העדפה מתקנת למחוננות

וחוויותי בתור ילדה מחוננת

תודה לאל שכנראה לא היתה בכלל אופציה לשלוח אותי לבית ספר למחוננים. חברה טובה שלי היתה בבית ספר כזה והיא סיפרה לי סיפורי זוועה דומים לשלכם. ההורים שלי תמיד האמינו שאני יכולה לעשות הכל (לפעמים יותר ממה שבאמת יכלתי, אם להודות על האמת). אבא שלי לימד אותי לקרוא, לכתוב ולחלק שברים כבר בגן, ולא חשב לרגע שזה שאני בת צריך לשנות משהו. אמא שלי היא מסוג האנשים הממש מוכשרים עם מגע זהב - גם בעבודה אינטלקטואלית וגם בעבודת כפיים, אז גם היתה לי דוגמא טובה בבית. כשסיימתי את כיתה ד´ קפצתי כיתה, אבל לא לפני שההורים שלי ובית הספר וידאו שזה לא יגרום לי לבעיות חברתיות. וחוץ מזה היו החוגים והקייטנות הנהדרים של "נוער שוחר מדע", בהם היו גם בנים וגם בנות, ושהציעו מגוון נושאים, לא רק במדע פרופר אלא גם חוגים כגון עיתונות או קולנוע.

אין לי מושג על איזה תקופה מדובר

יכולה להעיד רק על זמני ותקופתי. אז ראשית לינק לחוויות ביה"ס שרשמתי בהודעה רלוונטית לפני מס´ שבועות ב"חינוך לגיל הרך" (לאמהות שביניכן - זה פורום נפלא, אגב). החינוך בבי"ס היה די מגמתי בהכוונת בנים-בנות למקצועות וגישות "מסורתיים". מדובר בבי"ס שנחשב לאחד הטובים באזור, בסביבה חילונית "מתקדמת". רבות דובר כאן על מלאכה וכלכלת בית - גם אצלינו היו התחלואים הללו. בדיוק השבוע מצאתי אצל אמא שלי סינור מדבר שתפרתי ורקמתי בכתה ה´ או וו. למותר לציין שלא בכשרון רב ושלא ניתנה ביידי הבחירה להביא את כישורי למיצוי - ואלו היו דוקא בתחום האומנויות הפלסטיות, שפות וכולי. בבחינות המיון של כתה ח´ יצא שאכן אני מחוננת אבל אז כבר הוטמע בי האימג´ האישי של "יכולה אבל לא רוצה" (ראו ההודעה בחינוך לגיל הרך). לשמחתי היצר האישיותי המרדני הציל את מסלול חיי וכבר בגיל 8-9 הלכתי ומצאתי צייר שלקח אותי תחת חסותו המקצועית והאישית ולימד אותי שנים ציור ופיסול במסגרות שונות. את שאר יכולותי הפנתי לכתיבה, פעילות בצופים, פעילות חברתית - עד שבכיתה י´ הפנתה אותי מורה לספרות לסדנאות כתיבה יוצרת לנוער מחונן באוניברסיטת ת"א, שם למדתי שנה אולם כבר הייתי רגילה מדי לפלס את דרכי בדעתנות ללא סיוע ונגד כל הסיכויים כך שנשרתי בסוף השנה. לגבי מקצועות ראליים מעולם לא קבלתי עידוד ליכולותי ולכן גם לא הקדשתי לזה כל תשומת לב שהיא. אפילו לא ניסיתי להצליח. בכתה י"ב - כשבמסגרת של"פ (שמיניות לעיירות פיתוח) הגעתי לקומונה בה התגוררו 5 בנות ושני בנים בגילי ובכיתתי - די הופתעתי לראות ש"גם בנות יכולות להבין במתמתיקה". זה לא היה בתמונת עולם ילדותי ונעורי. כשרציתי בסוף כתה ח´ לממש את העדפותי ולהרשם לויצ"ו צרפת - לא איפשרו לי בבית כיזה היה בי"ס "מקצועי" ל"בנים". בדיעבד - אם היתה נופלת לי לידיים היום ילדה מחוננת בעלת יכולות ותכונות שהיו לי כילדה - מן הסתם הייתי מעמידה בפניה דלתות פתוחות ושלטי הכוונה בגישה מקדמת ושוויונית - ואין בי כעס על משהו שהיה תמונת העולם בזמנו אלא לקחים - המצב השתנה בהרבה בתים אבל עדיין לא ממסדית ובמערכות החינוך ועלינו להיות בהחלט ערות לזה. גם מהבט הורי (להורים שבינינו) וגם ובעיקר מהבט נשי-פמיניסטי-מעורב חברתית - מודעות. חנה

wasaby

New member
אחחח הקייטנות של נוער שוחר מדע

פעם ראשונה שפגשתי בנות אחרות שאהבו מדע בדיוני.

Boojie

New member
ואני - בחוג למדע ומדע בדיוני

של הטכניון (מהחוגים לנוער שוחר מדע). היתה שם בת *אחת* חוץ ממני. אבל מצד שני, לא הכרתי גם הרבה בנים שאוהבים מדע בדיוני, כך שקשה לקבוע כלל... אגב, נחמד לציין שתחום המדע הבדיוני בארץ הולך ומתמלא בנשים - מתוך ארבעת פורומי המד"ב הגדולים בארץ, שלושה מנוהלים על ידי נשים, ויש בהם נוכחות נשית מרשימה, בוועד האגודה יש נוכחות נאה לנשים, הרבה מהכתבות שמתפרסמות לגבי מדע בדיוני נכתבות על ידי נשים, מתוך מעט המדע הבדיוני שנכתב בארץ, יש לנשים נוכחות מכובדת - בקיצור, ימות המשיח...

Boojie

New member
נראה שהקדמתי לשמוח. ../images/Emo10.gif

בדיוק שלחו לי לינק שבו מנהל פורום המד"ב בנענע שמח לבשר שהוא מכריז על "שבוע האשה". ומה זה "שבוע האשה", תשאלו? האם שבוע שמוקדש לנשים במד"ב? אולי שבוע שמוקדש לסופרות במד"ב? או אולי שבוע שמוקדש למד"ב פמיניסטי? לא ולא. שבוע האשה הוא שבוע שמוקדש לפרסום תמונות מד"ב ופנטזיה של נשים ערומות. אחלה "שבוע האשה".

מה שכן, ככל שירבו היוצאים

ממאורותיהם החשוכות לאוויר העולם כך נוכל להתייחס, להוקיע, לגנות ואולי גם לשנות.... אז אולי זה לטובה שפורסם השבוע הזה. אפשר לכתוב כגולשות להנהלת נענע. העולם נעשה רגיש יותר לנושאים שהם "פוליטקלי קורקט" וגם אם זו לא סיבה מספקת - עדיין זה עושה את העבודה בהורדת קמפיינים מגונים בגישתם החברתית.

למעלה