הקבוצה המדורגת

הקבוצה המדורגת

שלום לכולכם. לאחר חמש שנים של רפיסות ברמות שלא יאומנו, החלטתי לחזור למזרן. מסיבות אילו ואחרות, המכון בו התאמנתי בעבר נהפך לפחות רלוונטי לגבי, והחלטתי לחפש לי בית אחר. כמה דברים שהתחוורו לי מנבירה אובססיבית בפורום (דרך אגב, החיפוש לא עובד!!!) ושלושה שיעורי הדגמה שבהם נכחתי/השתתפתי (ועוד היד נטויה). 1. ישראל הפכה להיות אימפריית אומנויות לחימה, ורמת-גן בירתה. בסיבוב ה"אני מחפש אומנויות לחימה" הקודם שלי, כשחיפשתי קפוארה, אנשים הסתכלו עלי כאילו נפלתי מהירח (במיוחד בקטע שהסברתי שזו אומנות "אפרו-ברזילאית"), שלא לדבר על האפקידו, ארניס או תתי סגנונות איזוטריים של אומנויות אחרות. כנראה שהזמן, המודעותת, האינטרנט והעובדה שעכשיו יש לי אוטו עושים את ההבדל. אבל עדיין לא הבנתי למה כולם ברמת-גן. 2. הקבוצה המעורבת: כאן אכן יש סוגיה מעניינת. במקום שהתאמנתי, שהיה מכון שהוקדש כולו לאומנות, היו קבוצות מתחילים, מתקדמים וכו´, כמו כן קבוצות צעירים ואף פעוטות, קשישים. כל חניך היה יכול להכנס להתאמן עם כל קבוצה, אבל היה לו גם את האימון "שלו". עכשיו, היה נהוג שבשנה הראשונה לומדים בסיס, באופן מאוד מובנה - מה זאת בעיטה, עמידות, אגרופים, קאטות וכו´. רק אחרי שיש לחניך את סט הכלים הבסיסי הזה, הוא יכול להתחיל לרוץ בעצמו. כל ההדרכה נעשתה על ידי המאמן, או במקרים נדירים של מחלה וכו´ - על ידי שחורה אחרת. עכשיו, בשלושת האימונים שראיתי, הקבוצה כולה למדה ביחד! עכשיו, ייתכן שמדובר במקרה של "אין מספיק חניכים", אבל אני די סגור על כמה מקרים שלא. היה מעניין לשמוע מה דעותכם על זה? ודעות באופן כללי על כל הנושא של "תלמידים מלמדים תלמידים" - אין ספק שקונספט ה"חברותא" הוא אחד מכלי הלמידה החזקים שיש, אבל, וזה אבל גדול - אם תלמיד צעיר מלמד תלמיד טירון לחלוטין את היסוד, ומלמד אותו לא נכון, האם לא נגרם כאן נזק העולה על התועלת? האפור ונ.ב. - כן, רפאל ומתי, גם אני כאן נ.ב.נ - אמיר (קראוזה) - מסור ד"ש לאחיך.

סלחו לי על המולטיפוסט

זו דרכו של אלוהים לרמוז לי שאני אפסיק עם קשקושי המוזילה האלה ואחזור לאקספלורר. הנהלה - מוזמנים למחוק את העודפים
האפור

Raffael

New member
בקשר ל "כולם יחד"

כך נהוג במקומות רבים. זה נראה מאוד לא סביר במבט ראשון, אך עם הזמן הקבוצה לוקחת כל תלמיד חדש ומושכת אותו קדימה. תוך מספר שבועות עד מספר חודשים התלמיד מרגיש חלק מהקבוצה. כך אני הרגשתי כשהתחלתי ללמוד. אני חושב שהייתי קצת מופתע, כמה שנים אחר כך, כשהייתי מורה והיו לי קבוצות שהורכבו מתלמידים מתחילים, כולם, היתה לי תמיד תחושה שקצב ההתקדמות איטי משזכרתי מהימים הראשונים שלי. יחסתי את זה לאיכות ההדרכה שלי, לאיכות המורים שלי, לגודל הקבוצות ועוד. עכשיו אני חושב שצדקתי אולי, אבל להשתלבות בתוך קבוצה הטרוגנית (גיל, מין, וותק, מספר המורים והבכירים וכו´) מאוד היו כנראה יתרונות משלה.

