הסיפור על הדיבוק

מהסס

New member
הסיפור על הדיבוק

שכתב מי שהיה בנו של רבי אלחנן וסרמן שהוציא את הדיבוק. (חלק מהסיפור כתוב באידיש ובסוגרים אני מתרגם לעברית) ``על אם הדרך מאיישישוק לוילנא, ב` מיל מאיישישוק, יש כפר הנקרא סטרעצלי, וסמוך לו ב` וירסטא כפר פאסעלי, ושם גר יהודי ושמו נחום, ובא לראדין (שנת תרס``ט יום ה` ד` אדר) עם בתו בת י``ד (14) שהיתה חולנית. והאב אמר שיש בה ``גלגול``, וסיפר לאאמו``ר (ראשי תיבות ל - אדוני אבי מורי ורבי) שעובדא הכי הוא (כך היה הסיפור): אחר חנוכה בחדש טבת שנה הנ``ל נפל אצלי סוס ומת ברפת, ותיכף יצאו אנשי הבית בבהלה, וגם בתי זאת יצאה, והיתה ``פארשוויצט`` (שטופה בזיעה), ואחר כך נכנסה אל הבית ושתתה מים קרים, ומעת ההוא חלתה. ובראשונה היתה אחוזה ``קראמף`` (התכווצות) חזקה, והיתה נופלת כאבן דומם בלא שום הרגשים, וכאשר זה חלף לא ידעה כלום מהנעשה עמה, רק שהיתה בלא כח מהיסורים, ולא ידעה כלום מהנעשה. אח``כ היה נשמע ממנה קול מנגן, ואח``כ היה נשבר. והגיד הקול להאב, איך שהיתה נערה בת י``ב (12) שנה אצל הורים זקנים, ומצבה הרע הביאה לזה שתמיר דתה. והיתה אז בעיר קטנה, וילדי ישראל היו רצים אחריה וקוראים אותה ``משומדת``, והלכה עם נכרים (גוים) וחנקה ב` ילדים מישראל. וה` (5) שנים אח``כ, כשהיתה בת י``ז (17) שנה, מתה. ודנוה בבית-דין-של-מעלה על ט``ו (15) שנה ``גלגול``, והחפץ חיים אמר על זה, שדנוה ב``דינא רפיא`` ולא ב``דינא קשיא`` (כלומר עשו איתה חסד בשמים שדנו אותה בדין קל ולא בדין קשה). ותחילה נכנסה לתוך ה``צלם`` (הצלב) של קברה. אח``כ ניתצו את הצלם ונכנסה לאילן, וקצצו את האילן, ולבסוף נכנסה לתוך אבן שהיה מונח ברפת שהסוס עומד שם, והסוס נגע באבן ותיכף מת. ומהסוס נכנסה לתוך ה``קווארט`` (הספל) מים. גם אמרה: בעת שנכנסתם במרוצה אל הרפת, ראיתי את כולכם וגם אותה - היינו בתך - ראיתי, ובכלל לא אביתי להביט עליה. ושאל אותה האב: מה לך כי נטפלת אל בתי? והשיבה בקול עצוב מאד: ר` נחום, אינך יודע, רע לי. ושאלה: רע לך כי חטאת, אבל מה אשמה בתי? והשיבה: גם היא חוטאת! ושאל אותה במה? והשיבה: נערה כמותה כשהיא שותה מים צריכה לברך עליהם, אלמלי היתה מברכת לא יכולתי להיכנס בה. כל זה סיפר האב לאאמו``ר. המשך בתגובות>>

