הצגה בדסמית?

המשרתות

New member
הצגה בדסמית?

"עכשיו אני רוצה שתתכופפי.
עוד
עוד
עוד, קלייר, עוד!
ותסתכלי על עצמך בנעלים שלי
את חושבת שנעים לי לדעת
שהנעל שלי מכוסה במעטה הרוק המסריח שלך?"
(מתוך סצנת הפתיחה של "המשרתות", ז'אן ז'נה, צרפת, 1947)

התלבטנו מעט אם לכתוב פה, שהרי מדובר בהצגה, תרבות, אומנות
ולא בפוסט זימה על יחסי שליטה

אך אם היינו מספרות את סיפור העלילה של "המשרתות" בעגה יומיומית הוא היה נקרא כך:
שתי משרתות, קלייר וסולאנז', חיות בעליית גג אפלה ומוזנחת בביתה ובצילה של מדאם, שמצעירותה וצעירותן שולטת בן ביד רמה, והן עצמן חייבות לציית לה ולמרותה באופן עיוור.
כדי לברוח מעט מהייאוש והכניעה היומיומית, המציאו המשרתות משחק, ריטואל סאדו מזוכיסטי, שהפך לטקס פולחני, המתרחש בחדר השינה של מדאם כשהיא יוצאת, ובו כל ערב אחת מהן משחקת את מדאם ויכולה לרדות, לשלוט ולהכאיב לרעותה בכל דרך, והאחרת חייבת בציות מוחלט. ובערב למחרת הן מתחלפות בתפקידים. בטקס הן מאפשרות לעצמן להוציא את התשוקות הנועזות והיצרים הכמוסים ביותר. רק שערב אחד, בעקבות טלפון ששיבש את השגרה הקבועה, הן מחליטות ללכת עם המשחק צעד אחד קדימה.
(ויותר לא נגלה, כי זה ספויילר, המכיר - מכיר)
זוהי הצגה חצופה, צבעונית, נשכנית ובועטת, שעוסקת בפערי מעמדות הקיימים בחברה האנושית, נוגעת ברבדים העמוקים בנפש האדם, ומעלה את השאלה: מהו חופש פנימי ומה המחיר שעל האדם לשלם בכדי להיות חופשי באמת.
אך לא סתם ציינו מתחת לטקסט, הבדסמי בהגדרה, של ההתחלה את שם המחזאי והשנה שבה נכתב המחזה המבריק הזה. ז'אן ז'נה נולד לאמא זונה, היה הומוסקסואל בתקופה שבה הומוסקסואלים נשלחו למחנות, גנב, ישב בכלא ואף נידון למוות עד שהתערבו סארטר וקוקטו ודרשו לחון את הגאון.
גם היום יש קהילה שלמה שנמצאת בארון, שמוגדרת "סוטה" ו"חולה" מול החברה הבורגנית הנורמטיבית לכאורה, בגלל שהיא מעזה לקרוא תיגר על היחסים המקובלים בין גבר לאישה.
ז'נה רצה לתת במה ליצרים האפלים שחיים בנו, ובחר לעשות את זה מול האלימות של ההגמוניה החברתית המזוייפת, שמעדיפה להדחיק את עצמה לדעת וללגום שמפניה על הסיפון במקום להתמסר לגלים הסוערים.
יש משהו בזה שאנחנו באות ללב ליבה של אותה חברה ומפוצצות באופן טוטאלי, דרך מילותיו של ז'נה, כל טאבו מוסרי וחברתי. שאנחנו, כמו המשרתות, לא מוכנות לתת לאותם יצרים, שאליהם כיוון, להישאר כלואים בעליית הגג ונותנות להם חיים ודרור על במה. גם כשזה קשה, כואב וחונק. אותנו ואת הקהל.
ולקהל הרגיל שצופה בתאטרון לא פשוט לראות אותנו. האלימות קשה להם, נתקעת בגרון. הייאוש, הניצול הנפשי והמיני של הדמויות אחת את השנייה. קשה לו לבחור דמות אחת ולהזדהות איתה, שהרי אין אצלנו דמות שהיא הקרבן. אין טוב ורע. כל אחת מהדמויות היא גם הקרבן וגם התוקפת. בין אם במשחק ובין אם במציאות. ובוודאי כשהכל מתערבב, האמיתות החזקות ביותר מובאות לידי ביטוי במשחק, ויחסי השליטה גולשים עמוק אל תוך המציאות.
בעבודה שעשינו על הטקסט והדמויות עלו שאלות רבות – חלקן מקבילות לשאלות בעולם השליטה. קלייר אומרת: "כאהובה מיוסרת אני עוד יותר יפה" נברנו וחפרנו במשפט. גילינו את הניצוץ בעיניים, את היופי שהייסורים, הכניעה, ההתמסרות והכאב גורמים לקלייר להרגיש.
מצאנו את מקום הפורקן של טראומות בתוך משחק התפקידים.
פרקנו לגורמים את יחסי האהבה – סלידה של הדמויות אחת לשניה, את צורת הביטוי השונה שמבטאת כל אחת "אהבה" בהתאם לתפקיד שלה ביחסים, כך שסולאנז' אומרת לקלייר: "רדי על הברכיים, כלבה!" זה לא אומר שהיא לא אוהבת, רק מבטאת את זה באופן שונה מאוד מהמקובל.
הבנו שכשאנחנו נמצאות במקום מוגדר ומתוחם (הטקס, המשחק) סולאנז' יכולה להנות מהכניעות וההחפצה ולשחרר מעצמה לחלוטין את ההחזקה היומיומית שלה. וקלייר, שהיא האחרונה בשרשרת המזון, יכולה לצבור תעוזה ואומץ בחיים מהדמות שהיא מגלמת בתוך המשחק – "כל היום את מוחצת אותי תחת נטל הכניעות שלך, תחת כובד הרצון הטוב!".
אפילו מדאם, שלכאורה השולטת בחיים האמיתיים, משחקת בטקס פרטי של עצמה עם המשרתות - מול סולאנז' היא מתמסרת לשליטה ולטיפול, ומול קלייר מוציאה את היצרים המכוערים הקיימים בה, דווקא כי בחייה היא הלכה למעשה בובה על חוט.
וכשהמשרתות מודעות כל כך למורכבויות הנפשיות שלהן, מכירות היטב את הכאב שגר בן ויודעות לכאוב אותו ולהכאיב, המדאם המציאותית לא יכולה להן.
מדאם: "יש לכן מזל שאתן לבדכן בעולם, תנאי חייכן הירודים חוסכים מכן הרבה מאוד סבל".
יש מקום כזה, בתחתית המדרגה, שבו הנפש חופשייה, באמת חופשייה.
אנחנו בטוחות שגם אתם מכירים אותו.