This to some extant is dependant

On group size (re other thread in this page). Small groups might of necessity be mixed, but letting a rookie teach a new arrival is seldom good practice. It is of some benefit to the "teacher" (as you never quite understand something until you try to transmit the knowledge onward) but in my opinion this is too soon. All senior students should be actively encouraged to parcipitate in starting classes to encourage and help the new students, but for their own advancement they should also have a class more suited to their level.​

קוזושי

New member
כולנו תלמידים

פעמים רבות מפריע למתחילים שהתלמידים המתקדמים מלמדים אותם ולא המאמן, וזה נובע מהגישה שהמאמן כבר יודע את השיטה ואילו התלמיד המתקדם עדיין לומד ויתכן שיש לו טעויות שהוא מעביר אותם לזה שהוא מלמד. גם אני חשבתי כך בעבר, וככל שהתקדמתי הבנתי שתמיד בעצם אשאר תלמיד, ולא רק אני, גם המאמן שלי ישאר תלמיד כל חייו, ובשביל מתחילים שלא יודעים כלום אני מאמן מעולה בדיוק כפי שהמאמן שלי היה מאמן מעולה עבורי. הטעויות שיש לתלמיד הצעיר הם חלק מהלמידה, אם הוא מלמד את המתחיל את הטעויות הללו זה בכלל לא נורא, גם הטעויות הן חלק מההתפתחות של התלמיד, והמתחיל צריך לדעת שמותר גם לטעות. אני חושב שהאימון המשותף של מתחילים ומתקדמים תורם לשני הצדדים, המתקדמים לומדים מזה גם לאמן וזה גם מאפשר להם לחזור על הבסיס שלמרבה הפלא פעמים רבות הם מגלים שהם לא ממש זוכרים אותו. והמתחילים מקבלים מורה אישי שיכול להקדיש את תשומת הלב רק אליהם. בסוף אתה גם יכול להגיע למצב שלמאמן שלך אין הרבה מה ללמד אותך ובכל זאת תמשיך להתאמן אצלו, כיון ששניכם תלמידים ומתפתחים יחד, אני אישית הייתי בורח ממאמן שכבר "יודע הכל" ואין לו מה ללמוד, ושנותן תחושה שאתה לעולם לא תוכל להגיע אליו, או מאחד שיודע רק לאמן ומעולם לא ראית אותו מתאמן, למרות שכיום אני מתאמן גם אצל אחד כזה כיון שהאו מספק לי דוג´ו ופרטנרים לאימונים, אבל בתור מתחיל הייתי מזהיר אותך להתרחק ממנו.

zakomea

New member
תראה...

אני לא יודע איך זה באומנויות לחימה אחרות, אבל לפעמים אצלנו (בקפואירה) כשהמאמן לא יכול לבוא תמיד מארגנים לנו מישהוא עם חוגורה יותר גבוה וזהוא אנחנו נותנים לו כבוד בשיעור כמו שאנחנו למורה שלנו כי הוא עדין יותר מנוסה, ואם אתה מדבר על אחד עם חגורה שחורה אני לא רואה למה שהוא ילמד עם טעויות הרי הוא בחגורה שחורה ולא לוקח שנתים להגיע לדרגה כזו מן הסתם יש לו הרבה ניסיון.

amir_aikido

New member
טעויות כולם עושים

מי שהמורה שלא אף פעם לא אומר "טעיתי" כדאי שיבחן את עצמו האמנם המורה שלו ראוי וטוב. גם למורה הכי טוב יש ימים רעים, גם המורה כי טוב עושה טעויות, לפעמים טעויות מתודיות (דרך הלימוד) ולפעמים טכניות. בשורה התחתונה כולנו בני-אדם ולכן כולנו טועים לפמים. חגורה שחורה ואפילו ניסיון של עשרות שנים לא מונעים את זה, הם רק מצמצמים את מספר הטעויות ומאפשרים לנו להבין אח"כ שטעינו. אמיר

קבוצנ הטרוגנית דווקא טובה

לי אישית. אני נהנית ללמוד מהיותר טובים. ורובם כאלה בקבוצה שלי. כל אחד יכול ללמד משהו. מצד שני, יש גם אפשרות להיות טוב כמו מישהו אחר. וזה תורם לבטחון העצמי. הכל, כמובן, מנקודת מבט אישית שלי.

