הבהרות מהצד ה"סוציאלי"
מכיוון שאני מוצפת בתגובות ושאלות של משתתפים בפורום - כך,אגב, נחשפתי להרבה מאד משתתפים פאסיביים שאשמח אם בהמשך יהיו יותר אקטביים, ולא בכינויים בדויים - אני אכתוב את הידוע לי מהכרותי את כל המושתלים "שלנו". החל מיולי 2003 עברו 7 חולי CF השתלות. כל המושתלים שלנו שעברו השתלות בבלינסון (הראשון היה לפני כ- 10 שנים) חיים ומרגישים טוב יותר מאשר לפני ההשתלה. לגבי ההשתלות האחרונות - חלק מהמושתלים סובלים מבעיות הקשורות להשתלה או לטיפול בה - חסימות מעיים, זיהומים בדרכי הנשימה וכיו"ב. נכון להיום, אין אחד או אחת שעברו השתלה ולא מברכים על כך, אבל אין לשכוח שכל מי שעבר השתלה היה במצב של סכנת מוות. חלק היו תקופה ארוכה עם חמצן במשך כל היממה וחלק נעזר גם במכשיר הנשמה ביתי במשך מספר שעות ביממה. לגבי השתלה לא מוצלחת - בררתי עם דר' ברק, ומסתבר שחולה שאינו חולה CF נפטר לאחרונה על שולחן הניתוחים במהלך השתלה. לא ידוע לי פרטים על האדם ועל מצבו הכללי. אני חושבת שכל מי שהתייחס כאן להשתלה (דר' ברק ומרווין מילר) ניסו,כל אחד בדרכו, להדגיש שהשתלה היא פתרון טוב, ומזל שיש אותו, אבל הוא פתרון רק בלית ברירה. הדגש הגדול הוא על החשיבות של התמדה בטיפול. על מציאת דרכים טכניות ופסיכולוגיות להשתמש בכל האמצעים העומדים היום לרשות החולים (טיפול תרופתי, העשרה תזונתית, פיזיותרפיה, פעילות גופנית) כדי להימנע מהצורך בהשתלה עד כמה שניתן.