"הקפצה" ופסיכולוגית

32דניאלה

New member
"הקפצה" ופסיכולוגית

שלום,
אשמח לעצות והמלצות לגבי ילד בן חמש+ שנמצא בטרום חובה אך פספס את שנתון החובה בכמה ימים בודדים כך שלא מדובר ממש בהקפצה רגילה, ואנחנו מתלבטים אם להמשיך לחובה או לרשום לכיתה א' ( לא חייבים במצבנו אבחון מסודר מבחינת המערכת).
הילד מחונן לדעתנו, יודע את האותיות מעולה מגיל שנתיים, קורא שוטף מגיל 4 והיום גם בלי ניקוד. סקרן מאוד עם זיכרון מדהים וכו'. הרושם שלי הוא שהיום הוא לא משתעמם בגן, מה שלומדים על חיות/ פרשת שבוע' חגים וכו' מעניין אותו, גם אם חלק מהדברים הוא מכיר. אני קוראת כאן הרבה על שיעמום בבית הספר, האם ילדיכם היו משועממים גם בגן?
השיקולים להקפיץ הם מבחינת הרמה הקוגניטיבית ומחשש שאולי בעתיד ישעמם לו, וגם כי התחושה היא שהוא מסתדר טוב יותר עם ילדים גדולים ממנו, והילדים בגן ברובם ברמה נמוכה משלו. השיקולים להעלות לחובה הם כי הגננת טוענת שרגשית וחברתית הוא עוד זקוק לתיווך שלה ולהכוונה שלה וכי קשה לו לשבת במקום הרבה זמן, להתאפק כשהוא רוצה לדבר וכו', ואולי עוד שנה בגן תעזור.
אשמח לשמוע מנסיונכם עד כמה באמת משעמם אח"כ בבי"ס אם בגן דווקא לא משעמם לו, והאם מישהו מכיר פסיכולוגית עם ניסיון לגבי ילדים מחוננים(בהנחה שאנחנו רוצים להתייעץ)?
יש למישהו המלצה על פסיכולוגית כלשהיא טובה במרכז?
תודה!

רזאי

New member
מנסיוני-

הילד שלי פספס את השנתון בשבועיים. אנחנו הכנסנו אותו לביה"ס עם ילדי השנתון שלו, כלומר הוא היה הגדול בכיתה. במקרה שלנו זה לא היה בכוונה. חזרנו מרילוקיישן והוא לא ידע לקרוא ולכתוב בעברית. הוא תמיד השתעמם בגן, כבר בגיל 2 הגננות העבירו אותו לקבוצה של בני ה3. הוא לא ילד סבלני, ולא היה מוצא עניין בהעשרות כמו חגים ופרשת השבוע.
אצלנו השילוב שלו בכיתה דווקא הצליח. גם בכיתה גבוהה יותר הוא היה משתעמם מהחומר הנלמד. הסיבה שהיה לו טוב בכיתה היא שהילדים התאימו לו. הם היו 7 ילדים מחוננים בכיתה. אף מורה לא יכלה להתעלם מקבוצה גדולה כ"כ. תמיד הכינו להם העשרות ונתנו להם לעשות פרוייקטים.
הבן השלישי שלי היה בן הקטנים בכיתה, וסבל מכל רגע. החומר לא איתגר אותו, והילדים לא הבינו אותו.
אם את יכולה לברר מה יהיה הרכב הכיתה העתידית שלו- לפי זה הייתי מחליטה.
אין לי נסיון עם פסיכולוגית, ואנחנו לא מהמרכז.

מנסיוני - כדאי להקפיץ

בתי היא מהגדולות בכיתתה, ועכשו אני מבינה שהיה עדיף להקפיץ אותה.

אני בעד כיתות מחוננים ולא בעד הקפצה כפתרון למחוננים. אבל אין סיבה לשים ילד עם ילדים קטנים ממנו. כשמדובר במקרה גבולי כמו אצלכם - עדיף להיות הכי צעיר ולא הכי זקן.

