../images/Emo63.gifאחי-הכי פרשה לשבוע- אחרי-מות-קדושים
"אומרים ישנה ארץ, ארץ שכורת שמש איה אותה ארץ? איפה אותה שמש?... שלום לך עקיבא, שלום לך רבי איפה הם הקדושים, איפה המכבי? עונה לו עקיבא, אומר לו הרבי: כל ישראל קדושים, אתה המכבי!"
[שאול טשרניחובסקי]
מעניין איך שגלגל מסתובב לו והפרשה שנופלת לה בשבוע שחל בו היא פרשת "אחרי-מות-קדושים" [האמת זה שני פרשות מחוברות] שרק השם מספיק בשביל להביע המון ועדיין, אי אפשר שלא להדרש לדרשה מפורטת כלשהי לפרשת השבוע,שלא לחינם כנראה זוכה בכותרת טעונה שכזו לאור כל הציווים המרכזים שבה על יחסי בן אדם לחברו הנקשרים לבין אדם למקום. המייחדים את עם ישראל הנבנה באותה תקופה ונדרש לסטנדרט אחר-
קדושה. באמת שיש הרבה דברים מרכזיים הזוקקים התייחסות כמו כמובן ציווי
"ואהבת לרעך כמוך" אך מצד שני, בהקשר לפורום ומתוך התחלה ב"שבחה של אכסניה" כמובן שהתביעה היותר חזקה היא לפסוקים שבסיפא- פרשת עריות ובתוכם הציווי על
משכב זכר
. אין אני כותב זאת דווקא מתוך נושא הפורום כמו מתוך עובדת היותו מתמודד ולא מתעלם אז, אם מתבקש-נתבקש וניגע
לפני שאני מרצה מקצת הדעות אני רוצה להבהיר דבר שכתבתי ואני חושש בגלל הניסוח להבנה מוטעית לגבי הצבת "משכב-זכר" תחת כותרת של "עריות" -אין חולק וכולם מסכימים בדבר [לפחות ממה שידוע לי] מה שכן התכוונתי היא שיש מחלוקת לגבי המעמד שלו- האם הוא באותו מעמד כשאר העריות או יוצא דופן רק מהתבוננות בפשט ניתן להבחין שלמשכב-זכר ובהמה ניתנו הטעמות משלהם [זכר-"תועבה", בהמה-"תבל" בשונה מ"ערווה" או "זימה" ולא נכנס כאן להרחבה] [אני ממליץ לקרוא בנושא מאמר שמופיע בקישור שצרפתי בסוף]
אחת השאלות המציקות היא, כמו שהעלה למשל האברבנל [כמה מפתיע-או שלא], מה לציווי "עבודה למולך" בין ציווי העריות
[ולמי שלא שם לב נעיר שזה מה שחוצץ בין הציווים של בינו לבינה לבין ציווי משכב-זכר ומשכב-בהמה]
הרלב"ג טוען שעיקר עבודת המולך הייתה סגידה ל
הנאה והנכונות להקריב עבור הנאות החיים לכן,טענתו, נכתב ציווי עבודת המולך לפני וצמוד למשכב-זכר ומשכב-בהמה כי שניהם, לטענתו, הם מעשי-מין שמטרתם העקרית היא
הנאת האדם ולא משהו מעבר
לעומתו, האברבנל טוען שהמיוחד בעבודה הזרה של המולך, היא שעבודתו הייתה כרוכה בהוצאת זרע ו
איבוד זרע כלומר אקט מסירת הבנים לכמרים שיעבירו אותם ב
הוא סמל למכלול שכלל גם דברים מיניים בכך יובן למה דווקא העבודה הזרה הזו מופיע בתוך פרשת העריות,שוב, כיוון שחלק ממנה היה גם אקט מיני של הוצאת זרע ולכן הסמיכות למשכב-זכר ומשכב-בהמה שגם הם לדבריו "באותה סירה" ואם כן, מצאנו חלוקה מול שאר העריות [מה שלא ברור לי בדבריו האם האקט של הוצאת הזרע היה סתמי או שהמולך עצמו כלל משכב-זכר או משכב-בהמה. דבר נוסף- אולי לפי האברבנל הציווים של זכר ובהמה זהו מקור מהתורה לאיסור הוצאת זרע לבטלה שהרי מקור לכך מהתורה מצוי בסימן שאלה גדול]
אם כבר, אני חושב שראוי להביא שתי דעות להסבר כללי על איסור העריות.
הרמב"ן מביא בפירושו הרבה דעות של פרשנים שונים המנסים להסביר זאת ודוחה כל אחד. בסופו של דבר, עם כל הרצון, נאלץ להשאר עם הטענה שעד כמה שנרצה השורה התחתונה היא שנושא העריות הוא
"גזירת מלך"
-כלומר ציווי שלא נצליח ממש להבין/להסביר אותו. עם זאת, הוא נותן כיוון כללי- שהעריות שנאסרו הם מכיוון שהאקט המיני הכרוך בהם
לא מפיק תועלת. בעתיד זה יורחב עם ביסוס מדעי לכך שיחסים עם קרובים מגביר משמעותית פגמים גנטים בצאצאים
.
הסבר נוסף מהבעל-שם-טוב "אבי תורת החסידות". כרקע-קבלה על רגל אחת [מסיבה פשוטה שגם לי זה הוסבר על רגל אחת]-ישנם 10 ספירות שמהוות תמצית של העולם כאשר השאיפה היא להגיע לרובד העליון-המלכות
הרובד הזה מסמל בעצם אין-סוף-אהבה
ולשם שאיפה של כל יצור בעולם. עד כאן רקע. לפי ה
בעל שם טוב[בקיצור-הבעש"ט] העריות גורמות לכך שהמין בחיי האדם יוסט מאהבה ל
תאווה ובכך ימנע את השאיפה למלכות. התאווה הנ"ל, לפי הבעש"ט היא ה"סטרא אחרא" [הצד האחר] של האהבה הקיימת באותו דבר כאשר מטרת ה"סטרא אחרא" ידועה ואין כאן המקום להאריך. אני ממליץ למי שמעוניין להרחיב בהזדמנות במושגים. מה שכן, חשוב לי לסיים בעוד פסוק מרכזי בפרשה-
" ושמרתם את חוקותי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" במקום הפירוש המתבקש, למי שרגיל בדורשי-מוסר, המצוי גם ברש"י,אונקלוס ועוד- שכוונת הפסוק לכך שמי ששומר את חוקי התורה זוכה בעזרתם לחיי
עולם הבא
מביא ה
תנא ר'
ישמעאל דרשה ,העומדת במרכזו של התלמוד הבבלי להיתר מעשי "פיקוח נפש" בשבת-
"וחי בהם-ולא שימות בהם" כלומר, הפסוק מדבר על החיים שלנו בעולם
הזה
לפי ר'
ישמעאל,הפסוק בא ללמדנו, שעם כל הציווים הרבים השזורים בפרשה היעד לאדם העושם הוא-"וחי בהם" יחד עם כל מסירות הנפש, הנדרשת כמובן ואין בכך שאלה כשרק השבוע קבלנו תזכורת חזקה על מסירות הנפש של הקדושים עמך-ישראל אין מטרת ציווי התורה כדי ש"נמות בהם" אלא כדי ש"נחיה בהם" אם כך שנה ר'
ישמעאל מה יאמר ויוסיף מי שעפר לרגליו... שבת שלום
-טוהר-