הפתעה

• פותח הנושא zor5
  • פורסם בתאריך

zor5

New member
הפתעה

אני כמעט בן 45 והשבוע גיליתי להפתעתי כי אנשים אינם מודעים לכך שהם חולמים בזמן החלום.
היה לי קשה להבין , אייך זה יכול להיות שאנשים יודעים שהם הלכו לישון והם עדיין חושבים שמה שהם רואים הוא מציאות.
הרי ברור שאם אדם הולך לישון, אז מה שהוא רואה זה חלום, לא?
כשהבנתי שזה לא כך, התחלתי לחפש בלי הפסקה מידע על כך, עד שהגעתי לפורום.
רוצה להבין, באמת אנשים לא מודעים לכך שהם חולמים בזמן השינה?

לא מבין את זה במיוחד כשהחלום לא הגיוני!

עד היום הייתי בטוח שכמו שאני מודע לחלומות, ככה זה אצל כולם.

בקיצור, לא רנגע מכך!

ravehor

New member
המוח יכול להיות מפתיע

קרה לי דבר דומה לאחרונה כשגיליתי שיש לי סיניסתזיה, תמיד חשבתי שכולם רואים אותיות ומספרים עם צבעים.
ספר, האם אתה מודע בכל חלום שלך?
איך אתה מנצל את כל הזמן הזה בחלומות?

אל על2

New member
מה?!

יש לך סינסתזיה?!
איך זה מסתדר עם חלומות צלולים?
יש דרך לטיפול בזה?

ravehor

New member
ראשית

אין קשר לחלומות צלולים, זו תופעה שונה ובקישור יש הסבר לגבי הסוג שיש לי אם מעניין אותך לקרוא (grapheme - color).
לפי ההשערה ההסבר לתופעה הוא חיבור בין האיזור במוח שאחראי על אותיות וסימנים, לבין האיזור שמפרש זמנים. כך שבכל פעם שאדם בעל התסמונת חושב על אות, הוא מקושרת אוטמטית לצבע.
בגלל שזה משהו שהיה קשור בחוויות שלי מאז שאני זוכר את עצמי, זה טבעי עבורי והגבתי בהפתעה לכך שזה לא אצל כולם - כמו שהגבת בהפתעה לכך שאצלי זה כן קורה.

לפי הניסוח שלו אני משער שהדבר דומה מאוד גם אצל פותח השרשור, לכן מעניין אותי איך הוא חי עם זה.

אל על2

New member
אוקיי

אני מופתע בגלל שאף פעם לא ידעתי שיש לך סינסתזיה.. חחח

אצלך זה מקושר רק לחוש הראייה?

ravehor

New member
לא קשור לראיה

אלא למחשבה על אותיות/מספרים/ימים/חודשים...

אל על2

New member
אז אם אתה שומע,רואה,טועם משהו

אתה מתרגם את זה למחשבה אחרת...

למשל אתה רואה מישהו עם חולצה אדומה ואתה מקשר את זה לטעם ?(למשל... תפוח אדום)

אתה רואה מילים שהן בשחור לבן בצבעים....

ravehor

New member
שום קשר

zor5

New member
אייך אני חי עם זה?

האמת, שכשדיברו על זה ליידי , כל-כך הופתעתי שלא הפסקתי לשאול שאלות.
מה, אם החלום לא טוב אתם לא מחליפים אותו?
אם אתם לא מצליחים להחליף אותו, אתם לא מתעוררים לרגע?
אם זה לא עובר, אתם לא קמים לשרותים כדי שזמן הערות יהיה ארוך יותר?
ואם הוא ממש תקוע, אתם לא אומרים לעצמכם בחלום כל כמה דקות, שבבוקר זה יגמר?

בקיצור, הרגשתי בסחרורת לא נורמלית, שברגע הראשון אני חושב שמשהו לא בסדר אצלם ואחר כך, שמשהו לא בסדר אצלי.
לא הצלחתי להפסיק לשאול, לחפש באינטרנט עד שהגעתי אליכם דרך הקישור בוויקפדיה שהסביר על חלימה מודעת.