שתי בנותי מאובחנות כמחוננות, ושתיהן בכלל לא השתעממו בגן. ככה שזה שהבן שלך לא משתעמם עכשו - לא מבטיח שזה יימשך בבית הספר. בגן הן עסקו הרבה במשחקים ועבודות יצירה, ולא הפריעה להן ה"רמה האקדמית" בגן.

השיקולים שכדאי לך לחשוב עליהם - הגודל הפיסי. הבנתי שאצל בנים - לא טוב להיות קטן פיסית. אבל זה תלוי גם בבטחון העצמי של הילד, הכישורים החברתיים שלו, וגם בית הספר אליו יגיע.

שיקול נוסף זה דברים כמו בגרות נפשית/חברתית, אבל בין השורות - אני מבינה שאין סיבה לדאגה.

חדש36

New member
מהניסיון שלנו

יש לנו ילדה בת 9 בכיתת מחוננים. תמיד היא הייתה יותר מבני גילה, אם זה בגיל שנה וארבע שהיא ידעה לזהות את כל הצבעים ברמה של ורוד, תכלת, אפור, בורדו, או בגיל שנתיים שהיא ידעה היטב את כל אותיות ה- א'-ב', וכמובן הזיכרון הפנומנלי שאתה תמיד עומד משתהה מולו.
אותנו הנושא לא העסיק אף פעם אולי כי אנחנו מאמינים שילד מחונן שטוב לו בקבוצת הגיל שלו אין סיבה לפעול לגביו אחרת מחשש שהוא מחמיץ דבר מה.
ואכן הבת שלנו מאוד אהבה להיות בגן, היא גם אהבה להיות בכיתה א'-ב' ולא התלוננה על שעמום, למרות שברור לי שברמה מסויימת היה לה משעמם, דווקא עכשיו כשהם לומדים עולמות תוכן חודשים היא התחילה לפזם שמשעמם, ואני לא מאמינה שאכן משעמם לה (כי גם ילד מחונן לא יודע הכל) כמו שזה קטע חברתי ואובייקטיבית מי מאתנו לא למד נושאים ששיעממו אותו ? עם להיות מחונן ובלי להיות מחונן.
בכל אופן אני מסתכלת על הילדים בכיתתה, חלקם ילידי נובמבר ודצמבר שנה קודם, כלומר נובמבר שהושארו בגן ודצמבר שפספסו את השנתון הבא והם למעשה גדולים מבתי ויכלו להיות שנתון מעליה, בתפקוד היומיומי שלהם להערכתי לא נגרע מהם דבר !!!
גן ילדים הוא תקופה חשובה, בטח ובטח אם הוא גן טוב ולילד טוב בו, אין מה לרוץ הוא לא יפספס דבר ... כמו שעד כה הוא הקדים ילדים אחרים הרי גם בעתיד בביה"ס הוא יקדים אחרים (אלא אם יהיה בכיתת מחוננים) ולא קורה כלום. כמובן דברי מתבססים על ההנחה שלילד טוב בסביבת הילדים בה הוא מצוי.

לגבי פסיכולוגית, לא מניסיון אישי אלא של אחרים, מאוד מומלצת ד"ר חנה דויד.

בהצלחה

32דניאלה

New member
תודה לעונים!

העניין הוא שיש פה שיקול חברתי ולא רק לימודי. בגן טוב לו, אבל לדעתי בעיקר בגלל שהגננת נהדרת ושנה הבאה תהיה מישהי אחרת, אני לא יודעת מי. עם הילדים הוא מסתדר בסדר אך לא מושלם. היו קשיים והיום הרבה יותר טוב, אבל חברתית יש לו מה להתקדם ומצד אחד זה שיקול להישאר עוד שנה בגן, אך מצד שני אולי קשה לו כי הם פשוט ברמה נמוכה ממנו? הזמנו ילדים הביתה ולמעט ילדה אחת, כל השאר היו מתוקים מאוד אבל רחוקים מרמתו. לדעתי הם לא מבינים חלק ממה שהוא אומר ותחומי העניין שלהם כל כך שונים. אנחנו תוהים אם חלק מהקושי ליצור חברות משמעותית בגן לא נובע מהרמה של הילדים. למרות ששוב, הוא כן משחק עם הילדים, לעומת פעם שהוא היה לבד, קורא ספרים...
אמנם משפחה זה משפחה, אבל אנחנו רואים שבמשפחה המורחבת הוא מתקשר נהדר עם הגדולים ממנו, אפילו אם זה רק בחצי שנה.

