העתיד

העתיד

איך אתם רואים את העתיד בנוגע למודעות הציבור לנזקי הגלובליזציה ? איך אתם מעריכים שהתאגידים והחברות יפעלו ? לדעתי בשנים הקרובות תהיה מודעות רחבה מאוד בקרב הציבור לנזקיה של הגלובליזציה אך הם לא יובילו לשום מקום. סתם דוגמה כדי שתבינו על מה אני מדבר: חבר שלי עובד ברשת בתי קפה. הוא סיפר לי שבכנס שעשו לכל העובדים מנהל הרשת הנחה אותם לשדר ביתיות וחמימות כי "לאנשים נמאס מהגלובליזציה והם מחפשים מקומות עם תחושה לא ממוסדת". יש סכנה שברגע שהאנטי גלובליזציה תהפוך לטרנד, התאגידים ידעו בדיוק איך לנצל את זה לטובתם.

רון סי

New member
תנועת האנטי גלובליזציה

היא אופנה, וככל אופנה סופה לחלוף מהעולם. התאגידים ימשיכו עקרונית להתקיים (אם כי תמיד קיימת אפשרות שתאגיד מסויים יתמוטט, הקונספט העקרוני לא יפול). אנשים ימשיכו לצרוך את מוצרי התאגידים והנסיונות של יפי הנפש למינהם לשחק להם על המצפון יאבדו את השפעתם.

רון סי

New member
הנה, לזה בדיוק התכוונתי

תודה על ההדגמה. בעיני הדבר הכי מסוכן זה כשמנסים להניע אותי לעשות דברים (או לא לעשות אותם) בגלל שיקולי "מצפון", "מוסר" וכדומה. ואחרי הכל, הטכניקה הראשית של הלוחמים בתאגידים זה המשחק על המצפון של הצרכנים והציבור. "המצפון" וה"מוסר" שמשו אלפי שנים להניע אנשים לעשות את הדברים הכי מזויעים שנעשו ע"י האנושות, והם כנראה ממשיכים להצליח בזה. אם יש משהו שצריך להלחם בו, זה זה.

iceviper

New member
מה רע במצפון ומוסר?

יש משהו אחר שמסדיל אותנו ממכונות מתוחכמות,או לחילופין מפראי אדם החיים בג'ונגל עירוני?

רון סי

New member
פראי אדם שחיים בג'ונגל העירוני

אני מעדיף להיות "פרא אדם" ולא להיות נתון למניפולציות רגשיות של כל מיני קובעי ערכים למינהם, שמארגנים אנשים לעשות כל מיני דברים רק בגלל ש"לא נעים" להם. הרע במצפון ובמוסר הוא שאלה שיטות לגרום לאנשים לעשות דברים איומים ונוראים, ויש מספיק דוגמאות בהסטוריה.

אתה קצת סותר את עצמך

הרי אם אתה קובע שמצפון ומוסר הם שיטות שגורמות לאנשים לעשות דברים נוראים למעשה גם אתה משתמש במצפון ומוסר. המצפון של אומר לך להתרחק מכל מה שמריח מוסר. או משהו כזה. מקווה שהבנת את הנקודה. בכל אופן, לדעתי מה שגרם לאנשים לעשות דברים איומים ונוראים היא כוחנות שאותה אני רואה דווקא יותר אצל התאגידים. ברגע שאתה מאמין שהערך העליון שלך הוא מיקסום הרווחים אתה מרשה לעצמך לעשות דברים בלתי אנושיים בשם אותו ערך. בדיוק כמו כל אמונה קנאית. זה גם סוג של נורמה. ששרי אריסון פטרה מאות עובדים היא אמרה לעצמה "מה לעשות, ככה זה בעסקים" או איזשהו משהו בסגנון. משהו שיזכיר לה במה היא מאמינה ולמה מה שהיא עושה הוא נכון. כל מסגרת כוחנית מסגלת לעצמה שיטות כאלה. גם בצבא חיילים מתרגלים ל"זה צבא פה. אין מה לעשות". אמונה שנותנת למצפון שלך להרגיש נקי ומסירה ספק. "אני רק מבצע פקודות". כמה מוצרים נמכרים רק מתוך אותה הרגשה של "לא נעים" ? תחשוב על שני הכיוונים.

