הנחות יסוד

greywolf

New member
הנחות יסוד

סבורני שבאם התקשורת מהוה אפיק דרכו מעוצב חלק גדול של הדיון הציבורי (חלקו מעוצב על ידי "סוכני תרבות" אחרים דוגמת האקדמיה) הרי שלאחרונה שורה רוח רעה על התקשורת. רוח שכבר פשתה בקרב הסטודנטים הצעירים. מדבר אני על קבלה של אמיתות כמובנות מאליהן. מדובר הרבה על שליחת כוח רב לאומי לשטחים. השאלה הבסיסית האם הוכחה הצלחת כוחות רב לאומיים (הצלחה חלקית התלויה בצורה קריטית בארץ המוצא של הכוחות, לאיזה מסורת משתייכים המפקדים, מנדט הכוח ועוד), מהם האינטרסים של המציעים לא נדונו. "באלג´יר הוכח שלא ניתן לנצח טרור", מובא לעיתים קרובות בתקשורת. להערכתי טרם נשאלו הדוברים האם התעמקו הם בתולדות הקרב על אלג´יר ולא בסרט. די להזכיר שבאדר מיינהוף והבריגדות האדומות חוסלו, טענה שדמגוגית באותה מידה. "אין תרופות קסם בכלכלה- אנו מושפעים מהמשבר העולמי/ ההייטק/ מחק את המיותר והוסף כאוות נפשך". נכון, אבל מי דיבר על פתרונות קסמים, כאשר רוזוולט נכנס לבית הלבן הוא ארגן "טראסט מוחות" שעסק בחשיבה על המצב. היסטוריונים מטילים ספק בהצלחת הדבר אולם לפחות הייתה תחושה (והיום רווח הדיבור על תחושות תחת שידובר על מציאות. בתקשורת מרואיינים קצינים וניצבים המדברים על להחזיר את תחושת הביטחון לציבור. לא שואלים אותם מתי יבוא הביטחון). ביקורת על מדיניות הכלכלה שתתמקד בהעלאת פתרונות אפשריים היא נדירה. עיינו תחת ערך "גדעון עשת". כאשר רואיין פרופ´ אריאל רובינשטיין לא נשלח כלכלן לדבר עמו (סבר פלוצקר היה עסוק?) אלא "איש רוח"- ירון לונדון. ראיון שמומלץ לשמור! "השמאל והשמאל הרדיקלי". נראה לאחרונה באחד ממוספי "הארץ" האחרונים. תחת להבחין שהמדובר בשמאל חדש שאיננו שמאל לא הקשו על הצעירים שאלות, וחבל. ייתכן שמדובר בתופעה מרעננת בחברה הישראלית, אולם המדובר בדבר חדש. יש מקום לעורר דיון בנושא כפי שהתחיל לאחרונה דיון בנושא הצעירים החרדים ששונים מדור אבותיהם. לא יזיק לכתב הבא שיראיין את פעילי השמאל החדש/ השמאל הרדיקלי לפתוח ספר על היסטוריה של תנועות מחאה בשנות ה60´ ולעבור על כמה אתרי אינטרנט. סוגיות שוליות, מודה אני לעומת סכנת הקיום האישית. אולם חוסר תשומת לב בפרטים הקטנים משפיע על הראייה הכללית. הקבלה של דברים כמובנים מאליהם מביאה למיסודם כאמיתות.

מודה ועוזב ירוחם

אתה מעלה כאן דילמה לא פשוטה. כשהייתי כתב ולמשל הייתי צריך לסקר נושאים בתחום התכנון ומקרקעין (שלא היה לי בהם מושג ירוק), פשוט ניסיתי ללמוד כמה שיותר, אבל לא ויתרתי. אתה חייב להבין שלא תמיד אפשר שהעיתונאי יהיה בעל מקצוע בתחום כדי לסקר אותו. גם חיים שדמי ורן רזניק לא למדו רפואה וכך גם עוד מאות עיתונאים אחרים - אבל הם עדיין נחשבים מוצלחים מאוד. אם אתה עיתונאי רציני, אתה משתדל להפוך למומחה בתחום למרות זאת. לגבי חוסר תשומת הלב לפרטים הקטנים - מסכים. למה אתם חושב שרבים מכנים את התקשורת "תשקורת"? רבים מהכתבים והפרשנים מעדיפים לחפף. אמנם יש סיבות מקילות (דד ליין, כמות חומרים שחייבת להיות על שולחן העורך בכל יום, זמן), אבל עדיין אתה צודק. לא יודע אם אפשר לעשות משהו.

