הקיסר הצהוב

הקיסר הצהוב

האם הקיסר הצהוב נקרא "צהוב" גם בסינית? האם הנהר הצהוב, הים הצהוב וכו' מזוהים כ"צהובים" ע"י הסינים עצמם או רק ע"י האדם הלבן? שאלתי היא האם הסינים בידלו את עצמם "כצהובים" מהאדומים, השחורים והלבנים (יש עוד צבע?
) מאז ומתמיד, לפני שהאדם הלבן הפך את זה לגזענות?

nitzano

New member
הקיסר הצהוב

המילה קייסר היא חואנג די. חואנג נשמע גם כמו צהוב. במקרה של הקיסר הצהוב החליפו את הסימניה הראשונה בסימניה של 'צהוב' ולכן השם מתורגם כקיסר הצהוב.

guanyin

New member
והנהר הצהוב

גם נקרא נהר צהוב בסינית 黄河 huanghe לא יודעת לגבי שאר השאלות

renjintso

New member
כן

הנהר הצהוב נקרא ככה בגלל אדמת הלס ה(בערך) צהובה של האזור, ולא בדיוק קשור לצבע העור הסיני. אפשר להגיד שצהוב הוא הצבע הלאומי של סין: הוא מסמל אדמה ואת הקיסר. גם היום הכוכבים על הדגל האדום של סין הם צהובים. הנהר, ההר והים הצהוב נקראים ככה בסינית. אלה לא שמות מערביים.

milindapanna

New member
לא ../images/Emo13.gif

לשאלה האחרונה שלך. הסינים (מי אלה?) לא תפסו את עצמם כעליונים אתנית או גזעית על פני אחרים. התפיסה הייתה שהתרבות שנוצרה ב"מדינות המרכז" (中国) היא עליונה, אך כל אדם שמוכן או רוצה להיות חלק ממנה יכול ואין לכך שום מניעה. יתר על כן, להיות איש תרבות סין לא היה פירושו להיוולד לאם "סינית" (כאמור - מה זה בכלל?) אלא לקחת על עצמך את עול התרבות, הטקסים, הלימוד, והטקסטים. כך, אין בעייה להוגים לכנות אנשים שלא נוהגים לפי כללי התרבות הגבוהה "אנשים קטנים", ואפילו לטעון שאינם בני-אדם כלל. בנוסף, לכל שושלת היה צבע משלה, מתוך 5 הצבעים, המון העם כונה, למשל, "שחור", ולרוחות השמיים צבעים משלהן, בהתאמה ל 5 הצבעים (המותאמים, באופן עקרוני, לחמשת הפאזות). הרעיון של מדינה שיש בה עם מוגדר אתנית הוא רעיון מאוחר בהרבה, ועמו הרעיונות הגזעניים.

happydog23

New member
אגב, גם בסינית הסינים קוראים לעצמם האדם

הצהוב, או האנשים הצהובים (黄人), ובכל מה שקשור לגזענות -הם אולי לא בעלי תרבות היסטורית גזענית, אבל שאל אותם לדעתם על בעלי צבע עור כהה או שחור...

milindapanna

New member
המממ...

ראשית, אני התייחסתי לשאלה מהכיוון של "מאז ומתמיד", ומשם התשובה היא לא. כאמור, וכדוגמא, השחורים היה כינוי להמוני העם. לגבי היחס לשחורים/כהים היום - ברור, דיברנו על זה כאן לא מזמן. ולגבי צהוב ככלל - כדאי לזכור שלא הכל ורוד בצהוב... למשל 黄色... (או שזה כן ורוד בעצם?)

לא התכוונתי כעליונות, אלא כהבחנה:

האם הם הבחינו בין הגזעים באמצעות הסימון הצבעוני המוכר לנו שעל פיו הם נחשבים צהובים. לא כמשהו רע או לא ראוי, אלא כהבחנה (כמו להבחין בין עיניים עגולות לעיניים מלוכסנות). השאלה עלתה בגלל הקיסר הצהוב, הים הצהוב וכו' ותהיתי האם אלו כינויים מערביים או סיניים, ואם סיניים (כפי שהסתבר לי מכם) - מדוע "צהוב" (וגם על כך קיבלתי תשובה )? אז אני שואלת האם כל קשר בין התויות הצבעוניות של הגזעים השונים והתוית הצהובה של הסינים לבין סמליהם הצהובים של הסינים - מקרי בהחלט?