האם בכל חלום אני מודע?
אף פעם לא חשבתי על זה, כנראה שלא , אבל אני לא ממש יודע.
מיום שבת אני כל היום חושב על הרגע שיגיע הלילה , כדי לראות מה יקרה.
בלילה הראשון או השני, חלמתי חלום שכנראה לא הייתי מודע לו ואז חלמתי על הנושא והתבאסתי מזה שבחלום הקודם לא הייתי מודע לכך. (אז אולי כן הייתי מודע גם בקודם? לא יודע)

לסיכום, אני כרגע לומד משהו שהיה לי ממש ברור שככה הוא עד ליום שבת

וכן, עדיין מסוחרר וחושב על כך שעות רבות ביום ומרגיש בזמן שאני ער, קצת בתוך חלום רע, אלא שאני יודע שמדובר במציאות.

ravehor

New member
מרתק.

אני חושב שיש לך אפשרות גדולה קדם את המחקר בנושא.
ניסו לעשות כמה מחקרים בארץ על הנושא בשנים האחרונות (אחת החוקרות אף התארחה פה בפורום), אבל הבעיה הייתה מיעוט הנבדקים,וגם אלה שנבדקו לא הצליחו להגיע לחלום צלול במעבדה משום שזו משימה קשה ולא צפויה.

LiRs Lullaby

New member
יש לי שאלה

אם לא ידעת שאנשים לא מסוגלים לשלוט בחלומות שלהם, איך זה הסתדר לך עם המושג של "סיוטים"? כלומר, עצם קיום העובדה שיש לאנשים סיוטים מה שמעיד על חוסר שליטה בחלומות לא "האירה" אותך בקשר לזה שלא כולם שולטים בחלומות שלהם?

ואני מבינה שלך זה הגיוני לחלוטין שברגע שאתה הולך לישון, כל מה שיקרה עד הבוקר הוא בגדר חלום, אבל אצל רוב האנשים, נראה לי שזה לא עובד בצורה הזו. אני חושבת שבזמן שינה יש חלק במח שמכבה את החלק הרציונלי ואת המודעות באופן כללי כך שאפילו לזכור שחלמת מצריך קצת עבודה.
לי למשל, יכולים לקרות כל מיני דברים מוזרים בחלום כמו לעוף עם אווזים או ללכת למקום שלא קיים במציאות באזור מוכר מאוד (כן במציאות), ושום דבר לא יגרום לי לחשוב שמשהו פה לא בסדר. למעשה, נראה לי שרק אתמול, לאחר קריאת ההודעה שלך, היה לי חלום בו נכשלתי באיזה מבחן וזה היה כל כך מבהיל ולא הגיוני מבחינתי שהתעוררתי בחמש לפנות בוקר (דבר קשה במיוחד ביום רגיל
). אז כנראה שאפילו הגיון פנימי של חלום פועל לפי נתונים ספציפיים של אדם, מה הוא מחשיב כ"הגיוני" ומה לא (וכן, מבחינתי, להיכשל במבחן השערורייתי הזה, זה לא הגיוני בכלל על גבול הסטייה מהמציאות, הרבה יותר מלעוף עם נילס הולגרסן וחברים).

zor5

New member
סיוט בזמן שינה

כמובן שיש לי חלומות רעים שאפשר להגדיר אותם סיוטים.
בדרך כלל אלו חלומות שיותר קל לי לזהות אותם עם חלומות ולכן חשבתי שאם יש למשהו סיוט מתוך שינה אז הוא מנסה להעביר את החלום או להתעורר או להגיד לעצמו שזה יעבור בבוקר.
כנראה שזה שלב של ערנות מסויימת כיוון שכשזה קורה שאני אומר לעצמי שזה יעבור בבוקר וזה נמשך הרבה זמן , אז אני מתעורר דיי עייף.
אף פעם לא דיברתי עם אנשים על חלומות, אז פשוט חשבתי שככה זה אצל כולם.
ובנוגע לתוצאות שלך במבחן, נכון, גם סיטואציות הגיוניות יש להן נקודות שאמורות להיות ברורות בחריגותן.
ובמוגע למילה "לשלוט בחלומות", עד לשבת לא הבנתי ולא ידעתי שאני שולט בהם

LiRs Lullaby

New member
אתה שולט בחלומות אבל לא בסיוטים?