greywolf

New member
אבל יש בעיה יותר עמוקה

, לדעתי, והיא שחוסר היכולת לשים לב לפרטים הקטנים מוביל לקבלת תשובות לא מבוססות שנהפכות לאקסיומות (כוונתי "אמת שאיננה ניתנת להוכחה"). כך עלול להיווצר שיח שנע סביב הנחות יסוד שגויות.

greywolf

New member
אין פתרון צבאי לטרור

וההנמקה שכך הוכח באלג´יר מעולם לא היה אפשר לעצור בעד עם ששאף לעצמאות או.קיי אבל זאת תפיסה רומנטית של התעוררות לאומית. המעניין הוא שכך דיברו הוגים לאומניים באירופה בראשית המאה ה- 20. היום אימץ השמאל החדש השקפה זו, אולי מאחר ובטבעו הוא נוטה לרומנטיקה. בקורס שלמדתי על הבלקן המודרני טען המרצה שהקוסוברים רוצים להסתפח לאלבניה אולם המערב עוצר בעד השאיפות הלאומיות (המוצדקות?) של הקוסוברים על מנת שלא לשנות את גבולות אירופה ולהתחיל דומינו.

שאני אבין

אם זו תפיסה רומנטית, אז לפי דבריך הקודמים - מדובר באכסיומה שגויה? הנחת יסוד שהוחמצה?

greywolf

New member
לא ולא

טענתי היא שהודאה שאין זו אמת מובנת מאליה קשורה להודאה שזו עמדה המושפעת מאהממ... אולי אתה תמצא מילה יותר נכונה ממני נקרא לכך אידיאולוגיה במקרה הזה רומנטיקה. העובדה שטענה נובעת מעמדה אידיאולוגית פותחת פתח לביקורת ולדיון. אולם הנחה מובנת מאליה "אי אפשר לדכא שאיפות לאומיות של עם" ללא הבנה שהיא נסמכת על תפיסה אידיאולוגית מביאה לכך שמוחמצת ההבחנה שאין זו קביעה של "מומחה" זוהי קביעה של פוליטיקאי. במילים אחרות, אני טוען שיש צורך לתהות על הסיבה שמובילה לקביעות ולבקר אותן על סמך המניעים שלהן. אינני מציע שבתקשורת תעשה "דקונסטורוקציה" או חקירת שתי וערב (והבאת עדים ;) ). אין זו הבמה לכך ואינני יודע אם יש בכלל טעם לכך. אולם כשמביאים קביעה בייחוד מפי מומחה כאיש מדע המדינה רצוי לתהות האם אין דבריו צריכים לקבל אותו יחס כמו דברי פוליטיקאי. במקום אחר כתבתי שהחברה הישראלית מעריצה מומחים, כפי ששמעתי פעם את פרופ´ יהודה שנהב אומר. דווקא בגלל זה צריכים להיות זהירים עוד יותר.

ים ושמש

New member
צודק. מנסים לערפל את הציבור בעקיפין

תוך זריקת קביעות הבאות מתוך תפיסת עולם. וכאשר מישהו [לא מהשמאל] אומר דעה מבוססת אחרת-הם מזדעקים ואומרים : זו התערבות פוליטית! אין צביעות גדולה מצביעות השמאל המתחבא מאחורי "הצהרות מקצועיות"

התקשורת שמאלנית?