לולה 40

New member
אני

אתייחס רק למשפט האחרון, (אני בטוחה שאחרים יתייחסו ביותר הרחבה), פשוט
המון מלל. (גידי אתה מוזמן לתקצר
)"
"תחתית המדרגה"- בעיני המתבונן אולי, כשאני ב"תחתית" אני בעצם הכי למעלה שאפשר
וכן ,האויר שם הרבה יותר צלול, נקי מאגו וטרדות - אכן חופש!

המשרתות

New member
ישר ולעניין

תחתית המדרגה היא אכן בעיני המתבונן
הייתה לנו בשבת האחרונה הצגה שכבר בחמש דקות הראשונות, כשירדתי לנעלים (ר.ע. תמונה למעלה...) כולנו הרגשנו איך הקהל נחנק ומתחיל גל של רחשים.
לנו? היה מעולה! היינו לגמרי בפנים

ח ו פ ש אמיתי!
סולאנז' (החונקת
)

לולה 40

New member
מה

אתה לא מעוניין?

טוב...בסוף העברתי את זה בקריאה מהירה

לא אוהבת להזיע.

אמרתן הכל, ובמדוייק

באמת שאין מה להוסיף על זה.

אפשר אולי קצת פרטים על המופעים במקום?

A לוןA

New member

בשקט בשקט
שאף אחד לא ישמע
יש שם למעלה
קישור בחתימה

ששששש

A לוןA

New member
נשמעת הצגה מרתקת

עם המון מחשבה ונפש מאחוריה (בניגוד להפקות הפלקט שיוצאות מדי פעם)
ואפילו התייחסות בדסמית-
לא נראה לי שאפשר לבקש יותר.