WhiteBear

New member
על הייתרונות למתחילים ומתקדמים

בוא נימנה כמה נקודות. מה מתקדמים מרוויחים בשיעור "בסיסי": לעבוד על חומר בסיסי - ככל שאתה מתקדם, מתקדם יחד איתך. אני מתרגל תנועות מסויימות לא מעט זמן, ואני לא חש ביזבוז כשאני מתרגל אותן עוד. בגלל שהתנועה משתנה איתי, ומכילה בשבילי אין-ספור שיעורים על יציבה, נשימה, מרכז, מיקוד ועוד. וזה לא נעלם עם הזמן, אלא משתנה ומתחדד. עבודה עם תלמידים צעירים מכילה סט עצום של דברים ללמוד: איך לעבוד עם משהו שלא מתואם אליך, שעובד קשה מאד ומקשה עליך (בכוונה או שלא בכוונה) - זה דורש הרבה מיקוד. ברור שהמתקדם יכול לעבוד בצורה "בילתי מובסת" למול המתחיל, ולא לתת לו שום פתחים ולהפיל אותו ל הזמן, אבל זה לא מלמד כמו האפשרות הראשונה. בנוגע ללימוד מתחילים - אין לי בזה ניסיון, אבל שמעתי שמדובר בתהליך שבו המורה מקבל הרבה הזדמנויות לראות דברים שהוא לא שם לב אליהם, וייתרונות בצד הענווה וכן הלאה. המורים מבינכם מוזמנים בחום לספר לי על הנושא
. בנוגע לייתרונות של המתחיל: לימוד חומר חדש שווה לשאול את המורה אח"כ כדי לברר עם זה רלוונטי לתלמיד או לא. עבודה עם מתקדם נותנת שותף שמאפשר ללמוד ממנו המון. בצד של תרגילים ותנועות חדשות, על הגישה אל התרגילים והאימונים, ועבודה למול משהו שהוא בסך הכול - יותר טוב ממך, וזה מספק ענווה, אתגר ותמונה טובה של איפה שהוא עומד... לא ערכתי את הטקסט הרבה, אבל הרעיון הועבר... דרך אגב, איך התרשמת מחרישות הפורום הקטן שלנו

עבודה עם מתקדמים/מתחילים

מה שתהיתי לגביו לא היה עבודה עם מתקדמים/שחורות. במצב כזה, אין ספק ששני הצדדים מרוויחים משהו. הסימן שאלה שהפרחתי בחלל האוויר הוא לימוד של הבסיס (עמידות, קאטות/פורמות ראשונות/תנועות בסיסיות וכו´) מפיו של תלמיד שפזמ"ו עולה על שלך בכמה חודשים, זה מה שהיה מוזר לי. לגבי התרשמותי מהפורום - ובכן, נעים לי מאוד, כמובן, והוסף אחר כבוד לרשימת הבוקמרקס. אני חייב לציין שאתם מפגינים פה סבלנות מרשימה, שמין הסתם מגיעה מהשלווה הסטואית שבה דרי הפורום יושבים... אבל אין ספק שאומנויות לחימה הם משהו שמעורב בו אמוציות (מישהו בחר לו, ברמות המתקדמות, דרך חיים, ומין הסתם יגן עליה). אמיר - אתה יכול למסור ד"ש לאחיך גם מגוטמן האפור, אבל אם זה לא עובד, נסה מטל גוטמן.

WhiteBear

New member
אוקי, זה משהו אחר...