רוני810

New member
אני מבינה למה את מתכוונת בקשר להשפעת

תחומי העניין על הצד החברתי.
הבן שלי הסתדר עם בני הכיתה שלו ביסודי, אבל נהנה פי אלף יותר ביום השליפה מבחינה חברתית - כנראה כי אלו ילדים דומים לו, ועם תחומי עניין דומים.
הוא התחבר איתם הרבה יותר מאשר עם בני הכיתה הרגילה שלו.
והיום בכיתת מחוננים בחטיבת הביניים, החברויות שלו הרבה יותר עמוקות מאשר היו עם הילדים בכיתת היסודי. החל מהרגע הראשון בכיתה ז'.

בהקשר הזה, אני זוכרת ששכן שלנו שהגיע חדש ליישוב ונכנס לגן חובה של ביתי בתחילת השנה, פנה אלי באיזה בוקר כשהייתי איתה בגן החובה ואמר לי: "האם ידעת שאנחנו שכנים?"
הניסוח של השאלה היה כל כך יוצא דופן, עד היום אני זוכרת את זה... היה לי ברור מהכמה מילים האלה (בלי לדעת עליו ועל משפחתו כלום) שזה ילד חכם מאוד. ניסוח יוצא דופן.
גם הילדים מרגישים בדברים כאלה. הם מרגישים שהילד שונה מהם, והוא מרגיש שהם שונים ממנו.

לעצם העניין - אני לא בעד הקפצות כפתרון לילד מחונן, אבל במקרה שלכם - כשממילא השנתון גבולי ולאור מה שסיפרת - נראה לי שיש יותר שיקולים שתומכים ב"הקפצה" מאשר שיקולים נגדה.
וכמו שאמרו פה, אם הילד מאוד נמוך זה כנראה שיקול נגד הקפצה. לא deal breaker אבל שיקול נוסף.

32דניאלה

New member
דווקא הגובה בסדר.

הוא אמנם רזה מאוד אבל לא נראה לי שהוא יראה חריג עם הגדולים.
נורא כיף לקרוא פה תיאורים על ילדים שמזכירים לי את הבן שלי. השאלות החכמות, משהו שקראתי כמה עמודים אחורה על התעסקות במיליונים, טריליונים וכו'...
כ"כ צחקתי כשקראתי את זה.

רוני810

New member
כן...לא עניין השכנות הדהים אותי,

אלא ה - "האם ידעת ש...".
גם הבן שלי היה אובססיבי במשך כמה חודשים לחשבון, קצת לפני גיל חמש. בין השאר בירר איתנו כמה בדיוק זה אלף, מיליון, טריליון, מליארד וכו'.
האמת שגם אני לא ידעתי חלק מהמושגים האלה. גם עכשיו, למשל, אני לא זוכרת כמה בדיוק זה טריליון. למדתי איתו את המידע הזה אז, ושכחתי אותו מאז...
הם באמת מדהימים.

חדש36

New member
לגבי - "אולי קשה לו כי הם ברמה נמוכה יותר" ?

מהניסיון שלנו אני בספק אם בגיל הצעיר הזה, קשיים חברתיים גם אם הם כלל לא חריגים, נובעים מהרמה הגבוהה של הילד במובן שהילדים לא מבינים את רמתו. יש לנו שני ילדים והם שונים באופיים ומסתדרים באופן שונה עם ילדים, הגדולה שכאמור לומדת בכיתת מחוננים היא מאוד חברותית ובעלת כישורים חברתיים גבוהים, והייתה כזו גם בגן. והבן שלנו שכיום בכיתה א', כשהוא היה בטרום חובה/חובה חשבנו בדומה לך שאולי הוא פשוט ברמה גבוהה יותר ואין ספק שהוא ברמה גבוהה יותר, אבל כיום כשאנחנו רואים אותו באינטרקציה עם החברים הטובים שלו שאולי לא מחוננים אבל הם בהחלט ברמה גבוהה, אנחנו מבינים יותר ויותר שזה עניין של אופי .... ועל כן תקופת הגן עשויה לסייע ועשויה גם שלא ... גם המחוננים שבהם בגיל הזה הם עדיין ילדים כל כך קטנים שלעיתים שוכחים זאת ....

