הפתגם היומי בלאדינו

האגס 1

New member
הפתגם היומי בלאדינו

נכון שלא יצא לנו לפרסמו כבר יים רבים יחסית, וגם הפתגם של היום היה ראוי לפורסם לפני שלושה ימים - אבל עדיין לא מאוחר מדי גם בשביל זה: העבריין הכבד זאב רוזנשטיין הוסגר ביום שני לארה"ב, וזכה בטיסתו מהארץ לגלי הערצה כאילו מדובר בסלבריטי או במנהיג שתרם רבות למדינה. מה זה בדיוק אומר על החברה שלנו, שנותנת כבוד מלכים לעבריינים ואח"כ מתפלאת למה הילדים לומדים כ"כ מהר טכניקות אלימות ועבריינות, ולמה המשטרה אל באמת מגנה על האזרח, אלא פועלת, הלכה למעשה, נגדו? El cavod es de ken lo da, no de ken toma הכבוד שייך לחולקו, לא למקבל אותו

זה מסוג המשפטים שאתה שומע

ואומר לעצמך, כמה סתמי. כמה ריק. מין אמירה שנולדה כדי לצוּטט. בשביל מה? זה כ"כ קלישאי.

האגס 1

New member
אכן כן

הלאדינו אימצה כמה מילים גם מעברית וגם משפות אחרות כפי שהן, למרות שיש להן חלופות בספרדית ואפילו בלאדינו עצמה. אני דווקא מכיר בלאדינו את המילה "honor" כתרגום ל"כבוד", לא נתקלתי עוד במקרים שבהם משתמשים במילה העברית "כבוד". כשיש שימושים כאלה במילה עברית, המשמעות היא סמנטית. נדמה לי שבמקרה הזה, הכוונה היא לכבוד שניתן מאדם לאדם, ולא, למשל, כבד האדם בעיני עצמו.

מצאתי אותה גם, הפלא ופלא, במילון

הספרדי-אנגלי, אנגלי-ספרדי, עברי-טורקי, קפה טורקי. בנוסף, כקורא "מעריב" בשבתות מצאתי גם הסבר לנורמות המקובלות בשפות היהודיות בטור של רוביק רוזנטל, אך אין לי כוח לחפש קישור ב-NRG.

D o r o t h y

New member
אני מכירה

הסבא שלי השתמש במילה הזו כל הזמן למרות שבהחלט מוכר לי השימוש ב-honor כמו שהאגס אמר, הרבה מלים עבריות השתרבבו לתוך הלדינו.

זהו טבעה

ספרדית-יהודית, כמו שאר לשונות היהודים קלטה לתוכה לא רק מילים בודדות, אלא גם צירופים ומבנים תחביריים של העברית. ולפעמים המילים העבריות משמות בהקשרים מסויימים, כבידול מן המילה המקובלת בשפה ה"ראשית"

למעלה