הנאת הסוס ברכיבה

dixie chick

New member
הנאת הסוס ברכיבה

אז מה אתם חושבים, האם הסוס שלכם נהנה ברכיבה? איך אתם יודעים\ איך הוא מפגין שהוא נהנה ברכיבה? האם חשוב לכם שהסוס שעליו אתם רוכבים יהנה? האם אתם חושבים שזה אפשרי בכלל? מעניין מאוד לשמוע תגובות בנושא כי לדעתי יש הרבה מה להגיד בתחום די אפור... אז שתפו אותנו בחוויות שלכם...

housty

New member
אני במצב רוח של להגיב...

איגרן למשל היא ממש פונית מגודלת. היא קודם כל לא נהנת. זאת נקודת המוצא שלה כשמניחים עליה את האוכף...מה שוב פעם את... אם אני מפתיעה אותה בטיול, פתאום היא לא מפחדת מכלום, פותחת צעד, אוזניים קדימה, אפילו אם היא לבד. אם זה דרסג', היא פשוט משועממת עד מוות ולא ממש רוצה לזוז. אם זה קפיצות- אז תלוי, כשבא לה, היא הכי מתלהבת, באקים, קפיצות באויר, הקשבה מלאה למה שאני חושבת ומה לא... אם היא לא בחשק...מממ...BIG PONY...כתגובה לרגל תהיה זוגייה, אחרי המכשול יהיו משיכות ומה לא...וכן, היא תדמיין שדים קטנים בערך בכל פינה... מאוד חשוב לי שהיא כן תהנה, ולכן אני מגוונת לה את השבוע כמה שרק אפשר...מכיוון שהיא מאוד דומה לי, אז זה מאוד נחמד גם לי- טיולים, דרסג', קפיצות, תחרות, מרעה, חופש... אני גם ממש מנסה למצא את המקומות בהם המוטיבציה שלה חזקה, ולחזק אותם, סוס כבוי לא ממש יגיע לשום דבר... יל, (שלצערי כבר לא שלי), הוא דוגמה לסוס שתמיד רוצה לעבוד ותמיד רוצה לנסות לרצות את הרוכב שלו, טיולים, מרוצים, דרסג', קפיצות ומה לא, רק תגידי והוא כבר שם...אבל, הוא למשל מאוד נלחץ ממצבים בהם הוא לבד, ולכן לטיולים היינו יוצאים תמיד הוא ועוד סוס. איתו היה מאוד קל להינות, כי כל מה שעניין אותו זה לצאת לעבודה...

dixie chick

New member
תודה על השיתוף! והרחבה

איך את יודעת שהסוסה והסוס נהנים\ נהנו? איך הם מראים את זה לדעתך? האם זה משהו שאת מחפשת בסוס שאת רוכבת עליו? האם זה משהו שאת שמה לב אליו תוך כדי רכיבה?

