העברה בין דורית

העברה בין דורית

שלום רב,

במסגרת הלימודים למדתי הרבה על הנושא דפוסים שעוברים במשפחה מדור לדור, דפוסים לא חיוביים שיוצרים תקיעות. ככל שאני מביטה במשפחות של חברות ושלי, אני רואה איך דפוסים עוברים מדור לדור ולא נעצרים. איך אפשר לעצור את זה?

למשל, במשפחה שלי. אני רואה איך אופי מסוים של ההורים שלי עובר אליי ואל אחיותיי. תכונות שליליות שיוצרות דפוסים שליליים שמשחזרים את עצמם שוב ושוב. למשל, הנטייה ליצור סכסוכים משפחתיים...

עוד משהו שמדאיג אותי...נושא הזוגיות. הזוגיות של ההורים שלי לא היתה טובה. הייתי עדה כילדה להמון ריבים וחוסר אהבה. אני חוששת מאוד שדבר זה השפיע עליי, אני כיום בת 25. מאוד מנסה להאמין בזוגיות ארוכת טווח, בנישואין שמצליחים ובאהבה אבל מאוד קשה לי...לי בעצמי קשה מאוד בתחום הזוגי, יש לי הזדמנויות אבל אני לא מצליחה "להיתפס" באף אחת.

אני יודעת שצריך טיפול, אבל האם זה ניתן לפתרון בכלל? האם דפוסים בין דוריים הם גזירת גורל? האם טיפול יכול לעזור? מה עוד אפשר לעשות?

תודה!

* מנהל הפורום חולה

מקווה שתקבלי תשובה ממטפל אחר כאן, או שהמנהל ישיב כשיחחזור

שלום נודדת בדרכים

בדרך כלל כשמדברים על העברה בין-דורית מתכוונים לחוויות רגשיות שההורה עבר בצעירותו, אותם הוא חווה בשנית במעין שחזור דרך התנהגות ילדו, אשר אליו הועברו אותן חוויות, באופן בלתי-מודע. במקרה שלך, נשמע כי את מודעת ויודעת היטב מהם אותם דפוסים אצל הוריך שלא היית רוצה לראותם משתחזרים במשפחתך העתידית.

ואולם, תהא זו טעות לדבר על דפוסים בין-דוריים שברצוננו לשנות; מהרגע שאלה דפוסים שאת מזהה בעצמך, הורייך פחות רלוונטיים לדיון היות והנטיה לריבים משפחתיים, למשל, אינה תכונה גנטית שנגזר עליך לחיות עימה, כמו למשל היותך נקבה או שייכת אתנית לעם היהודי; מוטב לדבר על הדפוסים שלך שברצונך לשנות, ולבחון במסגרת טיפולית את ההעברה שלהם - לא הבין-דורית - אלא הבין-שבועית, בין-יומית או בין-שעתית. כלומר לבחון כיצד את נופלת שוב ושוב לדפוסים אליהם התרגלת, דפוסים שהשתרשו בך, וכיצד למעשה דפוסים אלה מפחיתים את חופש הבחירה שלך להיות מי שאת רוצה להיות מרגע לרגע, כיצד דפוסים אלה הם קירות בית הכלא הקרוי ״הרגלים אוטומטיים״.

מוטב, כאמור, לעבור את תהליך הזיהוי וההמרה של דפוסים אלה עם מטפל מנוסה שיסייע לך משבוע לשבוע לבחון כיצד הדפוסים בחרו במקומך, וכיצד בכל הזדמנות ניתן לנסות ולשבור את הרודנות של דפוסים אלה.

למעלה