המשרתות

New member
תודה אלון

המחזה הזה מאוד מאוד טריקי, בעיקר כי אלו תכנים שלא פשוטים לקונצנזוס
ורב ההפקות שנעשו בארץ העדיפו לאמץ את הכיוון של האבסורד (זאת גם ההנחיה של ז'נה עצמו, אגב)
אנחנו לקחנו בחירה להתמודד עם התכנים כפי שהם דרך הנפש
וזה לטוב ולרע

תודה לך

בטח לא קל גם כשחקניות

להתחבר למקומות האלה ולעבוד על זה.
כשכלי העבודה הוא הנפש והרגשות - זה לפעמים קשה ברמות שמי שלא חווה אותן לא יבין.
ח"ח

המשרתות

New member
מאוד מאוד מאוד קשה!

הגענו למקומות מייסרים עם עצמנו, שהיה מאוד קשה לפתוח, בטח שמול האחרות בקבוצה
אבל בסופו של דבר כשאני באה איך שאני וצועקת את כל המפלצות שלי החוצה לעיני כל - אין, פשוט אין דבר יותר משחרר מזה - קטרזיס מוחלט!
(אני מניחה שכמו אחרי סשן חזק במיוחד
)
סולאנז'

זאת חשיפה מטורפת וקשה.

צימררת אותי. באמת כל הכבוד לכולכן

לגבי האם זאת התחושה אחרי סשן חזק - מעניין.
נתת לי חומר למחשבה

המשרתות

New member
חומר למחשבה זה טוב מאוד

אותי מעניין אם גם הקהל ירגיש כמו אחרי סשן חזק

וחשיפה... לגמרי. עד הסוף.

נשמע מרתק.

יש לי בעיה עם מה שתיארתן כאלימות וניצול נפשי ומיני - כי *זה* לא בדס"מ. אשמח אם תסבירו את הכוונה.
לקהל אני מניחה שיהיה קשה לראות גם בדס"מ אוהב, עמוק ונקי מקונטקסט אלים או נצלני בחייהן של הדמויות.
אהבתי מאוד את המשפט "גילינו את הניצוץ בעיניים, את היופי שהייסורים, הכניעה, ההתמסרות והכאב גורמים לקלייר להרגיש."
זה פשוט מקסים.
מותר לשאול אם יש לכן קשר אישי לנושא גם בחייכן האישיים?
(לשאול בטוח מותר, אני מניחה, אבל אם לענות או לענות זה כבר עניין אחר...
).

A לוןA

New member
בהתחלה

זה עורר גם אותי למחשבה
והמסקנה שהגעת אליה (ע"ס מה שקראתי פה- לא מכיר עדיין את ההצגה)-
בהנחה והמשרתות משתתפות במשחק בדסמי בינהן, שבו אחת היא המנוצלת והשניה המנצלת, ולמחרת הן מתחלפות בתפקידים- הרי שזה נעשה בהסכמה- הרי יכלו המשרתות בערב לעלות למיטותיהן וללכת לישון. ואם זה בהסכמה (נניח לרגע בצד את השפוי והבטוח)- הרי שזהו בהחלט בדסמ, שמאפשר להן לחוות את האני הפנימי שלהן- השולט או הנשלט, לחלופין- ולהגיע דרכו לתחושה של שחרור וחופש.

זה מה שגם אני הבנתי בסוף.

יתרה מזאת -
לפי מה שהצלחתי להבין מהקריאה - האלימות והניצול הנפשי והמיני הוא זה שמופעל עליהן ע"י המאדאם, בעוד שביניהן זה נעשה מבחירה, ולכן כמו שאמרת - אכן בדס"מ. מאוד מתחברת לשורה האחרונה שלך.
אבל למה להניח בצד את השפוי והבטוח? מסקרן אותי למה אתה מתכוון.
אתה חושב שבגלל שנסיבות החיים הובילו אותן לחוויית האני הפנימי שלהן באופן כזה - אז זה לא לגמרי שפוי?
לגבי בטוח אנחנו פשוט לא יודעים, אני מניחה.

למעלה