housty

New member
איך אני יודעת? ../images/Emo178.gif

שאלה טובה, אני אתחיל בחפירה ונראה לאן נגיע... ממש כמו בני האדם, כשאת מדברת עם מישהו, כשהנושא מתאים לו, את תרגישי שהשיחה קולחת, בלי ממש מאמץ, כל צד תורם את דעתו, וכל צד נשאר מעוניין בהמשך השיחה... לעומת זאת, כשהשיחה נוגעת בנקודות שצד אחד מעוניין לדבר עליהם והצד השני לא ממש- זה מייד מורגש במליון סוגים של נסיונות להחלפת נושא, התנגדויות ואם לא ממש מקשיבים לכך, גם התפרצויות זעם... למשל, כשאני מבקשת מהסוס קנטר מוארך, נמוך, ורך, לא תמיד הסוס יהיה במצב שהוא ירצה לעשות זאת, עקב מליון סיבות- או שהוא מלא מרץ וממש לא בא לו להרגע, או שתפוס לו משהו, כואב, או סתם לא בא לו להתרכז...את יכולה מייד לזהות אם הסוס נכנס למצב של שיתוף פעולה, ואפילו ממשיך לשאת את עצמו בלי הרבה עזרה ממך, או שאת צריכה ממש לבקש שוב ושוב...ואם את אדם נחמד, את לא תתעקשי סתם, אלא תנסי להבין מה הסוס מנסה להגיד לך בתגובה שלו. כן, זה חשוב לי מאוד להגיע לעבודה עם הסוס מתוך שיתוף פעולה, רק שמאוד חשוב לי גם להגיע למטרה שלשמה קניתי את הסוס. במקרה שלי זה תחרויות קפיצות, ולכן, גם אם הסוס לא בשיתוף פעולה, לשם כך הוא אצלי, ולכן על זה לא אוותר. מה שכן, את הדרך אפשר לשנות מליון פעמים עד שמגיעים לנוסחה הנכונה לאותו סוס לרצות ולהוציא מעצמו את המקסימום...שוב...ממש כמו בני אדם. ומהשטח- הסוסה הנוספת שסיפרתי עליה,דהליידה, היא סוסה סופר רגישה, ואיתה למשל, הריכוז שלי בעבודה הוא על הרפייה, עבודה ארוכה, והכל באמצעים דלים (בלי שוט, דורבנות, מתג רגיל לחלוטין וכו'). מכיוון שהיא סוסה שמאוד רוצה לתת, זה מאוד פשוט איתה, בקשה, קבלה של תגובה נכונה, הרפייה, וחוזר חלילה. עם איגרן, לפעמים יש לי שיחות ארוכות יותר, כי הפונית המגודלת באמת שלפעמים פשוט רוצה לא לעשות כלום. אז קורה שאני מחליטה, כמו כל הורה טוב, לשים גבול. מה לעשות, לא תמיד אפשר לבוא רק לקראת, ובסוף לא להגיע לכלום...אז כן, היתה רכיבה ארוכה, היתה דרישה, עמדתי על שלי, לא באלימות אבל כן בניגוד לרצון שלה...וזה עצוב לי שזה קורה, אבל איתה זה חלק מהעניין. ועובדה, יום אחרי, חיקתה לי סוסה מרגרינה, כל בקשה נענתה בחיוב ובכיף, וכמובן ששמתי לב מיד לתגמל אותה ברכיבה קצרה מהרגיל... עם צ'אפמן, סוס גרמני בן 16 שאימצתי כאן, אני ממש לא מצפה להרבה, הוא זקן, כבר די קרש מחוסר עבודה...והוא גם לא ממש בכיוון של להשתולל משימחה...(כן, דורבנות, שוט, ומה לא...). איתו המטרות שלי הן מאוד פשוטות, ומאוד חשוב שהמטרה תהיה משהו שאפשר להשיג, אחרת כולם מתוסכלים בסוף...פשוט ניסיתי להגמיש אותו טיפה, בהגינות מוחלטת, בהקשבה מלאה לכמה הוא יכול לתת. וזה עובד, דווקא מהמקום של ההקשבה, בלי יותר מדי לחץ, עם פוקוס לכיוון טובת הסוס, הוא משתף פעולה ומתרכך. וזה די מדהים כי בהתחלה, כשהתחלתי לעבוד איתו, הוא היה מספק תחושה כאילו המושכות קשורות לקיר, ולא לפה של סוס. ועם הזמן, הוא ממש נותן מעצמו יותר ויותר בפחות ופחות כוח. ...ואני יכולה להמשיך ולהמשיך, אבל זה מתחיל להיות ממש ארוך אז אם תרצי עוד דוגמאות תגידי...

