המממ שאלות

המממ שאלות

קודם כל מישהו מכיר את הספר "טיל לוגי לאלוהים וחזרה" של יניב שטייניץ? (כן, הח"כ) ומה אתם חושבים עליו פשוט המליצו לי עליו ולא הבנתי בדיוק על מה הוא מדבר. דבר שני, אני מחפש ספרים עלילתיים קצרים וסוריאליסטים קצת, או משוגעיםן, לא יודע איך להסביר את זה, בסגנון של הזר, מלכוד 22 או 1984. המלצות?

Boojie

New member
*יובל* שטייניץ.

יש לי את הספר איפשהו בבית, אבל לא קראתי - למדתי אצל כבוד הח"כ כשהוא עוד לא היה ח"כ ואפילו עוד לא היה דוקטור, ולא מאד התפעלתי (האמת, תחרות לא הוגנת. המרצה הראשון שלי לפילוסופיה - שמעון ברמן ז"ל - היה מעמיד בצל כל אחד). אחרי שבנזוגי היקר רכש את הספר עלעלתי בו והחזרתי אותו למדף - בסרט הזה כבר הייתי. ולבקשתך: נסה את "משחק האל", שכחתי את שם המחבר (נדמה לי שכבר המליצו עליו איפשהו בעמוד הזה). אממה - קצר הוא לא (בגירסה הישנה שני כרכים, בחדשה - אחד עבה).

roni64

New member
ג'ון פאולוס הוא המחבר

והספר אכן לא קצר, אבל פרט לכך מתאים למה שבקשת.

ל א

New member
עזוב את שטייניץ

קרא את "הגיונות לפילוסופיה ראשונית" של רנה דקארט במקום. ממילא המסקנה של הספר של שטייניץ היא שצריך לחזור לדקארט. אז לך על המקור, שהוא קלאסיקה פילוסופית מרתקת מהמעלה הראשונה.

Boojie

New member
יש כמה בעיות עם דקארט.

הראשונה, שהוא קצת משעמם. טוב, לטעמי. אני יודעת שרוב תלמידי פילוסופיה שנה א' חושבים שהוא הפילוסוף הכי קריא ברשימת הקריאה שלהם (אולי חוץ מברקלי), אבל אני עדיין חושבת שהכתיבה שלו קצת משעממת. אבל מה שחשוב יותר: דקארט היה רק פילוסוף אחד. אבל לאותם נושאים היו הרבה גישות פילוסופיות שונות, לטעמי הרבה יותר חשוב להחשף לכמה גישות שונות ולא להינעל על אחת, כדי להבין באמת כמה שהנושא בעייתי מבחינה מחשבתית.

gordiwow

New member
בקשה

קראתי את דקארט, גם קצת ברקלי ועוד כהנה וכהנה ספרי פילוסופיה. אבל את שטייניץ לא קראתי (וכנראה שגם לא אקרא...). אז אולי תתנו איזה תקציר על מה הוא מדבר ואיך זה קשור לדקארט? תודה מראש?

siv30

New member
אחת מהשאלות בהן עוסק דקרט

היא הוכחה לקיום האל. ההוכחה הסופית שלו נסמכת על המשפט "קוגיטו ארגו סום" - אני חושב משמע אני קיים, ואם אני יודע שאני קיים, ובגלל שהאל לא ישקר עלי, משמעו שהאל קיים. זו מין משוואה בה A=B=C (וזאת על קצה המזלג וללא פלפולים והירהורים). אני לא זוכרת אם ברקלי התייחס גם לשאלה הזו אבל אני יודעת ששטייניץ הוא אחד מאלה שמנסים לבנות הוכחה לוגית לקיום האל (בסגנון התער של אוקאם למצויים בנושא) בניגוד להוכחה של דקרט שאומנם לוקה מאוד בטיעון הלוגי שלה אבל מקסימה כשלעצמה. טוף, מקווה שעזרתי.

