הסקות מדעיות

a p p l e m a n

New member
הסקות מדעיות

יוספה ערכה מחקר וגילתה שאנשים ששותים קפה נוטים לעצבנות יותר מאחרים. מסקנתה הייתה שקפה גורם להגברת ההפרשה של ההורמון סטרסין, שידוע כגורם לתחושת עצבנות. איזה מהממצאים הבאים עשוי להחליש אאת המסקנתה של יוספה? (1)ההורמון סטרסין גורם לצורך עז לשתות קפה. (2)אנשים שאוכלים , שוקלוד שידוע כגורם להפרשת סטרסין, נוטים לעצבנות יתר. (3)אצל אנשים שאינם נוהגים לשתות קפה נרשמו רמות נמוכות של סטרסין. (4)אנשים שאינם נוהגים לשתות קפה אינם נוטים לעצבנות יתר.

תשובה

1. אם סטרסנין גורם ללצורך עז לשתות קפה, ייתכן שיש משהו אחר בקפה שגורם לעצבנוצ ושתייה מרובה של קפה מעוררת אותו. זה לא מחליש באופן מאד מפורש, אבל האפשרויות החאות לא מתאימות בכלל, לכן זה מה שהייתי בוחר.

a p p l e m a n

New member
אז אני אתן את תשובת הספר

אני עדיין לא סגור. מהתחלה אני התלבטתי בין 1 ל-2 כי מבחינתי באותו רגע אם לא חזקו ולא החלישו. תשובת הספר: התשובה הנוכונה היא (1) יוספה הבחינה בהופעה של שתי תופעות יחדיו: א.עצבנות. ב.שתיתת קפה. היא הסתמכה על ידע אחר שכנראה היה ברשותה בנוגע לגורם הפיסיולוגי של עצבנות: ההורמון סטרסיין. מסקנתה הייתה שיש קשר בין שתיית הקפה לתופעת העצבנות, והוא קשר סיבתי: שתיית הקפה גורמת לעצבנות עי ידי שכך שהיא גורמת להפרשת ההורמון הגורם לעצבנות. תשובה 1: מחליש. לפי תשובה זו נראה שיוספה החליפה בין סיבה לתוצאה. אם ההורמון סטרסין., הידוע כגורם לעצבנות גורם גם לצורך בשתיית קפה, אז מתברר שקיים קשר אחר מהקקשר שהסיקה יוספה לגבי שתיית הקפה והעצבנות. הסטרסין והעצבנות הם הגורמים לשתיית הקפה, ולא הקפה גורם להפרשת הסטרסין ולעצבנות. אם התידע קובע כי יוספה החליפה בין סיבה לתוצאה, הרי שהוא מחליש את מסקנתה. זוהי התשובה הנכונה. תשובה 2- אינו מחזק ואינו מחליש נתון זה אינו רלוונטי מסקנתה של יוספה דנה בקשר שבין קפה לעצבנות, ולא בקשר שבין שוקולד לעצבנות.

a p p l e m a n

New member
הבעיה שלי היא זאת

זה שהסרטרסין גורם לצורך עז לשתות קפה, זה לא אומר שהסטרסין לא גורם לעצבנות. ולכן נראה לי שזה לא מחזק ולא מחליש את המסקנה.

אולי מה שגורם לך לחשוב שזה לא מחליש

זה המשפט "...ידוע כגורם לתחושת עצבנות" - זה אומר שהדעה הרווחת היא שהסטרסנין גורם לתחושת עצבנות, אבל זה לא נתון, ולכן לא ניתן להסתמך על זה, וצריך להתייחס רק לניסוי. אם מתייחסים רק לניסוי, אז העובדה שהסרטרנין גורם לצורך עז לשתיית קפה, *עשויה* לההחליש את מסקנות הניסו (לא בהכרח מחלישה).

a p p l e m a n

New member
הבנתי

זה מה שהספר התכוונן שהופכים סיבה ותוצאה. אם נצרין את זה זה יהיה: קפה---->סרטין תשובה 1 אומרת סרטין----->קפה לכן זה עשוי להחליש. אם הבנתי נכון.

למעלה