תשובות
קודם כל אני חייב להודות שאני מופתע מן הזמן ותשומת הלב שאתם מקדישים לבעיה שלי. סופסוף זה לא בדיוק נושא "חם" מבחינה פסיכולוגית, כך שהמאמץ שאתן משקיעות הוא רצון לעזור נטו
הקשישה המדוברת נמצאת בבית האבות כמה שנים טובות. עד לפני כמה חודשים היא הייתה מעין "מלכה": מטופחת מאוד, חכמה, מתקשרת ועוזרת לאחרים (כינו אותה "אמא תרזה"), אבל גם מתנהגת כמו מלכה: נותנת הוראות לצוות איך לטפל בחוסים אחרים, דורשת יחס מיוחד ועוד. עוד "בימים הטובים" היו מקרים של עימותים עם הסגל כולל קללות (לא גסות, אלא בנוסח של ה' יעניש אותך על מה שאתה עושה). כבר אז היא לא הרבתה לאכול, אבל תירצה זאת בכך שאינה רוצה להשמין. וודאי שלא ירקה וודאי שכן בלעה. הרבתה "לקטר" על טיב האוכל, טענה שהוא מלוח מדי (בדקתי עם שוהים אחרים והם לא הרגישו שזה מלוח) וכד'. היא הייתה מאוד רגישה ל"כבוד שנותנים לה" וכעסה במיוחד על אחת האחיות על כך שאינבה נותנת לה יחס מיוחד. הרגשתה הייתה שהאחות הזאת מתנכלת לה (אני בדקתי ולא מצאתי אימות להתנכלות כלשהי, רק לאי הכרה במעמדה המיוחד של הקשישה.
ב3-4 החודשים האחרונים חלה הרעה רצינית ומהירה. היא התחילה להתבלבל בשמות ובזההויות של בני המשפחה. לדוגמה, חשבה שהבן שלה הוא בעלה, כאשר אמרנו לה שהוא נשוי טענה שלא סיפר לה שהוא התחתן, ועוד. חלה ירידה עצומה בזיכרון שלה לטווח קצר, לא הצליחה לסיים משפטים וכו'.
פסיכיאטרית שראתה אותה נתנה לה ציון 13/30 במבחן .
העניין עם היריקות והלעיסה ללא בליעה התחיל עוד לפני השלב שתואר בפיסקה האחרונה, אבל החמיר עכשיו .
לאורך כל התקופה נהגתי להביא לה מבחוץ כל מיני מאכלים שהיא אוהבת. עם הזמן, היא "ירדה" מרוב המטעמים ונשארה רק עם אהבה גדולה לרוגלך למיניהם. את אלה היא אכלה בהחלט ולא ירקה אותם. עכשיו היא פשוט שוכחת ללכת לפריג'ידר ולקחת ...
כל הנ"ל מלווה בתחושה קשה של פרנויה וחרדות. לדוגמה, היא טוענת שהאחות השנואה מטרטרת אותה ומעבירה אותה מכיסא לכיסא בחדר האוגל. האמת היא שהיא פשוט לא זוכרת איפה המקום שלה ומתיישבת במקומות של אחרים. היא פוחדת שעומדים לסגור את המקום ולזרוק אותה החוצה ולא יהיה לה איפה לישון. וכו'.
אז לאור כל הנ"ל, אני חוזר לעניין הבליעה, כיוון שזה עניין קיומי ממש. השאלה היא האם אי הבליעה היא תוצאה של הדמנציה ואז התשובה היא אינשור וכד', או שמא היא תגובה המכילה גרעין של הפגנתיות וסרבנות. שאלתי היא מה לעשות במקרה השני? כלומר, אם רופא א.א.ג. יקבע שרפלקס הבליעה קיים, לאיזה כיוון / מומחה לפנות להמשך הבירור ?
תודה.