הפטיש והשרמוטה

renjintso

New member
הפטיש והשרמוטה

וגם ההיפופוטם. טוב בעצם לא. הייתי השבוע, בעוונותי בהרצאה של רוביק רוזנטל. הכותרת שהוא נתן היתה "בין הפטיש לשרמוטה, גברים ונשים בסלנג העברי" (או משו דומה, אל תתפוסנה אותי במילה). אני מאד אוהבת את הכתיבה של רוביק, אבל דווקא מההרצאה הזאת התאכזבתי. הוא טוען שיש בסלנג העברי הרבה מילים לתיאור גברים או לתיאור נשים, שאינן ניתנות להטייה, כלומר משמשות רק לאחד משני המינים. המילים שמתארות גברים רובן ככולן חיוביות, ואלה שמתארות נשים שליליות באופן בוטה. רוביק תיאר את הממצאים שלו כמזעזעים. דא עקא, כמו שאומרים אצלנו, הדוגמאות שהוא הביא לא ממש שיכנעו, בעיקר בגלל שרובן היו מילים שדווקא מקבלות נטייה לזכר או לנקבה: פטיש, תותח, כלי: כולן לדעת רוזנטל מילים חיוביות שמתארות גברים בלבד, בעברית שאני מדברת יש פטישה ותותחית וכלה, שלא לדבר על ג'דע שככל הידוע לי משמשת היום רק בנקבה. הדוגמאות לנשים היו קצת יותר מדויקות,(כונפה, פוסטמה, פקצה) אם כי הוא התעלם מקיומו של הכוסון, בן זוגה של הכוסית הידועה לשמצה. אז זה לא שהרחוב הישראלי הפסיק להיות שובינסטי פתאום, רק שאולי שמות תואר סלנגיים לא בדיוק משקפים את זה. מה דעתכן?

nutmeg

New member
מעניין

צריכה לחשוב קצת. אני גם לא יודעת איפה בדיוק נחתך הסלנג לעומת כונויים שאינם סלנג - נגיד "פרפר" "פרפרית" מתפרפר ומתפרפרת זה סלנג?

nutmeg

New member
גם חיובי ושלילי

זה לא אותו הדבר כמו רע / טוב

renjintso

New member
נראה לי שכן

או לפחות היה פעם סלנג. אלה ביטויים קצת מיושנים כבר, לא?

תותח זאת לא מילה חיובית

אני לא מקנא בבנים שצריכים לסבול יום יום שלל כלי נשק בהטיה זכרית. לבנים יש מילים שליליות כמו כלי נשק. לבנות יש מילים חיוביות כמו אהבה חמלה, בקיצור השפה העברית באופן גורף בטוחה שנשים הן יותר רוחניות רגשניות, וגברים הם יצורים הרסניים.

nutmeg

New member
תותח

זו לא מילה חיובית ולא שלילית - סתם שם עצם. מה שעושה אותו לחיובי זה שמשתמשים בו כשם תואר כשרוצים לעשות אנלוגיה בין התכונות שיש לתותח העצם, לבין התכונות שיש לגבר. מה שעושה את האנלוגיה חיובית היא שבאלגנטיות מתעלמים מהפן הקשור להרס ולמלחמה ומתמקדים בעוצמה ובכוח. והבנים לא "סובלים" מההקשרים ומשלל ההטיות הקשורות לכלי זין, כי הכלי הפרטי שלהם הולך איתם לכל מקום ובהרבה מקרים מהווה איזה מדד להישגים שלהם [גם באופן קונקרטי וגם באופן אבסטרקטי]. דווקא אלו שסובלים מהזין שלהם הם במיעוט ובסטייה מהנורמה.

אהה

ועדיין גבר שיקרא לעצמו תותח יעשה לי בחילה. לעומת זאת גבר שיקרא לעצמו פרפר או דרור, את הגבר הזה אני יאהב. יש לנשים גם כינויים טובים כמו יפיפיה או פצצה, שבד"כ גברים לא מקבלים אותם כמחמאות אפילו אם הם נראים טוב. אז אפשר להגיד שלגברים יש אפליה, לא נותנים להם מספיק ביטוי להראות טוב. יש הרבה גברים שהיו רוצים להיות מזכירה למשל, אבל רק בגלל שלא נוח להם אם הטיית השם למזכיר הם אפילו לא יציעו את עצמם לתפקיד.

nutmeg

New member
אבל

צר לי להיות זו שמבשרת לך זאת, אבל ההעדפות הפרטיות שלך בכלל לא מזיזות למגמות בשפה. תכלס - גם אם בעיניך מוצא חן או לא - תותח נחשב לחיובי, בדיוק כמו פצצה.

יש סלנג גם במדינות אחרות, את יודעת.

אני לא בטוחה שבסלנג השוויצרי, כשאומרים על אשה שהיא "פצצה" זו מחמאה. (אולי אצלם כשרוצים להגיד על מישהי שהיא מוצלחת אומרים שהיא "פרה"?)

רק בהודו אישה מוצלחת היא פרה

וזה אומר שהיא אישה קדושה ומנהיגה רוחנית
יש לי דמיון פרוע.

nutmeg

New member
עפרונית

read my lips כשמדברים על סלנג עברי בהרצאה בעברית - די ברור שלא מדברים על ארצות אחרות. לא הבנתי למה חשוב היה לך למקם את הדיון בישראל כשמלכתחילה היה ברור שהוא בישראל. אנחנו לא מדברים על ארצות אחרות עכשיו, אלא על סלנג עברי. OK?

לא.

היה חשוב לי לציין ש"פצצה" ו"תותח" הן מחמאות בישראל משום שישראל היא מדינה מיליטנטית. לא שוויץ, לא הודו. OK?

diday

Member
אולי יעניין אותך.

המדינה האירופאית עם הצבא הגדול ביותר היא - כן, שוויץ. בשוויץ יש גיוס חובה ושרות מילואים שנתי. חיילי המילואים מחזיקים את הנשק בבית כדי שיהיו מוכנים מיד במקרה של מלחמה ויכולים לרכוש אותו (וכך להמשיך להחזיק בו) כשהם משתחררים מהשירות. לא בדיוק מדינה לא מיליטנטית. פצצה ותותח קיימים כמחמאות גם בשפה הגרמנית ולא רק בה. לא מדובר בסלנג ישראלי ייחודי, כנראה גם לא מקורי.

יוסי ר1

Active member
שוויץ עם הצבא הגדול ביותר?

באמת מפתיע. במה הם מזויינים שם, באולר ויקטורינוקס וחץ מקשת? אני זוכר שקראתי פעם שהצנחנים שלהם מאד מאומנים, אבל יש משהו כמו מאה כאילו בלבד.

renjintso

New member
צודק

פצצה ותותח קיימים גם באנגלית. ולהודו יש אחד הצבאות הגדולים בעולם, תכניות לשדרג אותו בעלות של הרבה הרבה מיליארדים, וכמובן גם נשק גרעיני. זה כיוון נחמד, להגיד שכינויי הסלנג נובעים מהאופי הצבאי של ישראל, אבל במקרים האלה זה לא ממש עומד במבחן המציאות.

למעלה