הצילו, הכלב מקריח...

הצילו, הכלב מקריח...

אני כותבת פה כדי לראות אם אולי יש פה למישהו כיווני מחשבה נוספים...

צ'אנס שלי, טרייר מע' בן 15, באופן כללי בריא (מלבד בעיות קרנית כרוניות וסניליות), לאחרונה הולך ומקריח (מצרפת תמונה להמחשה). העור באופן כללי נראה קטסטרופלי (סבוריאה, מלא קולארטים וקשקשים). ממש בושות ללכת איתו ברחוב ככה.

ההתקרחות התחילה באזור הגב האחורי והזנב וממשיכה להתפשט לכל הגוף - בעיקר בגב ובעורף אך גם בצדדים. המקומות היחידים עם פרווה ועור בסדר הם הרגליים, הבטן והראש.
עכשיו בקיץ הוא מטופל נגד פרעושים עם אמפולה פעם בשבועיים (!) (והחתולים מסביבו כל 3 שבועות) בגלל האלרגיות שלו.

חשבנו לנסות אוכל היפואלרגני אבל ויתרנו כי הוא לא מתגרד הרבה וכי המשפחה שלי ימשיכו להאכיל אותו מהאוכל שלהם (מקרה אבוד...).

אתמול לקחתי אותו שוב למרפאה לעשות מגרדי ומשטחי עור (שיצאו בסדר. קצת חיידקים אז הוא קיבל אנטיביוטיקה) ותרבית פטריה (הוא לא זורח ב-UV).
הוא גם קיבל דקטומקס לא ממזמן וליתר ביטחון אני גם אשים לו אדווקט פעם הבאה אבל זה ממש לא נראה כמו דמודקס או סקאביאס.

עשינו לו בדיקת דם מלאה (נשלח למעבדת אמ"ל) כולל תפקודי בלוטת התריס - free T4 וTSH.
הכל יצא תקין, בטווח הנורמלי, מלבד ALP 234 (שלהבנתי זה בסדר לגילו) ו-free T4 שיצא ממש על הגבול התחתון (0.61 כשהמינימום זה 0.6) אבל TSH שלו יצא תקין לגמרי (לרגע עוד קיוויתי שיש לו היפותירואידיזם כי מאוד קל לפתור את זה...).

לרגע עלה גם כיוון מחשבה של קושינג (שעוד לא נשלל לחלוטין אם כי לא נראה סביר) אבל אין לו בטן נפוחה והפיפי שלו מצוין (SG נורמלי) והוא לא שותה ומשתין יותר מהרגיל.

בינתיים הוא קיבל לטיפול בבית קלינדמיצין - בהתחלה ל-10 ימים אבל ייתכן שיקבל לטווח ארוך יותר, והמלצה לחפיפה בשמפו אטידרם, וכן תוספת של אומגה 3 פעם ביום.
אם יתגרד יש לי בשבילו כדורי Trim P שעבדו עליו מצוין בעבר (כדור שהוא שילוב של אנטיהיסטמינים עם מינון נמוך של סטרואידים).
הווטרינרית חושבת שזה כן על רקע אלרגי למרות שלדעתי יש פה משהו מעבר (הוא מקריח גם באזורים שהוא לא יכול להגיע להתגרד שם והוא ממש לא מתגרד יותר מהרגיל).

מה אתם חושבים?
האם יש עוד כיווני מחשבה שהייתם בודקים?
האם יש טעם בבדיקות נוספות או בייעוץ דרמטולוגי אצל גילה צור/סקורינסקי?

היסטוריה ממי שיודע

הקושי והעניין כאן הוא שההיסטוריה ניתנת ע"י מישהי שבהחלט מבינה ומנוסה, ולכן התפיסה עלולה להיות מוטה בתת מודע. כמובן שזה לא נאמר נגדך, אלא מתוך הערכה ברורה, ומתוך הכרה בחסרונות שלנו כבני אנוש.
תיאורטית, אי אפשר לשלול כאן קושינג. נכון שאין את הסימנים שאנו מצפים לראות, אבל גם ידוע לנו שיש מקרים של קושינג שלא קראו את הספר, ולא מראים את הסימנים. זה ממש לא בראש סדר העדיפויות שלי, אבל האפשרות עדיין פתוחה באיזשהו מקום.
איכשהו עם הנתונים ותנאי המחיה של הכלב לפי מה שאני זוכר משאלות בעבר, אני למרות הכל נוטה להעריך כי מדובר בכלב עם רגישות גבוהה לפרעושים ופשוט הסביבה מאוד קשה לטיפול (ד"ר האוס כבר היה שולח את המתמחים שלו לביקור בית חשאי אצלך
). יש כדורים שהורגים את הפרעושים בצורה מאוד יעילה ונועדו למקרים כאלו. לצערי בשל שעת השבת המנומנמת אני לא מצליח להיזכר בשם שלהם, אבל נראה לי שזה שווה ניסיון. בעבר הם לא היו בארץ אבל הבנתי שכעת ניתן להשיג אותם.
הכדורים שעזרו מכוונים גם כן לאלרגיה. אפשר לתת אותם, רק לזכור כי הם עלולים להפריע לאבחון של קושינג.

