המלצה למצבר?

kenderkin

New member
אתה בסדר אתה

איך בדיוק אני רוכש כזה? מחו"ל? לפי מה שהבנתי בעייתי - גם מחיר המשלוח יהא יקר בשל המשקל, גם המכס יעשה צרות (תקן, רישיון יבוא וכו'). אשמח להתבדות :)

MexMex

New member
קח דילר שמחזיק את המצברים שלהם

http://www.countycycleatv.com אין בעייה של משלוח כי אלו מצברים ללא חומצה. כמו מצברי מחשב / מצלמה לצורך העניין. משקל? קלי קלות...מצבר 9 אמפר שעה שוקל 600 גרם! מצבר 14 אמפר שעה שוקל בסביבות הקילו... לגבי המכס זה לא אני...

MexMex

New member
כי אפ'חד לא מייבא?

המצברים האלו באופנוע שטח הם להיט אמיתי. בדקות של התקנה אתה מוריד משקל רב (מעל קילו וחצי למצבר 14 שמחליף מצבר 5 אמפר/שעה) ועוד משקל שנומח גבוה מאוד באופנוע בד"כ. ההשפעה מאוד מורגשת. ואם לוקחים את המשקל כפרמטר, כל השאר מתקבל כבונוס...בכלל שווה. * שים לב שאמפר/שעה הוא מונח מאוד לא מדויק שמתאר קיבולת של מצבר, אבל ללא תלות בעומסים ובזרמים בהם הוא נדרש לעמוד. היום משתמשים במונח CA, שמתאר את יכול המצבר בהתנעה שצורכת זרמים גבוהים. בקיצור - מצבר שוראי אינו באמת בעל 14 אמפר/שעה אבל בגלל יכולות העבודה שלו בזרמים גבוהים מצד אחד ביחד עם יכולות פריקה עמוקה (עד 20%) נותנות לו ביצועים שווי ערך פחות או יותר למצבר עופרת של 14 אמפר/שעה (ברבע המשקל).

יופי אז אם זה כה טוב למה לא מייבאים?

וולטה או שנפ או סתם מישהו מהענף לא מבינים את מה שאתה כותב?

Red Ross

New member
1. כי המצברים האלה לא "הולכים" אחרי שנה או שנה וחצי. 2. לפי התמחור של החברות האלה בחו"ל, בארץ מחיר מצבר שכזה יעמוד על יותר מ-1500 שקל.

MexMex

New member
איזה מצברים אתה לא מוצא?

יש 2 טכנולוגיות שמסתובבות בשוק, אחת שאולה ממצברי LiPo, טכנולוגיה טובה אבל בעייתית קצת מאחר ומתח המנוחה יורד כאשר הן קרות. המצברים הללו יגרמו לזרמים גבוהים בהרבה בהתנעה בשניות הראשונות עד שיתחממו בגלל המתח הנמוך. הזרם הזה יכול לגרום לבלאי מצטבר על הסטרטר... אאל"ט, קניית תאים בודדים אפשרית רק למצברים מהסוג הזה. הטכנולוגיה של שוראי היא טכנולוגית LiFe - ליטויום איירון, שאינה סובלת מהבעייה המוזכרת למעלה. יותר מזה - שוראי הם היצרן היחיד כרגע שמייצר תאים על פי התכנון שלהם עצמם ולא בניית מצבר סביב תאים קיימים. כך מתקבל מארז בגודל הנכון ובהספקים הנכונים. לפני מספר חודשים קניתי מצבר שוראי לקטמ 300 שלי. מצבר 9 של שוראי החליף מצבר 4 של יואסה. ההבדל בגודל לא היה קריטי, רק הייתי צריך למלא מעט את החלל הפנוי עם ספוג להדבקה שמסופק עם המצבר. ההבדל במשקל היה אדיר...הייתי בטוח בהתחלה ששלחו לי מצבר ריק, בחיי.

אני לא מוצא את אלה שסיפרת עליהם (של שוראי)

באתר של הדילר שקישרת אליו. אני הבנתי שהבאת את הקישור הזה לדילר שמוכר את המצברים האלה (של שוראי), אבל הם לא נמצאים באתר שלו (אני לפחות לא מצאתי). שוראי כותבים שהתאים שלהם הם מסוג LiFePO4, וגם תאי A123 בהם ניד4ספיד השתמש עשויים באותה טכנולוגיה. לא ברור לי איך מצבר עם מתח נמוך יגרום לזרם גבוה. המצבר הוא מקור מתח, לא מקור זרם. הוא לא מכתיב זרם. הזרם נקבע על ידי העומס, במקרה זה הסטרטר, וכאשר הסטרטר מקבל מתח נמוך יותר, הוא גם יצרוך זרם נמוך יותר. לא ככה?