"כנראה שזה שלב של ערנות מסויימת כיוון שכשזה קורה שאני אומר לעצמי שזה יעבור בבוקר וזה נמשך הרבה זמן , אז אני מתעורר דיי עייף."

אפשר לשמוע על מה אתה עושה בחלומות, כשאתה ער לכך שאתה בחלום? ולמה סיוטים אתה לא יכול להחליף?

zor5

New member
סרט

חולם את החלום ובעיקרון נהנה ממנו כמו בסרט.
אם נמאס מהנושא אז מחליפים ולפעמים הוא מתחלף.
סיוט יותר קשה להעביר אבל גם זה קורה. יותר קל להעביר אותו בכך שמתעוררים לזמן מסויים אבל המודעות לכך שזה חלום היא הרבה יותר גדולה מחלום רגיל.
מה שכייף בחלום טוב , זה שאם הוא טוב ואני נהנה ממנו כנראה שהוא יבוא גם ביום אחר.
ואם מה שאת שואלת זה אם מדובר בסוג של ערנות או בחלום, אני לא ממש יודע, אף פעם לא חקרתי את זה ואפילו לא הכרתי את המושג.

LiRs Lullaby

New member
טוב, עוד מעט לילה

תוכל ללכת לישון.... ותחזור לספר לנו איך היה, מה עשית, מה אפשר לעשות וכו'. תראה אם אתה יכול לעבור דרך קירות, מתחת למים, להגיע לירח. אני מתה לדעת איך התחושה של כל אלה אבל לצערי, אין לי מיליליטר המושג איך להיות מודעת לכך שאני חולמת

בהצלחה

zor5

New member
בדיקה

אחרי כמעט שבוע שאני בודק את עצמי הנה כמה דברים:
ראשית, אני עדיין לא שבוי לתפיסה של מה זאת חלימה צלולה, אלא למה שעובר עליי.
כפי שחשבתי בהתחלה, אני דיי מודע לכך שאני חולם , אבל לא תמיד שולט בתכנים, גם אף פעם לא כל כך ניסיתי.
כנראה שאני כן שולט בזמן של החלום.
אם סיימתי, עוברים לחלום הבא ואם לא אז ממשיכים.
הבוקר למשל היה חלום שאולי לא היה מעניין, אבל הרגשתי שהוא חשוב ולא רציתי שיסתיים והוא אכן נמשך הרבה זמן.
בשלב מסויים רעש שהיה בבית העיר אותי לזמן קצר.
בזמן הזה הייתי מודע לכך שאני ער, אבל המשכתי לחשוב על החלום והרגשתי במצב דומה לשינה מבחינת החשיבה.
מיד כשנרדמתי שוב המשכתי את החלום.
ההבדל היה שבזמן השינה הפרטים היו בתמונות ובזמן שהייתי ער הם היו במחשבה בלבד.
האם המודעות לכך שזה חלום היא באמת בזמן החלום או בזמן של ערנות מסויימת, את זה עדיין לא הצלחתי להבין.
וכפי שכתבתי למעלה, אני לא מתיימר להגיד שאני חולם צלול כפי שהגדירו פסיכולוגים, אלא שאני מודע לכך שזה חלום.

LiRs Lullaby

New member
גם אצלי זה ככה

"ההבדל היה שבזמן השינה הפרטים היו בתמונות ובזמן שהייתי ער הם היו במחשבה בלבד."

כשאני ישנה, אני "ערה" לכל הפרטים שקורים בחלום, אבל אני לא ממש מודעת לכך ש"היי, את חולמת, אולי תעשי משהו אחר במקום?". נראה לי שלכך מתכוונים במושג של חלום צלול, שבו גם ה*מודעות* וגם ה*שליטה* על החלום משחקים תפקיד.

so cool!

סינסתזיה זו אחת התופעות המרתקות. האמת, מאז ששמעתי על זה פעם ראשונה רציתי גם (אבל לא מקבלים כל מה שרוצים).
כיף לך. *מקנא*

למעלה