הפרדה בין לאומים

הפרדה בין לאומים

אז ככה...כיוון שטל הציע לי לפתוח בדיון אני אקפוץ על ההצעה. בביה"ס שאני לומדת (או יותר נכון מסיימת ללמוד) קיימת תופעה מדאיגה. אני לומדת בכיתה מדעית, שעל מנת להתקבל אליה צריך לעבור מבחנים. ככה יצא, שכל מי שלומד בכיתה שלי הוא יוצא בריה"מ. מאז כיתה ז' הפלו אותנו מהכיתות האחרות והפרידו בינינו. בטיולים תמיד ה"רוסים" היו לחוד וה"ישראלים" לחוד. כתוצאה מההפרדה הזאת הכיתה שלנו (ועוד כיתה אחת של יוצאי בריה"מ כמונו) לא מקיימת שום קשרים עם שאר הכיתות. רק השנה נפקחו עינינו ולקחנו יוזמה והתחלנו להכיר את האנשים שלמדנו איתם באותה שכבה במשך 6 שנים אבל אפילו לא הכרנו אותם. מה דעתכם על זה?

TaL53

New member
יש לי כמה שאלות

האם הייתה מדיניות מכוונת של הב"ס להפריד בין התלמידים? האם תלמיד שרצה להישאר בכיתה "רגילה" יכל לעשות זאת? למה הכיתה שלכם לא מקיימת קשרים עם כיתות אחרות? בב"ס שלךי בזמנו גם עשו כיתת "עולים" שזה היה פשוט גטו- 30 עולים מרוסיה ומקסיקני אחד:) אבל אצלנו לא הכריחו אף אחד לעבור לשם והייתה בחירה, מה גם ששילבו את כיתת העולים הזאת עם כיתות אחרות במקצועות שלא דורשים עברית חזקה כמו מטמתיקה ומדעים. באמת מעניין מה עומד מאחורי ההפרדה הזאת אצלכם.

אז ככה...

1) אני לא יודעת האם יש מדיניות מכוונת של ביה"ס להפריד בין הכיתות. ההבדל בין כיתה "רגילה" לכיתה "מדעית" הוא ברמת הלימודים. על מנת להיות בכיתה "רגילה" אין שום צורך להתאמץ או משהו בסגנון, אבל בשביל להיות בכיתה "מדעית" צריך לעבור מבחנים באנגלית ומתמטיקה. הכיתה שלנו לא מקיימת קשרים עם כיתות אחרות משום שמאז כיתה ז' ועד עכשיו (כיתה י"ב) אף פעם לא טרחו לעשות לנו פעילויות משותפות ולגבש בינינו. תמיד בטיולים הכיתות ה"מדעיות" נמצאות באוטובוסים נפרדים וגם קיימות פעילויות מסויימות שמשתתפים בהם רק הכיתות ה"מדעיות". 2) בהבדל לביה"ס שלך ששילבו את כיתת העולים עם כיתות אחרות במקצועות כמו מתמטיקה ומדעים, אצלנו זה לא ככה. אצלנו מקצועות מוגברים נלמדים בהקבצות, אבל כיתות "מדעיות" בנפרד וכיתות "רגילות" בנפרד. 3) השיא של ההפרדה היה בכיתה ח' כששמו את 2 הכיתות ה"מדעיות" בשכבה בקומה אחרת לגמרי בנפרד מכולם!!

TaL53

New member
עוד שאלה אחת

האם יש מדיניות מכוונת להעביר את כול העולים לכיתות ה"מדעיות"? למה בעצם צברים לא נכנסו גם כן לכיתות האלה? (זה לא שהם לא מסוגלים לעבור מבחנים באנגלית או מטתטיקה). ממה שנאי מבין מההודעה שלך המצב הוא מאוד חמור ולא בריא. בעצם הב"ס שלכם יוצר שני בתי ספר נפרדים ואני ממש לא מבין לאיזה מטרה, אני חושד שאו שיש פה ניסיון ליצור מין "אליטה מדעית" או שיש ניסיון להפריד בין עולים לצברים מסיבות כאלה ואחרות (וזה מתחזק אצלי לאחר מה שכתבת לגבי זה שאין שום פעילויות וקשר בין הכיתות). לדעתי זה ממש לא בסדר ואולי אתם בעצמכם צריכים לקחת יוזמה להעלות את הנושא על סדר היום בב"ס. אולי גם תערבו את ההורים,מורים, משרד החינוך,מועצת תלמידים. או שתיצרו בעצמכם פעילויות משותפות. תעברו בין כול הכיתות ותיזמו מפגשים אחרי ב"ס או פעילויות בהפסקה (הפסקה פעילה למשל).

