הסקה מתרשים

שאלה 9

New member
הסקה מתרשים

איך משפרים את נושא ההסקה מתרשים??? עשיתי המון גרפים של מכונים שונים ובאמת אני רואה סוגי גרפים שחוזרים על עצמם אבל לאחרונה אני נתקלת בגרפים ממש מוזרים (לדוגמא הגרף מדצמבר 12 שמתאר קפיצה בזמן-לא שייך לשום סוג של גרף לדעתי...)לוקח לי המון זמן לפתור אותם...

thelidncs

New member
קצת על הסקות מתרשים

מה שמופיע בסוגריים זה ההמלצות שלי.

בהתחלה מגוללות סיפור ארכני (כשיש הפניות לנקודות חשובות בסרטוט אז תשימי את האצבע באמצע הפסקה ותסיטי מבט בנסיון למצוא את ההפנייה בגרף עצמו, כדי שזה יתחבר לך ויזואלית). אחר כך נתונה דוגמא מספרית שממחישה את כל הבאלגן שנכתב בתיאור. (אל תמשיכי לנסות לפתור תרגילים לפני שאת מבינה את הדוגמא. חשוב מאד להתעכב עליה כי אחרת זה סתם חבל ו-4 השאלות של הגרף ירדו לטמיון. בכל הגרפים שנתקלתי בהם הדוגמא הייתה נהירה לחלוטין ובקטע הזה המרכז הארצי ממש לא מנסה להכשיל אתכם).
אחר כך מגיעים ל-4 שאלות כאשר בצורה גורפת ניתן לחלק אותן ל:
1) שאלה מאד פשוטה שבוחנת האם את מבינה את מה שמולך בגרף. זה סוג של לחלץ נתונים ממנו. משהו בסגנון של הדוגמא המספרית שניתנה לנו מקודם.
2) שאלה גם יחסית פשוטה שכוללת הוצאת נתונים מהגרף בצירוף חישוב קטן (אחוזים ממנו/חלק משלם וכו..) או השוואה לנתון אחר שמופיע בגרף.
3) שאלה ממוצעת ברמת הקושי או שאלה במסווה של שאלה ארוכה (כגון השוואות,חישובים) שדורשת קצת עבודת כפיים וחילוץ של כמה נתונים מהגרף, אבל ללא סיבוכים מיותרים ואם עובדים נכון ופוסלים תשובות אפשר לא להתעכב יותר מדי.
4) שאלה קשה שבהחלט דורשת הבנה וקצת יצירתיות. בדרך כלל היא תדרוש חישוב של דבר שהוא לכאורה מסובך, אבל אם נכנסים ומבינים את כוונת המשורר, אנחנו נגלה בקלות את הטריק שעומד מאחורי השאלה.

לסיכום,
חשוב מאד לקרוא את הדוגמא ולהבין מה קורה בגרף.
חשוב מאד לשלוט בכלים בסיסיים כמו אחוזים, יחסים וכדומה.
אפשר בקלות לענות נכון על 2 שאלות מהגרף גם מבלי להיות גאון מתמטי.

niruzu

New member
טיפ נוסף להסקה מתרשים לחיסכון בזמן

הטיפ הנ"ל עזר לי אישית בהרבה גרפים, אבל חשוב לציין, שזה לא עובד אף פעם ב100 אחוז מהמקרים, וצריך לתרגל אותו הרבה לפני המבחן האמיתי לראות שזה אכן מתאים לכם.

רפרוף מהיר מאוד על הקטע- והתמקדות משמעותית. בדוגמה. במקרים רבים, הדוגמה לבדה היתה מספקת להבנת הגרף. כך נחסך זמן מהותי בפרק זה.

לגבי השאלה של הקפיצה בזמן- שאלה זו היא אכן מיוחדת במינה, וקשה במיוחד. כשאני פתרתי את המבחן הנ"ל בתנאי סימולציה טעיתי בכל הגרף, וזה היה מתסכל מאוד.

אך היוצא מן הכלל מעיד על הכלל, ברוב המקרים הקושי לא יהיה בהבנת הגרף, כי אם בלחץ הזמן של החלק הזה, ופיתרון השאלה הקשה בחלק.

אני חוששת שזה טיפ מסוכן מדי

רוב הנבחנים שמגיעים לבחינה לא באמת יודעים לקרוא גרף או טבלה ומעולם לא התנסו בכך מעבר לקורס. לכן הריצה עצמה לגרף היא בעייתית ולא תוביל אותם למסקנות רלוונטיות.

בנוסף, לעיתים הקטע כולל מידע שלא ניתן בגרף, דוגמא מאוד חשובה שעולה לי בראש היא גרף הניסוי במועד יולי 2009 שם נאמר בהסבר כי המספר מייצג את כל הנסיינים שהטו את ראשם בזווית הזו או בזווית הקטנה ממנה. מי שלא קרא כראוי את ההסבר היה נופל בשאלה הנוגעת לכך בהמשך.

לטעמי לפחות, הבנת הגרף נגזרת באופן ישיר מההסבר, השימוש בדוגמא הוא רק לאחר שעברנו על כל המאפיינים הקשורים לגרף - הצירים, השורות או הטורים, המקרא במידה וקיים ובמידה וישם מדדים שונים גם התבוננות בהם.

למעלה