הפעלה בפלסטלינה לגילאי 3

charros

New member
הפעלה בפלסטלינה לגילאי 3

שלום גננות וגננים יקרים:)

חייב להתייעץ עמכם!!!

שמי נועם ואני אומן פלסטלינה,עיקר הגילאים איתם אני עובד הם 6-8 פחות או יותר....
קבלתי הצעה להנחות 10 מפגשים פעילות בפלסטלינה לגילאי 3!!!
האמת שעד כה אין לי נסיון עם גילאים כה זעירים אלו ונדמה שתכנית הלימודים שלי לא תואמת גילאים אלו..אם זה ברמת השפה,מוטוריקה ושאר נושאים.

רציתי להתייעץ עם גננות/נים שעובדים עם גילאים אלו על מנת לקבל מידע בנושא כמו:
כמה זמן פעילות מתאימה לגיל שכזה,איזה נושאים כדי לעבוד איתם?
חוזר ואומר כי עליי להנחות 10 מפגשים כך שמחובתי למלא את הזמן כראוי.

זהו:)
אשמח להתייעץ ואם לא קשה לשלוח לי תשובות למייל:
[email protected]

תודה ושבת שלום!
 

TheGreatNut

New member
היי :) עונה גם פה וגם במייל

בכל מה שקשור באמנות מאוד חשוב בגילאים כאלו לא להראות איך עושים ולא להשוות בין יצירה אחת לאחרת.
לא להביא דוגמאות משלך ולא להנחות אותם בשלבים ליצירת משהו ספציפי.

הסיבה היא שזה פשוט פוגם ביצירתיות של הילד.

במקום שהילד ינסה לעשות מה שיוצא ממנו הוא ינסה לחקות אותך או את האחרים וזה לגמרי מפספס את המטרה.
שים לב למשל שכמעט כל ילד באיזור הגילאים שאתה עובד איתם כיום יצייר את הבית שלו כבית כמו זה שעל הקוטג' של תנובה, עם דשא ירוק ועננים כחולים.
בעוד שמרבית הבתים בכלל לא נראים ככה, שלא לדבר על זה שמסביב למרבית הבתים בעיר בכלל אין דשא ושעננים הם לא כחולים.

למה זה קורה? כי הראו להם איך מציירים בית.

בדרך כלל כשילד מצייר את הבית שלו מבלי שהראו לו איך, הוא מצייר דברים אחרים לגמרי עד לרמת השמש בצבע סגול או ירוק.


מה שכן אפשר וכדאי להראות זה טכניקות עבודה.

אני בא מעולם הציור אז בציור אפשר למשל ללמד מה זה נקודה, קיו, ריבוע, משולש, עיגול וכל זה - טכניקות.
אבל להראות איך מציירים בית או חתול או כלב, זה פשוט חבל.

מהמעט שיצא לי לראות מעולם הפלסטלינה והפימו אפשר למשל להראות איך עושים כדור, חוט (עדיף "חוט" מ-"נחש"), איך מערבבים שני צבעים או יותר, איך אפשר לחתוך וכו'...
אבל את היצירה עצמה כדאי להשאיר להם. :)
 

charros

New member
תודה אבל...

לא ככ ברור לי איך אני יכול למלא פעילות איתם...
דבר ראשון כמה זמן את ממליצה להחזיק אותם בשיעור?
אני חייב להנחות 10 מערכי שיעור מולם,איך אני ממלא זמן יקר שכזה?

מעוניין לדעת מגוון רעיונות..

תודה.
 

TheGreatNut

New member
אני אישית לא חושב שזה הגיל למערכי שיעור...

בכל מה שקשור ביצירה.

זה גיל לכייף באופן שהוא בעיקרו המכריע חופשי ולא מוכתב או מוגדר.

זו דעה אישית שלי.
זה כמובן לא אומר שאני צודק. :)

העצה הכי טובה שאני יכול לתת לך לדעתי היא לנסות ולהרגיש מה נכון להם.
אם כי אולי זו לא אופציה מבחינתך משום שאתה כנראה צריך להתחייב למשהו, ולהגיד פתאום באמצע שאתה לא יכול לספק אותו זה כנראה לא כל כך מקצועי.
 