MexMex

New member
אהה....הבנתי

אבל אם תשלח לו מייל, הוא אכן דילר של מצברי שוראי. קניתי ממנו והוא גם מופיע באתר של שוראי עצמם. המצבר הוא מקור מתח, והזרם הוא פונקציה של הרכיב שמחובר בצד השני. מכיוון שהסטרטר צורך הספק מסוים, מתח נמוך יגרום לזרם גבוה ולהפך.

הסטרטר אינו עומס ״רגיל״

הוא אמור לסובב את המנוע ועד שהמנוע מתחיל להסתובב, הזרם ימשיך לעלות...

מה זה עומס "רגיל"? זה לא נגד, אבל יש לו

איזשהו אימפדנס. זהו מנוע DC, ומה שלא "רגיל" הוא העובדה שהאימפדנס הזה תלוי במהירות הסיבוב של המנוע (של מנוע ה-DC, לא של מנוע האופנוע), כי הסיבוב של המנוע יוצר "כח אלקרומניע" הפוך. הזרם הזורם דרך העוגן (לא כולל תופעות מעבר זמניות) הוא בכל מקרה מתח האספקה פחות הכא"מ, חלקי ההתנגדות האוהמית של העוגן. כאשר המתנע לא מסתובב הכא"מ=0 ולכן האימפדנס שווה לאימפדנס של החוטים דרכם זורם הזרם במנוע. הזרם "ימשיך לעלות" זמן קצרצר בלבד, בגלל ההשראות של החוטים, אבל לאחר מכן ישאר קבוע על ערך ששווה למתח חלקי ההתנגדות האוהמית של החוטים (בדיוק לפי חוק אוהם). לכן אם המתח נמוך יותר - גם הזרם נמוך יותר. כאשר המנוע (מנוע ה-DC) מסתובב, הכא"מ שהוא מייצר הולך וגדל, ולכן הזרם הולך וקטן. אבל בכל מקרה,עבור סל"ד נתון, ככל שמתח האספקה נמוך יותר - גם הזרם יהיה נמוך יותר. בתחום בו המיגנוט של העוגן לינארי עם הזרם, הירידה בזרם העוגן תהיה לינארית עם המתח (בסל"ד נתון), וכאשר המיגנוט מגיע לרוויה הזרם יפול מהר יותר כתלות במתח.

תן הסבר...

לא שטעית במשהו, אבל לטעמי אתה (או אני) מפספס משהו... האם לדעתך זרם ההתנעה כשהמנוע קר לגמרי וכשהוא חם, זהה? (ואני מקווה שאנחנו מסכימים שאם המערכת תקינה - המתח זהה בשני המקרים)

לא, אבל איך זה קשור למה שנאמר קודם?

קודם דובר על מתח נמוך יותר. איך זה קשור למנוע קר או חם באותו מתח? MEXMEX דיבר על השפעת הטמפ' על מתח האספקה שמקבל הסטרטר (מתח המצבר), שנמוך יותר כשקר בטכנולוגיית LiPO, לא על השפעת הטמפ' על המנוע. ההבדל בין מנוע חם וקר (מבחינת הסטרטר) הוא המומנט שמנוע הסטרטר נדרש לפתח (שהוא בעצם העומס על הסטרטר). כשקר - המומנט הזה גבוה יותר, כי יותר קשה לסובב את המנוע. המומנט שמנוע הסטרטר מפתח תלוי במכפלת הזרם דרך העוגן שלו בשטף המגנטי של השדה שלו (שתלוי בזרם דרך סלילי השדה, אם זה לא מגנטים קבועים). ככל שהזרמים האלה גדולים יותר - גם המומנט שמפתח מנוע הסטרטר גדול יותר, ולהיפך. כאשר המומנט (ההתנגדות לסיבוב הסטרטר) גדל (באותו מתח אספקה), הסטרטר יסתובב לאט יותר, מה שיגרום לכא"מ נגדי קטן יותר ולכן לזרם גבוה יותר, ולכן למומנט גבוה יותר. לכן כשהמנוע קר - הזרם יהיה גבוה יותר בהשוואה לכאשר המנוע חם (עבור מתח אספקה נתון). אבל אם מתח האספקה נמוך יותר - גם הזרם יהיה נמוך יותר (בסל"ד נתון), ואיתו גם המומנט שמפתח הסטרטר יהיה נמוך יותר (בסל"ד נתון), ולכן הסטרטר יתייצב על מהירות סיבוב נמוכה יותר, בה הכא"מ הנגדי יקטן ובהתאם הזרם יגדל חזרה לאותו ערך בו המומנט שהוא מפתח ישווה למומנט העומס. ובפרט, אם מאיזושהי סיבה המנוע לא יכול להסתובב (נגיד אתה מנסה להניע בהילוך עם בלמים מופעלים, או שהמנוע תפוס) - אז במתח נתון הזרם יהיה אותו דבר (מתח חלקי התנגדות הסלילים) בין אם המנוע קר או חם (עד כדי השפעת הטמפ' על התנגדות הסלילים והתנגדות המוצא של המצבר), ואם מתח האספקה (מתח המצבר) נמוך יותר - אז כך יהיה גם הזרם.