giri

New member
שאלה מעניינת

באמת תחום אפור. אני לא חושבת שלאדם יש כלים אמיתיים לדעת ממה בעל חיים אחר נהנה וממה לא, אלא אם מדובר בהנאה או סבל חריפים - שאז בעלי חיים מגיבים בצורה מאד ברורה. לגבי סוגיית ההנאה ברכיבה - ראשית, סוס שסובל ברכיבה לעיתים קרובות יפגין זאת - יפגין חוסר רצון ואפילו ינסה להתחמק מאיכוף וריסון, ינסה לנער מעליו את הרוכב או יעבוד בצורה מינימליסטית, מה שמורגש אצלנו כחוסר חשק. לגבי כל השאר - זו באמת שאלה מורכבת. ראיתי הרבה סוסים שעושים כל מיני "שטיקים" באיכוף או בהולכה, אבל במנז' הם עובדים במרץ, בלי צורך בשימוש בעזרים חריפים, וההנחה שלי אומרת שסוס שלא נהנה מהעבודה יגיב פחות טוב לעזרים עדינים, כך שהם כנראה נהנים. הסוס שלי עומד מאד בשקט באיכוף, לא עושה בעיות, וכשאני מתקרבת לסוף האיכוף הוא נעמד מול דלת התא (אני בדר"כ מאכפת בתא) ועושה תנועות קטנות כאלה של קוצר רוח עם הראש. הוא תמיד מתרגש לצאת לרכיבה מהתא, והוא עובד במרץ, בלי שאני אצטרך להשתמש בעזרים חריפים. הוא נראה כנלהב לרכיבה. יש דברים שהוא פחות אוהב (כיפופים והגמשות) ודברים שהוא ממש מת שתתן לו לעשות (פתיחת צעד, קפיצות מכשולים), אבל באופן כללי התחושה שלי היא שהוא מאד מחפש לעבוד, מבסוט כשבאים לרכב, נותן המון מעצמו וממש מוכן ללמוד ולנסות להבין אותי. ברמה האינטואיטיבית, הייתי אומרת שהוא נהנה מהרכיבה. אבל זו אינטואיציה, תחושה. באותה מידה ייתכן שהוא לא נהנה בכלל, אבל למד שהתנהגות כזו היא מתגמלת יותר מהתנהגות אחרת, ולכן הוא "מזייף" הנאה כפי שאני מפרשת אותה בכלים האנושיים שלי. בקיצור, אני מנסה לומר שזה עסק קצת מסובך להתחיל לחפש מה בעל חיים מרגיש. יש לנו נטיה לפענח את זה על סמך הקשר שאנחנו קושרים איתו, אבל האמת היא שאנחנו מפענחים כל מחווה שלו ברמה האינטואיטיבית דרך "משקפיים" של בני אדם, דרך מחוות והקשרים של בני אדם, ואנחנו לא באמת מבינים מה הוא חושב. זה נכון לגבי כל בעל חיים בעיני. לצורך העניין אני לא באמת יודעת אם הכלבה שלי נהנית כשמגרדים לה מאחורי האוזניים, אבל היא מתנהגת בדרכים שאני מפענחת כלבקש עוד, ולכן אני מניחה שנעים לה. אולי לא נעים לה, אבל היא רואה בי המנהיגה ולכן היר מתרפסת ומבקשת עוד מה"עונש" הזה? לא יודעת. חפירה - אבל זה נושא לחפירות.

dixie chick

New member
אני לא יודעת אם אני חושבת בדיוק כמוך

נכון שהשפה שבה חיות אחרות מראות הנאה היא לפעמים שונה אבל אני חושבת שהיא לא כל כך קשה לפיענוח ברמה כזאת שלא נדע לעולם- צריך להמשיך לחשוב ולהשאר עם ראש פתוח ואין סיבה שלא להבין את זה... אחרי הכל כולנו די דומים בסופו של דבר נכון שתמיד ישאר הספק אבל אני די שלמה עם זה שהספק הזה הוא די קטן

../images/Emo45.gif למשל ב הקשר של סוסים. להסתכל על

חבורת סוסים משוחררים במגרש יכולה להראות המוןןןן על התקשורת שלהם, וממנה אפשר ללמוד איך להבןי אותם. אני בטוחה שמי שעלה על זה שאזניים משוטחות אחורה זה איום לא ידע את זה כי ה' אמר לו, אלא בגלל שהוא ראה סוסים משטחים אזניים תמיד לפני שהם תוקפים.