וכן, אם את במבוי סתום הייתי פונה לד"ר גילה צור לפני ביופסיה. תמיד יתכן שזו אחת המחלות הנדירות יותר (הקרחה המגיבה לטסטוסטרון, למשל) שאנחנו, הקלינאים הרגילים כבר לא ממש זוכרים את דבר קיומה.
אשמח מאוד לדעת מה התפתח ומה בסוף היה הפתרון,
אסף

תודה לך על ההתייחסות

לא בטוחה שהבנתי את כוונתך במשפט הראשון בתגובתך.
באמת שלא ניסיתי להטות פה שום דבר ושום תוצאה ממה שכתבתי...

כפי שכתבתי - לא שללנו קושינג לחלוטין אבל כרגע זה לא נראה הכיוון.
אני מאוד מאוד מקווה שבאמת אין לו...

אתה צודק שהכלב רגיש מאוד לפרעושים, לא מסכימה שהסביבה קשה במיוחד לטיפול (חי בבית נקי, ללא חצר ואני מקפידה על אמפולה אחת לשבועיים). ומניסיון עבר של "התקפי אלרגיה" שלו - במצב הנוכחי זה ממש לא נראה לי כמו FAD בלבד.
העור לא אדום ומגורה והוא לא מתגרד המון כמו במקרי אלרגיה קודמים שהיו לו.
ובאמת שיש לו פרווה מספיק דלילה בשביל לזהות אפילו פרעושון קטן ואין שריד לא לפרעוש ולא לצואת פרעושים.
ידוע לי שמספיק שאחד עלה, עקץ ומת כדי לגרום לגירודים שבועיים אבל כאמור - מהיכרותי את הכלב והאלרגיות שלו - זה לא נראה כמו אלרגיה לפרעושים בלבד.

אין לי בעיה להשיג כדורי קפסטר או פרוגרם נגד פרעושים, אבל לא ברור לי במה הם יעזרו אם הוא כבר בהשפעת אמפולה.
הם הרי לא דוחים פרעושים מלעלות אלא הורגים אותם אם הם כבר עוקצים, בדומה לאמפולות.
אם כבר אז אני שוקלת לנסות את הקולר החדש של סרסטו, אבל אני לא כל כך אוהבת קולרים כאלה ואני גם חוששת מחתולי החצר שמשחקים איתו לפעמים (עם אמפולה קל לי למנוע איתם מגע לכמה שעות עד שהאזור מתייבש. וגם חתולי החצר מקבלים אמפולה אחת ל-3 שבועות).

בקשר להקרחה המקושרת לטסטוסטרון (מודה שלא חקרתי על זה כל כך) - הכלב מסורס כבר 12 שנים בערך...

בינתיים חפפתי אותו עם שמפו רפואי והתחלנו אנטיביוטיקה ואומגה 3 ובהתאם למצב נמשיך בבדיקות והפניות במידת הצורך.
אעדכן בהמשך
(ויאללה, שיחזור החורף כבר!)
תודה

ברור לחלוטין

לא התכוונתי לפגוע, כמובן. הצטערתי שכתבתי את זה כי הניסוח לא מוצלח. ברור לי שלא ניסית להטות דברים. רוב ההטיות מתרחשות בתת מודע (למעט אצל פוליטיקאים), והתיאור שלך עקבי ומפורט.
כמו שאת יודעת, אין קשר בין פרעושים לניקיון. הטיפול שאת נותנת נשמע מושלם, ויתכן שמדובר בכלל באלרגיה אחרת או בשילוב אלרגיות. הרעיון של קפסטר הוא לתקוף את הבעיה ממקום אחר במקרה עקשני במיוחד.
וכן - שיחזור כבר החורף, ולו לטובת הכלב שלך (אני מודה שגם אני אהנה יותר...)

אם תגיעו לאבחנה, אשמח מאוד לשמוע.
אסף

yaelofer

New member
האם ביצעתם גם הדברה סביבתית?

כלומר, הדברה של כל הבית, ושל החצר הצמודה במידה ויש חצר ואתם בקומת קרקע?
ההדברה הסביבתית, וכן הדברת כל החיות באותו זמן חשובה מאד, כי אם כל החיות מפורעשות אך הסביבה לא, אזי הפירעוש של החיות לא יהיה יעיל כי תוך יום-יומיים החיות יתמלאו מחדש בהם.
לצערי, אצלנו יש מצב כזה. אנו גרים בדירה שמצד אחד היא נחשבת קומה ראשונה על עמודים ומהצד השני היא קרקע, ובצד של הקרקע יש חצר עם צמחים ומלא פרעושים. אנו צריכים לדאוג גם לחצר כאשר אנחנו רוצים לבצע הדברה, ובתוך הבית לדאוג גם לכל המיטות והספות, כי אחרת החיות חוזרות לסבול תוך יום-יומיים כאילו כלום.
אגב, הכלב שלך במראה שלו ובקרחות מזכיר לי מאד את הכלב שלי דבש בצורה מדהימה: דבש הוא טרייר מעורב בן 15-16 שנים, גם הוא סבל מאד מקרחות כמו הכלב שלך. לפני שהתחלנו לעשות את כל בדיקות הדם הנדרשות, התחלנו איתו פירעוש כמו שצריך ועכשיו השיער צומח, הקרחות נעלמו. אמנם זה לא פותר את הצורך לעשות לו בדיקת דם בגלל הגיל אבל בעיית הקרחות נעלמה.

למעלה