הסכיתו נא ושמעו

• פותח הנושא wow1
  • פורסם בתאריך

wow1

New member
הסכיתו נא ושמעו

הערב הציג בפני אבי תכתובת אישית בין דוד סבי הפסל משה ציפר לבין אלברט אינשטיין ( הפרופסור ) שהיה המצנט של דוד סבי, ממן את לימודיו וכו´. את המכתב שסרקתי קבל אבי בימים אלה מפרופ´ יששכר אונא מהאוניברסיטה העברית שבין שאר מפעלותיו אחראי גם על ארכיון אינשטיין בספריה של האוניברסיטה. לאור המכתב הנפלא אומר הפרופ´ אונא שדוד סבי היה אדם מיוחד במינו בעיני אינשטיין. דא עקא המכתב בגרמנית כך שאיני יכול להתבשם באופן בלתי אמצעי מיחסו של אינשטיין לדוד סבי. האם תוכלו לעזור בתרגומו? אחת מהברקותיו של משה היתה במשפט שאמר לאינשטיין: " אתה ששמך אינשטיין ( שטיין- אבן בגרמנית ) עיסוקך במספרים ואילו אני ששמי ציפר ( ZIFFER - ספרה בגרמנית ) עיסוקי באבנים " עתה כל שנותר לי לצפות לו הוא מכתב מאילן רמון. שבת שלום איל.

תרגום

לקחתי כמה חרויות כשלא מצאתי את המילים העבריות לגרמנית הצבעונית של הדוד אלברט: מר ציפר היקר, היה לי לשמחה לשמוע ממך, מאחד האנשים הטהורים והנקיים, שפגשתי בעולם הזה. התמונה של ה"פורטל" (שער כניסה) מצא חן בעיני בצורה בלתי רגילה. ענוו ואצילי בעת ובעונה אחת, כמו האיש שיצר אותו. כך גם הסיכה ששלחת לגברת (MISS ) דוקס, ושבודאי גם אתה עצבת. חושבני ש יהוה הזקן אין לא הרבה שמחה בעולם שאולי יצר ברגע של מצב רוח יצירתי מרומם. משום כך נטע לאחר מכן גינה קטנה לניחומיו, שיוכל לצפות בה בהנאה. בגינה זו גם אתה אחד הפרחים. ברם אולי עשה את זה כמו צייר מחוכם שצריך רקע אפל כדי להבליט את היופי. בכל אופן שמחתי לשמוע ממך, ומאחל לך מכל לב שינתן לך לפתח את הכשרון שהוענק לך בחרות מסוימת. ברכה מקרב לב, שלך א.א. הערת הארכיון שהמכתב כנראה משנת 1945 , דבר המסביר כמה מההערות.

איזו שפה עשירת ומרגשת../images/Emo70.gif

האם ידוע לך, איל (ואולי למישהו אחר) - מהו אותו "פורטל" (שער כניסה) עליו מדובר במכתב? ארנון

wow1

New member
לא אבל בהחלט עושה לי חשק לברר

אני מוסיף פה קישור לאתר של בית משה ציפר בתל אביב. איל.

הפסל ציפר

לפי הדוגמאות באתר אני מבין את ההערכה שאלברט אינשטין רכש לפסל. "His work is simple and noble as the man who created" Prof. Albert Einstein Moshe Ziffer was born on April 24, 1902 in the town of Przemysl, Galicia, and died in Tel- Aviv on April 9,1989. מענין שלאחרונה אני פוגש שוב ושוב את העיירה Przemysl . יש לי זכרון עמום שאבי הזכיר את העיירה פעמים אחדות, וכמה שאני שובר את הראש אינני יכול להזכר בהקשר. אני בודאי אבקר בבית ציפר בביקור הבא שלי בתל אביב. כדאי לקרא את הקישור של WOW1 - זה עוד פרק מענין בתולדות ארץ ישראל. משונה שאני שומע את השם ציפר לראשונה למרות שאמי בודאי הכירה אותו.

wow1

New member
חן חן דני. בבית משה ציפר אוהבים

שמתאמים עמם מראש ביקורים. איל.

wow1

New member
דני שמת לב שגם ZIFFER וגם SCHIFFER

מקבלים את הערך 479000 בשיטת הקידוד של SOUNDEX ? וגם ראיתי באתר "אבותינו" שישנם SCHIFFER´S שעברתו את שמם בין השנים 1921-1948 בפלשתינה. רשימות האנשים שעברתו שמם הופיעו באורח סדיר ב - "PALESTINE GAZETTE" שהופיע בשנים הללו כפי שפרנד מציין. איל.

schiffer ziffer etc.

השם שיפר היה השם של סבתי מצד אבא. כמו זוגות רבים בדור ההוא נישואיהם לא נרשמו בדור ההוא. אבי התיתם בגיל צעיר וגם עזב את הבית בעודו - כפי שמגדירים היום - ילד. היו לא רק אחיות וגם שם סיפור עצוב (גם מבחינה גנאולוגית) חוץ מהעובדה המצערת שכל אחיותיו ומרבית משפחותיהם ניספו בשואה, נוסף סיבוך נוסף. לדברי בת דודתי שעדיין בחיים, היו סבתתנו נפטרה וסבי נשא את אחותה לאשה. אנחנו, שלשה בני דוד שברחו מיבשת אירופה לפני השואה, שנים לארץ ואחת לאנגליה, נכדי האשה הראשונה ואפילו לא יודעים את שם הסבתא החורגת - דודה רבא שלנו, ואף לא שמות הדודות האחרות. מספר ה"שיפר"ים הוא כל כך גדול שבלי לדעת פרטים נוספים אי אפשר לדעת אם מי מהם קרוב. אנחנו אפילו לא יודעים את שם המשפחה של הסבא, מה שעוד יותר מקשה על החיפוש (אבי אמר פעם שהוא חושב שזה היה VOLKMANN ופעם אחרת ROSENHAIN ,כנראה אותו סיפור של נישואים רבניים בלבד.

א77

New member
HERZLICHE GRUSSE

HERZLICHE GRUSSE=איחולים לבביים בשביל הכייף אראה מה עוד אני מבין... LIEBER HERR ZIFFER = אדון זיפער האהוב VIEDER = שוב GEFALLEN = נפל GEMACHT =עשה וכו´ וכו´, ואולי עוד כמה מילים.

א77

New member
HERZLICHE GRUSSE

HERZLICHE GRUSSE=איחולים לבביים בשביל הכייף אראה מה עוד אני מבין... LIEBER HERR ZIFFER = אדון זיפער האהוב VIEDER = שוב GEFALLEN = נפל GEMACHT =עשה וכו´ וכו´, ואולי עוד כמה מילים.

למעלה