תשובות

לא נראה לי שיש מדיניות מכוונת להעביר את כל העולים לכיתות ה"מדעיות" משום שיש כמה עולים ספורים שנמצאים בכיתות רגילות. היו לנו במשך השנים מדי פעם צברים בכיתה...אבל תמיד זה היה רק תלמיד אחד בכל שנה וגם בסוף השנה הוא היה נעלם (כנראה היה עובר לבי"ס אחר). אני לא יודעת האם הם לא נמצאים בכיתה שלנו משום שהם לא הצליחו לעבור מבחנים (וזה יכול להיות משום שהרבה מהם מזלזלים בלימודים, בלי קשר למוצא שלהם...), או כיוון שהם לא רצו "להיתקע" בכיתה מלאה ברוסים. אני מסכימה איתך מאוד שזה לא בסדר מה שביה"ס עושה. לצערי אנחנו הבנו את זה רק לקראת סוף י"ב, כשכל השכבה יחד נפגשה לראשונה בפעילות משותפת- מסיבת הסיום. עבדנו יחד על הטקס וההצגה לטקס הסיום ולמדנו להכיר אחד את השני. גילינו שיש הרבה אנשים מדהימים שלמדנו במרחק כמה כיתות מאיתנו במשך 6 שנים ובחיים לא החלפנו איתם מילה. במסיבה שכבתית שאירגנו בעצמנו, ניגש אליי אחד התלמידים מהכיתות "הרגילות" ואמר לי שאני חמודה וכמה חבל שהוא לא הכיר אותי ושאר החברים שלי לפני כן. זה ממש העציב אותי מ-2 סיבות: 1) ההפרדה נעשתה על סמך דעת ביה"ס ומבלי להתחשב בתלמידים. 2) יש הרבה תלמידים שלא השתתפו במסיבת הסיום ועדיין מרגישים עוינות כלפיי תלמידים אחרים השונים מהם, רק משום שאינם מכירים אותם, ועל סמך דעות קדומות.

TaL53

New member
באמת מאוד מעצבן ועצוב

שככה זה נגמר, היית עם האנשים האלה 6 שנים ואפילו לא הכרת אותם בגלל מדיניות טיפשית של הב"ס. נקווה רק שבעתיד העניין הזה יגמר בב"ס שלכם.

Old Cat

New member
אלא שבכלל לא מדובר בהפרדה על פי מוצא

אלא בריכוז יכולות לימודיות. האם לא נמצאו תלמידים שלא מיוצאי ארצות דוברות רוסית, שעברו את המבחנים? מה הקשר לבית הספר, בכל מה שקשור לפעילות שאחרי שעות הלימודים, ומי הפריע לקשר בשעות אלו? מה שחשוב הרבה יותר לטעמי הוא העובדה שכאשר מרכזים תלמידים על פי יכולת לימודית (מבחנים, המוצא לא אחד הקריטריונים או השאלות במבחן) אז בעיקר יוצאי ארצות מאד מסויימות מגיעים לשם. ומזוית אחרת - יוצאי ארצות מאד מסוימות או בניהם לא מגיעים לשם.

TaL53

New member
אבל באמת יש פה משהו מסריח

אני לא אומר בוודאות מה היה כי אין לי מושג אבל יש כמה דברים שנראים מחשידים- למה באמת לא שילבו את העולים בכיתות עם צברים? ואם לבנות כיתה מדעית איך זה שכולם שם עולים? אם הב"ס רצה ליצור שילוב של התלמידים ולא גטו אז המצב הזה לא היה מתקיים והיו עושים לפחות חצי עולים וחצי צברים בכיתות המדעיות. גם העובדה שרוב התלמידים היו עולים, כפי שציינה יולי, גרמה לצברים שהיו חזקים במדעים להתרחק מהכיתות האלה כי הם לא רצו להיות בכיתה רק עם "רוסים". ולמה באמת הייתה הפרדה כול כך בוטה בפעילויות ואפילו בקומות? לכאורה אין לזה שום קשר לריכוז יכולות לימודיות. אם התלמידים לא מכירים במהלך שעות הלימודים אז גם אין סיכוי שיכירו אחרי שעות הלימודים.

