הסברה אפקטיבית

מסמך מעניין

גרם לי לחשוב על הטבעונות שלי ואיך היא נתפסת אצלי בעבודה (שם זאת ההתמודדות הכי קשה האמת..)

לגבי מה שכתוב שם בהתחלה, הפסקה שמדברת על הצורך לשמור על בריאות טובה, גם כחלק מההסברה, אני כמובן מסכימה עם זה ומעבר לכך, משתדלת לאכול בריא (גם אם חוטאת לפעמים בג'אנק) אפילו לא כדי להוכיח משהו אלא פשוט כי הבריאות שלי חשובה לי.. אבל לגבי מה שכתוב שם שאם נאכל ג'אנק אז אנשים עלולים לחשוב ש"זה מה שטבעונים אוכלים", בעבודה אני קצת חווה את זה הפוך: למשל כשאני מחממת בעבודה משהו כמו אורז עם עדשים וירקות (בגדול), קרניסטים תופסים את זה כאוכל משעמם. וכבר קרה פעם כשהוצאתי מהמיקרו את המנה הבריאה שלי מישהי אמרה לי: "כיף לך שאת מצליחה לחיות ככה". משפט שלא ידעתי אם לקבל כמחמאה או לא כי משתמע מזה שהיא חושבת שטבעונות זה איזה סוג של סגפנות ואוכל משעמם ולא טעים.
לעומת זאת בימי חמישי כשתמיד מביאים עוגות וג'אנק והוא כמעט תמיד לא טבעוני, אנשים רואים שאני לא אוכלת ואז זה בעצם מגביר את הדעה הקדומה ש"לטבעונים אין מה לאכול". לא משנה שאני יודעת שיש לא מעט גם ג'אנק פוד וממתקים טבעוניים אבל אנשים מקובעים על מה שהם מכירים ולא מוכנים לפתוח את הראש לדברים אחרים ואז זה הרושם שנוצר.
אמנם גם אני לפעמים מביאה דברים טבעוניים, אבל היות ומדובר בסבב לפי תור, התור שלי מגיע פעם בשלושה חודשים בערך. עד אז אני כמעט באופן קבוע לא אוכלת מה שמביאים שם ולפעמים אפילו לא משתתפת ב"חגיגה". (כלומר לא מגיעה להתכנסות). וגם כשאני מביאה אנשים בטוחים שאם זה טבעוני זה לא טעים, לא משנה אם הבאתי עוגה מושחתת עתירת סוכר ושמן, מבחינתם, אם זה טבעוני זה לא טעים, דבר שהם קובעים אפילו בלי לנסות לטעום.

אז איך ההסברה יכולה לעבוד כאן?

alonana2

New member
טבעונות היא לא הסתגפות

הבעיה שאת מתארת נובעת מהאנשים המקובעים במחשבותיהם. הרי כל מי שעבר לתזונה טבעונית יודע שיש מגוון אדיר של מאכלים טבעוניים טעימים ובריאים לא פחות מתזונה בשרית. כשמישהו אומר לך "כיף לך שאת מצליחה לחיות ככה", את יכולה להגיב ב"טוב לי לחיות כך, כי אני גם נהנית מאוכל טעים ובריא, וגם מונעת התאכזרות לבעלי חיים". כך את יכולה לגרום לאותו אדם לנסות ולחשוב על המשמעות האמיתית של טבעונית. דווקא הערה כזו מצד עמית לעבודה היא הזדמנות מצויינת לפיתוח שיחה קצרה על טבעונות. המטרה של שיחה כזו היא להציג לאותו אדם את העקרון המרכזי בטבעונות - מניעת התאכזרות לבעלי חיים. את יכולה למצוא בפרק 5 בתרגום שיטות לגרום לאותו אדם להבין את הקיבעון השגוי שהוא נמצא בו, ולנסות למשוך אותו לטבעונות. אם תצליחי, את מונעת התאכזרות לעוד 100 בעלי חיים בשנה, וזה ניצחון!

