הפעם התבלבלתי עם で.

Bloodless

New member
הפעם התבלבלתי עם で.

במשפט הזה, かれはにほんごほんよんでいます。 - מהו בעצם התפקיד ומהי המשמעות של で? תודה.

IirionClaus

New member
The particle で

אינטואיטיבית, הפרטיקל הנ"ל משמש לציון ה*כלי* בו משתמש הפעולה. לדוג': בציון מקום, מציין את המיקום בו מתבצעת הפעולה. בציון כלי עבודה, כגון מזלג, מציין את הכלי באמצעותו מתבצעת הפעולה. בציון כלי רכב, מציין את כלי הרכב בו מתבצעת הפעולה. בציון סכום כסף, מציין תשלום שהתבצע. וכד'... במשפט הנ"ל נכתב にほんごで, בציון שפה- את השפה בה מתבצעת הפעולה (לעניות דעתי, בתרגום חופשי, הוא קורא ספרים ביפנית; בניגוד ל-かれはにほんごのほんおよんでいます, הוא קורא ספרים שנכתבו ביפנית).

jonbaum

New member
המשפט הזה לא נשמע לי נכון

כפי שנאמר המשמעות של DE כאן היא "באמצעות", כמו במשפטים הבאים: 彼は日本語でこの機会の使い方を説明してくれました。 私は始めて日本語で夢を見た。 כלומר, יפנית היא הכלי שבאמצעותו הוא הסביר לי איך להשתמש במכונה או יפנית היא הכלי שבאמצעותו חלמתי את החלום. כאן, יפנית היא לא הכלי שבאמצעותו קראתי את הספר, כי הספר כתוב ביפנית מלכתחילה והוא פשוט קורא אותו (נשמע הגיוני?) כמו שבעברית אי אפשר להגיד "קראתי ספר באמצעות יפנית" או "השתמשתי ביפנית בשביל לקרא את הספר" לכן, הכי טבעי להגיד 彼は日本語の本を読んだ。

Bloodless

New member
העניין הוא ש...

אני בטוחה בכך שזהו משפט תקני - שמעתי אותו מהמורה שלי בברליץ, שהיא יפנית כמובן, ואני די בטוחה שהיא לא הייתה עושה טעות כזו - אם כבר זו טעות שלי בהעתקה. אולי אפשר לקבל את שתי הגרסאות... ייתכן שאפשר לקרוא ספר באמצעות יפנית. זו בסך הכל שפה אחרת לחלוטין והשימושים במשמעויות הם אחרים?.. כמו ש白のとけ הוא שעון לבן, אף על פי שבעברית אי אפשר לשייך צבע לאוביקט ולומר שזה שעון של לבן...

IirionClaus

New member
אולי...

למיטב ידיעתי ניתן להשתמש ב-で יחד עם הפועל 話す, אולי זה קשור לעניין?

oyakata

New member
そんで

で יכול לשמש גם כמו ב בעברית כלומר לקרוא ספר ב יפנית ולכן המשפט הוא תקין אבל לא מאוד נפוץ לומר כך で כמו שאפשר לומר 日本語で話して下さい נא לדבר ב יפנית で 家で会いましょう בוא נפגש ב בית )שלי( יותר נפוץ לומר 日本語の本を読んだ אבל בהחלט ניתן לומר 日本語で本を読んた הוא קרא ספר ב יפנית

jonbaum

New member
במחשבה שניה

זה אכן תקני, אבל ההקשר היחיד ששמעתי את השימוש הזה זה בצורת שאלה: A. 今本を読んでるよ B. 日本語で読んでるんですか? אין ספק שעברית ויפנית שונות ולגן אי אפשר לעשות השוואות מדויקות. אגב, הדוגמא שהעלית היא מעניינת: אפשר גם להגיד 白いとけい וגם 白のとけい, אבל הם בהחלט לא אותו הדבר. בקשר ל-HANASU, הרבה יותר נפוץ להשתמש בפועל הזה יחד עם הביטוי 日本語で מאשר עם הפועל YOMU.

למעלה