אני חושבת

שסוס נהנה ברכיבה שמותאמת לו, מבחינת יכולות ואופי, כשהוא במצב בריאותי שמתאים לרכיבה, כשהציוד מתאים לו ולא מפריע לו, וכשהרוכב לא מפריע לו (יושב כמו שצריך, חופש..). מה הכוונה באופי (כי בטח השאר מובן)? למשל אניטה היא סוסה מהירה, שאוהבת קצב. היא אוהבת בעיקר טרוט מהיר, יש ימים שיש לה מצברוח לקאנטר. לכן למשל כשעושים איתה טרוט מהיר, תמיד אפשר לראות אותה עם ראש למעלה (לא ברמה קיצונית), אזניים זקופות, פשוט אפשר לראות עליה שהיא נהנת מזה. אם ניקח את מאי, מבין כל המקצבים (כי הרי לא מדברים עכשיו על עמידה), מאי תעדיף הליכה. היא עצלנית, כמה שיותר לאט וכמה שפחות מאמץ, יותר טוב. איך אני אישית יודעת שהסוס נהנה? אני רואה עליו, לפי תנועה (משחוררת, לא עצורה מידי, מכונסת מידי באופן בלתי מתבקש, וכו'), לפי שפת גוף (ראש לא ברצפה אבל לא בעננים מידי, אזניים זקופות, וכו'), לפי קולות שהוא משמיע (התנשפויות כעס, צהלות, התנשפות ממאמץ וכו'). אם אני מהקרקע ואני מסתכלת על הסוס בגובה העיניים אני יכולה לזהות מבט של כיף והנאה. אחד הדברים שחשובים לי ברכיבה זה שקודם כל לסוס יהיה הכי נעים שיכול להיות לו. וגם שהוא יהנה. אבל למרות זה אני עדיין נשארת בעבדהו שאני צריכה לעשות עם הסוס (למשל אם אני אצטרך לעשות טרוט עם מאי, אני אעשה את זה גם אם היא פחות אוהבת את זה מהליכה). לפי מה שכתבתי כבר, זה בטוח רואים שלדעתי סוס יכול להנות ברכיבה.

dixie chick

New member
האם את חושבת שסוס שלא נהנה מהעבודה

יכול להוציא עבודה טובה מאוד? לממש לחלוטין את הפוטנציאל שלו? למשל האם את יכולה לתת 100% בעבודה או בחיים או במקצוע שבהם לא תהני? או שתמיד ישאר הספק וה"להשאיר משהו מאחורה" כי את לא באמת נהנת מזה?

שירלי317

New member
ואוו, אכן תחום אפרפר ביותר

למרות שבשבילי הוא די ברור. בעיקר עם הסוסה שלי. אני חושבת שסוס נהנה מהעבודה ברכיבה כשיודעים לגרות את האזורים הנכונים במוח שלו, כשיודעים לעבוד נכון ומגוון וכשהעבודה ובאה מתוך שיתוף פעולה עם הסוס ולא מתוך להכריח או לאלץ את הסוס לעשות כרצונו של הרוכב. אני יכולה להעיד שיש לי סדר עבודה מאוד גמיש ומאוד משותף לי ולקים באשר לעבודה ברכיבה. אני מתחשבת באנרגיות שיש לה, אם היא מלאת אנרגיות כהרגלה (היפראקטיבית) או אם היא קצת דיכאונית ועצבנית (לרב בתקופות הדרישה), ולפי מצבה גם מבקשת יותר או פחות. הרי אין טעם שהעבודה תבוא מתוך הכרח, כיוון שאז תהיה גם התנגדות מצידה והמאמץ מצדי יהיה רב הרבה יותר. ואני לא מעוניינת להיכנס למלחמות עם אף אחד ובטח שבטח שלא עם סוסים. בין השאר, הסוסה שלי מאוד נהנת להשתחרר בטיולים, אז אני מקפידה לצאת לטייל לפחות פעם או פעמיים בשבוע ואפילו לעבוד עבודה של מאנז'- דרסז' לכל דבר, גם בחוץ (לגילדים, הארכות צעד, מעברים, עבודה על המתג, פלאיינג צ'יינג', שולדר אין וכ'ו..) גיליתי שהסוסים נהנים מכך מאוד ונוטים להשתחרר יותר בצוואר ובגב. אבל איך בעצם רואים שסוס נהנה או סובל? כשלא צריך להתאמץ יותר מדי מעל ומעבר כדי לקבל תשובה(תגובה התואמת את הבקשה) מהסוס, זאת אומרת, כשהסוס עובד מרצונו ולא מתוך אילוצים, כשהסוס מוכן לעבוד. כשהסוס סובל, הדבר לרב נובע מקצר בתקשורת בין הרוכב לסוס, שהוא תמיד תוצאה של רוכב לא מנוסה/ אלים וכ'ד. או נובע מציוד לא נכון או בעיה בריאותית. כשהסוס סובל, הוא ידאג בקלות רבה גם להצהיר זאת לכל העולם כולו. העניין הגדול הוא, שסוסים הם לא בני אדם, הם לא מסוגלים להסתיר את מה שהם מרגישים או חושבים על הסביבה, הם לא יודעים לשקר ולא להסתיר סודות. ברגע שסוס לא חש בנוח, לא מרוצה, לא נהנה, מפחד, עצבני או מדוכא או להפך- נהנה, במצב רוח של משחק, מרגיש אמיץ וכ'ד, הוא יראה זאת בין רגע ובאופן מובהק. בין שאר הסימנים למצב רוחו של סוס: כיוון הטיית האזניים (אם הוא משכיב אותן אחורה- עצבני, כועס, לא מרוצה. שמוטות קדימה כמו אזני חמור- נהנה, מרוכז וכ'ו..), סימנים מובהקים לחוסר רצון, עצבנות ותסכול (רקיעות רגליים, חפירה, באקים, הרמת ראש באופן חד וכ'ו..)