רון סי

New member
מצפון

הוא מערכת תחושות ורגשות האשמה שמחדירים בנו עם החינוך שלנו. באופן זה, למשל, אם אני גורם למישהו עוול, אז נוצרים בי רגשות אשם על זה. זה המצפון, והוא נותר בגלל שחינכו אותנו שלא ראוי לגרום עוול למישהו. יש גורמים שיודעים להשתמש במצפון, ברגשות האשם, כדי להניע אותנו להתנהגות מסויימת. הלוחמים בתאגידים למשל משתמשים ברגש האשם שמתעורר בנו כשאנחנו מגלים שילדים בסין מייצרים את הנעליים שלנו עבור שכר רעב. החלק השני של הודעתך מדגים זאת שוב. את מנסה לגרום לי להרגיש רע, אשם, בגלל שתאגידים כלשהם עושים דברים שלהגדרתך הם "בלתי אנושיים".

iceviper

New member
אל תהפוך אותנו לפרטים

החברה קובעת שניצול ילדים זה דבר פסול. הבעיה מתחילה ומסתיימת בהגדרת ניצול.מבחינת וול-מארט,למשל,העסקת ילדים בשכר רעב איננה נחשבת ניצול (מעניין אם היו אומרים אותו דבר אם ילדי צוות המנהלים של החברה היו עובדים כך). בקיצור,אתה חושב שהישגים אנושיים יכולים לבוא רק ע"י מינימום רגשות אשמה ואכפתיות כלפי הזולת (מקיאוולי).

רון סי

New member
סליחה?

"החברה קובעת"? "אל תהפוך אותנו לפרטים"? נדמה לי שפספסת קצת את אחת המהפכות החשובות ביותר של המאה - שתיים האחרונות, שהיא הדגשת האינדיבידואליות, הזכות להגדרה עצמית ואישית ומימוש עצמי של הפרט. מה זה "החברה"? חברה זה אוסף של פרטים. אין "חברה" כיישות בפני עצמה. אם מישהו קובע משהו זה יכול להיות רק איזה פרט, או קבוצה של פרטים. אי אפשר שלא להתייחס לפרטים. רגשות אשמה אינם כלי קונסטרוקטיבי, שמאפשר לבנות דברים. זה כלי מניפולטיבי, שבא לאפשר לאנשים מסויימים לשחק ולנווט את התנהגותם של בני אדם. אני מתנגד באופן עקרוני לשיטה זו, משום הסכנות שבה, וזה גם אם עקרונית אני עשוי להסכים, למשל, שניצול ילדים זה דבר לא טוב.

iceviper

New member
זו בדיוק הבעיה

הרעיון של האינדיבידואליות והעמדת האושר הפרטי במרכז זו תוצאה בלתי-נמנעת של הקפיטליזם,ולא בהכרח מניב תוצאות חיוביות.ראה מאמרו של גדי טאוב בקשר לזה. הזכות להגדרה העצמית היא דבר חיובי,כמובן.שמושתת על התפיסה החברתית שאומרת שכל אדם נולד חופשי.אבל אין לקשור זאת בלגיטימציה להשיג אושר (שנובע מעושר) בכל מחיר.כי בסופו של דבר אתה פוגע בזכויות האזרח של מישהו אחר. ולא הבנתי מה פירוש "אני מתנגד עקרונית לשיטה".אתה מתנגד להגדרת מעשה מסויים כבלתי מוסרי?

רון סי

New member
הרעיון של אינדיבידואליות

איננו הרעיון של הקפיטליזם, אלא הוא זה שמאפשר את רעיון הקפיטליזם (כלומר, את זכותו של הפרט לממש את יכולתו להתעשר ללא הגבלה). רעיון האינדיבידואליות נהגה במספר גישות פילוסופיות, כבר במאה ה-16 ואולי קודם. בתקופתינו הוא הודגש ע"י ההומניזם, הליברליזם, האקזיסטנציאליזם, ועוד. גישות אלה, כאמור, הן שמעניקות לגיטימציה לקפיטליזם. אגב, גם הסוציאליזם מציין שלפרט יש זכות למימוש עצמי על פי הבנתו. התפיסה של אינדיבדואליזם היא גם הגיונית אם מנתחים את המציאות (מה שקוראים: אונטולוגיה), משום שבמציאות הדבר היחיד שיש זה פרטים נפרדים. הקבוצות למינהן, כמו חברה, עם, קהילה, הן בסה"כ אוסף של פרטים. אי אפשר לדבר על הקבוצה כיישות נפרדת מהפרטים. לכן, אם מבקשים לקבוע מה "טוב", אין ברירה אלא לקבוע מה טוב לפרט. אני מתנגד לשיטה: השיטה שאני מתנגד לה היא השימוש ברגשות אשמה, או רגשות שליליים בכלל, בשביל להניע אנשים לעשות משהו.