אני חושבת שהמצב

שבו יש רק ילד אחד מתקדם בגן הוא מאוד נדיר, ואם הילד לא מסתדר חברתית בגן הסיבה היא אף פעם לא רק שהוא יותר מתקדם מהילדים. נכון שבכיתת מחוננים ההיצע גדול יותר, אבל מתוך 25-30 ילדים כמעט תמיד אפשר למצוא מישהו להתחבר אליו.
ומההתנהגות עם המשפחה המורחבת קשה מאוד להשליך על ילדים שאין להם שום מחויבות ספציפית אליו או קשר אפריורי אליו, ויכולים פשוט לבחור בילד אחר אם ההתנהגות שלו לא מוצאת חן בעיניהם. משפחה (כולל הילדים בה) מוכנה לקבל הרבה יותר ממה שזרים מוכנים לקבל.

mikilk

Active member
חשוב להתייעץ עם הגננת

מדובר גם על בשלות רגשית, לעיתים עובדת באופן הפוך מהקוגניטיבית.
אני מאוד מבינה את הקשיים מול הילדים בגילו, לא בטוחה שזה ייפתר עם המעבר, הקושי הרבה מאוד פעמים קיים בכל גיל ושלב, למדתי עם הזמן שזה לא קושי, אלא בחירת המחונן לחלוק באופן מאוד מועט את הזמן שלו עם אחרים ומעדיף את עולמו האישי

מצד אחד אני מסכימה שזו בחירה

אבל מצד שני, הרבה פעמים קורה שבשלב מסוים המחונן כן מתחיל להיות מעוניין בפעילויות חברתיות (אפילו סתם לשחק עם מישהו בחצר בית הספר או להיות מוזמן למסיבה) - אבל מגלה שבגלל חוסר ההשקעה שלו באחרים, אחרים כבר לא מעוניינים לבלות בחברתו, לא מזמינים אותו, וכו'. ובשלב הזה לפעמים הוא מנסה כן להשתלב בחברה ומגלה שהוא כבר לא כל כך מצליח. השאלה אם לא כדאי להדגיש בפניו את הפן הזה של החיים מהשלב הראשון - את העובדה שאם הוא לא ישקיע בקשרים עם אחרים, לא יהיו לו קשרים כאלה בהמשך. דווקא בכיתת מחוננים זה קצת פחות בעייתי - כי כולם פחות או יותר באותו מצב, של חוסר השקעה באחרים (פרט לחוגים שקשורים לתחומי העניין שלהם), ומוכנים לקבל את חוסר ההשקעה של האחר (בניגוד לכיתה רגילה, בה הדפוס הזה ייחודי יותר למחונן, והאחרים כן מתראים זה עם זה לעתים תכופות לאורך השנים, וכו').

נכון.

אחרי כמה שנים של הימנעות מחברה -

א. אחרים מצאו כבר את החבר הכי טוב (אצל הבנות שלי - החבר/ה הכי טוב/ה נמצא בגן חובה.), ום התקבצו כבר חבורות.

ב. עלול להיווצר מצב שהאחרים חושבים שהילד המתבודד הוא סנוב. מתרחק. וקשה לשבור סטיגמה.

valeta

New member
קשה לי לייעץ,

אבל משהו באינסטינקט שלי אומר שילד בן 5 ו-9 חודשים הוא מאוד גבולי בכל מקרה, מחונן או לא מחונן.
בתי ילידת דצמבר, ועולה שנה הבאה לכיתה א' לאחר המון לבטים ובהחלט עם דפיקות לב. היא לא מחוננת, אבל בהחלט כבר קוראת וכותבת. מכלול השיקולים שלנו היה כזה שנעלה אותה, אבל לא פשוט. זה גיל מאוד צעיר.
תזכרי שעיקר ההתמודדות בביה"ס, בוודאי לילד מחונן שממילא הרבה יותר מתקדם בחומר, היא חברתית. תשאלי את עצמך אם הוא מוכן לזה. בעיני ילד מחונן כדאי לשקול לגביו או כיתת מחוננים או בי"ס אלטרנטיבי.