במילים אחרות

המומנט שמפתח מנוע סטרטר נתון, תלוי רק בזרם שזורם בסלילי העוגן שלו, ובזרם שזורם בסלילי השדה שלו (אם זה לא מגנטים קבועים) - לא תלוי במתח ובמהירות הסיבוב. אילו יכולנו לשלוט ישירות על הזרם היינו יכולים לשלוט ישירות במומנט. בפועל אנחנו מאלצים על המנוע מתח, והזרם דרך סליליו נגזר ממתח זה, ממהירות הסיבוב ומצורת החיבור של הסלילים (טורי, מקבילי, מעורב). במתח נתון, ככל שמהירות הסיבוב גבוהה יותר - הזרם נמוך יותר, ואיתו גם המומנט נמוך יותר. לכן, כאשר המנוע מסתובב ונתקל בעומס גבוה יותר, מהירותו תפחת, כתוצאה מכך הזרם יגבר, המומנט יגבר, עד לנקודה שהמומנט שמפתח המנוע ישווה למומנט העומס. הזרם לא יכול להיות גבוה יותר מהמתח חלקי התנגדות הסלילים, וזה מה שיגביל את המומנט שהמנוע מסוגל לפתח (בתקווה שמשהו לא ישרף קודם). בסל"ד נתון, כככל שהמתח נמוך יותר - גם הזרם נמוך יותר, ולכן גם המומנט נמוך יותר, ולכן כדי להתמודד עם מומנט עומס נתון, המנוע יאלץ להסתובב לאט יותר. אני לא יודע למה מקסמקס חושב שההספק של מנוע הסטרטר קבוע כאשר מתח האספקה שלו משתנה.

זה חייב להיות כך גם משיקולי אנרגיה/הספק

אם המומנט תלוי רק בזרם (ובמאפיינים פנימיים של המנוע), ומומנט העומס על הסטרטר (המומנט המתנגד לסיבובו) נתון (נקבע על ידי המנוע אותו הסטרטר צריך לסובב), הרי שאם מתח האספקה נמוך יותר, ההספק החשמלי (מתחXזרם) הנכנס למנוע קטן. ההפסדים החשמליים במנוע גם תלויים בעיקר בזרם (ובהתנגדות הסלילים), ולכן ההספק החשמלי שיכול להפוך להספק מכני (מומנטXסל"ד) גם חייב לקטון, ומכאן שהסל"ד חייב לקטון כתוצאה מהקטנת המתח במומנט נתון. ולכן, שוב, אני לא מבין למה מקסמקס מדבר על סטרטר שצורך הספק קבוע כאשר המתח משתנה.

כאמור, מישהו מפספס משהו

וכצפוי... זה אני. לא מפספס כמו שעשיתי קצת סלט לעצמי בראש. מה שמבלבל אותי, ולזה גם התכוונתי עומס ״לא רגיל״, זה שהעומס המכני מתורגם לעומס חשמלי והעומס המכני, בניגוד לחשמלי טהור משנה בהתאם לסביבה בצורה ניכרת. אין לי מושג איך הלך לי לאיבוד חוק אוהם בדרך.... עבור עומס מסויים (הספק מסויים הנדרש להנעה), מתח נמוך יותר - יפיק זרם נמוך יותר אתה צודק.

למעלה