בנוגע למפגשים ביום חמישי - אני מסכים איתך שהמצב שבו את אינך משתתפת הוא רע. בעצם את יוצרת רושם שגוי שטבעונות = הסתגפות, וזה לגמרי לא נכון. כדי לתקן את הרושם, כדאי לך להגיע למפגשים. אני מבין שמביאים עוגה וחטיפים למפגשים האלה. אז נכון, את העוגה עם הביצים את לא אוכלת, אבל אין בעיה לאכול חטיפים - במבה, ביסלי, בייגלה. את יכולה גם ליצור מצב שבו מביאים גם פירות למפגשים, על ידי כך שאת תביאי פירות פעם או פעמיים, ואחר כך תנסי להפוך את זה למנהג שכולם משתתפים בו. במידה ואת אינך הטבעונית היחידה בעבודה, חברי לטבעונים אחרים, ועשו גם ביניכם סבב של הבאת חטיפים/עוגות/מאכלים בנוסף למאכל הלא טבעוני. משיכת אנשים אחרים דרך אוכל טבעוני טעים היא דרך מצויינת בגיוס לטבעונות.

אל תתביישי בהיותך טבעונית. את בוחרת בחירה מודעת במניעת התאכזרות והרג בעלי חיים. מגמת הטבעונות נמצאת בעלייה מתמדת בעולם, ופרט בישראל במיוחד בשנה האחרונה. ראי את עצמך כשליחה מטעם בעלי החיים שמטרתה להציל עוד יותר בעלי חיים. אל "תחפרי" לאנשים, אבל נצלי הזדמנויות קטנות פה ושם. שוב - ראי את הדרכים האפשריות לכך במסמך המתורגם.

בהצלחה!

ברור שטבעונות אינה הסתגפות

ואני יודעת את זה היטב, אבל מה לעשות, בעיניי אנשים אחרים (גם צמחונים, אגב) זה נראה ככה.

בעבודה שלי בימי חמישי כמעט ולא קורה שמביאים משהו טבעוני. אפילו לא במבה/ביסלי וכו' אלא רק עוגות וממתקים שמכילים חלב או ביצים. אפילו פעם מישהי לשם שינוי הביאה סלט וגם לו היא החליטה שחייבים להוסיף גבינה, כי בלי גבינה זה לא אוכל...
וכפי שאמרתי קורה לעיתים רחוקות (כאמור פעם בשלושה חודשים בערך) שמגיע התור שלי ואז אני כן מביאה דברים טבעוניים, לרוב מושחתים, אבל רוב האנשים מקובעים ובלי לנסות לטעום אפילו, מחליטים שזה לא טעים כי זה טבעוני..

ולגבי אותה בחורה שנתנה לי את אותה "מחמאה", אני זוכרת רק שאמרתי לה שזה רק נראה קשה בהתחלה אבל זה ממש לא. לא התעמקתי יותר מדי. מודה שלא תמיד יש לי אנרגיות להתחיל לחפור או להרצות. אני בטח שלא מתביישת בטבעונות שלי, אבל לא תמיד יש לי כוח להיכנס לעימותים או וויכוחים בעבודה..

lollapalooza

New member
אני מבינה את הקטע של העימותים

אנשים לפעמים מקובעים ממש בדעות שלהם (זה גם מאוד נוח להחליט שטבעונים אוכלים רק אוכל משעמם ולא נהנים מאוכל, כי ככה יש אחלה תירוץ לא לפזול לטבעונות אפילו). אני לא בטוחה שלהתחיל באמת "להרצות" זה הפתרון הנכון. צריך לחכות להזדמנויות טובות.

אגב, מה עם להתחלף עם מישהו בסבב שלך, בשושו, להביא ג'אנק טבעוני טעים ולראות מה יקרה?

l coyote l

New member
קודם כל - אל תדאגי. לא משנה מה את עושה

תמיד משהו מחלחל ונמצא שם ברקע.
גם אני לרוב החרמתי התכנסויות בעבודה, ורק בגלל העצלנות שלי.
הטבעונות שלי לא מחייבת אותי לעבוד בשיווק במטבח אם זה לא הקטע שלי.
טבעונות גם לא מחייבת אדם לאכול בריא או "להראות X-Y-Z".
בכלל לא חביבות עלי התפיסות האלה של איך טבעונים צריכים להתנהג ומה עליהם להראות.
טבעונים הם אנשים, ואנשים מטבעם שונים אחד מהשני, גם בצורת התזונה.

