השערה
שלום לך "סמיאגול"! שאלתך בהחלט מעניינת ופותחת פתח לחקר ולבירור העניין. אכן, הנחתך מאוד רלוונטית ומאתגרת. דעתי והשערתי- אינני בטוח לגביי תחילת פיתוח טקטיקת הפאלנקס היוונית הידועה. אך השיטה התפרסמה בעיקר במאבקיי הכוח והמלחמות בין ממלכות יוון. ובטח ובטח בכיבושי אלכסנדר הגדול. תקופה זו היא כעשרות שנים, כמדומני, אולי אף כמאה-מאה וחמישים לפני מדינת החשמונאים. אל תתפסו אותי במילה, ואף הודה אם תתקנו אותי. התקופה בה טקטיקת הפלאנקס התפרסמה היא בערך קצת אחרי הכרזת כורש ואימפרית פרס.מקביל לתקופת גלות בבל ושיבת ציון בימיי האימפריה הפרסית- עזרא ונחמיה. שוב הודה אם יאושררו הדברים, אם בכלל. כיבושי הפלשתים בחופיי הים התיכון הנם שייכים לתקופת המקרא, תקופת השופטים הישראלים, כיבושי יהושוע וכו'. *** ע"פ עובדות אלו יש להניח כי טקטיקת הפאלנקס אינה מן המניין בתקופה זו. ושיטה זו התפתחה מאוחר יותר, ע"פ הנאמר בפיסקאות הקודמות. *** השערתי המבוססת יותר, והיא תתייחס לאימרתך בדבר "התמודדות בני ישראל כנגד טקטיקת הפאלנקס", היא שייתכן כי גויי הים, הפלישתים, השתמשו בטקטיקות אלו כנגד בני ישראל! אינני יכול לפסול זאת לחלוטין. אולם ניתן להוכיח כי בטקטיקה זו השתמשו מאוחר יותר, אך אין זה אומר כי לא השתמשו בה קודם לכן- בתקופה הנ"ל. אך, מנגד, יש להבין את המפה הגיאו-פוליטית דאז: הפלישתים התיישבו במישור החוף, ואילו בני ישראל ברצועת ההר- עקב היותם עם לא מגובש ונודד. ההתיישבות בהרים מאופיינת לאוכלוסיות דלות אמצעים, התופסות נקודה גיאוגרפית על מנת להקשות על המנסים להשמידם. ראה בני-ישראל בתקופה זו. לכן, מן המשתמע מכך, ייתכן כי טקטיקת הפאלנקס הייתה שגורה בתורת הלחימה היוונית בתקופת המקרא, אך איננה הייתה אפקטיבית כנגד בני ישראל אשר ישבו בהרים! טקטיקת הפאלנקס אפקטיבית רק בטופוגרפיה מישורית! אני חושב שיש לראות את ההנחה הזאת כאקסיומה, ולהתבסס עליה. כי ייתכן והטקטיקה הייתה קיימת דאז תקופת המקרא, אך אינה הייתה רלוונטית ומעשית כנגד בני-ישראל, יושבי ההר. דוגמאות ידועות לכך הן מלחמתו של שאול נגד הפלישתים בהר הגלבוע!! למרות ההפסד הצורם... וניצחונו הידוע של יהושוע בן-נון בעמק רפאים על גדודי פלשתים חמושים ומאובזרים, אשר יצאו לכיבוש את מחנות בני ישראל בבית-אל והסביבה. אני מקווה שתרמתי לדיון זה ולהנחות בנידון. שבוע טוב לכולם, אופיר