אני חושב שמדובר באזור במוח המראה פעילות רבה מדי. המילה Eloquent משמעותה רהוט, אקספרסיבי ומשכנע, וקשה לחבר את זה לאיזור במוח (אלא אם כן מדובר באיזור ברוקה ו/או באיזו אפאזיה אקזוטית, אבל במקרה כזה תצטרכי לפרט יותר).
אני לא מבינה איך התיאור מתחבר לשם העצם... זו סיטואציה שבה רופא אומר לחולה שהחלק שנפגע לו במוח הוא - not overly eloquent. אם כך, לפי הצעתך - "באזור שנפגע אין פעילות מוחית רבה"?
Welcome aboard שאלתך לא פשוטה. לא הצלחתי למצוא תרגום מתאים ל-eloquent בהקשר שציטטת, אולם חיפוש בגוגל של המחרוזת: eloquent brain area מניב שמונה מופעים, שלפיהם זהו בכל זאת ביטוי רווח במידה מסוימת. לפי חלק מן המופעים, מדובר אפילו בטקסט רפואי-כירורגי; מכאן נובע שזו לא סתם התבטאות "סלנגית". היו לי כמה ניחושים, אבל אמנע מספקולציות בשלב זה ואמשיך לחפש משהו קונקרטי יותר, אלא אם כן מישהו אחר ימצא פתרון מניח את הדעת.
ומצאתי את זה: The term "non-eloquent" refers to brain areas that can be injured or removed without significant functional neurologic deficit. ובעברית...?
ובכן, prima facie, כלומר, ממבט ראשון, מדובר על חלקים במוח שניתן להרחיקם או לפגוע בהם בלי שתורגש פגיעה בתפקוד הנוירולוגי. ואז, מאותו מבט ראשון, eloquent brain area הוא חלק במוח שאם הוא נפגע או מורחק (כירורגית, מן הסתם), הדבר יפגע בתפקוד הנוירולוגי של האדם. שוב, הכל בהתבסס על הטקסט שציטטת לעיל - לא בדקתי במילונים או בעזרים כלשהם.
...שהאזורים במוח שאחראים על דיבור, תפיסה, פעילות מוטורית ושפה משתרעים על שטחים נרחבים *מאד* של קליפת המוח (בעיקר בצדדים ומאחור). במקרה דנן הגיוני יותר שמדובר על הפירוש הקודם שמצאת, כלומר אזור ספציפי שלא ייגרם נזק משמעותי לפציינט אם ייפגע.