אני חושב שהקביעה שלך לא מבוססת. בוודאי פופוליסטית משהו. את יכולה לגבות את זה באיזה מחקר? עובדה מוצקה? או ששוב מדובר באחת מהאמירות "הרומנטיות" שהפוליטיקאים (משמאל ומימין) זורקים לעברנו ("לפנות את כל ההתנחלויות ויהיה בסדר"; "טרנספר לכל הערבים" וכו´). צר לי לנפץ לך את הדיעה שהתקבעה אצלך מן הסתם. יש בתקשורת שלנו גם עיתונים בעלי קו ימני (כן יש עוד עיתונים חוץ מהארץ...). הצופה, מקור ראשון ומעריב וידיעות שהם בעלי דיעות מרכזיות. מעבר לכך החשיפה שמקבל הימין שווה ובוודאי לא פחותה מזו של השמאל (עייני ערך: תוכניות הפטפטת והאקטואליה בתוכנוות הרדיו השונות). לעיתון הארץ 10% מנויים מסך הקוראים בישראל. ידיעות שולט בכיפה עם 55% ומעריב עם 25%. לשאר 10%. שני העיתונים המרכזיים (ידיעות ומעריב) אולי לא מכתיבים סדר יום ימני, אבל בוודאי שלא תמצאי להם ביטוי לקו שמאלי כלשהו (ולראיה רק הארץ העז להביא עשרות עדויות ממקורות פלסטינים). אגב, אחרי העימות האחרון, אני גם דיי בטוח שההנחה (שאף פעם לא הוכחה כנכונה) שרוב העיתונאים (לא העיתונים) תומכים במפלגות השמאל - התאדתה. אם את חושבת אחרת - הסבירי, פרטי ובעיקר נמקי. אשמח לשמוע.

במילה אחת - מסכים

וכמה מילים. אין ספק שהעיתונאים צריכים להיות הרבה יותר קשוחים, כאשר הם באים לפרק את המטענים שמניחים לעברם פוליטיקאים שונים. לשאול, לתהות, לנסות להבין כיצד יש בסיס לאמירות שונות. אבל תמיר אל תשכח - תפקידה הנוסף של התקשורת (החדשותית לא הפובליציסטית) הוא להביא את הדברים בשם אומרם ולתת לציבור לשפוט.

ים ושמש

New member
עיתונות לא אמורהלהיות "ואן-דאם,"

היא לא צריכה ולא חייבת להיות "קשוחה" כדבריך. הא אמורה לרדת לחקר האמת ,למען ידיעת הציבור,ולא למען השקפת העולם האישית של העיתונאים! צורת הצגת השאלות של מספר מראיינים ,כמו יעל שטרונגול או מאירוביץ או רזי ברקאי,מדגימה באופן מוחלט כיצד הדעות האישיות הופכות בידי המקצוע, כקרדום לחפור בו! פעם שלי יחימוביץ חטאה באותו סיגנון-מאז ,נירגעה ,התבגרה,ונעשתה ממלכתית כראוי. רוב רובו של הציבור מצפה לדיווח אמת.הוא מצפה שהתקשורת תבצע למענו את העבודה. אבל--הציבור אינו מקבל את הניגוח העצמי שמבצעת התיקשורת. טוב ומסקרן לדעת מה היה בגנין-לא מקובלת הגישה הסקפטית,צינית והניגוח כלפי הודעות צהל. נוצר פער מסוכן בין הציבור לבין אלה האמורים לבצע למענו את העבודה! יש הרגשה כאילו העתונאים עובדים לא למען הציבור אלא למען עצמם או הברנזה...כאילו:""ראיתם איך היכנסתי לשר ההוא"?! הציבור צפה לראות את "הקשיחות" כלפי נציגים פלשתינאים..כלפי מובארק [ראית איך עודד גרנות ליקק לו ולא הקשה עליו?] כלפי נציגים אירופים! מדוע הם "גיבורים " רק על בני עמם? זה! לא מובן לציבור!