Old Cat

New member
אני מסתכל על זה קצת יותר בציניות ופחות

בהערכה של יכולת וכושר מערכת החינוך. ניסו לעשות כיתת עילית מדעית. זה טוב לבית הספר, טוב לתדמית וליחסי הציבור של המנהל/ת וכדומה. זה גם טוב לתלמידים, כשמרכזים כתה עם תלמידים בעלי יכולות לימודיות דומות וגבוהות. יצא כך שרוב רובם היו יוצאי רוסיה והסביבה. למה? זו שאלה אחרת לגמרי. בית הספר לא מתעסק בשאלה הזו ואת המורים זה לא בדיוק מענין. הם צריכים לעשות כתה מדעית ברמה גבוהה כי ככה המנהל/ת אמר/ה. איך זה שהרוב שם עולים? אולי יש לזה קשר עם רמת לימודים גבוהה בארצות מהם באו ועם תרבות ומנטליות שמעודדות לימדוים על חשבון דברים אחרים, השקעה בספר ובהישג הליטמודי יותר מאשר בדברים אחרים. אולי זה קשור עם הביקור של מייסד גוגל בישראל, במסגרתו ביקש לבקר בבית ספר ישראלי שבו יש תלמידים ישראלים ששמם יצא למרחוק בהישגים מדעיים, רק שזה בית ספר שבח מופת והמורים שמם בוריס וגנדי ולא אהרון ומשה אולי יש לזה קשר עם העובדה שכאשר ישראל זוכה לפרס בעולם על עבודה מדעית באסטרופיסיקה (תיכון שרת נתניה) אז שם התלמידה, שם המורה שלה ושם הפרופסור שהנחה אותה כולם שמות רוסיים. אולי זה קשור עם ההערכה שלי שאם אצא בבוקר לרחוב ליד כל תיכון עירוני ממוצע, אולי 10 אחוז מהישראלים ידעו לבטא את המלה אסטרופיסיקה ועוד פחות ידעו משמעותה. מה לעשות שאת המורים גם לא בדיוק מענין מה התלמידים עושים אחרי שעות הלימודים, אם הם מתחברים עם תלמידים מכתות אחרות או לא. מה לעשות שלמורים זה יותר קל אם הכיתה הזו נמצאת בנפרד, לא כקבוצות תיגבור אחר שעות הלימודים אלא כך שהמורים יכולים לשלוט ולכוון את התנהלות הלימודים בכלל. כך שיותר יש כאן אינטרס של קלות הניהול והשליטה של המערכת והמורים והרבה פחות חשיבה תכנונית של הפרדה על פי מוצא וכד'. קודם כל כי המונח חשיבה תכנונית ומורים ביחד יש בו סתירה פנימית מסויימת. והיבט שני נוגע יותר לאופי האדם באשר הוא אדם. בהפסקות התלמידים נהגו לפטפט בינם לבין עצמם ברוסית או בעברית? שתי נקודות !! אז גם אם נפלו שני צברים לכתה הם מהר מאד ירגישו קצת, איך לומר, לא בדיוק בענינים. אין לזה קשר עם משהו בזדון, כך הוא טבע אנוש בלא שימת לב לענין בכלל. יש עוד היבטים ונסיבות שאני יכול לחשוב עליהם. אבל לא בכוון של איזה תכנון מחושב זדוני על ידי מי שאני מטיל ספק ביכולת האינטלקטואלית שלו לתיכנון כזה. נכון שאני אוהב את מערכת החינוך שלנו? כמו שאמר פעם אוסקר ווילד: אל תתן למערכת החינוך להתערב יותר מדי בחינוך שלך.

אתה טועה בכמה דברים...