ל א

New member
שטייניץ מנסה להוכיח

בספר את קיומו של האל על סמך ההוכחה של דקארט לקיום האל. ההוכחה של דקארט לקיום האל היא גרסה מודרנית יותר, אך מוטעית לא פחות, של מה שמכונה בפילוסופית "ההוכחה האונטולוגית" (אונטולוגיה= תורת היש. מה יש בעולם). ההוכחה הופיעה לראשונה בכתבי אנסלם, נזיר מימי הביניים (התער של אוקאם הוא הטענה שתיאוריה צריכה להתבסס על כמה שפחות אקסיומות, לא קשור לכאן). כל הגרסאות של ההוכחה האונטולוגית מבוססות על ההגדרה של האל כישות עליונה, כל-יכולה וכד' ועל טענה נוספת (שהיא תמיד החלק המפוקפק בהוכחה) שבעזרתה קיומו של האל הופך להכרחי. למשל, בגרסה המקורית של אנסלם, הטענה היא שמה שקיים נעלה על מה שלא קיים. אם מקבלים את ההנחה הזאת (ואין שום סיבה לעשות זאת, אבל בימי הביניים סברו כך), נובע שאם האל לא קיים, אז יש ישות נעלה עליו וזה בלתי אפשרי עפ"י הגדרת האל. לכן, האל קיים. את הגרסה המדוייקת של דקארט אני לא ממש זוכר, לצערי ולחרפתי. אני רק זוכר שהיא מבוססת על מה שנקרא "הערבות האלוהית"- ההנחה שאלוהים לא ייתן לנו לבנות בדמיוננו עולם שלם מבלי שהוא באמת קיים וכאן הוא גם נופל. כאמור, שטייניץ בונה גרסה דומה. את הספר הזה שלו לא קראתי (את "הזמנה לפילוסופיה" קראתי ואני בהחלט ממליץ עליו כמבוא למי שמתעניין בפילוסופיה) אבל אני זוכר שהמרצה שלימד אותי את משנתו של דקארט טען בזלזול שעד היום יש לפחות ח"כ אחד שמאמין בהוכחה הזאת ושהמרצה לפילוסופיה של הדת טען שהנסיונות להוכיח את קיומו של האל היא חוצפה ממדרגה ראשונה.

siv30

New member
התער של אוקאם מתייחס לדרך הלוגית

למעשה זו הוכחה מנימליסטית (נשענת על מספר מועט של אקסיומות) ונקיה (יש בה מעין טאוטולוגיה משמעו ההנחה מכילה לבסוף את התשובה). ההוכחה של אנסלם נחשבת עד היום לאחת ההוכחות היפות בפילוסופיה ורבים יצאו ממנה בניסיון להוכיח את האל. ישנו הבדל מהותי בין נסיון להוכיח אונטולוגית (הניסיון של דקרט) לניסיון של שטייניץ ועל מנת לסבר את עיניי הקוראים ארחיב במעט : כל ההוכחות האונטולוגיות נכשלו בדרך זו או אחרת מאחר והן ניסו להוכיח קיום של יש גדול, אדיר וכולי...אם זכרוני אינו מטעה אותי, מישהו מהפילוסופים הצליח לפתור את הבעיה ולהוכיח קיום לוגי שהוא נבדל אלפי הבדלות ומשול לדוגמא לקיום ווירטואלי(לא זוכרת מי אבל יש אני מוכנה לבדוק). אם אני מבינה נכון משם הספר ומהכרותי עם משנתו של האדם, שטייניץ בוודאי לוקח את ההוכחה האונטולוגית ומרחיב אותה לדכי הוכחה הלוגית. לידיעתכם זו משימה לא פשוטה...במיוחד שלוגיקה היא תחום מורכב ביותר ובלימודי פילוסופיה היא תחום שגובל במטמטיקה למתקדמים. לגבי זלזול...אני לא הייתי מזלזלת כל כך מהר במי שהשיג דוקטורט בפילוסופיה, גם אם הוא נראה האדיוט הגמור ביותר. המשימה היא לא קלה כלל וכלל ותלמידי תואר ראשון רק טועמים על קצה המזלג (אפילו לא) את הקושי הרב שיבוא בהמשך...לא ממליצה לבעלי לב חלש

ל א

New member
סליחה שאני לא מצליח

להתפעל מאחד שמה שהלך לעשות אחרי כל "המתימטיקה למתקדמים" שדחפו לו לראש הוא להצטרף למפלגה הכי עלובה בישראל.

siv30

New member
על אנשים ועל התרומה המקצועית שלהם

יקירי, לא דיברתי על הנטיות הפוליטיות שלו. בד"כ אני מנסה להפריד בין האדם כאדם לבין פועלו המקצועי. ואני בוחנת את האנשים בשני מישורים. לעיתים ניתן למצוא כאלה (כמו גון נאש) שהאישיות והפעילות שלהם במישור האישי לא נראית לי : את זה אני יכולה להביעה בשאת נפש ובגועל כמו שאכן עשיתי באותו המקרה. יכול להיות גם שיהיה חילחול של ההתנהגות האישית והיא תשפיעה רבות על מהלכם המקצועי, אבל זה עדין לא יצביע על מה שאני חושבת על התרומה המקצועית שלהם. מאידך, ברובד המקצועי אני יכולה להעריץ את האנשים האלה. יכול להיות שאני לא מסכימה עם הדרך הפוליטית שלו או עם התנהלותו בחיו הפרטיים אבל לגבי פועלו בתחום המקצועי אין עוררין על התרומה, החידוש והיצירתיות. לגבי שטייניץ אני לא חושבת שמדובר כאן במתמטיקה למתקדמים, SORRY. פלפולים לוגיים לא עומדים אצלי בקטגוריה הזו מה שגם מאוד קשה להתפלפל ולא לפול בטיעון שלך. לגבי הדרך הפוליטית שלו, מה אגיד לך, זו בעיה שלו ושל אישתו...

