הסוף למשמיצים ברשת?!

חשיפת פרטי גולש

אין חוק, שאוסר על מנהל פורום לחשוף את שמו האמיתי של גולש בפורום או את העובדה, שהוא גולש בכינויים שונים. על כן, כל עוד אין הסכם או התחייבות (למשל, תקנון הפורום) הקובעים אחרת, החשיפה מותרת. דיון מפורט בנושא ראה בדף זה, בשרשור המתחיל בהודעה: "אין גבול לאיוולת" (בשל תקלה טכנית, אין אפשרות לקשר ישירות להודעה בארכיון, אלא לדף בלבד). הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

תודה ושאלות נוספות ......

שלום שוב, תודה על התשובה קראתי את השרשור שהופניתי אליו ועדיין יש לי שאלות. ראשית אני מדגיש שוב שאינני מדבר על חשיפת שמו האמיתי של הגולש ואו כל פרט על חייו מחוץ למה שהוא כותב בעצמו בפורומים השונים, אני שואל על חשיפת כינויים שונים של אותו אדם בפורום עצמו. ברור לי שמבחינה חוקית אין בעיה אך אני שואל גם מבחינת תנאי השימוש בפורום וגם מבחינת תקנון המנהלים. האם מקרה כמו שתארתי בו גולש מסוים פוגע ומשמיץ בפורום ספציפי תחת כמה כינויים, מלבה ויכוחים על ידי שרשורים עם עצמו בכינויים שונים וכו´ האם במקרה כזה יש איזה שהיא מניעה אתית ואו תקנונית למנהל הפורום ואו לגלוש אחר לחשוף שמדובר באדם אחד.

תלוי בתקנון

לא מצאתי בתקנון "תפוז" התחייבות מפורשת לא לחשוף את העובדה, ששני כינויים או יותר שייכים לאותו משתמש. לדעתי, צריך להפנות את השאלה להנהלת הפורומים.

מבחינה משפטית

הדין במדינת ישראל ובשום מקום אחר שאני מכיר איננו מקנה זכויות ל"אדם הוירטואלי". מכאן שלדמות הוירטואלית שאתה בונה ומריץ בפורומים צ´אטים, אין זכויות וגם לא חובות. היות ובית המשפט קבע שחשיפת פרטי הזהות של האדם שמסתתר מאחורי כינוי אינטרנטי מותר, ממילא חשיפת העובדה שאדם משתמש בכמה כינויים ומהם מותרת גם. מבחינת דיני החוזים, אם אתר מתחייב כלפיך בתנאי השימוש שלא לחשוף את פרטיך, חשיפתם ע"י האתר תהווה הפרת הסכם ותזכה אותך בסעדים על פי חוק החוזים (תרופות בגין הפרת חוזה).

meirf

New member
עכשו הצלחת לבלבל אותי לגמרי.

אני מנסה לטעון שבאינטרנט אני יכול לקרוא לכל אחד כאוות נפשי מתוך הנחה שאני זה לא "אני" (זה רק כינוי) ואת מי שאני "משמיץ - אין לי טיפת מושג מי זה ומבחינתי זה רק כינוי. ועכשו אתה אומר שאין זכויות וחובות לאדם הוירטואלי. כלומר לי אין חובות ולשני אין זכויות והפוך. אז במקרה כזה אין חשש ללשון הרע לפי החוק הישראלי?