מהסס

New member
המשך

בערב שבת קודש בבוקר היו אאמו``ר והרב ר` נפתלי טרופ זצ``ל והר` יוסף קולער בהעליה שלומדים שם ``קדשים``, ועלה אצלנו ה``חפץ חיים`` וביקש שנלך לראות החולנית, והלכנו שלשתנו לבית ר` יצחק צבי ז``ל והיו שם אנשים רבים. ושאל אותה אאמו``ר רבי אלחנן: מי אתם? והשיבה: אדם. ומאין אתם? והשיבה: מן הרפש. והר``ר אליהו דושניצר סיפר לאאמו``ר מה שדיבר עמה יחד עם הר``ר ירוחם בליל שבת קודש. הרב אליהו שאל אותה: מי הם הממונים עליך? והשיבה: ``שדים``! ושאלה: מה שמם? והשיבה: לשם מה אתם צריכים לדעת זאת?. וגם אמרה להרב ר` אליהו, שבעת שנכנסה לאיזה חפץ או לאיזה גוף אז היא נסתרת כמו במקלט, והרודפים ממתינים עליה, ותיכף כשימצאוה הם חובטים ומכים אותה ומגרשים אותה החוצה. כל זה סיפר הר``ר אליהו. וגם סיפר שבעת שהקול היה מדבר הביטו כולם בתוך פיה וראו שלשונה אינה מתנועע בכח עצמו רק כמו על ידי כח אחר. והר``ר אפרים אהרן גולדברג ממונשלישאק שלמד אז בראדין, העיד לפני, ששמע בעצמו איך ששאל אותה הר``ר אליהו הנ``ל: הלא הרשעים יש להם מנוחה בשבת קודש באותו העולם, ומדוע אין לה מנוחה? והשיבה שכל מי ששבת בשבת קודש בזה העולם יש לו מנוחה גם שם בשבת קודש, וכל מי שלא שמר את שבת קודש בזה העולם גם שם אין לו מנוחה. ואאמו``ר ביקש שבעת שתחל לדבר יודיעוהו. ובשבת קודש אחר הצהרים הודיעוהו שכעת היא מדברת ותיכף הלך לשם. השאלה הראשונה היתה: הידעת את ה``חפץ חיים? והשיבה: אני יודעת, הוא תנא גדול! ושאל אותה: אם יצוה עליך לצאת מן החולה, האם תצייתי? והשיבה: אציית! ואמר אליה: הוא אמנם פוקד כך! והשיבה: אצא! ושאל: מתי תצאי? והשיבה: היום בערב! ושאל: לאחר שתצאי מן החולה, האם לא תשובי? והשיבה: אם יאמרו ``קדיש`` אחרי לא אשוב, ואם לא יאמרו, אשוב ואכנס בה או באחותה. ושאל: מי יאמר את הקדיש? והשיבה: שני רבנים. הבינו שמתכוונת ל- 2 אברכים מכולל ``קדשים``. שאלתי עוד סיפר אאמו``ר, עד מתי יאמרו ``קדיש`` אחריך? והשיבה: שבוע אחד. ושאלה מאיזה מקום אצא מגוף החולה? לא ידעתי מה להשיבה, ואמרו לי האנשים העומדים שם: אמרו לה שתצא מהאצבע הקטנה ואמרתי לה. בתוך כך שאל אותה משהו בחור אחד, והשיבה לו: אתך לא אדבר! המשך בתגובות>>

מהסס

New member
סיום

ובעת שהתפללנו מעריב במוצאי שב``ק, אחרי קריאת שמע באמצע הברכה ``ואמונה``, נכנסו אנשים והודיעו: ``זה עתה היא יצאה ממנה!`` בעת יציאתה עמדו שם ג` אנשים, וכך הוה עובדא: החולנית התחילה לצעוק: ``הנה כאן בצד כואב לי`` ואח``כ ``הכתף כואב לי`` ואח``כ ``הזרוע כואב לי``, ואח``כ התנפחה פיסת היד, אח``כ האצבע הקטנה, אח``כ שמעו קול נפץ בזגוגית החלון, וראו ששברה החלון לצאת החוצה. כל זה אירע בבית ר`` פאלק המלמד, וכעת הוא באושמינה, ובאשר בעת האחרונה היה תוקפה העוית אחת לכמה שעות, המתינו אח``כ עד יום ראשון בערב, כמעט מעת לעת, וכשראו שאינה סובלת יותר מהמחלה והיא ממש ככל האנשים, אז נסע אביה עמה לביתה! אח``כ ציוה החפץ חיים לעשות ``מנין`` בעלית ``קדשים``, וגם הוא התפלל שם, אחר התפילה למדו משניות עבורה, והר``ר אליהו והר``ר גרשון מסלנט אמרו ``קדיש`` עבורה כל השבוע עד קריאת המגילה`` עד כאן הסיפור למי שיש שאלות בבקשה!

א Ron

New member
בשם האובייקטיביות

בשם האובייקטיביות -פיפסת קישור(שאתה מכיר יש לציין...) http://www.nrg.co.il/online/archive/ART/162/899.html אני לא אבחר צד , אבל לתכנן מראש ולביים דבר כזה זה פחות הגיוני.

הרשה לי להאמין דווקא להודאתה

הראשונה. אני מתאר לעצמי שבעקבות ההודאה הראשונה הכנה והאמיתית שלה הגיעו אליה איומים מצד גורמים דתיים שקשורים לביום ההצגה הזאת שנפגעו כתוצאה מהחשיפה הזאת בתקשורת. וזה מה שגרם לה לחזור בה ולשקר שוב, הרבה אנשים הולכים לעולמם מסיבות רבות, וגם הרבה אנשים מאושפזים מדי פעם בבתי חולים, אני ממש לא חושב שיש לזה איזה קשר ל"דיבוק", אני מעריך שזה יותר קשור למצבה הכלכלי והנפשי הקשה של המשפחה הזאת.

א Ron

New member
אני מתאר לעצמי

שאתה אוהב לתאר לעצמך , אם זה עושה לך טוב אז אני מרשה

אתה יכול פשוט לתמצת את הכול?

לא ממש מתחשק לי לקרוא את הכול שוב עד שאגיע לקטע שלא הבנתי... תודה מראש!!

מאוד קשה עם היידיש אם תוכל לכתוב רק

בעברית זה יקל מאוד, כי החומר שאתה מביא הוא מאוד רלוונטי ומעניין, רק לצערי מאוד קשה לי (בעיות קשב וריכוז) לקרוא חצי יידיש חצי עברית. שבת שלום
לינוי

למעלה