קודם כל בכל בית ספר נורמלי עושים פעילויות משותפות לכל כיתות השכבה יחד ואצלנו חלק מהפעילויות התבצעו בנפרד, מה שלא תרם לגיבוש השכבה. נכון שביה"ס לא אחראי לחברויות אחרי שעות הלימודים, אבל בזמן הלימודים זה משהו שלא פחות חשוב ללימודים, ושמתי לב שאתה אוהב ציטוטים אז הנה לך אחד: "דרך ארץ קדמה לתורה". עכשיו בקשר לעניין של השפה המדוברת בכיתה שלנו...אנחנו מדברים בהפסקות בעברית! כן, בעברית! אני לא יכולה להגיד שזה 100% עברית נקייה מבלי לדבר מפעם לפעם ברוסית אבל אם תיכנס לכיתה שלנו יש יותר סיכוי שתשמע עברית מרוסית. אחת הסיבות לכך היא שרוב האנשים בכיתה אינם עולים חדשים אלא עלו לארץ בגילאים מאוד מאוד צעירים בין 1-5...

Old Cat

New member
מסכים איתך בזה אבל למה את חושבת

שהמורים צריכים להתעסק בזה או בכלל לשים לב לזה ומה היתה הבעיה לדרוש מהם?

Old Cat

New member
נו אז למה לא ביקשתם אם המורים לא עשו?

למה אתם בכלל צריכים את המורים? למה בכלל צריך שהמורים "יעשו לכם" ולא אתם יוזמים לבד? לא הבנתי מה הציטוט ולמה הוא קשור. הציטוט יפה ונכון אבל מה הקשר? מה לדעתך היו הסיבות ומה הנסיבות שהביאו לכך שצברים לא רצו להמשיך בכתה המדעית? מה לדעתך היו הסיבות והנסיבות שאותם צברים עזבו והאם הם עצמם לא היו חלק מהחבורה שלכם גם אחרי שעות הלימודים?

תשובות...

לא אמרתי שאנחנו צריכים את המורים...אבל אנחנו מצפים מהם שאם הם כבר מארגנים פעילות חברתית בביה"ס, שישתפו בה את כל השכבה ולא יפרידו בין כיתות מדעיות לרגילות. הקשר של הציטוט הוא שקודם כל צריך לחשוב על הקשרים החברתיים ורק אחר כך על הלימודים. לדעתי הצברים עזבו את הכיתה שלנו כיוון שהם לא הצליחו להשתלב אבל ממש ממש לא רק בגללם, גם בכיתה שלי יש הרבה אנשים שלא סובלניים כלפיי השונה, וחלק מהסיבה להתנהגותם, אני מניחה, היא בגלל ביה"ס ובגלל ההפרדה!

Old Cat

New member
הבנתי

מצפים מהמורים? יפה, הגיוני, אבל כנראה שפחות מציאותי. כבר הסברתי מה דעתי על עבודי מערכת החינוך ויכולתם להתמודד עם נושאים כאלו. בוודאי לא בנסיבות הנוכחיות. תתארגנו ! כל הכבוד על היוזמה ! מה זה "לא הצליחו להשתלב" ? לא מבין. מה שונה? לתלמידים בכתה המדעית צומחת קרן על המצח? מה שונה?

חחחחחחחחחחח...

אני מאוד מקווה שאין לי שום קרן על המצח.... אני לא יודעת למה לא הצליחו להשתלב...אני מניחה שזה כי האנשים בכיתה שלי לא כל כך חברותיים כלפיי מי שלא עלה מבריה"מ או שורשיו לא משם. לרוב רק אני ו2 החברות שלי ניסינו להתיידד עם צברים שבאו לכיתה שלנו.

Old Cat

New member
לא ברור למה לא

לא ברור למה לא חברותיים. יש כאן דינמיקה קבוצתית שפועלת לרעת כל הכתה, אבל כמו שאמרתי זה חלק מהשפעת תכונותיו ונטיותיו של אדם באשר הוא. בהצלחה בהתארגנות. כדאי שזה יהיה משותף עם כמה וכמה תלמידים מחוץ לכתה המדעית שזה לא יהיה רק אתם אלא ביחד. הביחד מאד חשוב להצלחה

למעלה