דוסטו

New member
הספר של יובל שטייניץ הוא

משהו מאד שטחי ומתאים בעיקר לנוער שמגלה ענין הפילוסופיה אבל לא קרא כלום.

Boojie

New member
לשטייניץ היו כמה ספרים.

"הזמנה לפילוסופיה" הוא ספר שאני תמיד ממליצה עליו למי שרוצה מפגש ראשון עם פילוסופיה. הוא מעביר את הרקע ההיסטורי והרעיוני הבסיסי של הפילוסופיה בצורה קריאה מאד בלי להפחיד את מי שלא הכיר את זה קודם. היה לו איזה ספר עם מטפיזיקה, לא זוכרת את השם המדויק, ואת טיל לוגי. שטייניץ זכה לפרסום זוטא בתחום הפילוסופיה (לפני שהוא נטש אותו לטובת הפוליטיקה) באיזושהי וריאציה חדשה ומתחכמת שהוא פיתח על אחת מההוכחות של דקארט לקיום האלוהים (אל תשאלו אותי איזו, אני אף פעם לא מבחינה ביניהן). אבל אודה ואתוודה, מעולם לא היתה לי הערכה רבה מדי להעמקה שלו, אולי בגלל מספר הפעמים המרשים שבהן מצאתי את עצמי מתקנת אותו בהרצאות (כן, אני מהקרציות האלה).

ILet

New member
ספר סוריאליסטי ומשוגע

כבר המלצתי כאן על הספר הזה: סבאסטיאן וטוחני האספרגוס מאת אבינועם בן-זאב. המחבר הוא מרצה לפילוסופיה בסמינר אורנים. הספר כל כך שונה ומשונה. ממש משב רוח מרענן. דוגמה: סבסטיאן היה למדען שוליים מפורסם ולמעשה אחד המדענים המיותרים ביותר בעולם, אולי הגדול שבהם. סבסטיאן עצמו אינו מתכחש לחוסר הטעם שבשיטתו המדעית, כי אדרבה, דווקא העיסוק במיותר מסייע בידו להאמין שהוא חדשן גדול, שהרי להבדיל ממנו כל המדענים משוכנעים שהם עוסקים בנחוץ בלבד. יתר על כן, הדשדוש המעמיק בלא כלום מקל מאד על סבסטיאן בכל אחת מטענותיו המדעיןת הדרושות הוכחה, כי מטבעו של הלא כלום שאין הוא עומד בסתירה עם שום דבר.

frustrated

New member
סוריאליזם ושיגעון

רבים יגדירו את האמן ומרגריטה כספר סוריאליסטי ומשוגע, למרות שלא מצאתי שום דבר לא נורמאלי בחתול הענק שמדבר ובנשף עם כל המלכים הנחמדים שהוציאו להורג. יש כאלה שיחשבו שזה טיפה מוזר. אך זהו ספר קצת ארוך, ולכן תמיד יש לנו את היוצר הכחול-לבן מספר אחד (וואו, איך אני מרגיש ציוני) חנוך לוין. יש כמובן מסרים רבים שמסתתרים היטב היטב מתחת ליצירות שלו, אבל על פני השטח הוא מצחיק באופן יוצא דופן, רענן ואפילו סוריאליסטי (ומשוגע). קריאה נעימה!

frustrated

New member
ואיך שכחתי

את אהוב ליבי, משוש חיי והאיש שמזרים את הדם בעורקי - קפקא
! סיפורים סוריאליסטים לא חסרים לו, וניתן להסתכל עליהם גם כמשוגעים! (למרות שלא חייבים). אם אתה מחפש משהו קצר תנסה את "לפני שער החוק" שנלקח מתוך "המשפט", "הגלגול" (כמובן), למרות שהוא לא כל כך קצר, "גזר הדין" (שיש בו תמונה אחת סוריאליסטית ומשוגעת כאחד), וכמעט כל סיפור אחר שכתב היוצר הדגול.

חסונוס

New member
ממליצה על אורלי קסטל בלום

ועל ספר של פזית דניאל הקודם "פסיכית", גם ש את הסיפורים של קפקא ושל גוגול שהם מדהימים ומטורפים

למעלה