תםטםOHIO

New member
כן

הוא מפגין את התנועה החופשית שלו כשם שהוא מפגין אותה כאשר הוא משוחרר. אנחנו מתאמנים ביחד על תרגיל או תנועה שמחזקת אותו, מעוררת אותו ומסקרנת אותו לעניין משותף. אחרי התרגול הסוס מקבל את ההזדמנות להנות מפרי המאמץ המשותף ולרוב מפגין אותו בכך שהוא מפעיל את עצמו על פי התרגיל באופן חופשי, איתי, ולפעמים גם כאשר הוא משוחרר מול הסוסים האחרים או לעצמו. זה חשוב לי שהסוס יהנה כעיקר המטרה שלי איתו וברכיבה. על פי דעתי זה אפשרי אך ורק כאשר העקרונות שבאופן אישי אני מייחסת לרכיבה מתקיימים, כשהסוס בריא, משוחרר ונמצא שותף מלא בעבודת הצוות שלנו.

אבל אם לסוס יש איזה הרגל מגונה במהלך

העבודה, שצריך לתקן, הרי כשתתקני הסוס לא יהנה מזה. אז זה אומר שהעיקר של העיקר ההנאה ברכיבה הוא משתנה ממצב למצב. אצלך זה ככה? או שאת מוצאת דרך אחרת למזג את ההנאה של הסוס יחד עם התיקון של אותו מצב?

dixie chick

New member
תםטם עונה מהלפטופ... ../images/Emo3.gif

בואי תראי משהו - אם הסוס עושה משהו כמו לברוח הצידה או בעצם כל דבר שלא מתאים לך כרגע בתרגיל שאת עושה- נניח ורגע קודם רכבתם ולא הפרעת לו ויותר מזה- למדת איך להגיב בצורה אינטילגנטית לרכיבה שעשיתם - נניח, הייתם בשוונג טוב והוא לא חתך בכלל פינות, זז ישר, הכל היה מתוקתק, ופתאום, משהו יצא מהשוונג הזה, (יכול להית שיווי משקל, השענות קלה על המושכה, בקיצור, לא הייתם מתואמים..), ואחרי כמה מטרים הסוס לפתע התחיל לעשות בעיות, קוטע קצב, נכנס פנימה וכו'. הסוס למעשה אומר לך בתגובה- יש לך קושי במשהו, בואי נפתור אותו. עכשיו יש לך הזדמנות לפתור אותו - בכח, או, להעלות בחזרה את רמת השיחה בינכם כפי שהיתה כאשר הייתם בשוונג, ובכך, להבהיר לו שאת לא מתכוונת להמשיך בצורה לא מתואמת, אלא את יודעת כיצד לשנות משהו בך, או לבדוק את עצמך, איך להשאר בתוך התנועה או בתוך האיזון. (זה יכל להתבטא בלקיחת מושכה חיצונית למשל, התיישרות בעיתוי טוב יותר וכו' וכו'). ההנאה שלי תגיע מהלמידה. כלומר, מכך שמצאתי דרך נוספת להיות מדויקת יותר או להשתפר, או שהבנתי את התרגיל שהסוס הכין עבורי, שמתאים בדיוק לרמת השיח שהוא מעוניין בה. ההנאה של הסוס תופיע כאשר התשובה שלי תהיה אינטילגנטית מספיק כדי להפיס אותו ולעבור לתנועה זורמת בה הסוס נושא את עצמו ואותי עליו, בגאווה.

למעלה