אני לא יודע על מה אתה מדבר, אני יודע שב"מרכז הישראלי לטאי צ´י" האנשים שמעברים חומר הם אנשים שהפז"מ שלהם הוא כמה שנים טובות. אישית, אני יכול להעיד שכל המדריכים הזוטרים שעבדו איתי כשלמדתי את הקאטה, הערכתי אליהם רק השתבחה עם הזמן.. ובדיעבד, אף אחד מהם לא נתן לי את מלוא ההבנה שלו על התנועות שהוא הראה. אני אומר את זה כי אני עד עכשיו מגלה מחדש דברים על אותם התנועות, ואני מעריך שרוב המורים ה"זוטרים" שעבדו איתי, עברו תהליך דומה (גם אם לא זהה). אני מצטרף לסימן השאלה שלך. ב"מרכז" תלמידים מתחילים (כמוני, לדוגמא) מאד מנסים להסביר לאחרים דברים, ובד"כ הם מפסיקים אחרי כמה חודשים... אני מניח שיש מקומות שלא שמים לכך לב, וכך זה ניראה. יכול להיות שמדובר גם במגבלות של המשאבים של מקום הלימוד...

deep ocean

New member
היכן שאני לומדת

-יש קבוצות מעורבות: אין אצלנו קבוצות של מתחילים וקבוצות של מתקדמים. ומבחינתי מעולה שזה ככה. -תלמידים מתחילים מלמדים תלמידים חדשים. חלק ממה שאני יודעת שזה משיג זה: -שיפור יכולת ההדרכה -עוזר למנוע מחשבות של "המורה הוא כל יכול" -למידת דברים חדשים (אתה מלמד מישהו ומגלה שאתה לא יודע משהו ואתה ניגש אל המורה ושואל) -שיפור השליטה בחומר הלימוד

deep ocean

New member
הערה

ללמוד מתלמיד ותיק ממך בחודשיים - כנראה שזה מפעיל את האגו אצל אנשים מסויימים. אני לא באה לשפוט, רק מציינת עובדה). לי מעולם זה לא היווה בעייה כלשהי. בכל אופן, לכל אדם מתאים דבר אחר, וזה בסדר גמור. (בגלל זה לא כולם לומדים אצל אותו המורה, כל אחד ומה שהוא מחפש)

אגו לא משחק שיקול פה

אדם שיש לו נסיון בהדרכה ובלימוד, לא משנה גם אם זה אומנות לחימה, נוטה לחוות אירוע לימודי גם בתור התלמיד, אבל גם לראות את הדרך שבה מלמדים. עכשיו, במקרה הספציפי שלי, אני אמנם לא אמן לחימה או מתקדם מאוד, אבל יצא לי להתנסות גם במתודולוגיות שונות בלימודי אומנות לחימה, וגם במגוון לימודים נרחב (החל ממחשבים וכלה בבישול), ולראות איך מלמדים. אני מאמין גדול שבסיס איתן הוא חשוב מאוד, ויצא לי לראות תלמידים שלא קיבלו בסיס איתן, או קיבלו בסיס שגוי, ואיך זה משפיע עליהם אחר כך. לדוגמא, בבישול - יצא לי לראות תלמידים שלא לימדו אותם (או לימדו אותם לא נכון) איך לעבוד עם סכין - איך לקצוץ, לחתוך וכו, ואיך זה השפיע עליהם אחר כך, בלימודים מתקדמים יותר. אותו דבר באומנויות לחימה. מישהו שמתאמן חודשיים הוא עדיין טירון. עדיין עושה שגיאות בעצמו. וכאשר הוא מלמד מישהו את מה שהוא יודע, יש סיכוי טוב שהוא מעביר את השגיאות שלו הלאה. וסתם מתוך סקרנות, אצל מי את מתאמנת? האפור

אצל בן טל שחר, בעל מתודולוגית אימון

שונה מאילו המוכרות לך. עשה בפורום חיפוש על הודעות שהוא כתב, הוא מסביר עצמו ברהיטות ובפירוט.

למעלה