בכל מקרה, עצלנות המטבח שלי לא גורמת לאנשים סביבי לא לחשוב על טבעונות או לא לדבר איתי עליה.
דווקא מדברים איתי על זה המון.
אם מישהו מתעניין באוכל (וברור שכן), יש לי שפע תשובות - אפילו אם בקושי הבאתי משהו אי פעם (הבאתי פעמים ספורות) - ויש גם גוגל.
אפשר להפנות לבלוגים ספציפיים או לחיפושים ספציפיים (נגיד "פטה שקדים", או "פאי פקאן". סתם דוגמאות).

את מכירה את העבודה שלך הכי טוב ויודעת איך כדאי להתנהל מולם.
שכלול להצעה של לולהפלוזה: במקום להתחלף עם מישהו, פשוט תביאי דבר אחד או שניים לסבבים שהם לא שלך, בלי להגיד לאף אחד.
תניחי את זה על השולחן וזהו.
אחרי שזה יאכל, אם יהיה לזה ביקוש יפה, תגידי ש"נהנהנהנהנה, אכלתם עוגה טבעונית"

Gidi Shemer

New member
להכל, במיוחד ל-איך טבעונים צריכים להתנהג

ורק שיובן, זו לא ביקורת על פותח השרשור. מי שמעוניין בלמידת דרכים אפקטיביות להסברה- אחלה בחלה ויופי שיש מסמכים שכאלו, רק שלפעמים יש כאלו שבטוחים שכל טבעוני שעשה את הבחירה לעצמו חייב להשתמש בה להסברה/חינוך של אחרים.

alonana2

New member
נכון, אבל

אם קראת את המסמך שבתחילת השרשור, אז בטח שמת לב לכך שכל טבעוני מציל 100 בעלי חיים בשנה. כלומר אם מצליחים לגייס עוד טבעוני זה מאוד משמעותי. המסמך מסביר כיצד יש לנהוג אם רוצים לפעול בכיוון של הסברה.

אז נכון שלא לכל אחד שהופך לטבעוני מתחשק להפוך למיסיונר. אבל גם אם לא, יש למסמך חשיבות, כיוון שהוא ממליץ איך לא לנהוג. זאת על מנת למנוע דחייה של רעיון הטבעונות מהסובבים אותך.

לי באופן אישי, קשה להטיף לאנשים שאני לא מכיר ממש טוב. אבל גם לדבר רק עם הקרובים, וגם רק לשים מדבקה על הפגוש זה בסדר גמור.

אני כן חושב שכל טבעוני חייב לפחות לשקול את העניין באופן מודע - האם הוא יכול ורוצה להיות פעיל. אני מסכים שלא כולם חייבים לבחור לפעול.

Gidi Shemer

New member
כמו שכתבתי, מי שמעוניין- אחלה

מי שלא רוצה, גם לא לשים מדבקה על הפגוש או לדבר רק עם קרובים- זה גם בסדר גמור. ההחלטה להיות טבעוני יכולה לבוא ען מסר לסביבה ויכולה להיות באותה מידה החלטה פנימית ואישית מאד, מבלי רצון להשפיע על הסביבה. אין פה נוסחה.

ושוב להדגיש, אין לי שום בעיה עם המסמך. מי שיתאים לו יוכל לקרוא אותו. פשוט חיזקתי את הדברים של קויוטי.

l coyote l

New member
בכלל לא דובר על אקטיביזם או אי-אקטיביזם.

דובר על כך שמי שכן בוחר בפעולות הסברה, יכול להשתמש בכל דרך שהוא רואה לנכון ושמתאימה לו.

