הפרדת הדת מהמדינה

admor

New member
לדעתי ממש לא.

הם לא מעונינים כי הם לא רוצים להרבות ממזרים בעם ישראל. לכן הם מעדיפים לתת גט לחומרה לנישאים בנישואים אזרחים. במאמר מוסגר אינני מבין את החילוק של נישואים אזרחים וסתם חבר או חברה שמקימים יחסי מין. נישואים נוסח ברק

תודה על הקישור

היה לי ידע מסויים בנידון, אבל הכתבה הזו תורמת לי מאוד. אני גם לא ממש מבינה את ההבדל, אבל אני כן יודעת שיש משמעות ל"ידועה בציבור", שכולם רואים בה את בת הזוג הקבועה. אולי ההבדל הוא שחבר וחברה נחשבים בעיני העולם כמשהו שיכול כל יום להיפרד, לעומת נשואים - אין בנישואין אזרחיים ובין בנישואין דתיים, שפרידה שלהם כבר נחשבת כמשהו גדול יותר. בכל מקרה, אני לא בטוחה אבל נדמה לי שלאחרונה מישהו אמר לי שזה לא כל כך פשוט כל הנושא הזה שידועה בציבור זקוקה לגט, שזה רק לחומרא או משהו כזה, ולכן גם לא ברור שילד יהיה ממזר. אבל אולי יש כאן מי שיודע יותר טוב ממני שיוכל להסביר.

rigoletto111

New member
אפשר להכניס לחקיקה שגם במקרה של גירושין

אזרחיים יעשו גט לחומרא אצל הרבנות. אפשר להסדיר את זה תוך יומיים, אם רוצים. ואפשר להכניס לחקיקה בעניין סעיף שעל פיו בן הזוג שיסרב לגט הלכתי גם יפסיד חלק מרכושו בחלוקת הרכוש. לבעיות מעין אלו יש פתרון. אגב, ההכרזה על ממזרות במקרה כזה, איננה מובנת מאליה. הרי מדובר בבני זוג שלא נישאו על פי דת משה וישראל.

בארצות הברית זה כבר קיים

אחד מבני משפחתי שהוא רב בארצות הברית סיפר לי שפעם הגיע אליו אדם שרצה "היום" להיפגש כדי לסדר גט. הרב שאל אותו מה כל כך דחוף לו, והוא אמר שחלק מפסיקת בית המשפט - האמריקני! - קובעת, כנראה לבקשת האישה, שעד לתאריך מסויים יינתן גט יהודי, ועל כל יום של איחור ישלם האיש סכום עתק כקנס. המדובר היה במאות דולרים על כל יום איחור. זה מסביר למה האיש מיהר, וזו בהחלט אפשרות. אבל כאן בארץ, אני בטוחה שלמרות שכל ההליך יתנהל בביהמ"ש ולא בבית הדין, יהיו כאלה שעדיין יטענו שסידור הגט בבית הדין - שזו בסך הכל פרוצדורה קצרה - עדיין מהווה כפיה דתית.

rigoletto111

New member
אם שעתיים בית דין ימנעו בעיית ממזרות

לילדים עתידיים, זה שווה את זה. הרבה דברים בחוק הם "כפייה" מטעמי ערכים כלשהם.

בתש1

New member
ומה גם

שכל מי שנישא על ידי הרבנות יחויב בגירושים כהלכה.

ארמוני

New member
ההלכה יודעת להתגמש יותר משמוצג פה

ההלכה היא לא כל כך נוקשה כמו שהיא מציגה את עצמה. כבר היום רוב רובם של הפוסקים (מהקליבר של הרב פיינשטיין והרב אויערבך) סובר שנישואים אזרחיים אינם נקראים נישואים ואינם גורמים ממזרות. אם יהיה חשש שהדבר יימנע חזרה בתשובה, אפילו המיעוט שחושש לדעת הפוסקים האחרים - יצטרך להתגמש.