chossy

New member
כשהשאלה היא האינטרס או האמת התשובה

היא האמת של האינטרס כאשר ברור לכל שרוב אנשי התקשורת הם שמאל הרי שדיעותיהם האישיות הן שמאליות מיהו ומהו השמאל ? השמאל ביסודו כבר מת בישראל מה שנשנאר זה השמאל האינטרסנטי כ 10 אחוז מהציבור , השומר את האינטרסים שלו שהם כלכלה , תרבות , ואקדמיה , כקבוצה קטנה וזורק פירורים לאלו מסביבו לכן אחד הכלים שהשמאל שומר בקנאות הוא האופי התקשורתי של האוחזים בתקשורת, ובכך מגן על האינטרס האישי ומגן על הדעה שהרי כבר נאמר בעל המאה הוא בעל הדעה אחרת אי אפשר להסביר את העובדה ש90 אחוז מהעיתונאים ומאנשי התקשורת הם שמאל . כל אחד חושב שהוא יודע הכי טוב , אבל מה קורה כאשר קבוצה קטנה של אנשים ( אנשי התקשורת )מחזיקה בדיעה המנוגדת לכלל הציבור ? התוצאה היא עיוות של המאמרים והידיעות והחשיבה הכללית , תוך כדי כמובן הגנה של האינטרס האישי של שולחיהם של העיתונאים לכן התוצאה היא שאנו חיים במצב של חוסר איזון משווע בין ההשקפה האמיתית הממוצעת של כלל העם שאינה משתקפת בתקשורת לבין ההשקפה האישית של אנשי התקשורת שגוברת על האמת ושמניינה כ20 אחוז מכלל העם לערך והתוצאה של מצב זה הוא מצב של קבלת החלטות שגויה הנובעת מפרסום דרך העיתונות של האינטרסים ושל מציאות הזויה ולא קבלת החלטות השאובה בין היתר מעיתונות אמיתית ושאמורה לשקף את דעת הרוב ואת את כלל העם לדוגמא : קשה לי להאמין שלולא דעתם של העיתונאים והתקשורת בכלל - שהסכם אוסלו לדוגמא היה מחזיק כל כך הרבה זמן ( הרי התקשורת כל הזמן נתנה להסכם הזה חמצן כאילו הוא חי וקיים ושריר ) ושלא לדבר על רצח רבין שהרג גם את האשלייה של איש אחד ואשליה של מיעוט , אחרת אי אפשר להסביר את האבל הכבד שירד על בני הנוער שסומם על ידי התקשורת שהנה מדינת ישראל הולכת לשלום של אמת עם שכננו הערבים , ובואו נקבל את שכננו הערבים מה שמרגיז זה שהם עוד מקטרים וגם ....... ולמה אני צריך היום לסבול מהעיוות הזה שכופים עליי את דעת המיעוט דרך התקשורת כמו במדינות דיקטטוריות ???? אני רוצה לפתוח עיתון ולקרוא דיעות לכל הדיעות ..ולא את דעתם של10 עד 20 אחוז בערך מהציבור

התקשורת אמורה לשקף את רצון העם?

כבר ימים קובלת "ים ושמש" על כך שהעיתונות בארץ פשטה את הרגל בזכות העובדה שהיא לא מייצגת את הציבור. כך גם דעתך chossy - לגטימי לחלוטין! נקודה למחשבה. האם התקשורת צריכה לייצג את הציבור בארץ או שמא צריכה להציג את המציאות? האם לא יותר נכון לומר שקולו של העם צריך להישמע דרך הממסד והפוליטיקאים שהוא בוחר, קרי ההליך הדמורקטי. אם אתה טוען שלא לזה התכוונת, אלא לכך שהתקשורת מציגה את המציאות דרך המשקפיים "השמאלניות" שלה - אוכל לקבל - (למשל לא מדווחת על המתנחלים; מתרכזת במה שקורה בגוש דן ולא טורחת לדווח על הפריפרייה). טיעון לגטימי ותקף. זכותך לחשוב כך. ראוי גם לחשוב על עוד נקודה כשבאים לדבר על תקשורת. היא כוללת פנים רבות, אבל בעיקר מתחלקת לשני חלקים - חדשותית ופובליציסטית. הציבור שקורא את החדשות מקבל אותן כעובדות מוגמרות. הוא לא מפעיל מסננות כלשהן בהנחה שהעיתונאים טרחו להעביר לו את המציאות כפי שהיא. לעומת זאת כאשר הוא בא לקרוא את מאמרי הביקורת ודברי פרשנות הוא כבר מכין את עצמו ויודע להתייחס בהתאם - זאת מתוך ההנחה שהפרשן כתב מתוך נקודת הסתכלות מסויימת (ימנית או שמאלנית). האם טענתכם שהתקשורת החדשותית נכשלה? לא הצליחה להעביר את המציאות כפי שהיא וייפתה אותה? (החלום הרומנטי של תהליך אוסלו). אולי הביקורת שלכם מכוונת לפרשנים, אשר הציגו (לטענתכם) דעות שמאלניות ולא טרחו להזהיר אותנו מפני האסון המתקרב אלינו? אינני יודע - אתם תגידו לאיזה חלק אתם מפנים את חציכם (ותרגישו חופשי). רוצים לגרום לאחרים שדעותיהם שונות משלכם ל"סתום את הפה"? תביאו דוגמאות, כתבות וידיעות שמוכיחות את טענותיכם. כתבו למשל, הנה אמש פלסטינים פצעו מתנחל, אבל הידיעה נדחקה לעמוד האחרון בעמודי החדשות. אלו הכלים הכי חזקים שיש.