אנסה להסביר

בעולם המשפט יש שני סוגי שחקנים: א. הסוג הראשון, בני אדם ב. הסוג השני תאגידים (חברות, עמותות, שותפויות, אגודות שיתופיות) אדם יכול ליצור דמויות וירטואליות ולהפעיל אותן. הדמויות האלה יכולות להיות מאד שונות מהאדם שמפעיל אותן או יכולות להיות דומות לו. לשם המחשה, נניח אדם מציאותי ושמו לוי כהן גר בכפר סבתא שהוא תלמיד בן 15 ישראלי, יוצר דמות וירטואלית של אישה שהיא נניח לפי דבריה, שוודית בת 35 מומחית בינלאומית לריקודי עמים בוא נקרה לה ש35. וגם יוצר חייל בן 20 רושם אותו ומפעיל אותו, בו נקרא לו נניח ח20 שהוא רושם אותה ונכנס איתם לפורומים ומפעיל אותם. ונניח שהוא גם כותב תחת הניק לוי כהן. (שים לב שיש הרבה אנשים שלמרות שיש להם ניק, הזהות שלהם גלויה, בין שהם משתמשים בכרטיס האישי כמו בתפוז, בין שחותמים בהודעות עם השם, בין שפשוט מציגים את עצמם בפורומים בזהות האמיתית). נניח שאתה יודע מזה ואתה מתחיל לחשוף את העניין בפורומים. אם אתה כותב למשל: ש35 בכלל לא שוודית לא בת 35 ולא מומחית אלה נער בן 15, זה לא לשון הרע. כנ"ל אם אתה כותב ח20 הוא בכלל לא חייל ולא בן 20 אלא נער בן 15. גם אם אתה כותב ש35 ו20 הם אותו אחד. וגם אם אתה כותב לוי כהן נער בן 15 מכפר סבתא והוא בעצם ש35 וגם ח20. אם לעומת זאת אתה כותב, אור כהן, נער בן 15 מכפר סבתא גנב מחשב מבית הספר בו הוא לומד (ונניח שזה לא נכון) זה לשון הרע. אם אתה כותב נניח ש35 עוסקת בזנות, אך לא כותב מי מאחורי הכינוי והזהות לא גלויה, אין לשון הרע. לוי כהן לא יכול לטעון שהיתה לשון הרע כלפיו. כי הוא ממילא לא מומחית שוודית בת 35. אני תקווה שהשמות שבחרתי אינם פוגעים באיש, בכל מקרה, בחרתי שמות משתמש דמיוניים ואין להם קשר לאיש במציאות.

תודה רבה לך עו"ד זיסו

שלום לך, תודה רבה על תשובתך המושקעת, אודה לך גם על התייחסות לתנאי השימוש בפורומים והאם יש בהם מניעה אחרת מאשרהמניעה החוקית אותה ציינת מקודם ביחס לחשיפת אדם שמשתמש בכינויים רבים.

meirf

New member
באמת תשובה מושקעת ומלומדת.

הבנתי ממנה שאם אני "מקלל" דמות וירטואלית אין פה לשון הרע. (אגב ציינת בתשובתך שאם אני אומר שפלוני גנב מחשב מבית הספר וזה לא נכון, זה לשון הרע. ואם הדבר נכון?). ועל אותו משקל, אם לדוגמא ניקח את המקצוע שלך כעורך דין. ואני יגיד שעורך דין פלוני אין לו מושג בתחום מסויים ואביא הרבה ציטוטים שלו ממשפטים (שמוכיחים את חוסר הידע שלו) וכן חוות דעת של שופטים שנאמרו על כישוריו כעורך דין, האם זה לשון הרע? (נכון, השמצתי - אבל על סמך עובדות)?! אבל לא התיחסת לצד השני של המטבע. ואם אני עצמי דמות וירטואלית? בהערה למעלה ציינת שלדמויות וירטואליות אין זכויות ואין חובות.

שתי הערות

אחת מהן, חשובה: אני נתקלתי בטענה כזאת:" נכון שאני גולש באינטרנט עם כינוי, אך הרבה מאד אנשים יודעים בוודאות מי מאחורי הכינוי הזה ואמנם אני לא מפרסם את פרטיי בגלוי, אך הפרטים האלה ידועים, ככה שברגע שאתה אומר דברים מסויימים על אותה דמות/אותו ניק, אתה בעצם מתכוון אליי. נראה לי שטעון כזה עשוי להתקבל בבית משפט, כמובן בכפוף לכך שאותו אדם שטוען אותו מצליח להוכיח אתנכונותו. עכשיו למה ששאלת" אני חשבתי שאמרתי את זה די ברור. בעולם המשפט, אין שחקנים כאלה שאתה קורה להם דמות וירטואלית. מצד שני, דמות וירטואלית היא כלי הידי אדם שמפעיל אותה והאדם המפעיל בהחלט כשיר לזכויות וחובות. אם אתה מתכוון לכך שיש דמות וירטואלית שאינה מופעלת ע"י אדם, אלא פועלת בעצמה, כמו רובוט או סוכנא (תוכנת סוכן) אני יכול לומר שראשית לא ידוע לי שקיים דבר כזה. אם היא קיימת, יש להניח שמי שבנה את הגולם (הדמות הוירטואלית שפועלת לבד) ישא באחריות, לפחות מכח דיני הרשלנות אם לא מכח דיני לשון הרע.