ציפי81

New member
העלית נקודה מעניינת

אני הולכת לחקור את הנושא. בכל מקרה, מה שברור לי זה שאין מושג של "להתגמש" בהלכה. אם מתברר שזה אכן מיעוט, אז המיעוט יישאר בדעתו - בדיוק כמו שהרב אליישיב שהוא דעת יחיד בהרבה דברים, לא מתגמש משום סיבה. וחזרה בתשובה היא בהחלט לא סיבה לוותר על הלכה.

rigoletto111

New member
עכשיו באמת הצחקת אותי

הרבנים מגמישים את ההלכה בלי סוף כשהם צריכים. לפי חלק מהדעות בהלכה, ללכת עם סידור בדרך לבית הכנסת הגדול בירושלים בשבת, זה חילול שבת מדאורייתא (=הוצאה לרשות הרבים). אז מה עושים? מתגמשים...

את מזכירה לי את סבתא שלי

פעם באנו אליה ביום שישי והיא אמרה משהו על זה שחם בשבת אבל היא לא רוצה מזגן. אמרתי לה שתשאיר מאוורר אז היא אמרה ש"מה יהיה אם הוא יפריע לי בשבת". בתגובה הבהרתי לה שמותר להזיז אותו. התגובה שלה - והיא אישה דתית, שהיתה מתלמידותיה של שרה שנירר בבית יעקב בפולין - היתה כל כך מגלגלת, שעד היום, כל פעם שיש משהו דומה אנחנו מצטטים אותה: "לכל דבר יש רבנים נחמדים שמוצאים פיתרון". אז הנה לך, אפילו אישה עם תשעים ושלוש שנות נסיון חיים מסכימה איתך

אתה צודק מאה אחוז

שאלתי הרגע רב. אישה שלא נישאה בנישואין אזרחיים לא תגרום ממזרות. הגט שנותנים לה הוא רק לחומרא, ואם אין אפשרות להשיג גט, כגון שבעלה מתנגד, או שאי אפשר למצוא אותו - היא לא עגונה ומתירים לה להנשא מלכתחילה.

naf86

New member
ההלכה היא כן נוקשה

זה תלוי מי פוסק. מכיוון שיש כל כך הרבה רבנים ופוסקים, ואף אחד לא מסכים אם השני, נשארים תקועים עם הלכות. לפי דעתי בהחלט צריך להפריד דת מהמדינה("שתי מדינות לשתי עמים"
). בכדי שלא יהיה פה מלחמת אחים, לפי דעתי צריך להקים ועדה שתייצג את כל הפלגים בדת(רבנים/חכמים/דיינים), ונציגים שייצגו את המדינה(עורכי דין/מחוקקים/שופטים/פוליטקאים/משפטנים/אקדמאים/מומחים), ושהם יקבעו מדיניות שיהיה מוסכם על כולם. הם יכולים לקבוע מדיניות של נישואים אזרחיים/דתיים שיהיה מקובל על כולם. בדרך זו לא יהיה בעיות של ממזרים, עגונות, מסורבות גט.

naty 1

New member
אכן נוקשה מאד

זה תלוי מי פוסק. מכיוון שיש כל כך הרבה פוסקים, נשארים תקועים. בדרך זו לא יהיו בסוף בעיות של ממזרים. איפה אבזץ, איפה?

הפרדת הדת מעצמה

הלכות ממזרים לכשעצמן אכזריות הינן וראוי לבטלן בלי כל קשר לחוקי מדינת ישראל.

Sonic hedgehog

New member
זה מה שחשבתי לאחר שקראתי את הרשומה בבלוג

לאחר שתוקן. אם נתעלם מהעובדה שכל הבעיתיות קיימת רק בגלל שלא היה הפרדת דת ומדינה במדינה מיום הווסדה והבעיה שהוצגה שם תהיה קיימת תקופה מוגבלת ביותר וכנראה תתמצא במקרים בודדים בלבד. מלבד כל זאת, החוזר בתשובה במקרה המוצג יזכה להיחשף לאכזריות ולגזענות שביהדות מרגע חזרתו, יש לשער שיהיה בזה ברכה מסויימת שאדם מתוודע לצדדים האפלים של מערכת הערכים שאליהם הוא נכנס מהרגע הראשון ולא רק אחרי הכרות ארוכה כשכבר מאוחר מידי.

קאסטת הטמאים של אנשי שלומנו.

הקטע המופרע ביותר זה לייחס ת'אכזריות להורים של אותו בעל תשובה היפותטי. במקום לומר את הדברים כפי שהם: לצד הטוב, הרחמים והצדק שבדת היהודית, שוכנים רוע, אכזריות ורשע.

למעלה