' ישעמם לו. לכן צריכים למצוא פתרון יצירתי יותר לגבי תעסוקה נוספת במהלך השיעורים או הוצאה לפרטני. להסתדר עם ילדים בכיתה זה לא רק עניין של שכל, אתה צריך בגרות רגשית מסויימת, כישורים חברתיים ובטחון עצמי. הוא עלול לצאת נפסד בתחומים אלה ליד ילדים שגדולים ממנו בשנתיים (+ כמה בכל כיתה שנשארו שנה). חשוב שהוא יהיה בשכבת הגיל בה היכולות החברתיות שלו שוות לאחרים.
הבן שלי גם מחמם סתם את הכסא בכיתה ברוב המקצועות, אבל מבחינתי הוא הולך לבית ספר לפגוש חברים, לשחק בהפסקות, להיות במסגרת וגם לקבל העשרה (יש להם מוסיקה, אמנות, תנועה, פינת חי וכו'). חשוב גם לשים לב שמפתחים תחומים אחרים למשל ספורט!

למעלה