תמילה32

New member
אולי תתאר מה אתה עושה עם הגילאים הגדולים

ונוכל לאמר לך מה מתאים או מה ניתן להתאים בשינוי קל
 
פלסטלינה עם בני 3

מסכימה ומוסיפה - לצורך התכנית / הפרוטוקול, וגם ליישום מעשי. בכל מקרה כל תכנית היא בסיס לשינויים. לכן נדרשת גמישות בהתאם לנסיבות, למה שמעלים הילדים וכ"ו.
בנוסף אני כותבת "יחידה" מטעמי נוחות - כתת נושא. כל תת - נושא יכול בהחלט להימשך יותר מפגישה אחת.

יחידה ראשונה: בחירה חופשית של כדור פלסטלינה אחד מתוך מבחר כדורים + התנסות חופשית של כל ילד תוך כדי הבהרת החוקים במקרה הצורך. למשל - להימנע מלהכניס לפה, עבודה ליד שולחן, יחסי קח ותן וכ"ו.
יחידה שנייה: תזכורת מהמפגש הקודם והזמנה לבחור כדור אחר. הפעם הייתי מעודדת תצפית ותיאור מילולי של הפלסטלינה - בהתאם ליכולת של הילדים. תוך כדי התיאור וההתנסות החופשית הייתי מקנה מושגים כמו רך, גמיש, קשה, ללוש, למתוח, לגלגל, לרדד, מתרכך מושגי צבע וכ"ו. מציעה להתמקד בכל פגישה במושג אחד או שניים כדי למנוע בלבול והצפה.
יחידה שלישית: חזרה ותזכורת למושגים שנלמדו והקנייה של מושג חדש. כעת הייתי מגיעה לסיעור מוחות: כל ילד מציע ומדגים לקבוצה רעיון משלו מה אפשר לעשות עם הפלסטלינה. יתר הילדים מחקים את הרעיון שלו. אחרי כמה רעיונות - מאפשרת משחק חופשי.
יחידה רביעית: המנחה מוסיף רעיונות משלו. למשל: מי יכול לעשות כדור? הרבה כדורים קטנים? פיתה? נחש? לצבוט, למעוך, למתוח וכ"ו.
יחידה חמישית: גזירת פלסטלינה היא חוויה שילדים אוהבים ודרך נהדרת לתרגול גזירה. אחרי משחק חופשי מבקשים מהילדים לעשות נחשים ואז מכינים "סלט פלסטלינה": גוזרים את הנחש לחתיכות קטנות, אוספים מחדש לכדור וחוזר חלילה.
יחידה שישית: יצירה משותפת של כמה ילדים. מנחה מניח קו או עיגול ראשון של פלסטלינה ואז כל ילד לפי התור מוסיף משהו משלו לציור. אסור כמובן לפרק או לחבל ביצירה של ילד אחר. בסיום - כל ילד מספר מה הציור מזכיר לו.
יחידה שבע: ציור חופשי של מריחת פלסטלינה על בריסטול
יחידה שמונה: מפגש סיכום: מה אהבנו במפגשים ומה פחות אהבנו..

והעיקר - תיהנה מהחוויה, תחוש את הילדים ותקשיב לאינטואיציות שלך כי ילדים הם באמת כ"חומר ביד היוצר".
בהצלחה, כרמית
 
פלסטלינה - חומר נפלא לעבודה בגיל 3

כמו כרמית והאגוז גם אני מאמינה שסדרת פעילויות שמשלימות ונשענות אחת על רעותה.
בכל מפגש הייתי מתחילה במשהו שכבר רכשנו במפגש הקודם.
במפגשים הראשונים הייתי נמנעת מצרוף אביזרים נלווים אבל באחרונים, אולי מוסיפה גפרורים צבעוניים או נוצות, (חומרים שניתן לנעוץ בפלסטינה)
בכל מקרה בגיל 3 חשוב מאד שילדים יפעלו עם פלסטלינה וללא אמצעים נוספים אלא אצבעות הידיים . לכן הייתי מובילה לפעילות שתאלץ שימוש באצבעות ועבודה מפרק כף היד ואל האצבעות. (למשל יצירת גומות בעזרת אגודל או אצבע)
גודל הכדור המומלץ לעבודה בגיל זה הוא כגודל אגרופו של הילד הפועל.
אני אומרת להם שכדאי לעבוד עם הגודל שנוח להחביא בכף היד, זה מאתגר אותם לנסות. אחרת הם מבקישם לעבוד עם הרבה פלסטלינה ואז קשה להם לפעול.
עוד , הייתי מקדישה זמן באחת הפעילויות הראשונות להבחנה במה שקורה לפלסטלינה כאשר היא בתוך כף היד ונעשית רכה, אז גם מתחממת וקלה יותר לעבודה.
 
למעלה