ים ושמש

New member
התקשורת אמורה לייצג את הציבור

לא את "רצון הציבור".יש הבדל.. לייצג את הציבור ,משמעו.שהאנשים העוסקים בתחום על כל גווניו-ישקפו את הלך הרוח וההוויה הקיימים באותה תקופה בציבור-ולא להלחם נגדה-או לנסות להשפיע אחרת על אופיה. זה אינו תפקיד התקשורת! העיתונאים באים מן העם ומביאים ידע שאספו,חזרה לציבור-הם חלק ממנו. ואם רוב העם ימני,אזי אחוז העיתונאים-עורכים-פרשנים,אמור להיות בהתאם. לבטח בתקשורת ממלכתית! וכמובן להיפך. כאשר תקופה ארוכה מאד-לא קיבלו לעבודה ,לא קידמו ,לא טיפחו אנשי ימין ושמרו על הגמוניה מנותקת מההוויה הציבורית-התקשורת מעלה בתפקידה- וביצעה מעשה אנטי דמוקראטי מהמעלה הראשונה! הם,המנפנפים בדמוקרטיה ובשילטון החוק שעה שעה..... כמו שאמרתי בעבר-הפוליטיקה נוגעת בכל תחום חיינו.אין הבדל בין הגשת חדשות לבין דיווח פובלציסטי מכפר סבא. אתה יכול להדגיש את מה שברצונך להדגיש ,בין השורות. בהחלט אני מפנה אצבע מאשימה לתקשורת בכללותה-על שבמשך שנים ארוכות העלימו מאיתנו את ההסתה הארסית ברשות הפלשתינאית-למרות שהיה בידם המידע זמין יום יום. כנל לגבי אי העמידה בהסכמים-כנל לגבי השחיתות של בכירי הרשות. כנל בבחירות 99 כאשר ידעו על התנהלותו של ברק-על העמותות והכסף שנשפך בניגוד לחוק. על התנהלותם ובריונותם של חבורות ברק בככרות. כנל המידע ושיתוף הפעולה בין התקשורת לבין האופוזיציה להפלת נתניהו. מהלך המעורר חלחלה בכל אדם דמוקראטי וישר עם עצמו. כל אלה ועוד ,מהווים סיבה מספקת לזעמו של הציבור והרצון העז להחליף את האנשים שהיו שותפים למירמה ,להסחת הדעת ולתרדמה המסוכנת שהפילו עלינו.

מריליןפ

New member
התקשורת מציגה מציאות שעל פי נטיות

הלב,כי לא מציגים את כל המציאות, ואר כך נותנים פרשנות פוליטית שאינה המציאות אלא פרשנות שאינה מתאימה למציאות אלא קרובה ללב המפרש שלא פעם היה צריך ,מפרש כזה או אחר,לבלוע את הכובע בפירושיו.

greywolf

New member
מה זה לתאר את כל המציאות?

ייתכן שאני קצת משוחד עקב לימודיי אולם מתקשה אני להאמין שניתן לתאר בצורה נייטרלית לחלוטין. כאידיאה מנחה כן. אולם חלק מהעיתון בנוסף לכך הוא פובליציסטי, נא לא לשכוח זאת. אם ברצונך בתיאור נייטרלי למדי של המציאות הרי זה חלון החדשות בהארץ.

מריליןפ

New member
אבל כאידיאה מנחה לתאר רק חלק

מהמציאות ולפרשן כאילו האמת רק אצלי ואין אמת אחרת זו עיתונות מגויסת ולא עיתונות מדווחתו סליחה, הארץ רחוק מתיאור נייטרלי, בארץ נוקט בדיווח וגישה ונטיה ברורה לצד אחד ברור, ודוקא הוא רחוק מדוגמת עיתון נייטרלי.

למעלה