iceviper

New member
אבל מדוע?

לשיטתך אני לא יכול למחות על אונס,בטענה שהבחורה נפגעת מזה.כלומר אסור לי לעורר רגשות אשמה אצל האנס.לא כך?

רון סי

New member
לא יכול?

מי דיבר על יכולת? בטח שאתה יכול. מה שאני אמרתי זה שאני מתנגד לזה שיעוררו אצלי רגשות אשם, שלא לדבר על זה שינסו להניע אותי לפעולה על בסיס זה. הם יכולים לעשות את זה, וגם עושים. אבל אני לא אוהב את זה ולא רוצה שיעשו את זה לי. לדעתי הרבה אנשים חושבים כמוני, שהם לא מוכנים שיעשו להם מניפולציות ברגשות, בייחוד השליליים (בחיוביים, לכל הפחות, יש איזו הנאה...)

iceviper

New member
אנסח מחדש

התכוונתי שלפי תפיסתך זה לא יהיה לגיטימי לעורר רגשות אשם אצל האנס.

רון סי

New member
לא הבנת

מה שאני דיברתי עליו זה ההעדפה שלי. אם האנס חושב כמוני, אז מה שהוא אומר זה שהוא מעדיף שלא תעורר אצלו רגשות אשם. ואכן, הגישה של לנסות לעורר אצל אנס רגשות אשם היא נאיבית ביותר. אנחנו מטפלים בו בין שהוא מרגיש אשם ובין שלא.

iceviper

New member
אדרבא

העונש לאנס הוא,במלים אחרות,כפיה מוחלטת של מערכת הערכים המוסרית של השופט על אותו אדם. בהתחשב בכך שהשופט הוא שליח הציבור לצורך העניין,נמצא שהציבור מעוניין לכפות את הנורמות שלו בנושאים מסויימים,ובאותו זמן גם מסכים שייכפו עליו נורמות כאלה.

רון סי

New member
קודם כל, זה לא נכון

מערכת הערכים לא נכפית על האנס. מה שנכפה עליו זה עונש, כמו שלילת החירות (וזה אינו ערך של החברה). שנית, בשום שלב לא מעניין לעורר אצלו רגשות אשם. למעשה, אם האנס יקום פתאום ויודיע שהוא נורא מצטער על מה שעשה, והמצפון שלו קורע אותו לגזרים, אתה תאמין לו...?

זה לא מוביל לשום מקום

אני מנסה לגרום לך להרגיש רע? יופי, עכשיו גם אתה מנסה לגרום לי להרגיש רע כשאתה אומר לי את זה. אתה מנסה להשתיק אותי, ולא לשתף אחרים במה שמפריע לי. בחייך, אין לזה סוף. אני לא חושב כמוך שהאדם הוא לוח ריק והחברה משרטטת עליו... אם זה היה ככה לא היו סרבנים למינהם. אדם כמו שאתה מתאר הוא הפנטזיה הכי גדולה של בעלי הסמכות. אדם יכול לעצב את המצפון שלו בעצמו, לפי ראות עיניו. לדעתי דווקא בתנועות האנטי גלובליזציה יש נטייה לפלורליזם, לדמוקרטיה ישירה וכו'. אין אידואולוגיה אחידה. מצד שני, לצערי רוב פעילי האנטי גלובליזציה שאני מתרכזים במטרה אחת ומתקשים לראות את התמונה הכוללת.

התפקששה לי מילה

בשורה האחרונה במקום " ...רוב פעילי האנטי גלובליזציה שאני מתרכזים...", רוב פעילי האנטי גלובליזציה שאני מכיר מתרכזים.

למעלה