הפלישתים

סמיאגול

New member
הפלישתים

כידוע הפלישתים היו עם יווני שהגיע מהאי כפתור המיוחס היום לאי כרתים. רציתי לדעת האם זה אפשרי שהם הביאו עימם את שיטת הלחימה בפאלנקס או שזוהי התפתחות מאוחרת יותר? אם כן הרי שהישראלים הקדומים הצליחו להתמודד עם הפאלנקס בחלק גדול מהקרבות (בעיקר מימי שאול וצפונה) בצורה יפה. הרבה יותר טוב מהפרסים שנאלצו להתמודד עימה כמה מאות שנים מאוחר יותר. יתרה מכך, גם המצרים התמודדו בהצלחה עם הפלישתים שכזכור ניסו תחילה לפלוש למצרים.

barzelan

New member
השערה

שלום לך "סמיאגול"! שאלתך בהחלט מעניינת ופותחת פתח לחקר ולבירור העניין. אכן, הנחתך מאוד רלוונטית ומאתגרת. דעתי והשערתי- אינני בטוח לגביי תחילת פיתוח טקטיקת הפאלנקס היוונית הידועה. אך השיטה התפרסמה בעיקר במאבקיי הכוח והמלחמות בין ממלכות יוון. ובטח ובטח בכיבושי אלכסנדר הגדול. תקופה זו היא כעשרות שנים, כמדומני, אולי אף כמאה-מאה וחמישים לפני מדינת החשמונאים. אל תתפסו אותי במילה, ואף הודה אם תתקנו אותי. התקופה בה טקטיקת הפלאנקס התפרסמה היא בערך קצת אחרי הכרזת כורש ואימפרית פרס.מקביל לתקופת גלות בבל ושיבת ציון בימיי האימפריה הפרסית- עזרא ונחמיה. שוב הודה אם יאושררו הדברים, אם בכלל. כיבושי הפלשתים בחופיי הים התיכון הנם שייכים לתקופת המקרא, תקופת השופטים הישראלים, כיבושי יהושוע וכו'. *** ע"פ עובדות אלו יש להניח כי טקטיקת הפאלנקס אינה מן המניין בתקופה זו. ושיטה זו התפתחה מאוחר יותר, ע"פ הנאמר בפיסקאות הקודמות. *** השערתי המבוססת יותר, והיא תתייחס לאימרתך בדבר "התמודדות בני ישראל כנגד טקטיקת הפאלנקס", היא שייתכן כי גויי הים, הפלישתים, השתמשו בטקטיקות אלו כנגד בני ישראל! אינני יכול לפסול זאת לחלוטין. אולם ניתן להוכיח כי בטקטיקה זו השתמשו מאוחר יותר, אך אין זה אומר כי לא השתמשו בה קודם לכן- בתקופה הנ"ל. אך, מנגד, יש להבין את המפה הגיאו-פוליטית דאז: הפלישתים התיישבו במישור החוף, ואילו בני ישראל ברצועת ההר- עקב היותם עם לא מגובש ונודד. ההתיישבות בהרים מאופיינת לאוכלוסיות דלות אמצעים, התופסות נקודה גיאוגרפית על מנת להקשות על המנסים להשמידם. ראה בני-ישראל בתקופה זו. לכן, מן המשתמע מכך, ייתכן כי טקטיקת הפאלנקס הייתה שגורה בתורת הלחימה היוונית בתקופת המקרא, אך איננה הייתה אפקטיבית כנגד בני ישראל אשר ישבו בהרים! טקטיקת הפאלנקס אפקטיבית רק בטופוגרפיה מישורית! אני חושב שיש לראות את ההנחה הזאת כאקסיומה, ולהתבסס עליה. כי ייתכן והטקטיקה הייתה קיימת דאז תקופת המקרא, אך אינה הייתה רלוונטית ומעשית כנגד בני-ישראל, יושבי ההר. דוגמאות ידועות לכך הן מלחמתו של שאול נגד הפלישתים בהר הגלבוע!! למרות ההפסד הצורם... וניצחונו הידוע של יהושוע בן-נון בעמק רפאים על גדודי פלשתים חמושים ומאובזרים, אשר יצאו לכיבוש את מחנות בני ישראל בבית-אל והסביבה. אני מקווה שתרמתי לדיון זה ולהנחות בנידון. שבוע טוב לכולם, אופיר