erezor

New member
הצהיבות של הסינים

הצבע ה-"צהוב" של הסינים הוא עניין שהחל לעלות בעיקר במאה ה-19, אחרי שנכשלו הניסיונות המערביים לכונן יחסי מסחר נורמליים עם הסינים, שלא ממש האמינו שהם צריכים משהו מהמערב. בתקופה הזו, במיוחד בסביבות מלחמות האופיום, נפוצו המון ציורים וסיפורים שמתארים ככה את הסינים, מה שקיבע את הדימוי הזה שלהם במערב. אני לא בדיוק יודע למה דווקא צהוב (אני מצאתי שהצבע שלהם די דומה לשלנו...), אבל בהחלט יכול להיות שזה בגלל כל מה שהועלה כאן. עד כמה שאני יודע, הכינוי הוא מערבי. אני גם חייב לומר שלא ראיתי בשום מקום שהסינים מכנים את עצמם 黄人...

milindapanna

New member
ליתר דיוק -

השתמשו בסין (המונח "סינים" בהקשר של השרשור הזה מטעה לגבי כל מה שהוא טרם המאה ה 20 כמעט) במונח 黄人 כבר בטקסטים קדומים, בדיוק כפי שהשתמשו במונח 中国 בטקסטים קדומים. אלא שהשימוש במונח הצביע על דברים שונים לגמרי (אנשים מאזור שנקרא משהו עם "צהוב" ולא כל ה"סינים"; מדינות המרכז ולא ממלכת המרכז, או סין). המונח 黄种人 הוא בהחלט בהשפעה מערבית (במובן של צהוב כזן או גזע). "הם מאמינים בזה בעצמם" - מה זה אומר? מי זה הם?

milindapanna

New member
../images/Emo163.gif לא יודע

אבל בקשת ניחוש אז הניחוש שלי הוא שכוונתך ל"סינים", ואם זו הכוונה אז זו טעות גדולה. ה"סינים" אינם מיקשה אחת, ומי כמו האנשים כאן אמור לדעת זאת. ואני לא מדבר על "מיעוטים" אלא על ההמצאה של ה"האן".

milindapanna

New member
הסבר קצר -

נאמר למעלה ש"הם מאמינים בזה בעצמם" (הסינים בזה שהם גזע צהוב, אם הבנתי נכון). אני טוען שקשה מאוד לעשות כאלה הכללות. בסין יש אנשים שונים שחושבים מחשבות שונות (טריוויאלי, נכון), ושחושבים מחשבות שונות על חבריהם ה"סינים" - כולל שחלק מהם כלל אינם "סינים אמיתיים" (שמעתי אמירות כאלה), כולל הערות על חלוקה דרוויניסטית או גזעית בתוך סין, דרך אבחנות חזקות (ולרוב מצוצות מן האצבע) בינם לבין היפנים, ועד לתפיסות שלא קונות את הצהוב הזה כלל. זה הכל. בקיצור - יש שמאמינים בזה ויש שלא. מה הרוב? אין לי מושג.

dod_basim

New member
לא ייתכן אבל שבין הקומונסטית

יהיו מחשבות שונות וזה בטח לא טריוויאלי....
אין בעיה אם מה שאתה אומר ואף אחד פה לא חלק אליך. השאלה היחידה אם מקור השם "צהוב" הוא סיני או שניתן להם בהסכם טיינג'ין אי שם במאה ה19, 黄种人 או לא. בכל אופן חשבתי שאולי בכלל אדמס הלס אשמה, היא יותר חומה מאשר צהובה אבל הפכה נהר ענקי לנהר צהוב - סליחה, הצהוב. ואגב מצחיקה הבורות לגבי הקיסר הצהוב....

stamar

New member
כבר עברה שנה מאז שסיימתי ללמוד, אבל אם זכרוני

אינו מטעה אותי, הצהוב הוא הצבע הקיסרי של סין וגם להם, לא זוכרת ממתי, אבל גם לסינים היתה חלוקה של העולם, הסינים - בצבע הצהוב במרכז העולם, הם המפותחים ביותר וככל שהמרחק גדל מהמרכז כך האנשים הם פחות מתורבתים ומפותחים בעלי קרניים וכו'.. לכל איזור היה צבע אחר (סליחה אבל אני לא זוכרת..) העניין שהם לא התייחסו לצבע העור הצהוב (או שלא) שלהם כעליון, אלא לגזע,לאומה הסינית.. כן, אפשר לראות בזה גזענות..

למעלה