המסתורין של הכתב האנושי

gitta

New member
המסתורין של הכתב האנושי

כמו שקרה לשמפוליון בזמנו, החידה של הכתב האנושי תופסת את הדמיון שלנו מדי פעם מחדש. החלוקה לצויויליזציות, מי "העתיק" ממי, איפה מסתיימת ציויליזציה אחת ומתחילה אחרת... אולי אם נדע מה המקורות של ה-abc, נדע קצת יותר אלו נחלים זרמו אל הים הכללי. ובמיוחד מעניינת השאלה, מה תרמה העברית העתיקה לא"ב הלטיני? יש המון מקורות לנושא זה, להלן שניים מהם.

רגע, רגע

תמיד סברתי שהן העברית והן הפניקית התפתחו בענפים נפרדים מכתב היתדות, מפיניקית יצאו היוונית ואחריה הלטינית, ומהעברית יצאו הגרפיטי בבתי מלון בתאילנד ובשמורות טבע בארה"ב. עכשיו בא הגרף הזה ושם את העברית בראש הפירמידה, אז היא לא צמחה מכתב היתדות? [מגרד בפדחת]

מסכימה שזה אכן מוזר.

גם אני לא שמעתי על תיאורית הקשר הזו. עד כה ידעתי שאין קשר בין הכתב העברי - שלאותיות שבו יש סמליות מסויימת (כמו, אלף - ראש של אלוף=בקר וכו') לבין כתב היתדות שהוא אבסטרקטי. על מה הם נשענים באתר הזה? (אולי על יתד?)

ברשותך דיוק קטן

העברית והפניקית הן שפות, וכתב היתדות הוא כתב. לא נכון לומר שהן "התפתחו בענפים נפרדים מכתב היתדות". הכתב האלפאביתי ראשיתו אכן כאן בסביבתנו. בכתובות שהכתב שלהן מכונה פרוטו-כנעני (בערך 1500 לפנה"ס), שבו האותיות הן מעין ציורים. מן הכתב הזה התפתח כאמור האלף-בית שסימניו יותר אבסטרקטיים. הכתב המצוי בכתובות פיניקיות דומה מאוד לכתב המצוי בכתובות עבריות. לכן בכל מקרה אין מה לדבר על התפתחות בענפים נפרדים. למעשה זהו אותו כתב. מה שהתפתח בענף נפרד הוא הכתב הערבי. לגבי מה שאמרה קלה ונחרצה בהמשך: גם כתב היתדות הוא, לפחות בחלקו, סימבולי. היו סימנים שעם קצת דמיון אפשר לראות בהם קשר לעצם כלשהו. אין לי כרגע זמן לחפש מקור עם דוגמה אבל אני זוכרת שבלימודי האכדית המורה הראה לנו כמה סימנים שצורתם מסמלת משהו. ודווקא הגיוני שזה יהיה כך בכתב המסמן הברות או חלקי מילים, יותר מאשר בכתב המסמן עיצורים. ועוד דבר - האוגריתית נכתבה בכתב יתדות אלפא-ביתי. וזה למיטב ידיעתי חריג בסביבה ובתקופה ההיא.

לגבי הכתב הערבי

יש הקבלה גדולה בינו לבין הכתב העברי, הדבר מתבטא למשל בשמות של אותיות כמו אלף ומם ואפילו בסדר שלהן, בקיומן של אותיות סופיות, הפרדה בין אותיות שהן עיצורים לניקוד ועוד, למעשה הקירבה ביניהן נראית לי גדולה בהרבה מאשר הקירבה שבין הכתב הפיניקי לעברי.

gitta

New member
אחד המרצים אמר פעם

שהמקור המשותף של עברית וערבית הוא סרסורית. לא ברור לי למה הוא התכוון ואף אחד לא שאל.

יכול להיות שטוב שבמקרה זה התאחדו

להם 2 מארבעת הבנים: החכם וזה שאינו יודע לשאול. לפעמים עדיף לשתוק כנראה.

ולגבי הקישור השני:שוב, הנק' היהודית

מפליא לראות את השפעת הכוזרים גם על התפתחות הכתב. אותו שבט העביר תוך כדי עיסוקו במסחר גם את סוגי הכתב השונים. הכוזרים העלומים האלה ממשיכים לרתק אותי.

העיקר שאני לא מרותקת. אני אוהבת

להרגיש משוחררת.

gitta

New member
ראית את כתבה של אהוד יערי?

לפני שנים אחדות הוא התחקה אחר אבות אבותיו וגילה שהם היו כוזרים.

כמה הערות על הקישור הראשון

התרשים שמתואר שם הוא לא מדויק ונראה לי מגמתי. המושג ancient hebrew שם מתייחס לכאורה לשפה שקדמה הן לעברית המקראית והן לכנענית. ולא היא. המקור לאלפאביתא היווני הוא מהפיניקים (תושבי לבנון-סוריה של היום) שסחרו עם היוונים ואלה שאלו מהם את הכתב האלפאביתי, שהיה חידוש של העמים השמים (חידוש משום שסימניו מסמנים עיצורים ולא הברות כפי שהיה נהוג קודם). השפה הפיניקית קרובה לעברית, והאותיות דומות או כמעט זהות, אבל לא יהיה נכון לומר שהעברית היא המקור לאלפאביתא היווני. הכנענית היא הענף שאליו שייכות העברית, הפיניקית, האוגריתית ועוד. והתיארוך מבהיר את זה: העברית כשפה נבדלת מתועדת מ2,000 לפנה"ס, והכנענית לפניה. לפני כן אי אפשר לדבר על "עברית", שכן לא היו "עברים". עוד דבר מוזר: מה עושה שם המצרית? היא אינה שפה שמית (ובוודאי שאינה השתלשלות מן העברית). ההירוגליפים לא סימנו עיצורים, לכן אין להם מקום בתרשים הזה. ואם מעיינים עוד רגע מגלים טעות די מביכה התרשים הראשון מתאר על פי הכותרת את The Sound/Letter i/y טעות! זהו תרשים של התפתחות האות כ (מן הציור של כף יד). הטעות נובעת כנראה מן העובדה שהאות בשלבים אחדים שלה דומה לאות y. הייתי אומרת שמי שעושה טעות כזאת חשוד בעיני כלא כל כך בקי במה שהוא כותב.

למעלה