כנראה שלא

ישנן מספר עובדות שמדברות נגד האפשרות של טקטיקת פלנקס בידי הפלישתים: 1. הפלישתים נחשבים לאחד מ"גויי הים". זה לא יוונים. טקטיקת הפלנקס היא בפירוש יוונית. 2. הטקטיקה הקדומה יותר גם אצל היוונים, ועדויות עליה אנו מוצאים במיתוסים של מלחמת טרויה (סביבות 1200 לפניה"ס) היא של מלחמות ביניים - קרי נציג מכל מחנה. 3. אבל למה ללכת לטרויה? תקראו את מה שכתוב בתנ"ך לגבי מלחמת דוד וגוליית: זהו תיאור חד משמעי של קרב ביניים. בלוחמת פלנקס אין מצב של 2 צבאות שחונים זה מול זה ולא זזים. ללוחמת פלנקס יש מטרה אחת בלבד: הכרעה מהירה של האויב. אופיר, מי שניצח בעמק רפאים היה דוד, לא יהושע, וע"פ הכתוב מדובר בפירוש במארב.

barzelan

New member
תשובה לשי

א. נכון. אכן זה היה דויד. התכוונתי במקור לתת דוגמא של יהושוע, אך עלה במוחי קרב יותר קלאסי- עמק רפאים, ימיי דויד. מצטער על הטעות שלא שיניתי את השם. אני לא רוצה להטעות אף אחד. ב. אכן מדובר במארב. וזוהי אחת מהדוגמאות למצב בו בני ישראל נלחמו בהר, ולכן טקטיקת הפאלנקס, גם אם הייתה קיימת- לא הייתה שמישה כנגד בני-ישראל. המארב התבצע בעת צעדת הפלישתים בהר- טקטיקת הפאלנקס לא הייתה רלוונטית ואפקטיבית בהרים. אם השטח היה מישורי והפלשתים היו משתמשים בפאלנקס- הם לא היו צועדים בטור, אלא מתלכדים לגופי פאלנקס עוד מראש ההגעה לשדה הקרב. בהרים זה לא שמי ואף בלתי אפשרי. ג. אינני רואה הקשר בין לוחמת פנים מול פנים הכוללת חניה לטקטיקת הפאלנקס. באותה מידה שהיציאה מהמחנה תתבצע בהסתערות פרשים או ירי חצים, היא יכולה להתבצע ע"י התאגדות ביחידות פאלנקס והסתערות על האוייב. ראה שרטוט: + 2 מחנות: אחד משתמש בטקטיקת הפאלנקס (מימין), והשני מפוזר. + הפלנקס מסתער בצורתו השריונית והשני מסתער בפזורה. <------- * X #### ------> ------> <------- X * #### ------> ------> <------- * X #### ------> ------> <------- X * <------- * X כל טוב לכולם! אופיר

סמיאגול

New member
מי שהפך את לוחמת הפאלנקס

לכל כך דינאמית היה אלכסנדר. ואולי אתה מנסה לאמר לי שכל הקרבות היוונייים הוכרעו באמצעות אנשי ביניים? גויי הים הם בפירוש יוונים כך שגם הטענה הזו נופלת. שלא תבין לא נכון, אני בעצמי בספק גדול לגבי העניין הזה אבל אם לפסול אז רק בגלל סיבה מוצקה.

Boogieman

New member
אלכסנדר שיפר את לוחמת בפלנקס

ע"י הארכת הרומחים והשילוב החדשני של הפלנקס עם יחידות פרשים. בתקופת הגעת הפלישתים לא"י לא היתה לוחמת פלנקס, אפילו ברזל לא ממש היה. נראה לי שהטקטיקה הנ"ל התפתחה כמה מאות שנים לאחר מכן והיא לא התפתחה במקרה ביוון ואני לא בטוח בכלל לגבי ברלוונטיות שלה בתרבות איים. אין שום סיבה לחשוב שהעברים היו מתמודדים יותר טוב נגד פלנקס מהפרסים חוץ מאיזה גאווה לאומית.

Boogieman

New member
וחוץ מזה.

תקנו אותי אם אני טועה אבל כרתים באותו זמן היתה שייכת לתרבות המיקנית שהתקיימה גם ביוון אבל זו לא אותה תרבות יוונית שפיתחה את לוחמת הפלנקס.

סמיאגול

New member
והנה לינק

לויקפידיה המוכיח שבתקופה הקלאסית לוחמת הפאלנקס לא היתה דינאמית

למעלה