LiatH

New member
לא הייתי ממהרת להקפיץ

בעיניי השיקול המכריע הוא דווקא זה שהגננת העלתה: רגשי וחברתי.
אין מה למהר.

tomi32

New member
בעיניים של ילד

בגן כיף ובבית הספר כנראה ישעמם גם בעוד שנה אז למה למהר? בבית הספר אפשר להקפיץ גם אחרי כיתה א אז נראה לי קצת חבל לוותר על שנה בגן בשביל שנה בביס

32דניאלה

New member
תודה רבה רבה לכולם!

באמת כיף שיש כזו התייחסות. גם עזרתם לי להסתכל על כמה דברים אצלו מזווית קצת שונה- אני יותר מבינה שהם אופייניים לילדים כ"כ חכמים ולא סתם דברים שעומדים בפני עצמם. זה עוזר לי לקבל אותם יותר בקלות.

שגית73

New member
הקפצה-נסיוננו

הבן שלנו יליד חודש אפריל כך שרעיון ההקפצה היה מאוד חריג
גם המאבחן נרתע מגילו הצעיר והמליץ לשכוח מהאבחון ולחזור הביתה כי עצם הרעיון, להכניס ילד בן 5 ו-4 חודשים לכיתה א, לא נראה לו

בסופו של דבר, בוצע האבחון וקיבלנו המלצה להקפיץ אותו מטרום חובה לא'

ההחלטה היתה מלווה בהמון חששות, אבל בסופו של דבר החלטנו לסמוך על האבחון המקצועי שעבר והקפצנו אותו

לא מדובר בילד מחונן על, אלא בילד סקרן שלומד מהר מאוד. הוא למד לקרוא רק לקראת גיל 5, אבל עשה זאת בשבועיים, כל מה שלימדנו אותו נקלט כבדרך אגב ובקלות. הסיבה לאבחון היתה דווקא חברתית, כי היה משועמם מאוד בחברת בני גילו. תמיד התלונן שאין לו עם מי לשחק בגן אבל נהנה מאוד לשחק עם ילדים גדולים יותר, וגם הם, נהנו מחברתו.

מיומו הראשון בכיתה א, הוא פרח. האינטראקציה עם הילדים הגדולים ממנו היתה מצוינת והוא היה מאושר

היום, הוא בכיתה ז' ונראה שההקפצה עשתה לו רק טוב. הוא מוקף חברים ונהנה מהלימודים.

מדובר בהחלטה מאוד קשה, אבל בסופו שלדבר ההורים מכירים את הילד הכי טוב ואני מאמינה שלהורים יש את הכלים להגיע למסקנה נכונה לגבי הילד האישי שלהם.

בהצלחה

bhs

New member
היום לא נוהגים להמליץ על הדלגת כיתות ביסודי

מזכיר לי שהבת הבכורה שלי רצתה לדלג לא' - ולא הדלגנו אבל לבסוף בכיתה ה' הודלגה לו' בהמלצת פסיכולוגית חינוכית ואבחון פסיכודדקטי. בית הספר יישם את ההדלגה בצורה מדהימה וכולם יצאו נשכרים. אבל הבת שלי לא מחוננת ממוצעת כך שקשה לדעת אם זה יתאים גם לכם. יש את מכון דרור במרכז בראשות רותי פרגר שיש לה נסיון רב עם מחוננים.
אני בעד לעבור אבחון מסודר וייעוץ- כי כל ילד עולם ומלואו. דרך אגב שני הילדים האחרים שלי גם אובחנו כמחוננים והשאלה הזו לא עלתה לגבי אף אחד מהם.

למעלה