כבר אמרתי את דעתי אינספור פעמים על המנטרה השחוקה והיהירה "ממליץ איך לא לנהוג. זאת על מנת למנוע דחייה של רעיון הטבעונות".
אין כזה דבר.
רעיון הטבעונות כמעט לעולם אינו מתקבל בפעם הראשונה ששומעים אותו.
"אנטיגוניזם" הוא ביטוי לכך שהמחשבה נטועה היטב בראשו של "בעל האנטי". מה יקרה איתה בעתיד, אי אפשר לדעת.
אבל ידוע כבר שנים שרבים מהטבעונים בהווה היו "אנטי" בעברם.
אז אפשר להרגע עם "הדרך האחת", או "מה אסור לעשות". זה מיותר ולא תואם את המציאות.

alonana2

New member
לא ברור לי למה אתה אנטי

תקרא את הפסקה הבאה מהמסמך (ראה למטה). זוהי דוגמה של התנהגות שעלולה להרתיע אדם שאינו טבעוני, מלשקול לבחור בטבעונות.
רעיון הטבעונות אינו מתקבל בפעם הראשונה, אבל התנהגות מסויימת של טבעוניים עלולה לגרום לו לא להתקבל לעולם.
אתה יכול לא להסכים עם המסמך. זו לא תורה מסיני. אבל הוא בהחלט מעלה כמה נושאים שכדאי לחשוב עליהם.

"
אנחנו מטיפים להם על הדיכוי של פרות ברפתות. ואז אנחנו ממשיכים ומתארים שאנחנו לא אוכלים המבורגר צמחוני בגלל הלחמנייה עם החמאה, למרות שטיפה חמאה בלחמנייה תורמת באופן משמעותי פחות סבל מאשר כל פרי או ירק שאינו אורגניים, בקבוק פלסטיק , או 100 דברים אחרים שרובנו משתמשים בהם. האובססיה שלנו לגבי מרכיבים לא רק מטשטשת את סבלם של בעלי החיים , אלא גם מבטיחה שהסובבים אותנו לא עומדים לערוך שום שינוי. אז שמרנו על היושר האישי שלנו, אבל פגענו בבעלי החיים וזו לא המטרה שלנו, נכון?
"

l coyote l

New member
קראתי את הפסקה.

לדעתי הפסקה עצמה היא התעסקות בקטנות, בדיוק כמו הנושא שעליו היא מדברת... פרדוקס שכזה.

אני לא נוטה לנהל דיונים על הסברה, מהי הסברה נכונה או לא נכונה, בשל דעתי שכבר הצהרתי עליה - שאין דרך אחת.
מספר דרכי ההסברה כמספר המסבירים כמספר המאזינים - אינסופי.

דרך צלחה לך בכל סוג פעילות והסברה אשר תבחר.
סה"כ אני רואה דבר חיובי בהפצת מסמכים כאלה ואחרים.כ"א יקח מה שמתאים לו.

תודה על הרעיונות

לגבי להתחלף או להביא דברים לסבבים שהם לא שלי, דווקא חשבתי על זה, אבל מקובל אצלנו שתמיד שואלים מי הביא/הכין עוד לפני שאוכלים (כי לא תמיד זוכרים מי בתור וזאת מין שאלת נימוס/התעניינות שכזאת) אז מה, להתחמק ולא לענות? לא יודעת עד כמה זה יהיה אפקטיבי

אכן קורה לעיתים מאוד רחוקות ששואלים אותי שאלות ואני שמחה לענות אבל באופן כללי נראה שיש הרבה אטימות ודעות קדומות סביב העניין של הטבעונות.

ואכן, גם אני לא חושבת שטבעונות מחייבת להתנהג כך או אחרת. הבחירה שלי להשתדל לאכול בריא כאמור קשורה אליי באופן אישי ולא לצורך הסברה או כדי להוכיח משהו. רק שנראה שלא משנה איך אני אתנהג או מה אעשה, הדעות הקדומות יישארו.

subatoi

New member
"יש הרבה אטימות ודעות קדומות", זה נכון,

וזה לא רק אצלך בעבודה. זה בסדר

l coyote l

New member
נכון, דעות קדומות

ובדיוק בשביל זה אנחנו שם - כדי לענות ולהפריך! זו המהות של הסברה.
אם את שמחה לעשות זאת, נהדר.
וגם כשאין לך כח, אל תשכחי שאלה אנשים שאת עובדת איתם. תמיד יהיו לך הזדמנויות והזמן עושה את שלו.

למעלה