לא הבנתי ...... ../images/Emo12.gif

שלום לך עו"ד זיסו, לא הבנתי את כוונתך הפעם, בתגובתך הקודמת אמרת שזה חוקי לכתוב שמישהו משתמש בכמה כינויים ואפילו לומר על מישהי שהיא זונה זה חוקי כל עוד לא כותבים מי מאחורי הכינוי ולא חושפים את זהות האדם. בתגובתך עכשיו אתה אומר שאם הזהות של הכינוי ידועה לחלק מהגולשים אז יכולה להיות בעיה. אז מה יקרה עם למשל מישהו משתמש בכמה כינויים, משמיץ ופוגע בגולשים אחרים אך באחד הכינויים שלו למשל הוא מוכר לחלק מהגולשים. האם במקרה כזה חשיפת העובדה שהנ"ל משתמש בכמה כינויים היא בעייתית? זה לא נראה לי הגיוני שתהיה בעיה עם זה אך אשמח לתשובתך וכמו כן אשמח להתייחסות לנושא ביחס לתנאי ההשתתפות בפורומים

אני מתרכז בחוק ולא בתקנון

בגדול, אדם יכול להיות כפוף לשתי מערכות של נורמות. או אפילו יותר. אדם כפוף להוראות החוק ולפעמים גם להוראות חוזה, תקנון, קובץ של כללי אתיקה מקצועית וכד´. לפי פסיקת בית המשפט, "אאוטינג" מותר וכאשר עושים אאוטינג לאדם שעשה מעשים נגיד לא חוקיים או לא ראויים ברשת, הוא צריך לדעת שהוא צפוי לאאוטינג. זאת עמדת השופט אמיר ועד לערעור, או לפסק דין אחר, כל אחד צריך לקחת בחשבון שזה הדין. מבחינת יחסים חוזיים, גולשים כפופים לתקנון והתקנון אוסר אאוטינג. מכאן שאם שישהו עשה אאוטינג בפורום, לא עבר על חוקי המדינה אך עבר על תקנון תפוז.

גם אמת עשויה להיות לשון הרע

1. אם פרסום עלול להשפיל אדם, לבזותו, לפגוע במשלח ידו וכדומה, הוא לשון הרע. לעניין הגדרת הפרסום כלשון הרע, אין זה משנה אם הפרסום הוא אמת או אם נכתב בתום לב, אם לאו (ראה כאן). 2. לעניין פרסום פוגע על מי שמתחזה בכינוי, סעיף 3 לחוק איסור לשון הרע קובע: "אין נפקא מינה אם לשון הרע הובעה במישרין ובשלמות, או אם היא והתייחסותה לאדם הטוען שנפגע בה משתמעות מן הפרסום או מנסיבות חיצוניות, או מקצתן מזה ומקצתן מזה". משמע: אם ניתן לזהות את הנפגע על-פי הפרסום, יש לו עילת תביעה; אם לא ניתן לזהותו, אין לו עילה. 3. אם הפוגע מתחזה בכינוי, מובן מאליו שההתחזות אינה מעניקה לו שום חסינות מפני תביעה. אדרבה, התחזותו עשויה לחזק טענה בדבר חוסר תום לבו. 4. ככלל, מותר לך לפרסם, שפלוני גנב מחשב מבית הספר, אם זה נכון, שהרי יש עניין ציבורי בפרסום. אולם עליך לזכור, שחובת הראיה עליך. עם זאת, אם תפרסם, שפלוני, שהוא אדם בוגר ובעל משפחה, גנב בנעוריו מחשב והורשע, אתה עלול להסתבך בתביעה אזרחית ופלילית, גם אם הפרסום הוא אמת. זאת משום שלכאורה אין עניין ציבורי בפרסום, והוא עלול לגרום נזק עצום לנפגע ולבני משפחתו (בהנחה שעבר את העבירה מזמן, ובינתיים חזר למוטב ושיקם את עצמו). 5. ככלל, מותר לך לפרסם, שעורך דין פלוני אינו מתמצא בתחום מסוים ומרבה לשגות בו, אם דעתך מנומקת ומבוססת על עובדות. אף-על-פי-כן רצוי שתיזהר. אם תנקוט ביטויים חריפים ובוטים מדי (כגון, "הוא הֶדיוט גמור בנושא לשון הרע"), אתה עשוי להיחשב כמי שפרסם את הדברים בחוסר תום לב, שאז הפרסום אסור. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.

פשוט נהניתי לקרוא את השירשור

מסקנה אחת מהכל החשובה במיוחד בשבילי לא מותר הכל באינטרנט, כי זה אינטרנט יש חוקי מדינת ישראל שתקפים גם באינטרנט, כמו שטענתי מלכתחילה ואחד מהם הוא חוק לשון הרע תודה רבה לכם על ההשקעה בתשובות ואני תמיד שמחה לקרוא את הפורום הזה. ערב קסום רחל-נשמה

למעלה